Τετάρτη  22  Σεπτεμβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:12  Δύση Ηλίου - Sunset 19:22 - Διάρκεια ημέρας: 12 ώρες, 10 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH N
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ESA: Νέες τεχνικές επεξεργασίας δορυφορικών δεδομένων αποκαλύπτουν αύξηση της στάθμης της θάλασσας στη Βαλτική

Χρησιμοποιώντας τη Βαλτική Θάλασσα ως πεδίο μελέτης, μια νέα τεχνική επεξεργασίας δεδομένων, η οποία δείχνει τις περιφερειακές διαφορές στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, βελτιώνει δραστικά και επεκτείνει τους προηγούμενους χάρτες τάσεων της στάθμης της θάλασσας. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι μεταξύ 1995 και 2019, η στάθμη της θάλασσας σημείωσε άνοδο με ετήσιο ρυθμό 2-3 mm στο νότο, κατά μήκος των ακτών της Γερμανίας και της Δανίας, σε σύγκριση με 6 mm στα βορειοανατολικά, στον κόλπο Bothnia.

Καθώς η ατμόσφαιρα και οι ωκεανοί συνεχίζουν να θερμαίνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα επίπεδα της θάλασσας είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται για πολλές δεκαετίες που έρχονται. Η έκθεση του 2019 από τη Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) παρουσιάζει μια σοβαρή εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Η Ειδική Έκθεση για τον Ωκεανό και την Κρυόσφαιρα σε ένα Μεταβαλλόμενο Κλίμα, αναφέρει ότι η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας είναι πιθανό να αυξηθεί μεταξύ 0,29 και 1,1 μέτρων ως το τέλος αυτού του αιώνα.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι δορυφόροι που μεταφέρουν υψομετρικά ραντάρ παρακολουθούν το μεταβαλλόμενο ύψος της επιφάνειας του ωκεανού και δείχνουν ότι η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, κατά μέσο όρο, κατά περισσότερο από 3 mm κάθε χρόνο και ότι ο ρυθμός αυτός έχει αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, η στάθμη της θάλασσας δεν αυξάνεται παντού με τον ίδιο ρυθμό. Κατά μήκος των ακτών, για παράδειγμα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να υπερβεί τον παγκόσμιο μέσο όρο λόγω της σύνθετης δυναμικής των ωκεανών σε περιοχές που βρίσκονται πλησιέστερα στην ξηρά.

Ενώ οι δορυφορικές αποστολές Jason (Γαλλίας-ΗΠΑ), οι αποστολές Envisat και CryoSat του ESA και οι δορυφόροι Copernicus Sentinel-3 έχουν παράσχει βασικά δεδομένα για την παρακολούθηση της αύξησης της στάθμης της θάλασσας στην ανοιχτή θάλασσα, η χαρτογράφηση της ανόδου της στάθμης κοντά στις ακτές είναι πιο δύσκολη. Αυτό συμβαίνει επειδή η τοπογραφία (βουνά, όρμοι και παράκτια νησιά) συμβάλλουν την παραμόρφωση του σήματος ραντάρ που αντανακλάται πίσω στον δορυφόρο. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο θαλάσσιος πάγος, που καλύπτει τμήματα των ωκεανών το χειμώνα, είναι αδιαπέραστο από ραντάρ.

Τα αποτελέσματα της ειδικής τεχνικής επεξεργασίας δεδομένων, δείχνουν τις περιφερειακές επιπτώσεις της αύξησης της στάθμης της θάλασσας μεταξύ των ετών 1995 και 2019, όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη. Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 2–3 mm στο νότο, κατά μήκος των ακτών της Γερμανίας και της Δανίας, σε σύγκριση με 6 mm στα βορειοανατολικά, τον κόλπο της Βοθνίας. Η αιτία αυτής της μεγάλης ανόδου είναι ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεμοι που οδηγούν τα νερά προς τα βόρεια και ανατολικά. Ωστόσο, αυτή η αύξηση του μέσου όρου της στάθμης της θάλασσας δεν αποτελεί απειλή για τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών, διότι, από το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων, η ξηρά ανυψώνεται έως και 1 εκατοστά το χρόνο ως αποτέλεσμα της μετα-παγετώδους ανάκαμψης.

Οι ερευνητές έχουν επίσης δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων για την περιοχή της Βόρειας Θάλασσας. Η στάθμη της θάλασσας εδώ αυξάνεται κατά 2,6 mm ετησίως και κατά 3,2 mm στη Γερμανική πλευρά.

Πηγή: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος- ESA (European Space Agency)
Περισσότερα: https://www.esa.int/Applications/Observing_the_Earth/New_satellite_data_techniques_reveal_coastal_sea-level_rise 
http://balticseal.eu/ 
 Επιστημονικό Αρχείο
Μοναστηρι-Μπίτολα ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 21°C
X/K Bansko ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 12°C
Στρούμιτσα ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 22°C
Ελμπασάν ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 26°C
Δυρράχιο ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 24°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΜΕΘΩΝΗ 09:05 17 μg/m3
Πατήστε πάνω στα ονόματα των σταθμών για να δείτε διαγράμματα συγκέντρωσης σκόνης
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 13°C
ΑΡΝΑΙΑ 13°C
ΓΑΛΑΤΙΣΤΑ 14°C
ΣΟΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 14°C
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 15°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ 33°C
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 32°C
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ 31°C
ΤΥΜΠΑΚΙ 31°C
ΛΙΝΔΟΣ 31°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΣΚΙΑΘΟΣ 09:00  ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΔΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΣΚΙΑΘΟΣ-ΞΑΝΕΜΟΣ 09:00  ΒΡΟΧΗ
ΖΑΓΟΡΑ ΠΗΛΙΟΥ 09:00  ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΗ
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 09:00  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ 09:00  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 5.5
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 6.3
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 5.7
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 5.9
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 2.3
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Αιάκειο/Κορσική ΚΑΘΑΡΟΣ 16°C
Αμστερνταμ ΟΜΙΧΛΗ 11°C
Βαρκελώνη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 18°C
Βαρσοβία ΚΑΘΑΡΟΣ 8°C
Βελιγράδι ΚΑΘΑΡΟΣ 10°C
Βιέννη ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 12°C
Βουδαπέστη ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 11°C
Βουκουρέστι ΚΑΘΑΡΟΣ 9°C
Βρυξέλλες ΚΑΘΑΡΟΣ 7°C
Γενεύη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 10°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Abidjan Cote d'Ivoire 25°C
Antananarivo Madagascar 20°C
Honolulu United States 26°C
Melbourne Australia 18°C
Nassau Bahamas 27°C
New York United States 22°C
Ottawa Canada 18°C
Punta Arenas Chile 7°C
Rovaniemi Finland 0°C
Sydney Australia 16°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
2005: Ισχυρή καταιγίδα στο κέντρο της Αθήνας. Πλημμύρες στο Ναύπλιο και στη Ν. Αρτάκη Εύβοιας.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 21:39