Τρίτη  18  Μαΐου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:12  Δύση Ηλίου - Sunset 20:30 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 17 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΝΟΑΑ: Μετάβαση του φαινομένου EL Nino- Nότια Ταλάντωση (ENSO) του Ειρηνικού σε ουδέτερες συνθήκες

Το τελευταίο δελτίο σχετικά με το φαινόμενο ENSO - Νότια Ταλάντωση Ειρηνικού (Southern Oscillation) από το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος της Εθνικής Διεύθυνσης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ- NOAA, αναφέρει πως η φάση La Niña βρίσκεται σε ισχύ στον τροπικό Ειρηνικό τον Απρίλιο του 2021, ωστόσο είναι πιθανό να υπάρξει μετάβαση σε ουδέτερες συνθήκες τον επόμενο μήνα. Η πιθανότητα μετάβασης σε ουδέτερες συνθήκες αυξάνεται στο 80% το διάστημα Μαΐου – Ιουλίου.

Το El Niño – Southern Oscillation (ENSO) είναι μια ακανόνιστα περιοδική διακύμανση των ανέμων και της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας πάνω από τον τροπικό Ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, που επηρεάζει το κλίμα πολλών τροπικών και υποτροπικών περιοχών. Η φάση θέρμανσης των επιφανειακών υδάτων της θάλασσας είναι γνωστή ως El Niño και η φάση ψύξης ως La Niña. Η Νότια Ταλάντωση είναι το συνοδευτικό ατμοσφαιρικό φαινόμενο, που συνδυάζεται με την αλλαγή της θερμοκρασίας της θάλασσας: Το El Niño συνοδεύεται από υψηλές πιέσεις στην επιφάνεια του αέρα στον τροπικό Δυτικό Ειρηνικό και η La Niña, με χαμηλές πιέσεις στην ίδια περιοχή. Οι δύο περίοδοι διαρκούν αρκετούς μήνες η κάθε μια και συνήθως εμφανίζονται κάθε λίγα χρόνια με διαφορετική ένταση ανά περίοδο.

Η μηνιαία μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στην περιοχή παρακολούθησης αυξήθηκε από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο, με τον Μάρτιο να φτάνει περίπου τους 0,8°C κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Ο μέσος όρος Ιανουαρίου-Μαρτίου ήταν 0,9°C χαμηλότερος από τον μέσο όρο, σηματοδοτώντας την έβδομη συνεχόμενη σεζόν των συνθηκών της La Niña. Αυτό το επεισόδιο της La Niña κορυφώθηκε την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, με αποκλιση -1,3°C, η οποία το κατατάσσει ως το 10ο ισχυρότερο συμβάν των 21 εκδηλώσεων La Niña που έχουν συμβεί από το 1950.

Οι προβλέψεις εκτιμούν με ίσες πιθανότητες ότι η περίοδος Μαρτίου-Μαΐου 2021 θα χαρακτηριστεί ως La Niña ή ουδέτερη, και είναι πολύ πιθανό (πιθανότητα 80%) οι ουδέτερες συνθήκες να κυριαρχήσουν μέχρι τον Μάιο έως τον Ιούλιο. Ένας παράγοντας που συνηγορεί στο ότι οι ψυχρότερες από το κανονικό θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας της φάσης La Niña θα υποχωρήσουν σύντομα, είναι η θερμοκρασία των υδάτων κάτω από την επιφάνεια του τροπικού Ειρηνικού. Τους τελευταίους δύο μήνες, τα νερά αυτά έχουν θερμανθεί, και τώρα υπάρχει ένα κατηφορικό κύμα Kelvin που κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά κάτω από την επιφάνεια.

Στο σχήμα παρουσιάζονται οι αποκλίσεις από τον μέσο όρο των θερμοκρασιών στην επιφάνεια και στα βάθη της τροπικής θάλασσας του Ειρηνικού, κατά μέσο όρο, σε περιόδους 5 ημερών από τα τέλη Ιανουαρίου 2021. Ο κάθετος άξονας αντιπροσωπεύει το βάθος κάτω από την επιφάνεια (μέτρα) και ο οριζόντιος άξονας το γεωγραφικό μήκος, από τον δυτικό έως τον Ανατολικό τροπικό Ειρηνικό. Η διατομή βρίσκεται ακριβώς κατά μήκος του Ισημερινού.

Πηγή: Εθνική Διεύθυνση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ- NOAA Climate.gov
Περισσότερα: https://climate.gov/news-features/blogs/enso/april-2021-enso-update-spring-triathlon 
 Επιστημονικό Αρχείο
Αϊδίνιο ΚΑΘΑΡΟΣ 30°C
Κουσάντασι ΚΑΘΑΡΟΣ 27°C
Μοναστηρι-Μπίτολα ΚΑΘΑΡΟΣ 23°C
Κωνσταντινούπολη ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 25°C
Ελμπασάν ΚΑΘΑΡΟΣ 23°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΜΕΘΩΝΗ 13:40 16 μg/m3
Πατήστε πάνω στα ονόματα των σταθμών για να δείτε διαγράμματα συγκέντρωσης σκόνης
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΜΥΚΗ 14°C
ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ ΑΡΤΑΣ 17°C
ΚΟΝΙΤΣΑ 17°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 18°C
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 18°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΡΓΟΣ 34°C
ΝΑΥΠΛΙΟ 34°C
ΤΟΛΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 34°C
ΛΥΓΟΥΡΙΟ 34°C
ΝΕΑ ΚΙΟΣ 34°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 8.2
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 8.2
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 8
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 7.7
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 7.4
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Αιάκειο/Κορσική ΚΑΘΑΡΟΣ 21°C
Αμστερνταμ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 14°C
Βαρκελώνη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 20°C
Βαρσοβία ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 15°C
Βελιγράδι ΚΑΘΑΡΟΣ 19°C
Βιέννη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 14°C
Βουκουρέστι ΚΑΘΑΡΟΣ 21°C
Βρυξέλλες ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 15°C
Γενεύη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 15°C
Δουβλίνο ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 12°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Alice Springs Australia 13°C
Belem Brazil 25°C
Cape Town South Africa 21°C
Delhi India 26°C
Mahe Seychelles 29°C
Miami United States 26°C
Moscow Russia 30°C
N'djamena Chad 39°C
Ushuaia Argentina 10°C
Vladivostok Russia 13°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
2009: Ενας νεκρός από κεραυνικό πλήγμα στη Μεσσηνία. Δασική πυρκαγιά στο Αγιο Ορος από κεραυνό.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 09:36