Παρασκευή  17  Αυγούστου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:40  Δύση Ηλίου - Sunset 20:15 - Διάρκεια ημέρας: 13 ώρες, 34 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH T
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


Η υψηλότερη θερμοκρασία ωκεανών εδώ και έναν αιώνα καταγράφηκε στην Καλιφόρνια (17/08/2018)

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Σκριπς κατέγραψαν την υψηλότερη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας εδώ και περισσότερο από εκατό χρόνια, κοντά σε μια προβλήτα στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Το Ινστιτούτο, το οποίο συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, συλλέγει δεδομένα σχετικά με τις θερμοκρασίες της θάλασσας στη συγκεκριμένη αποβάθρα από το 1916. Το επίπεδο του 2018 ξεπέρασε το ρεκόρ του 1931 κατά 0,2 βαθμούς και άγγιξε τους 25,89 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου των ερευνητών, «η περιοχή των ωκεανών στη Νότια Καλιφόρνια παρουσιάζει ανώμαλες θερμοκρασίες εδώ και εβδομάδες, και τα άλλα δίκτυα παρατήρησης που βρίσκονται μακρύτερα από την ακτή έχουν αναφέρει επίσης θερμοκρασίες ρεκόρ ή σχεδόν ρεκόρ».

Η συνεχιζόμενη άνοδος της θερμοκρασίας έχει σοβαρές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή και στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία μιας τοξικής άλγης, όπως αυτή που εξαπλώθηκε κατά μήκος των ακτών του βόρειου Ειρηνικού το 2014, αλλάζοντας μόνιμα την βιοποικιλότητα της περιοχής. Το περιστατικό του 2014 είχε καταστροφικές συνέπειες για τους θαλάσσιους λέοντες και άλλα θαλάσσια θηλαστικά, την αλιεία, και ώθησε τις μέδουσες και τα σαλάχια προς την ακτή, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στις τροφικές αλυσίδες.

Το 2015, το Ελ Νίνιο άλλαξε σημαντικά τα επίπεδα της θερμοκρασίας του νερού στις ακτές της Καλιφόρνια. Μετά από τέτοια περιβαλλοντικά φαινόμενα, οι θερμοκρασίες του θαλασσινού νερού αναμένεται να επανέρχονται στους ιστορικούς μέσους όρους τους. Αυτή τη φορά, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φαινόμενο αυτό και οι τελευταίες θερμοκρασίες ρεκόρ αποτελούν σημάδια των αυξανόμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.


Kαταχωρήθηκε πριν 11 ώρες

Στους 34 με 35 βαθμούς ο υδράργυρος την Πέμπτη 16/08/2018 (17/08/2018)

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 16/08/2018 σημειώθηκαν στη Γόρτυνα Ηρακλείου (34.9 C), στην Ορεστιάδα, στην Κερκίνη Σερρών και στο Φωτολίβο Δράμας (34.8 C), στην Ασπροβάλτα και στο Μικρόκαμπο Δράμας (34.7 C), στη Λίνδο Ρόδου (34.5 C) και στη Θάσο (34.4 C).


Kαταχωρήθηκε πριν 11 ώρες

Οι σημαντικότερες βροχές της Πέμπτης 16/08/2018 (16/08/2018)

Βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν την Πέμπτη 16/08/2018 κυρίως στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής κατεγράφησαν στις περιοχές: Αράχωβα... 37 mm, Πρέβεζα... 32 mm, Δομοκός... 19 mm, Ανδρίτσαινα 18 mm, Φλάμπουρα Πρέβεζας... 16 mm, Κυριάκι Βοιωτίας, Λαγκάδια Αρκαδίας και Καλαμπάκα... 14 mm.


Kαταχωρήθηκε πριν 11 ώρες

Βροχές και τοπικές καταιγίδες το Δεκαπενταύγουστο (15/08/2018)

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές σημειώθηκαν το Δεκαπενταύγουστο στα κεντρικά και δυτικά τμήματα της χώρας μας, κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής κατεγράφησαν στις περιοχές: Παραμυθιά Θεσπρωτίας 69.4 mm, Δομοκός 34 mm, Βαμβακού Φαρσάλων 24.8 mm, Λεβίδι Αρκαδίας 17.2 mm και Άρδασσα Κοζάνης 15.2 mm.


Kαταχωρήθηκε χθές

Πρωινές βροχές το Δεκαπενταύγουστο (15/08/2018)

Βροχές και τοπικές καταιγίδες σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια τμήματα της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 10:30 το πρωί της Τετάρτης 15/08/2018, κατεγράφησαν στις περιοχές: Κερασιά Πέλλας 10.6 mm, Βαρικό Φλώρινας 10.2 mm και Κερκίνη Σερρών 5 mm.


