Τρίτη  19  Οκτωβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:37  Δύση Ηλίου - Sunset 18:42 - Διάρκεια ημέρας: 11 ώρες, 5 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πυκνή χιονόπτωση στη Γαλλία λόγω παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας!

Πυκνή χιονοπτώση σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 8 και το πρωί της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου 2021 στο Cattenom της επαρχείας Moselle στη Γαλλία όπου το ύψος του χιονιού έφτασε τα 30 εκ. Το ακραίο επεισόδιο χιονόπτωσης οφείλεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε εργοστάσιο που χρησιμοποιεί πυρηνικούς αντιδραστήρες και όχι σε κάποιο βαρομετρικό σύστημα. Τα νέφη που προκάλεσαν την τοπική χιονόπτωση δημιουργήθηκαν γύρω και πάνω από τους πύργους ψύξης τους εργοστασίου όπου η συμπύκνωση των υδρατμών μέσω της ψύξης ήταν άμεση λόγω του έντονου κύματος ψύχους που πλήττει τη Γαλλία. 

Η πρώτη εικόνα δείχνει την μεγάλη ποσότητα χιονιού που έπεσε σε ακτίνα μόλις 10 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο, ενώ στις γειτονικές πόλεις δεν υπήρχε ίχνος χιονιού. 

 


Στον επόμενο χάρτη βλέπετε το ύψος χιονιού στο έδαφος εκφρασμένο σε εκατοστά όπως εκτιμήθηκε από μετεωρολογικά ραντάρ της Météo-France. Περισσότερα από 25 εκ φρέσκου χιονιού καταγράφηκαν γύρω από το εργοστάσιο τα οποία φυσικά δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν από τα προγνωστικά μοντέλα.

 

Το σπάνιο αυτό φαινόμενο δεν πρέπει να συγχέεται με τη βιομηχανική χιονόπτωση κατά το οποίο παρατηρείται τεχνητή χιονόπτωση σε περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρά επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως οι Κάτω Χώρες, η Βόρεια Γαλλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα και η Ρωσία. Στη χώρα μας, πιο σπάνια, βιομηχανική χιονόπτωση εκδηλώνεται τοπικά στα λεκανοπέδια της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης όπου λειτουργούν εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Όταν ο αέρας είναι κορεσμένος σε υδρατμούς κατά τη διάρκεια θερμοκρασιακής αναστροφής, δημιουργείται ομίχλη και αν η θερμοκρασία του αέρα είναι υπό το μηδέν, ονομάζεται «παγωμένη ομίχλη». Αν μέσα σε αυτό το κορεσμένο στρώμα αέρα παρέχονται επιπλέον ποσότητες υδρατμών, όπως για παράδειγμα από εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που έχουν πύργους ψύξης νερού, τότε ο υπερκορεσμός οδηγεί στη δημιουργία συμπυκνώσεων σε αιωρούμενα σωματίδια και περαιτέρω αύξηση της μάζας αιωρούμενων παγωμένων σταγόνων της ομίχλης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τεχνητού νέφους χιονιού, η δημιουργία του οποίου δεν διαφέρει σε τίποτα από τα φυσικά νέφη χιονιού. Όσο περισσότερα τα αερολύματα λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τόσο πιο εύκολα δημιουργούνται οι νιφάδες χιονιού και ενισχύεται η χιονόπτωση στο έδαφος. Αυτό το είδος νιφάδων όμως επειδή δημιουργείται σε πολύ μικρού πάχους νέφη λίγο πάνω από το έδαφος (100-200 μ), δεν προλαβαίνει να αναπτύξει εξαγωνική μορφή δενδρίτη, και έχει σχήμα βελόνας μεγέθους 1-2 χιλιοστών. 

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί βιομηχανική χιονόπτωση επί αρκετές ημέρες στις ΗΠΑ όπου το στρώμα χιονιού στο έδαφος έφτασε σε ύψος τα 4 εκατοστά και φυσικά δεν προβλέφθηκε από τα προγνωστικά μοντέλα.

 

Η φωτογραφία εξωφύλλο του άρθρου είναι το Dean Gill και η λήψη έγινε στην Ισλανδία το 2015 κατά την παραγωγή τεχνητού χιονιού (όχι βιομηχανικού) κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από γεωθερμία στο Selfoss. 
 Επιστημονικό Αρχείο
Παμπόροβο ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 3°C
Κωνσταντινούπολη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 14°C
Δυρράχιο ΚΑΘΑΡΟΣ 11°C
Πέτριτς ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 8°C
Μοναστηρι-Μπίτολα ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 6°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΜΕΘΩΝΗ 07:40 3 μg/m3
Πατήστε πάνω στα ονόματα των σταθμών για να δείτε διαγράμματα συγκέντρωσης σκόνης
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΦΛΩΡΙΝΑ 5°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 5°C
ΑΜΥΝΤΑΙΟ 5°C
ΜΑΥΡΟΠΗΓΗ ΚΟΖΑΝΗΣ 5°C
ΣΙΑΤΙΣΤΑ 5°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΚΑΡΠΑΘΟΣ 20°C
ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ 20°C
ΣΗΤΕΙΑ 20°C
ΕΛΟΥΝΤΑ 20°C
ΒΑΪ 20°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΚΙΑΤΟ 07:20  ΒΡΟΧΗ
ΜΑΚΡΥΚΑΠΑ ΕΥΒΟΙΑΣ 07:40  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΣΚΙΑΘΟΣ-ΞΑΝΕΜΟΣ 07:40  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 07:40  ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΗ
ΣΚΙΑΘΟΣ 07:30  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 0.3
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 0.4
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 0.3
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 0.4
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 0.3
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Αιάκειο/Κορσική ΚΑΘΑΡΟΣ 12°C
Αμστερνταμ ΨΙΧΑΛΕΣ 14°C
Βαρκελώνη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 16°C
Βαρσοβία ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 8°C
Βελιγράδι ΚΑΘΑΡΟΣ 8°C
Βιέννη ΚΑΘΑΡΟΣ 4°C
Βουδαπέστη ΚΑΘΑΡΟΣ 2°C
Βουκουρέστι ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 10°C
Βρυξέλλες ΨΙΧΑΛΕΣ 15°C
Γενεύη ΚΑΘΑΡΟΣ 7°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Abidjan Cote d'Ivoire 27°C
Cape Town South Africa 13°C
Fairbanks United States -3°C
Hobart Australia 12°C
Ilulissat Greenland 1°C
London United Kingdom 17°C
Miami United States 25°C
Reykjavik Iceland 8°C
Tokyo Japan 16°C
Vladivostok Russia 4°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
2010: Ισχυρές βροχές σε Χίο και Ικαρία με αποτέλεσμα τον πνιγμό δύο ανθρώπων και σημαντικές καταστροφές.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 21:37