Πέμπτη  26  Απριλίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:34  Δύση Ηλίου - Sunset 20:09 - Διάρκεια ημέρας: 13 ώρες, 34 λεπτά H
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


Οι πάγοι της Αρκτικής είναι γεμάτοι μικροπλαστικά (26/04/2018)

Μια ομάδα εννέα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Άλφρεντ Βέγκενερ της Γερμανίας συγκέντρωσε δείγματα πάγου από πέντε διαφορετικές περιοχές στον Αρκτικό Ωκεανό, τα οποία περιείχαν έως και πάνω από 12.000 μικροπλαστικά ανά λίτρο πάγου, από 17 διαφορετικά είδη πλαστικών.

Η ερευνητική ομάδα κατέγραψε επίπεδα ρεκόρ μικροπλαστικών, διαμέτρου λίγων μικρομέτρων έως και πέντε χιλιοστών, στο θαλάσσιο πάγο που συλλέχθηκε από την Αρκτική. Τα δείγματα συγκεντρώθηκαν από το πλοίο Polarstern το 2014 και το 2015. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν υπέρυθρο φασματογράφο μετασχηματισμού Fourier για να ελέγξουν λεπτομερώς, κάθε στρώμα των δειγμάτων πάγου και να φωτίσουν τα μικροσωματίδια. Τα διάφορα σωματίδια αντανακλούν διαφορετικά μήκη κύματος, έτσι οι επιστήμονες μπορούν να τα ταυτοποιήσουν.«Με αυτό τον τρόπο, ανακαλύψαμε επίσης πλαστικά σωματίδια μεγέθους 11 μικρομέτρων, περίπου το ένα έκτο της διαμέτρου της ανθρώπινης τρίχας. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο, με περισσότερα από 12.000 σωματίδια ανά λίτρο θαλάσσιου πάγου, μπορέσαμε να ανιχνεύσουμε δύο έως τρεις φορές υψηλότερες πλαστικές συγκεντρώσεις από ό,τι προηγούμενες μελέτες», δήλωσε ο διευθυντής του ερευνητικού εργαστηρίου, Γκούναρ Γκερντς.

Το 67% των σωματιδίων στα δείγματα πάγου είχε διάμετρο μικρότερη από 50 μικρόμετρα και έτσι καταναλώνονται εύκολα από τους αρκτικούς μικροοργανισμούς, με άγνωστες επιπτώσεις για το θαλάσσιο οικοσύστημα και την τροφική αλυσίδα, αναφέρουν οι ερευνητές.


Kαταχωρήθηκε πριν 6 ώρες

Ηνωμένο Βασίλειο: 55 ώρες χωρίς χρήση άνθρακα για παραγωγή ενέργειας (25/04/2018)

Το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε ένα νέο ρεκόρ, συμπληρώνοντας σχεδόν 55 ώρες χωρίς τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, από τις 10:25 μ.μ. την περασμένη Δευτέρα έως τις 5:10 π.μ. την Πέμπτη, ο ενεργειακός τομέας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας.

Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg αποκάλυψαν ότι οι μονάδες παραγωγής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν χρησιμοποίησαν άνθρακα για περίπου 55 ώρες, αποτελώντας το μεγαλύτερο τέτοιο χρονικό διάστημα στην πρόσφατη ιστορία. Σύμφωνα με την βρετανική Independent, πρόκειται για την πρώτη φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τροφοδοτείται από άνθρακα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, από το 1882, όταν άνοιξε στο Λονδίνο ο πρώτος σταθμός παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στον κόσμο. Το προηγούμενο ρεκόρ για το Ηνωμένο Βασίλειο σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2017, όταν η χώρα έμεινε χωρίς καύση άνθρακα για 40 ώρες.

Οι ανεμογεννήτριες βοήθησαν σημαντικά στην κάλυψη της ζήτησης ενέργειας για το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως και η πυρηνική ενέργεια. Την Τρίτη η χώρα έλαβε περισσότερο από το 60% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πηγές χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών άνθρακα: 33,7% από τον άνεμο, 20,1% από την πυρηνική ενέργεια, 5% από τη βιομάζα, 3,3% από την ηλιακή ενέργεια και 0,9% από την υδροηλεκτρική ενέργεια. Τα ποσοστά ήταν παρόμοια και την Τετάρτη.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει εγκαταστήσει τις περισσότερες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στον κόσμο, ούσα μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που υιοθέτησαν τη νέα τεχνολογία. Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να κλείσει όλες τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα έως το 2025. Ο άνθρακας αντιπροσωπεύει σήμερα μόνο το 5,3% της συνολικής πρωτογενούς ενέργειας που καταναλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, από 22% το 1995.