Kαταχωρήθηκε χθές

Ιαπωνία: Προς απομάκρυνση κατοίκων εν μέσω φόβων για έκρηξη ηφαιστείου (15/08/2018)

Αυξημένη θεωρείται η απειλή ηφαιστειακής έκρηξης στο νησί Κουτσίνοεραμποτζίμα της Ιαπωνίας, με την κυβέρνηση της χώρας –σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο- να εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κατεπείγουσα απομάκρυνση των περίπου 100 κατοίκων της περιοχής.

Το επίπεδο κινδύνου αυξήθηκε από το δεύτερο στο τέταρτο, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι πρέπει να προετοιμαστούν για να εγκαταλείψουν άμεσα το νησί.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική, σεισμολογική και ηφαιστειολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας, η σεισμική δραστηριότητα στο ηφαίστειο και οι εκλύσεις θειαφιού έχουν αυξηθεί.

Στο ηφαίστειο είχε σημειωθεί έκρηξη το 2015, με αποτέλεσμα τέφρα και αέρια να εκτοξευθούν σε ύψος χιλιάδων μέτρων και να εκλυθούν δυνητικά θανατηφόρες πυροκλαστικές ροές.

Τότε, όλος ο πληθυσμός του νησιού είχε απομακρυνθεί, αλλά σταδιακά επέστρεψε.

Στην Ιαπωνία υπάρχουν 110 ενεργά ηφαίστεια.


Kαταχωρήθηκε χθές

Τοπικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά την Τρίτη 14/08/2018 (14/08/2018)

Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες σημειώθηκαν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρεια χώρας τις θερμές ώρες της Τρίτης 14/08/2018. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής κατεγράφησαν στις περιοχές: Αμύνταιο 22 mm, Μεσόβουνο Κοζάνης 10.2 mm, Κονιάκος Λιδωρικίου 6.8 mm, Μαυρολιθάρι Φωκίδας 6 mm και Άγιος Παύλος Ημαθίας 5.4 mm.


Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες την Τρίτη 14/08/2018 (14/08/2018)

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 14/08/2018, η ελάχιστη θερμοκρασία καταγράφτηκε με μονοψήφιες τιμές στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά, αλλά και στο οροπέδιο Τζερμιάδο της Κρήτης, ενώ οι μεγαλύτερες τιμές σημειώθηκαν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες κατεγράφησαν στις περιοχές: Χ/Κ Παρνασσού 9.3 βαθμοί, Βωβούσα Ιωαννίνων και Τζερμιάδο Λασιθίου 9.6 βαθμοί και Μαυρολιθάρι Φωκίδας 9.8 βαθμοί, ενώ οι υψηλότερες ελάχιστες στις περιοχές: Λίνδος 29, Λέντας Ηρακλείου και Παλαιόχωρα 25.5 βαθμοί και Πλακιάς Ρεθύμνου 25.4 βαθμούς Κελσίου.


Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Σε ύφεση η πυρκαγιά στον δήμο Δίρφης - Μεσσαπίων στην Εύβοια (14/08/2018)

Σε ύφεση παραμένει σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά στον δήμο Δίρφης - Μεσσαπίων στην Εύβοια, η οποία δεν εμπνέει πλέον ανησυχία. Όπως έγινε γνωστό υπάρχουν μόνο μικροεστίες εντός της καμμένης περιοχής και καταβάλλoνται προσπάθειες να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Στον τόπο της πυρκαγιάς παραμένουν όλες οι επίγειες δυνάμεις, ενώ με το πρώτο φως της μέρας επιχειρούν και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.


Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Ισχυρό μελτέμι τη Δευτέρα 13/08/2018 (13/08/2018)

Άλλη μια ημέρα με ισχυρό μελτέμι η Δευτέρα 13/08/2018, με τις ριπές του ανέμου στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, να ξεπερνούν τα 60 Km/h. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι μεγαλύτερες ριπές του ανέμου έως τις 17:30, κατεγράφησαν στις περιοχές: Παξιμάδα Καρύστου 98 km/h, Πάρνηθα 77 km/h, Μύκονος 69 km/h, Στενή Ευβοίας και Φουρφουράς Ρεθύμνου 68 km/h, Φινοκαλιά Λασιθίου 64 km/h και Τήνος 63 km/h.


Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Με διάσπαρτες εστίες και χωρίς ενιαίο μέτωπο η πυρκαγιά στην Εύβοια (13/08/2018)

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν για την κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια, η οποία ωστόσο δεν παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο, αλλά καίει σε διάσπαρτες εστίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή ανάμεσα στις περιοχές Σταυρός και Κοντοδεσπότι Ευβοίας λαμβάνουν μέρος προσωπικό, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Αναλυτικά, συμμετέχουν 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 70 ατόμων, 204 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 18 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 30 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα.

Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος τέσσερα αεροσκάφη, τρία ελικοπτερα, και ένα συντονιστικό ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα. Είναι εδώ τα σώματα της Πυροσβεστικής και τα εναέρια μέσα και επιχειρούν. Δεν έχουμε ένα κύριο μέτωπο, έχουμε πολλές μικρές εστίες και πάντα ανησυχούμε για τις αναζωπυρώσεις, αλλά ελπίζω Θεού θέλοντος και αέρος επιτρέποντος να καταφέρουμε να θέσουμε τη φωτιά υπό έλεγχο» δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

Όπως ανέφερε ο ίδιος «κι ένα δέντρο να σου καίγεται δεν μπορεί να είσαι ευχαριστημένος» αλλά «το σημαντικό είναι ότι η Αυτοδιοίκηση κινητοποιήθηκε άμεσα και αποτελεσματικά και ότι δεν έχουμε απώλειες ανθρωπίνων ζωών». «Δόθηκε άμεσα εντολή από τον δήμαρχο σε συνεννόηση με την Περιφέρεια για εκκένωση του οικισμού καθώς η φωτιά ξέσπασε πολύ κοντά στο χωριό. Είμαστε όλοι εδώ από την πρώτη στιγμή, συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις το έργο της Πυροσβεστικής. Είναι μια ομαδική δουλειά» σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης.

Αισιόδοξος για την πορεία κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια, εμφανίστηκε και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, ο οποίος από το πρωί βρίσκεται στο πύρινο μέτωπο. «Κινητοποιήθηκαν έγκαιρα μεγάλες δυνάμεις, υπάρχει συντονισμός από ελικόπτερο, όλοι κάνουν αυτό που πρέπει και ελπίζω ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα σύντομα», δήλωσε ο κ. Ταφύλλης στο Αθυναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για να προσθέσει: «Υπάρχει αισιοδοξία γιατί δεν φυσάει αυτή τη στιγμή ανησυχητικά, τα εναέρια μέσα επιχειρούν, αλλά ας αφήσουμε την Πυροσβεστική που διαχειρίζεται αυτή την σοβαρή πυρκαγιά, να έχει τον τελευταίο λόγο και φυσικά την εκτίμηση της κατάστασης».

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Εύβοια δήλωσε και ο νέος υπαρχηγός Επιχειρήσεων, επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης στην περιοχή αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γιόβας, ο οποίος συντονίζει από την πρώτη στιγμή την επιχείρηση. «Δώσαμε μεγάλη μάχη όλη τη νύχτα και συνεχίζουμε να δίνουμε μάχη για να οριοθετήσουμε της πυρκαγιά, εκεί που είναι τα δύσκολα σημεία. Αυτή τη στιγμή δεν φυσάει, αλλά περιμένουμε ενίσχυση των ανέμων, οπότε αγωνιζόμαστε να ελέγξουμε την κατάσταση το συντομότερο. Είναι μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, λόγω της πολύ πυκνής καύσιμης ύλης και των συνθηκών, αλλά ευτυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχει ενιαίο μέτωπο και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή», είπε ο κ. Γιόβας.

Σημειώνεται ότι από τις 6.00 το πρωί χθες έως τις 6 π.μ. σήμερα εκδηλώθηκαν 23 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς και μικτές περιπολίες από δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του στρατού, λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.


Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Εύβοια: Καλύτερη η εικόνα - Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης (13/08/2018)

Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια, όπου πάντως - όπως δήλωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας Βαγγέλης Παλιός, δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα. Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πυρκαγιά θα έχει κατασβεστεί πλήρως έως τις 10-11 π.μ.

Νωρίτερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος κήρυξε χθες τον δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χαρακτήρισε «πολύ καλύτερη» την εικόνα, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, παρά μόνο αναζωπυρώσεις.

Ο ίδιος ανέφερε πως η περασμένη νύχτα ήταν πολύ δύσκολη, προσθέτοντας πάντως πως «από ό,τι φαίνεται τα πράγματα εξελίσσονται ικανοποιητικά». Όπως σημείωσε «η αυτοδιοίκηση αντεδρασε πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά». «Υπάρχει μεγαλη εμπειρία και στην περιφέρεια και στον δήμο. Υπήρχε σχέδιο, ήμασταν έτοιμοι, η εκκένωση έγινε άμεσα» είπε.

