Κυριακή  16  Φεβρουαρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:14  Δύση Ηλίου - Sunset 18:04 - Διάρκεια ημέρας: 10 ώρες, 49 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρα - Επικινδυνότητα επεισοδίου βροχόπτωσης Κατηγορίας 3

Σύνταξη άρθρου: Γ. Παπαβασιλείου, Κ. Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022, 10:30


Συμφώνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας αναμένονται βροχές στα πεδινά, τοπικές καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Πιο αναλυτικά, σήμερα Παρασκευή 04/03 αναμένουμε τοπικές βροχές σε πεδινά τμήματα κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία και στη Θράκη. Τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και μετά τις απογευματινές ώρες και σε ημιορεινά τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας. Από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 05/03 αναμένεται σταδιακή ένταση των φαινομένων κυρίως στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ οι χιονοπτώσεις αναμένεται να εκδηλώνονται και σε ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά κατα τη διάρκεια της Δευτέρας 07/03.

 

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχοπτώσεων είναι Κατηγορίας 3 όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI). 

 

Στο παρακάτω βίντεο, παρουσιάζεται η εκτιμώμενη πορεία του αθροιστικού υετού (βροχή και χιόνι) ανα 3ωρο απο την Παρασκευή 04/03 έως την Δευτέρα 07/03 απο το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

 

   

Υπενθυμίζουμε ότι από τις αρχές του 2022, η μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ξεκίνησε την κατηγοριοποίηση των κακοκαιριών οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλα ύψη βροχής, βασιζόμενη στον υπολογισμό του Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (RPI). Τονίζεται ότι ο δείκτης επικινδυνότητας RPI αφορά το σύνολο της χώρας.

Ο  υπολογισμός του πενταβάθμιου δείκτη RPI λαμβάνει υπόψη του:

  • Το αναμενόμενο ύψος βροχής μέσα σε ένα 24ωρο, όπως αυτό προβλέπεται από ένα  σύνολο μετεωρολογικών μοντέλων υψηλής ανάλυσης τα οποία εφαρμόζει και διαθέτει η μονάδα Meteo.
  • Τη χωρική έκταση των περιοχών όπου  η αναμενόμενη βροχή 24ώρου υπερβαίνει ένα όριο το οποίο έχει καθοριστεί από την κλιματολογική ανάλυση των βροχοπτώσεων στη χώρα μας την τελευταία τριακονταετία.
  • Τον πληθυσμό που θα επηρεάσει η αναμενόμενη βροχόπτωση.

Περισσότερες πληροφορίες για το δείκτη, μπορείτε να βρείτε σε πρόσφατη ανακοίνωση μας, εδώ.

 

 




Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
Λίμνη Οχρίδα ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 5°C
X/K Bansko ΑΣΘΕΝΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ 1°C
Κωνσταντινούπολη ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 7°C
Cesme ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 12°C
Παμπόροβο ΑΣΘΕΝΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ 0°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΜΥΚΗ 2°C
ΚΑΣΤΟΡΙΑ 3°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 3°C
ΝΑΟΥΣΑ 3°C
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 3°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 14°C
ΚΑΡΠΑΘΟΣ 14°C
ΙΚΑΡΙΑ 14°C
ΑΜΟΡΓΟΣ 14°C
ΗΡΑΚΛΕΙΑ-ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ-Κ... 14°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΚΥΘΗΡΑ 19:20  ΒΡΟΧΗ
ΣΠΕΤΣΕΣ 19:20  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΒΑΓΙΩΝΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 19:30  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΠΛΩΡΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 19:20  ΒΡΟΧΗ
ΓΟΡΤΥΝΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 19:20  ΒΡΟΧΗ
ΑΜΝΑΤΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 19:20  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΡΕΘΥΜΝΟ-ΠΟΛΗ 19:20  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΑΣΗ ΓΩΝΙΑ ΧΑΝΙΩΝ 19:20  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΣΠΗΛΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 19:20  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΑΡΜΕΝΟΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 19:20  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 0.2
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 0.3
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 0.3
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 0.2
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 0
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Όσλο ΚΑΘΑΡΟΣ -5°C
Αιάκειο/Κορσική ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 12°C
Αμστερνταμ ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 1°C
Βαρκελώνη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 13°C
Βαρσοβία ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ -5°C
Βελιγράδι ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 0°C
Βιέννη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 0°C
Βουδαπέστη ΚΑΘΑΡΟΣ -1°C
Βουκουρέστι ΧΙΟΝΙ -3°C
Βρυξέλλες ΚΑΘΑΡΟΣ 2°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Belem Brazil 30°C
Delhi India 18°C
London United Kingdom 3°C
Mahe Seychelles 28°C
Pago Pago American Samoa 25°C
Pucallpa Peru 26°C
Reykjavik Iceland 4°C
Tamanrasset Algeria 22°C
Tokyo Japan 8°C
Vladivostok Russia -8°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
2005: Οι συνεχείς βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στη Θράκη αλλά και στη Βουλγαρία προκαλούν σημαντικά προβλήματα στον Εβρο από υπερχείλιση του ποταμού.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Κυριακή, 16/02 08:21