Τρίτη  14  Αυγούστου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:37  Δύση Ηλίου - Sunset 20:19 - Διάρκεια ημέρας: 13 ώρες, 41 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH T
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αρχείο Άρθρων


Η κεραυνική δραστηριότητα τον Ιούλιο 2018 η υψηλότερη των τελευταίων 14 ετών (10/08/2018)

Η κεραυνική δραστηριότητα τον Ιούλιο 2018 η υψηλότερη των τελευταίων 14 ετών

Η υψηλή δραστηριότητα ηλεκτρικών φαινομένων το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας αποτυπώνεται και στα δεδομένα του συστήματος ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ZEUS. Το παρακάτω γράφημα (Γράφημα 1) δείχνει τον αριθμό των ηλεκτρικών εκκενώσεων (κυρίως κεραυνών) που ανιχνεύσαμε στην Ελλάδα τον μήνα Ιούλιο μεταξύ 2005 και 2018. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι ο φετινός Ιούλιος είχε την υψηλότερη κεραυνική δραστηριότητα τουλάχιστον από το 2005 από όταν ξεκίνησαν οι καταγραφές, με σχεδόν 103.000 κεραυνούς στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, οι διαφορές ανά έτος παρουσιάζονται σημαντικές με ορισμένα έτη να παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλή ηλεκτρική δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα το 2007 όταν η χώρα μας βρισκόταν υπό την επιρροή υψηλών πιέσεων και θερμών εισβολών από την Αφρική, με την κατάρριψη ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και σοβαρή ξηρασία.

Γράφημα 1. Ο απόλυτος αριθμός κεραυνών που ανίχνευσε το σύστημα ZEUS τον Ιούλιο την περίοδο 2005 - 2018.

Τον φετινό Ιούλιο παρατηρήσαμε καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τη μεγαλύτερη χωρική κατανομή από το 2005 (Γράφημα 2, κάντε κλικ πάνω για μεγέθυνση). Τα δύο τελευταία έτη (2017 και 2018) ένας μεγάλος αριθμός του συνόλου των κεραυνών τον Ιούλιο παρατηρήθηκε πάνω από θαλάσσιες περιοχές, καθώς η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ήταν σημαντικά διαφορετική από ό,τι συνήθως.  Στην καρδιά του καλοκαιριού οι καταιγίδες κλιματικά εκδηλώνονται πιο εύκολα πάνω από την ξηρά λόγω θέρμανσης του εδάφους από την ηλιακή ακτινοβολία, δηλαδή εκδηλώνεται πολλές φορές "θερμική αστάθεια". Τα δύο τελευταία έτη όμως, βαρομετρικά συστήματα συνοπτικής κλίμακας οδήγησαν σε εκταταμένες καταιγίδες πάνω από ξηρά και θάλασσα, κάτι που χρήζει περαιτέρω μελέτης.

Γράφημα 2. Η χωρική κατανομή των κεραυνών που ανίχνευσε το σύστημα ZEUS τον μήνα Ιούλιο την περίοδο 2005 - 2018.

Όσον αναφορά την κατάταξη των μηνών ως προς τον απόλυτο αριθμό των κεραυνών που ανιχνεύσαμε, ο Ιούλιος του 2018 κατατάσσεται πρώτος με 102.944 κεραυνούς και δεύτερος ο Ιούλιος του 2009 με 83.373 ανιχνεύσεις. Συνολικά φέτος το δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου κατατάσσεται 2ο σε απόλυτο αριθμό ανιχνεύσεων κεραυνών την τελευταία 14ετία, με 196.524 κεραυνούς.

Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη

Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Πιλοτική πρόγνωση εξάπλωσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια (12/08/2018)

Πιλοτική πρόγνωση εξάπλωσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται η πιλοτική πρόγνωση εξάπλωσης για την πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Εύβοια, κοντά στα Ψαχνά. Συγκεκριμένα, το βίντεο απεικονίζει την προβλεπόμενη από το μοντέλο WRF-SFIRE εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς από τη στιγμή της έναρξης της, την Κυριακή 12 Αυγούστου 2018 στις 16:30 μέχρι και τη Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018 στις 15:00. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η πρόγνωση αφορά στην πιθανή εξέλιξη της πυρκαγιάς χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι προσπάθειες κατάσβεσής της.