Kαταχωρήθηκε χθές

Ιδαίτερα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες την Τρίτη 24 Απριλίου (25/04/2018)

Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα διατηρήθηκε η θερμοκρασία την Τρίτη 24 ΑΠριλίου 2018 με τον υδράργυρο να ξεπερνά κατά τις μεσημεριανές ώρες τους 30 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στη Λάρισα (33.8 C), στο Βελβεντό Κοζάνης (31.9 C),στην Κερκίνη Σερρών (31.4 C), στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας (31 C), στις Σέρρες (30.9 C), στην Κοίμηση Σερρών, στην Καρδίτσα και στο Φωτολίβο Δράμας (30.7 C).


Kαταχωρήθηκε χθές

Ξεπέρασε τους 30 βαθμούς η θερμοκρασία τη Δευτέρα 23/04/2018 (23/04/2018)

Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυμάνθηκε η θερμοκρασία τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 23 Απριλίου 2018 με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στην Κερκίνη Σερρών (31.5 C), στο Φωτολίβο Δράμας (28.9 C), στο Παρανέστι Δράμας, στα Γιαννίτσά και στη Λάρισα (30.4 C), σταν Κοίμηση Σερρών (30.3 C) και στις Σέρρες (30.1 C).


Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Νέος δορυφόρος για τον εντοπισμό πηγών ρύπανσης μεθανίου (23/04/2018)

Το μεθάνιο είναι το δεύτερο πιο άφθονο αέριο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, μετά το διοξείδιο του άνθρακα, από το οποίο έχει ικανότητα παγίδευσης θερμότητας 25 φορές μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια ενός αιώνα. Ως εκ τούτου, η μείωση των εκπομπών μεθανίου θα μπορούσε να κάνει τεράστια διαφορά στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Για αυτό το λόγο, η ΜΚΟ Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας (EDF) αποφάσισε να εκτοξεύσει ένα δορυφόρο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ο οποίος θα εντοπίζει διαρροές μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Αυτές οι διαρροές είναι συχνά ανθρωπογενείς, όπως από πετρελαϊκές δραστηριότητες, ή μπορεί να προέρχονται από φυσικούς υγροτόπους ή από το πεπτικό σύστημα των αγελάδων. Αυτές οι εκπομπές είναι δύσκολο να εντοπιστούν χωρίς τη χρήση δορυφόρων, καθώς το αέριο εξαπλώνεται καθώς ανυψώνεται. Επίσης, επιτόπιες επιθεωρήσεις των επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου ενδέχεται να μην εντοπίσουν αυτές τις διαρροές, επειδή οι εταιρείες συχνά τις κρύβουν πριν από τις κανονισμένες επιθεωρήσεις.

Οι δορυφόροι που βρίσκονται σήμερα στο διάστημα σε χαμηλή τροχιά μπορούν να μετρήσουν το μεθάνιο, αλλά με περιορισμούς. Ο MethaneSAT, όπως θα αποκαλείται ο νέος δορυφόρος, δεν θα έχει κατ' ανάγκη όργανα αρκετά υψηλής ανάλυσης ώστε να εντοπίσει ένα ξεχωριστό αγρόκτημα ή πετρελαιοπηγή που διαρρέει μεθάνιο. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΜΚΟ, η ικανότητά του να παρακολουθεί το μεθάνιο με την πάροδο του χρόνου θα μπορεί να βοηθήσει τους επιθεωρητές να οδηγηθούν στη σωστή θέση.

Εν τω μεταξύ, είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών στο έδαφος. Είναι αξιοσημείωτο ότι η πέψη στα στομάχια των ζώων κτηνοτροφίας παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό των εκπομπών μεθανίου στον κόσμο με 29%, ακολουθούμενο από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με 20%. Οι επιστήμονες πειραματίζονται με τη διατροφή των αγελάδων, αλλά και τα βακτήρια του εντέρου τους, ώστε να ανακαλύψουν αν διαφορετικά τρόφιμα θα μπορούσαν να μειώσουν το μεθάνιο που απελευθερώνεται.


Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια ξεπέρασαν αυτές σε ορυκτά καύσιμα το 2017 (23/04/2018)

Το περασμένο έτος, οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια ήταν υψηλότερες από ό,τι σε όλες τις πηγές ορυκτών καυσίμων μαζί.

