Μεταξύ 7 και 9 Ιανουαρίου 2021, θερμές και υγρές αέριες μάζες από τη Μεσόγειο συνδυάστηκαν με ψυχρές αέριες μάζες που παρέμεναν πάνω από τη Δυτική Ευρώπη, φέρνοντας τις πιο πυκνές χιονοπτώσεις των τελευταίων πενήντα ετών στην Ισπανία. Ορισμένες ημιαστικές και αγροτικές περιοχές στην Κεντρική, Βόρεια και Ανατολική Ισπανία καλύφθηκαν με χιόνι ύψους έως και 50 cm, ενώ στη Μαδρίτη, την πρωτεύουσα της Ισπανίας, σημειώθηκε ύψος χιονιού από 20 έως 30 cm. Ο Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας (AEMET) ανακοίνωσε ότι ήταν οι ισχυρότερες χιονοπτώσεις στη χώρα από το 1971. Στα νότια επίσης, καταρρακτώδεις βροχές προξένησαν ξαφνικές πλημμύρες.
Έντονο ψύχος επικρατεί στην Κεντρική Ισπανία μετά τις χιονοπτώσεις όπου προβλέπονται χαμηλές θερμοκρασίες από -8 εως -10 βαθμούς Κελσίου έως τις 14 Ιανουαρίου. Η νύχτα της 11ης Ιανουαρίου, ήταν η πιο κρύα νύχτα της Ισπανίας των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών, με θερμοκρασίες -25 °C στους Δήμους Molina de Aragon και Teruel, στα ορεινά, ανατολικά της Μαδρίτης.
Οι παρακάτω εικόνες έχουν ληφθεί από το όργανο MODIS του δορυφόρου Aqua της NASA και αποτυπώνουν την εκτεταμένη χιονοκάλυψη στην Ισπανία και Νοτιοδυτική Γαλλία, το απόγευμα της 11ης Ιανουαρίου 2021.
Η πρώτη δορυφορική εικόνα είναι εικόνα φυσικών χρωμάτων στο ορατό φάσμα, ενώ η δεύτερη είναι εικόνα ψευδοχρωμάτων που συνδυάζει συχνότητες σε ορατό και υπέρυθρο φάσμα (μπάντες MODIS 7-2-1), ώστε να διακρίνονται τα σύννεφα (λευκά) από το χιόνι και τον πάγο στην ξηρά και σε νέφη μεγάλου υψομέτρου (αποχρώσεις γαλαζοπρασινου).
Πηγή: NASA Earth Observatory
Περισσότερα:
https://earthobservatory.nasa.gov/images/147768/heavy-snowfall-blankets-spain
https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2021/01/Spain_s_chilly_blanket
Αγ. Σαράντα | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 24°C |
Αλικαρνασσός-Bodrum | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 30°C |
Δυρράχιο | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 27°C |
Κουσάντασι | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 30°C |
X/K Bansko | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 16°C |
|
|
μετεωρολογικοί
σταθμοί |
χάρτες κεραυνών
|
meteonow
|
κάμερες
|
ο καιρός στην Ευρώπη
|
ο καιρός
στον κόσμο |
ιστιοπλοϊκοί
χάρτες |
χάρτες
κύματος |
χάρτης
παραλιών |
χάρτες σκόνης
|
χάρτες
UV |
Ανεμολόγιο
|
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ | 14:20 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
ΣΙΒΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ | 14:00 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
ΚΟΡΩΝΟΣ ΝΑΞΟΥ | 14:20 | ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΔΗΣ ΒΡΟΧΗ |
ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ ΝΑΞΟΥ | 14:20 | ΨΙΧΑΛΕΣ |
ΓΥΘΕΙΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ | 14:20 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
ΑΜΑΛΙΑΔΑ | 14:20 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ | 14:20 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ ΦΩΚΙΔΑΣ | 14:20 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
ΔΟΜΟΚΟΣ | 14:20 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ-ΠΟΛΗ | 14:20 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH | 2.2 |
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ | 4.5 |
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ | 4.5 |
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ | 4.6 |
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ | 2.7 |
Όσλο | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 15°C |
Αιάκειο/Κορσική | ΚΑΘΑΡΟΣ | 26°C |
Αμστερνταμ | ΚΑΘΑΡΟΣ | 19°C |
Βαρκελώνη | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 24°C |
Βαρσοβία | ΚΑΘΑΡΟΣ | 25°C |
Βελιγράδι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 26°C |
Βιέννη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 26°C |
Βουδαπέστη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 26°C |
Βουκουρέστι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 27°C |
Βρυξέλλες | ΚΑΘΑΡΟΣ | 21°C |
Abidjan | Cote d'Ivoire | 29°C |
Antananarivo | Madagascar | 23°C |
Bandar Seri Begawan | Brunei | 28°C |
Las Vegas | United States | 21°C |
Lima | Peru | 22°C |
Mahe | Seychelles | 29°C |
Melbourne | Australia | 11°C |
New York | United States | 11°C |
Pago Pago | American Samoa | 26°C |
San Francisco | United States | 17°C |
1996: Πλημμύρες στα Χανιά. |