Τετάρτη  6  Ιουλίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:08  Δύση Ηλίου - Sunset 20:51 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 42 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH N
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης και υψηλές κατά τόπους θερμοκρασίες – Πλησίασε τους 33 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη στην Βόρεια Κρήτη

 

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Παρασκευή 1 Απριλίου 2022, 19:30

 

Έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης προς την Ανατολική Μεσόγειο και την χώρα μας σημειώθηκε και την Παρασκευή 01/04. Στην εικόνα του Ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat-11 την οποία επεξεργαστήκαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr φαίνεται χαρακτηριστικά η σκόνη που μεταφέρεται προς Πελοπόννησο, Κρήτη και Ανατολικό Αιγαίο αλλά και προς την υπόλοιπη χώρα.

Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις 8 υψηλότερες θερμοκρασίες της Παρασκευής 01/04. Όπως φαίνεται σε αυτόν, η μέγιστη καταγράφηκε στο Σίσι Λασιθίου και ήταν ίση με 32.6 βαθμούς Κελσίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι σταθμοί του πινάκα βρίσκονται στην Βόρεια Κρήτη. Η γεωγραφία του νησιού με τις υψηλές οροσειρές κάθετα στη ροή των νοτίων ανεμών έχει ως αποτέλεσμα την καταγραφή ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών στις υπήνεμες περιοχές.

 

 

Επεισόδιο βροχόπτωσης επιπέδου 2, υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και ενισχυμένοι νότιοι άνεμοι την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

 
Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Παρασκευή 1 Απριλίου 2022, 09:30

 

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός την Παρασκευή 01/04 σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά και βόρεια ενώ από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν και καταιγίδες οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών του Σαββάτου 02/04 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη εξασθένηση και θα περιοριστούν στα δυτικά ηπειρωτικά στο Ιόνιο όμως από το πρωί θα ενταθούν εκ νέου και θα επεκταθούν και πάλι στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση λασποβροχών. Το επεισόδιο βροχοπτώσεων για την Παρασκευή 01/04 αναμένεται να είναι Κατηγορίας 2 όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI), υπενθυμίζεται όμως ότι τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως τα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Στον Χάρτη 1 παρουσιάζεται ο υετός (βροχές / καταιγίδες) που αναμένεται το μεσημέρι της Παρασκευής 01/04.

Χάρτης 1. Ο υετός (βροχές / καταιγίδες) που αναμένεται το μεσημέρι της Παρασκευής 01/04

Νότιοι άνεμοι 6 έως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο, οι οποίοι έως το μεσημέρι στα ανατολικά τμήματα θα φτάνουν κατά τόπους και τα 9 μποφόρ. Στη συνέχεια θα παρουσιάσουν εξασθένηση και προς το βράδυ δεν θα ξεπερνούν τα 6 έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν νότιοι και από το μεσημέρι νοτιοδυτικοί άνεμοι 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Ο υψηλός κυματισμός που αναμένεται κυρίως στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και στις ακτές και συνίσταται προσοχή. Στον Χάρτη 2 παρουσιάζεται η πρόγνωση της μέγιστης έντασης του ανέμου καθώς και της επικρατούσας διεύθυνσης του για την Παρασκευή 01/04.

Χάρτης 2. Πρόγνωση της μέγιστης έντασης του ανέμου καθώς και της επικρατούσας διεύθυνσης του για την Παρασκευή 01/04

Από τις αρχές του 2022, η μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ξεκινά την κατηγοριοποίηση των κακοκαιριών οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλα ύψη βροχής, βασιζόμενη στον υπολογισμό του Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (RPI).

Ο  υπολογισμός του πενταβάθμιου δείκτη RPI λαμβάνει υπόψη του:

  • Το αναμενόμενο ύψος βροχής μέσα σε ένα 24ωρο, όπως αυτό προβλέπεται από ένα σύνολο μετεωρολογικών μοντέλων υψηλής ανάλυσης τα οποία εφαρμόζει και διαθέτει η μονάδα Meteo.
  • Τη χωρική έκταση των περιοχών όπου η αναμενόμενη βροχή 24ώρου υπερβαίνει ένα όριο το οποίο έχει καθοριστεί από την κλιματολογική ανάλυση των βροχοπτώσεων στη χώρα μας την τελευταία τριακονταετία.
  • Τον πληθυσμό που θα επηρεάσει η αναμενόμενη βροχόπτωση.

Περισσότερες πληροφορίες για το δείκτη, μπορείτε να βρείτε σε πρόσφατη ανακοίνωσή μας, εδώ.
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
Αργυρόκαστρο ΚΑΘΑΡΟΣ 30°C
Πρίλεπ ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 26°C
Κωνσταντινούπολη ΚΑΘΑΡΟΣ 23°C
Δυρράχιο ΚΑΘΑΡΟΣ 28°C
Κορυτσά ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 24°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΜΕΘΩΝΗ 16:40 23 μg/m3
Πατήστε πάνω στα ονόματα των σταθμών για να δείτε διαγράμματα συγκέντρωσης σκόνης
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΝΩΓΕΙΑ 21°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 23°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 24°C
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ 25°C
ΑΜΑΡΙ 25°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΛΑΡΙΣΑ 37°C
ΑΡΤΑ 37°C
ΣΟΦΑΔΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 37°C
ΠΑΛΑΜΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 37°C
ΣΚΥΔΡΑ 37°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ 16:30  ΒΡΟΧΗ
ΒΩΛΑΚΑΣ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ 16:30  ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΔΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Αιάκειο/Κορσική ΚΑΘΑΡΟΣ 31°C
Αμστερνταμ ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 20°C
Βαρκελώνη ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 25°C
Βαρσοβία ΚΑΘΑΡΟΣ 23°C
Βελιγράδι ΚΑΘΑΡΟΣ 27°C
Βιέννη ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 23°C
Βουδαπέστη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 30°C
Βουκουρέστι ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 29°C
Βρυξέλλες ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 19°C
Γενεύη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 26°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Bandar Seri Begawan Brunei 25°C
Delhi India 36°C
Fairbanks United States 15°C
Ilulissat Greenland 9°C
Miami United States 29°C
Moscow Russia 30°C
Punta Arenas Chile -3°C
Reykjavik Iceland 13°C
Rovaniemi Finland 19°C
Tokyo Japan 23°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
Θυελλώδεις βοριάδες στα πελάγη με απαγορευτικό απόπλου. Ενα πυροσβεστικό αεροπλάνο τύπου Canadair χτυπήθηκε από κύματα στο Σαρωνικό.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Τετάρτη, 06/07 08:28