Οι ιδιωτικές και κυβερνητικές επενδύσεις χρηματοδότησαν ένα ιστορικό ρεκόρ 157 γιγαβάτ ανανεώσιμης ενέργειας, σύμφωνα με νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Το 2017, εγκαταστάθηκαν 98 γιγαβάτ νέας ηλιακής ισχύος, σχεδόν το 50% των οποίων στην Κίνα. Συγκριτικά, η νέα χωρητικότητα από ορυκτά καύσιμα ήταν 70 γιγαβάτ το 2017.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, από τα ορυκτά καύσιμα στην ανανεώσιμη ενέργεια», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, Έρικ Σόλχαϊμ. «Οι αγορές βρίσκονται στη θέση τους, και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να ανταγωνιστούν και να ξεπεράσουν τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».

Αν και η πλήρης μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια φαντάζει σίγουρη στο μέλλον, τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν η κυρίαρχη πηγή ενέργειας στον πλανήτη. Μόνο το 12,1% του παγκόσμιου ηλεκτρισμού προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σημειώνοντας άνοδο από 5,2% το 2007. Αυτή η έκρηξη στην ανανεώσιμη ενέργεια ενισχύθηκε από έντονες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια. Το 2017, οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 2%. Η Κίνα συγκεκριμένα επένδυσε 122,6 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 45% των παγκόσμιων επενδύσεων, πολύ υψηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έκθεσης του ΟΗΕ, Άνγκους Μακρόουν, τα πολύ χαμηλότερα κόστη είναι η κινητήρια δύναμη για τις επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια παγκοσμίως, όπως δήλωσε στο Reuters. Ενδεικτικά, το κόστος της παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά μεγάλης κλίμακας μειώθηκε κατά 15% πέρυσι σε 86 δολάρια ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο.


Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Κοντά στους 30 βαθμούς η μέγιστη θερμοκρασία την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 (22/04/2018)

Πλησίασε τους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία την Κυριακή 22 Απριλίου 2018. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στη Λάρισα (29.8), στην Κερκίνη Σερρών (28.9), στο Φωτολίβος Δράμας (28.9), στα Γιαννιτσά (28.3), και στο Παρανέστι Δράμας (28.3).


Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να απαγορεύσει τα πλαστικά καλαμάκια (22/04/2018)

Περίπου 8,5 δισεκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια πετάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της κυβέρνησης, η οποία τώρα σχεδιάζει τον τερματισμό των πωλήσεων τους, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα απόβλητα πλαστικών στους ωκεανούς.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση στη διάσκεψη κορυφής για τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας των Εθνών (γνωστή παλαιότερα ως Βρετανική Κοινοπολιτεία). «Τα πλαστικά απόβλητα είναι μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος, και το βρετανικό κοινό έχει δείξει πάθος και ενέργεια όπως στα μέτρα χρέωσης της πλαστικής σακούλας», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η απαγόρευση δεν θα τεθεί αμέσως σε ισχύ, αλλά η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τις βιομηχανίες για να εξασφαλίσει χρόνο προσαρμογής και να δημιουργηθούν εναλλακτικές λύσεις. Τα πλαστικά καλαμάκια που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς λόγους θα εξαιρεθούν από την απαγόρευση.

Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, ένα εκατομμύριο πτηνά και περισσότερα από 100.000 θαλάσσια θηλαστικά χάνουν τη ζωή τους λόγω της κατανάλωσης πλαστικών απορριμμάτων κάθε χρόνο, τα οποία ξεπερνούν τους 150 εκατομμύρια τόνους στους ωκεανούς.

Η Μέι κάλεσε άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας, η οποία περιλαμβάνει 53 μέλη στην Αφρική, την Ασία, τον Ειρηνικό και την Καραϊβική, να καταπολεμήσουν επίσης την πλαστική ρύπανση. Μάλιστα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει την έρευνα και την καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων στις αναπτυσσόμενες χώρες με 61,4 εκατομμύρια λίρες.

«Η Κοινοπολιτεία είναι ένας μοναδικός οργανισμός με τεράστια ποικιλία άγριων ζώων, περιβαλλόντων και ακτογραμμών. Μαζί μπορούμε να προκαλέσουμε πραγματική αλλαγή, ώστε οι μελλοντικές γενιές να απολαύσουν ένα φυσικό περιβάλλον που είναι πιο υγιές από αυτό που έχουμε σήμερα», πρόσθεσε η Μέι.


Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Οι ισχυρότερες ριπές ανέμου του Σαββάτου 21 Απριλίου 2018 (21/04/2018)

Ισχυροί Βόρειοι άνεμοι έπνευσαν στο Αιγαίο το Σαββάτο 21 Απριλίου 2018. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι ισχυρότερες ριπές καταγράφηκαν στον Πλακιά Ρεθύμνου (103 χλμ/ώρα), στην Ανάφη (101 χλμ/ώρα), στην Παξιμάδα Καρύστου (100 χλμ/ώρα), στον Φουρφουρά Ρεθύμνου (93 χλμ/ώρα), και στην Παλαιόχωρα Χανίων (85 χλμ/ώρα).


Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Οι μέγιστες θερμοκρασίες του Σαββάτου 21 Απριλίου 2018 (21/04/2018)

Ξεπέρασε τους 27 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία το Σαββάτο 21 Απριλίου 2018. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στην Αμφιλοχία (27.6), στην Κερκίνη Σερρών (26.1), στα Αρφαρά Μεσσηνίας (25.6), στην Αμαλιάδα (25.6), στην Ελεούσα Ιωαννίνων (25.6), και στην Πρέβεζα (25.6).


Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται σε μη ασφαλή αέρα (21/04/2018)

Μια νέα μελέτη για την ατμοσφαιρική ρύπανση δείχνει ότι σχεδόν το 95% των ανθρώπων ζουν σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα σωματιδίων από αυτά που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με τον Guardian, οι φτωχές κοινότητες εκτίθενται στον χειρότερο ποιοτικά αέρα.

Η έκθεση του Ινστιτούτου Επιδράσεων Υγείας χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα και στατιστικά στοιχεία για να φτάσουν στο ανησυχητικό αυτό συμπέρασμα. Σύμφωνα με την έκθεση, το 95% των ανθρώπων ζουν σε περιοχές όπου οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων σκόνης ή αιθάλης στον ατμοσφαιρικό αέρα υπερβαίνουν την κατευθυντήρια γραμμή ποιότητας της ατμόσφαιρας των 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο. Σχεδόν το 60% ζουν σε περιοχές όπου τα λεπτά σωματίδια υπερβαίνουν ακόμη και τον λιγότερο αυστηρό στόχο ποιότητας της ατμόσφαιρας του ΠΟΥ των 35 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο .

Η έκθεση διερευνά επίσης την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα νοικοκυριά. Περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται σε μολυσμένο αέρα από την καύση στερεών καυσίμων για θέρμανση ή μαγειρική σε εσωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με την έκθεση, για αυτά τα άτομα, τα επίπεδα λεπτών σωματιδίων στο σπίτι μπορούν να υπερβούν τις προτεινόμενες τιμές για την ποιότητα του αέρα κατά 20 φορές.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με την εκδήλωση ασθενειών και τον πρόωρο θάνατο. Μόνο πέρυσι, η έκθεση σε μολυσμένο αέρα αποτέλεσε παράγοντα σε πάνω από έξι εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο. Οι μισοί από τους θανάτους αυτούς έλαβαν χώρα στην Ινδία και την Κίνα. Μάλιστα, το χάσμα μεταξύ των λιγότερο και περισσότερο μολυσμένων χωρών αυξάνεται, όντας πλέον στις 11 τάξεις μεγέθους, σε σύγκριση με τις 6 το 1990, όπως δήλωσε στον Guardian ο αντιπρόεδρος του ινστιτούτου, Μπομπ Ο’Κιφ.


Kαταχωρήθηκε 5 μέρες πριν

Ξεπέρασε τους 29 βαθμούς η θερμοκρασία την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 (20/04/2018)

Ξεπέρασε τους 29 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Απριλίου 2018. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στο Κρανίδι (29.6), στο Άργος (28.8), στο Παλαιό Σκυλίτσι Ημαθίας (28.1), στη Σαλαμίνα (28.1), και στη Σπάρτη (28.1).


Kαταχωρήθηκε 6 μέρες πριν

SOS εκπέμπουν Ρώσοι επιστήμονες για τη λίμνη Βαϊκάλη (20/04/2018)

Η αλματώδης αύξηση ενός είδους φυκιών στην λίμνη Βαϊκάλη είναι ένα ζήτημα που απασχολεί του Ρώσους ώσους επιστήμονες, οι οποίοι προς το παρόν δεν μπορούν να αξιολογήσουν το μέγεθος της, αλλά την αποδίδουν στα λύματα που πέφτουν στην λίμνη, στους τουρίστες και στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το ερευνητικό κέντρο «Αντιστοιχεία» αναφέρει ότι το 60% των παραλίων της λίμνης Βαϊκάλης έχει καλυφθεί από τα φύκια τους είδους σπειρογύρα, τα οποία απειλούν να μετατρέψουν την πιο καθαρή και πιο βαθιά λίμνη στον κόσμο σε βάλτο.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου μελέτης Λιμνών που ανήκει στην Ακαδημία Επιστημών της Σιβηρίας, Αντρέι Φεντότοφ, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι στην παρούσα φάση είναι αδύνατον να εκτιμηθεί το μέγεθος των επιδράσεων που έχει υποστεί η λίμνη από το είδος αυτό των φυκιών. Για να γίνει αυτό χρειάζονται ευρείας κλίμακας έρευνες.

