Κυριακή  3  Δεκεμβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:23  Δύση Ηλίου - Sunset 17:05 - Διάρκεια ημέρας: 9 ώρες, 41 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH N
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αυξάνεται συνεχώς η συχνότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων στη Μεσόγειο

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης

Οι χαλαζοπτώσεις είναι συνήθως διαρκούν μόλις μερικά λεπτά και επηρεάζουν περιορισμένες γεωγραφικές περιοχές (<10 χιλιόμετρα), παράγοντες που περιπλέκουν σημαντικά την καταγραφή τους όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμα επίγεια όργανα (χαλαζόμετρα).

Οι δορυφόροι πλέον δεν λειτουργούν μόνο συμπληρωματικά στις επίγειες καταγραφές από όργανα και παρατηρητές, αλλά είναι ικανοί να προσφέρουν μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη. Για παράδειγμα, το Global Precipitation Measurement Constellation (GPM-C) είναι μια διεθνής αποστολή που έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της βροχόπτωσης χρησιμοποιώντας αισθητήρες μικροκυμάτων σε περίπου δώδεκα δορυφόρους. Τα κανάλια μικροκυμάτων υψηλής συχνότητας (>60 GHz) ανιχνεύουν κυρίως υδρομετέωρα πάγου, καθώς η ακτινοβολία που εκπέμπεται από το έδαφος της Γης προς το διάστημα σκεδάζεται υπό την παρουσία παγοκρυστάλλων. 

Ιταλοί ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο ανίχνευσης χαλαζιού από το GPM-C, η οποία βασίζεται στην αντίστροφη αναλογία μεταξύ της ακτινοβολίας που μετρούν οι δορυφόροι και των διατομών χαλαζιού που έχουν παρατηρηθεί με άλλα μέσα παρατήρησης (ραντάρ, χαλαζόμετρα). Για κάθε καταιγιδοφόρο νέφος που ανιχνεύεται, η μέθοδος υπολογίζει την πιθανότητα εμφάνισης χαλαζιού στο έδαφος — και τη δυνητική διάμετρό του.

Αύξηση των χαλαζοπτώσεων

Η ανάλυση του συνόλου δορυφορικών δεδομένων 22 ετών καταδεικνύει, παρά την υψηλή διαχρονική μεταβλητότητα, ότι υπάρχουν στατιστικά σημαντικές (σημαντικότητα > 90%) αυξητικές τάσεις στον αριθμό των χαλαζοπτώσεων μεγάλης διαμέτρου (2 - 10 cm) και των επεισοδίων χαλαζόπτωσης με εξαιρετικά μεγάλο και καταστροφικό χαλάζι (>10 cm) σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου. Και για τους δύο τύπους χαλαζιού, σημειώθηκε αύξηση περίπου 30% στη συχνότητα εμφάνισης των φαινομένων την τελευταία δεκαετία (2010–2021) σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο 1999–2010.

Αυτές οι ανοδικές τάσεις εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν η κλιματική αλλαγή επιταχύνει την εμφάνιση ή τη σοβαρότητα των χαλαζοπτώσεων στη λεκάνη της Μεσογείου. Πράγματι, στην ίδια εργασία οι Ιταλοί ερευνητές μελέτησαν ατμοσφαιρικές παραμέτρους που ευνοούν την εκδήλωση χαλαζοπτώσεων με αριθμητικά δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ERA5). Οι κυριότερες παράμετροι όπως η αστάθεια, το υψόμετρο παγοποίησης, η θερμοκρασία της κατώτερης τροπόσφαιρας και της επιφάνειας της θάλασσας παρουσιάζουν επίσης αυξητικές τάσεις στο σύνολο της Μεσογείου. 

Η συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα ενισχύσει περαιτέρω την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων και θα επηρεάσει την συχνότητα εμφάνισής τους, συμπεριλαμβανομένων των χαλαζοπτώσεων.

Πηγή: Remote Sensing
 Επιστημονικό Αρχείο
Σαντάνσκι ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 14°C
Μπεράτ ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 15°C
Κεσάν ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 19°C
Κουσάντασι ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 19°C
Αλικαρνασσός-Bodrum ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 20°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΜΕΤΣΟΒΟ 9°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 10°C
ΠΡΑΜΑΝΤΑ 10°C
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 10°C
ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ ΑΡΤΑΣ 11°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΠΑΝΟΡΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 25°C
ΒΡΥΣΕΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ 24°C
ΜΟΥΡΝΙΕΣ 24°C
ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ 23°C
ΚΑΣΤΕΛΛΙ 23°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΤΕΡΟΒΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 08:50  ΒΡΟΧΗ
ΛΕΠΙΑΝΑ ΑΡΤΑΣ 08:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΑΡΤΑΣ 08:30  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΤΥΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 08:30  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 1.5
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 1.7
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 1.4
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 1.7
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 0.9
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Όσλο ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ -15°C
Αιάκειο/Κορσική ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 5°C
Αμστερνταμ ΚΑΘΑΡΟΣ -1°C
Βαρκελώνη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 7°C
Βαρσοβία ΧΙΟΝΙ -2°C
Βελιγράδι ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 2°C
Βιέννη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ -2°C
Βουδαπέστη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ -2°C
Βουκουρέστι ΚΑΘΑΡΟΣ 12°C
Βρυξέλλες ΚΑΘΑΡΟΣ -1°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Abidjan Cote d'Ivoire 26°C
Antananarivo Madagascar 20°C
Belem Brazil 24°C
Boston United States 6°C
Dubai United Arab Emirates 28°C
Melbourne Australia 22°C
Pago Pago American Samoa 28°C
Porto Alegre Brazil 21°C
Tamanrasset Algeria 9°C
Ushuaia Argentina 5°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
Δεν υπάρχουν δεδομένα για αυτή την ημερομηνία
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Κυριακή, 03/12 08:00