Τετάρτη  22  Σεπτεμβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:12  Δύση Ηλίου - Sunset 19:22 - Διάρκεια ημέρας: 12 ώρες, 10 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH N
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Copernicus: Οι πυρκαγιές στο Βόρειο Ημισφαίριο κατά το διάστημα 20/06 - 29/07/2021

Στις αρχές Ιουλίου, αναφέρθηκε ο αυξανόμενος αριθμός μεγάλων δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στο Βόρειο Ημισφαίριο. Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Σιβηρία, ιδίως η Δημοκρατία Sakha στη Ρωσία και η Βόρεια Αμερική, ιδιαίτερα τμήματα του Καναδά και της δυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που συμπίπτουν με ξηρές συνθήκες συμβάλλουν σημαντικά στον κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι ξηρές συνθήκες περιλαμβάνουν την έλλειψη βροχοπτώσεων και ξηρότερο από το μέσο όρο χώμα. Η Δημοκρατία Sakha βιώνει αυτόν τον καιρό τις πιο ακραίες πυρκαγιές από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ρωσίας. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus- CAMS, η πύρινη δραστηριότητα στη Sakha ήταν επίμονα υψηλότερη από τον μέσο όρο των ετών 2003–2020 από τα μέσα Ιουνίου. Όσον αφορά την εκτιμώμενη συνολική ποσότητα άνθρακα που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια της περιόδου πυρκαγιών κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι πυρκαγιές στη Δημοκρατία Sakha έχουν ήδη εκπέμψει περισσότερο άνθρακα από οποιοδήποτε άλλο έτος από το 2003, εκτός από το 2020.

Όπως φαίνονται στα στιγμιότυπα του βίντεο για το διάστημα 20/06 - 29/07/2021, μεγάλες ποσότητες καπνού που εκλύονται από τις πυρκαγιές έχουν εξαπλωθεί σε μεγάλες αποστάσεις σε όλη την Ανατολική Ρωσία προς τον Ειρηνικό Ωκεανό. Τα δεδομένα CAMS σχετικά με το οπτικό βάθος αερολυμάτων οργανικής ύλης δείχνουν τα νέφη καπνού από τις πυρκαγιές της Σιβηρίας που διασχίζουν τον Ειρηνικό Ωκεανό και από τις πυρκαγιές της Βόρειας Αμερικής που διασχίζουν τον Ατλαντικό Ωκεανό. Κάποια νέφη καπνού ταξιδεύουν επίσης προς την Αρκτική.

Από τα τέλη της άνοιξης του 2021, η Δημοκρατία Sakha βιώνει θερμοκρασίες πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Η υγρασία του εδάφους ήταν σταθερά χαμηλότερη από το μέσο όρο τους μήνες πριν και κατά τη διάρκεια της κύριας πυρκαγιάς. Το 2020, οι τοποθεσίες των πυρκαγιών στη Σιβηρία συνέπεσαν επίσης με ξηρότερα από το μέσο όρο εδάφη, όπου η υπερκείμενη βλάστηση είναι πιο ευάλωτη στην καύση από ό, τι σε υγρότερα από το μέσο όρο περιβάλλοντα.

Η Καλιφόρνια, το Όρεγκον και η Ουάσινγκτον ήταν οι πολιτείες των ΗΠΑ που έχουν πληγεί περισσότερο. Οι εκτιμώμενες συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις πυρκαγιές στο Όρεγκον για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ήταν υπερδιπλάσιες από κάθε άλλη χρονιά από την εκκίνηση του συνόλου δεδομένων εκπομπών πυρκαγιών CAMS, το 2003. Πιο βόρεια, ορισμένες καναδικές επαρχίες (British Columbia, Saskatchewan, Manitoba and Ontario) αντιμετωπίζουν έντονες πυρκαγιές από τα τέλη Ιουνίου. Τους τελευταίους δύο μήνες, οι πυρκαγιές στη Βρετανική Κολομβία και το Οντάριο έχουν εκπέμψει περισσότερο άνθρακα από κάθε άλλη χρονιά, από το 2003.

Τα δεδομένα CAMS δείχνουν ότι ο καπνός από τις πυρκαγιές στη Βόρεια Αμερική έχει μεταφερθεί σε όλη την ήπειρο και πέρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό προς την Ευρώπη. Ο καπνός αυτός είναι απίθανο να επηρεάσει τους Ευρωπαίους καθώς βρίσκεται αρκετά ψηλά στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, ο καπνός όπου ήταν πιο κοντά στην επιφάνεια, έχει επηρεάσει την ποιότητα του αέρα στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Πηγή: Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus- CAMS (Copernicus Atmospheric Monitoring Service)
Περισσότερα: https://atmosphere.copernicus.eu/northern-hemisphere-wildfires-follow-pattern-warm-and-dry-weather 
 Επιστημονικό Αρχείο
Παμπόροβο ΒΡΟΧΗ 7°C
Κωνσταντινούπολη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 21°C
Αϊδίνιο ΚΑΘΑΡΟΣ 30°C
X/K Bansko ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 12°C
Αργυρόκαστρο ΚΑΘΑΡΟΣ 26°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΜΕΘΩΝΗ 09:25 17 μg/m3
Πατήστε πάνω στα ονόματα των σταθμών για να δείτε διαγράμματα συγκέντρωσης σκόνης
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 13°C
ΑΡΝΑΙΑ 13°C
ΓΑΛΑΤΙΣΤΑ 14°C
ΣΟΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 14°C
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 15°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ 33°C
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 32°C
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ 31°C
ΤΥΜΠΑΚΙ 31°C
ΛΙΝΔΟΣ 31°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΣΚΙΑΘΟΣ 09:10  ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΗ
ΣΚΙΑΘΟΣ-ΞΑΝΕΜΟΣ 09:10  ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΗ
ΖΑΓΟΡΑ ΠΗΛΙΟΥ 09:00  ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ 09:10  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 09:00  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 5.5
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 6.3
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 5.7
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 5.9
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 2.3
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Αιάκειο/Κορσική ΚΑΘΑΡΟΣ 16°C
Αμστερνταμ ΟΜΙΧΛΗ 11°C
Βαρκελώνη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 18°C
Βαρσοβία ΚΑΘΑΡΟΣ 8°C
Βελιγράδι ΚΑΘΑΡΟΣ 10°C
Βιέννη ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 12°C
Βουδαπέστη ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 11°C
Βουκουρέστι ΚΑΘΑΡΟΣ 9°C
Βρυξέλλες ΚΑΘΑΡΟΣ 7°C
Γενεύη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 10°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Abidjan Cote d'Ivoire 25°C
Fairbanks United States 1°C
Lima Peru 20°C
Mahe Seychelles 28°C
Miami United States 26°C
N'djamena Chad 25°C
Pago Pago American Samoa 28°C
Rovaniemi Finland 0°C
San Francisco United States 19°C
Sydney Australia 16°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
2005: Ισχυρή καταιγίδα στο κέντρο της Αθήνας. Πλημμύρες στο Ναύπλιο και στη Ν. Αρτάκη Εύβοιας.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 21:39