Η αύξηση αυτού του είδους φυκιών, τα οποία δεν είναι χαρακτηριστικά για την λίμνη Βαϊκάλη αλλά συνήθη για τις βαλτώδεις περιοχές, είχε καταγραφεί αρχικά το 2011, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο αισθητή η παρουσία τους στους ανατολικούς και βόρειους κόλπους της λίμνης. Από την στιγμή που εμφανίσθηκαν τα φύκια αυτά στη Βαϊκάλη, οι επιστήμονες μελετούν την εμφάνιση τους, αλλά δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια ενιαία άποψη ως προς τα αίτια της εμφάνισης του και ως προς τους κινδύνους που εγκυμονούν για την Βαϊκάλη

Αδιευκρίνιστες είναι επίσης οι αιτίες της εμφάνισης τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μελέτης Λιμνών «ιδιαίτερο κίνδυνο για το οικοσύστημα της λίμνης Βαϊκάλης συνιστούν οι διεργασίες εκείνες που σχετίζονται με τις ρίψεις λυμάτων και την χρήση χημικών καθαρισμού που περιέχουν φωσφορικά άλατα».

Οι υπάρχουσες αυτή την στιγμή μονάδες καθαρισμού λυμάτων δεν διασφαλίζουν επαρκώς τον καθαρισμό τους.

Υπάρχουν υποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες η αύξηση των φυκιών σπειρογύρα οφείλεται σε φυσικούς παράγοντες, κυρίως στην αύξηση της θερμοκρασίας και στην χαμηλή στάθμη των υδάτων της λίμνης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ο υδροβιολόγος Όλεγκ Τιμόσκιν, βασιζόμενος στα στοιχεία του εργαστηρίου υδροβιολογίας του οποίου είναι επικεφαλής, ο παράγοντας της θερμοκρασίας δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τη διάδοση και την ανάπτυξη των φυκιών αυτούς του είδους.

Σε περιοχές μάλιστα που δεν είναι ευνοϊκές από οικολογικής απόψεως, όπως δηλώνει ο ίδιος, το φύκι σπειρογύρα, εντοπίζεται σε μεγάλα βάθη, στα οποία ευδοκιμεί περίφημα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι ερευνητές κατάφεραν επίσης να προσδιορίσουν ότι από τα 14 είδη φυκιών σπειρογύρα σε μη ευνοϊκές οικολογικές συνθήκες αναπτύσσεται μαζικά μόνο ένα είδος. Το είδος αυτό φυτρώνει στις πέτρες, τυλίγοντας τες στην κυριολεξία.

Η πιο μεγάλη μάλιστα βλάστηση των φυκιών αυτών παρατηρείται σε περιοχής μαζικής προσέλευση τουριστών στους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, όταν η μόλυνση του περιβάλλοντος λόγω της τουριστικής κίνησης φθάνει στα μέγιστα επίπεδα.


Kαταχωρήθηκε 6 μέρες πριν

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 (19/04/2018)

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι έπνευσαν στη χώρα την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι ισχυρότερες ριπές ανέμου καταγράφηκαν στην Παξιμάδα Καρύστου (106 χλμ/ώρα), στην Πεντέλη (90 χλμ/ώρα), στην Πάρνηθα (79 χλμ/ώρα), στο Λιμάνι της Μυκόνου (76 χλμ/ώρα), και στην Άνδρο, την Μονεμβασιά και τον Πλακιά Ρεθύμνου (69 χλμ/ώρα).


Kαταχωρήθηκε 6 μέρες πριν

Κοντά στους 29 βαθμούς η μέγιστη την Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 (19/04/2018)

Κοντά στους 29 βαθμούς Κελσίου έφτασε η μέγιστη θερμοκρασία το μεσημέρι της Πέμπτης 19 Απριλίου 2018. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στην Άρτα (28.7), στη Σπάρτη (28.2), στην Ιθάκη (27.8), στο Κομπότι Άρτας (27.7), στην Αμφιλοχία (27.2) και στα Αρφαρά Μεσσηνίας (27.2).


Kαταχωρήθηκε 7 μέρες πριν


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΝΩΓΕΙΑ 8°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 8°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 9°C
ΡΕΘΥΜΝΟ 10°C
ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 10°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ 22°C
ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ 21°C
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 20°C
ΠΕΙΡΑΙΑΣ 20°C
ΑΜΟΡΓΟΣ 20°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 1 ώρα
<