Με δηλώσεις του στον ίδιο σταθμό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου είπε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό μερικό έλεγο και εξέφρασε την εκτίμηση πως αν συνεχιστούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες η κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο έως το απόγευμα. «Ο συντονισμός και η έγκαιρη επέμβαση ηταν τα στοιχεία που έδειχναν από την αρχή ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Προέχει να δείξουμε οτι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και πολύ δυσκολότερες καταστάσεις» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή Κοντοδεσπότι συνεχίζουν να επιχειρούν 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 70 ατόμων, 204 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, 18 βυτιοφόρα οχήματα, 30 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 μηχανήματα έργου. Παράλληλα, με το πρώτο φως της ημέρας το έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν από αέρος δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.


Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Κίνα: Πάνω από 200.000 άτομα απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους λόγω τυφώνα (13/08/2018)

Πάνω από 200.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους καθώς ο τυφώνας Γιαγκί πλήττει ανατολικές παράκτιες περιοχές της Κίνας από το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Ο τυφώνας έπληξε την επαρχία Τζετζιάνγκ λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με ανέμους 102 χιλιομέτρων την ώρα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο το κέντρο αντιμετώπισης πλημμυρών της επαρχίας.

Συνολικά 204.949 κάτοικοι δέκα πόλεων απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ενώ σχεδόν 21.000 αλιευτικά κλήθηκαν να επιστρέψουν στα λιμάνια επειγόντως, κατά την ίδια πηγή.

Το φαινόμενο, που θα προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις, σταδιακά θα εξασθενήσει καθώς θα κινηθεί προς βορειοδυτική κατεύθυνση, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Το καλοκαίρι είναι εποχή τυφώνων στην Κίνα, αλλά οι ανθρώπινες απώλειες είναι ελάχιστες τα τελευταία χρόνια, λόγω της κατάρτισης σχεδιασμών για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων από την κυβέρνηση και την απομάκρυνση των κατοίκων των περιοχών που διατρέχουν κίνδυνο.


Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω της φωτιάς (12/08/2018)

Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στη μεγάλη πυρκαγιά η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη σε πυκνό πευκοδάσος στην περιοχή Κοντοδεσπότι του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας. Πλέον, στο σημείο επιχειρούν 171 πυροσβέστες με 57 οχήματα και 40 άτομα πεζοπόρο. Ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούσαν μέχρι τη δύση του ηλίου πέντε ελικόπτερα, έξι αεροσκάφη τύπου Canadair και δύο PZL.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η εκκένωση πρώτα του χωριού Κοντοδεσπότι και εν συνεχεία του χωριού Σταυρός, οι κάτοικοι του οποίου συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο της περιοχής και εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, «είναι από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχω δει, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πλέον στην περιοχή οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν στα σπίτια». «Η φωτιά έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο μέτωπο. Μπήκε πλέον μέσα σε πευκόφυτή περιοχή και κινείται πλέον προς τα Ψαχνά» δήλωσε λίγο αργότερα.

Σε δήλωσή του στο ΑΜΠΕ από το χωριό Κοντοδεσπότης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε ότι η πυρκαγιά καίει δασική έκταση περιμετρικά του χωριού, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να έχουν δημιουργήσει προστατευτικές ζώνες στους οικισμούς. Σημείωσε ότι οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί, αλλάζοντας διαρκώς κατεύθυνση, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η μάχη θα κερδηθεί.

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης για την κατάσβεση της, δήλωσε επίσης στο ΑΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Επισήμανε πως για προληπτικούς μόνο και μόνο λόγους εκκενώθηκαν τα δύο χωριά και ουδείς κίνδυνος υπήρξε για ανθρώπινες ζωές. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως έχουν μεταφερθεί δυνάμεις πυρόσβεσης από όλη την περιφέρεια και προσέθεσε πως σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί δύο αγροικίες στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, ο κ. Αποστόλου τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ολόκληρη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις θα δώσουν τη μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Στην περιοχή έχουν φτάσει χωματουργικά μηχανήματα τόσο της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων, όσο και μεγάλα βαριά μηχανήματα από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ. και προσπαθούν να δημιουργήσουν προστατευτικές ζώνες για τους οικισμούς.

Έκλεισε η κυκλοφορία από και προς Βόρεια Εύβοια

Στο μεταξύ, διεκόπη προληπτικά για λόγους ασφαλείας η κυκλοφορία στον δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησιάζει προς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος έχει καλυφθεί με πολλούς καπνούς. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση της Εύβοιας, έχει κλείσει ο δρόμος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από Προκόπι μέχρι Καστέλα ως προς την κάθοδο από Βόρεια Εύβοια προς Χαλκίδα και το αντίστροφο από Καστέλα έως Προκόπι για την άνοδο από Χαλκίδα προς Βόρεια Εύβοια.

Παράλληλα, προληπτικά για λόγους ασφάλειας η αστυνομία έχει κλείσει την επαρχιακή οδό Λίμνης - Ψαχνών, στο ύψος του χωριού Προκόπι και κατευθύνει τους οδηγούς στον Άγιο Κωνσταντίνο.


Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Με επισιτιστική κρίση κινδυνεύει η Βόρεια Κορέα λόγω του καύσωνα (11/08/2018)

Κύμα καύσωνα στη Βόρεια Κορέα έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο ρύζι, το καλαμπόκι και άλλες καλλιέργειες, «με πιθανόν καταστροφικές επιπτώσεις», σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Το μεγαλύτερο παγκοσμίως δίκτυο αρωγής προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος «μεγάλου εύρους επισιτιστικής κρίσης» στην απομονωμένη χώρα, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση επιδεινώνεται από τις διεθνείς κυρώσεις που επιβάλλονται στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας του βαλλιστικού και πυρηνικού της προγράμματος.

Από τις αρχές Ιουλίου δεν έχουν σημειωθεί βροχοπτώσεις στη χώρα, ενώ η θερμοκρασία είναι κατά μέσο όρο 39 βαθμοί Κελσίου σε όλη τη χώρα, με την επόμενη βροχή να προβλέπεται για τα μέσα Αυγούστου.

Ο πληθυσμός της χώρας, που φτάνει τα 25 εκατομμύρια, είναι ήδη ευάλωτος και υπάρχουν φόβοι ότι ο υποσιτισμός μεταξύ των παιδιών που είναι ήδη διαδεδομένος ίσως επιδεινωθεί, ανέφερε η Διεθνής Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

«Δεν θεωρείται ακόμη ξηρασία, όμως το ρύζι, το καλαμπόκι και άλλες καλλιέργειες ήδη μαραίνονται στα χωράφια, κάτι που ίσως έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τους πολίτες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας», επεσήμανε ο Τζόσεφ Μούγιαμποϊτ.

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιτρέψουμε η κατάσταση αυτή να εξελιχθεί σε ευρεία κρίση διατροφικής ανασφάλειας. Γνωρίζουμε ότι προηγούμενες περιπτώσεις ξηρασίας διατάραξαν την παροχή τροφίμων και προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα υγείας και υποσιτισμό στη χώρα», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Ομοσπονδία βοηθά τον Ερυθρό Σταυρό της Βόρειας Κορέα να στηρίξει 13.700 ανθρώπους που θεωρούνται πιο ευάλωτοι. Επίσης έχει αναπτύξει ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και έχει στείλει 20 αντλίες νερού για να ποτίζουν τις καλλιέργειες στις περιοχές που πλήττονται κυρίως από την ξηρασία.

Ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) επισκέφθηκε τη Βόρεια Κορέα τον Μάιο για να εξετάσει τρόπους να ενισχυθεί η διανομή τροφίμων σε γυναίκες και παιδιά που πεινούν.

Περίπου το 70% των Βορειοκορεατών ζουν σε κατάσταση «διατροφικής ανασφάλειας», κάτι που σημαίνει ότι καταβάλλουν προσπάθειες να αποφύγουν τον λιμό. Ένα στα τέσσερα παιδιά κάτω των πέντε ετών πάσχει από χρόνιο υποσιτισμό, είχε επισημάνει τότε το WFP.

Μια ξηρασία που σημειώθηκε το 2015 επιδείνωσε την κατάσταση, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η Βόρεια Κορέα επλήγη από λιμό εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους έως και τρία εκατομμύρια άνθρωποι.


Kαταχωρήθηκε 5 μέρες πριν


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 22°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 24°C
ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ ΑΡΤΑΣ 24°C
ΦΕΝΕΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 24°C
ΠΡΑΜΑΝΤΑ 24°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ 36°C
ΔΡΑΜΑ 36°C
ΙΑΣΜΟΣ 36°C
ΜΕΛΙΚΗ 36°C
ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 35°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 2 ώρες
<