Η ανάπτυξη του προγνωστικού συστήματος WRF-SFIRE πραγματοποιείται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG-BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020-DISARM (Drought and fIre obServatory and eArly waRning systeM), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας.

Θ. Γιάνναρος, Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη- ΕΑΑ, Πεντέλη

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο καπνός από τη μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας καλύπτει την Αθήνα

Οπως φαίνεται και από τις κάμερες του meteo.gr στις εγκαταστάσεις μας στην Πεντέλη, ο καπνός από τη μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας έχει καλύψει μέρος του ουρανού στο λεκανοπέδιο, το απόγευμα της Κυριακής 12/08 (πατήστε πάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση).

 

Στην παρακάτω δορυφορική εικόνα που συλλέξαμε στις 19:00 ώρα Ελλάδας την Κυριακή 12 Αυγούστου φαίνεται επίσης η έκταση του καπνού από την πυρκαγιά στην Εύβοια. Το λευκό βέλος δείχνει το σημείο της πυρκαγιάς στο Κοντοδεσπότι του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων.

 

 Θ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος, Σ. Ντάφης, 12/08/2018

Kαταχωρήθηκε χθές Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο (11/08/2018)

Οι μέγιστες ριπές ανέμου το Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις 8 πιο ισχυρές ριπές ανέμου που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί μας σταθμοί το Σάββατο 11/08. Μπορείτε να δείτε όλες τις παρατηρήσεις των σταθμών πατώντας εδώ.

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και το Σάββατο 11/08

Σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά θυελλώδεις  βόρειοι άνεμοι πνέουν στο Αιγαίο  και το Σάββατο 11/08/2018. Ο συνδυασμός υψηλών πιέσεων στα Βαλκάνια με το πεδίο χαμηλών πιέσεων στην ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί τις συνθήκες για ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο. Ο χάρτης που ακολουθεί δίνει την κατανομή πίεσης και ανέμου το μεσημέρι του Σαββάτου 11/08, οπότε και αναμένονται σε θαλάσσιες περιοχές μέσες τιμές ανέμου 65-75 km/h (7-8 Beaufort). Σημαντικά ισχυρότερες ριπές που θα φτάσουν τα 80-100 km/h αναμένονται σε αρκετές περιοχές στο Αιγαίο, στη Νότια Κρήτη και στα ανατολικά της ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση την Κυριακή 12/08.

Στην Αττική αναμένονται σχεδόν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στα ανατολικά του νομού καθώς και στον Νότιο Ευβοϊκό, με ριπές που αναμένεται να ξεπεράσουν τοπικά τα 90 km/h. Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα πνέουν και στον αστικό ιστό, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

 

Για καλύτερη εποπτεία του ανέμου μπορείτε να συμβουλεύεστε τους ιστιοπλοϊκούς χάρτες και το ανεμολόγιο.

 

Κ. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη

ΕΑΑ-Πεντέλη

Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Σχεδόν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο (10/08/2018)

Οι μέγιστες ριπές ανέμου την Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις 8 πιο ισχυρές ριπές ανέμου που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί μας σταθμοί την Παρασκευή 10/08. Μπορείτε να δείτε όλες τις παρατηρήσεις των σταθμών πατώντας εδώ.

---------------------------------------------------

Σχεδόν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο

Σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά θυελλώδεις  βόρειοι άνεμοι πνέουν στο Αιγαίο την Παρασκευή 10/08/2018. Ο συνδυασμός υψηλών πιέσεων στα Βαλκάνια με το πεδίο χαμηλών πιέσεων στην ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί τις συνθήκες για ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο. Ο χάρτης που ακολουθεί δίνει την κατανομή πίεσης και ανέμου το μεσημέρι της Παρασκευής 10/08, οπότε και αναμένονται σε θαλάσσιες περιοχές μέσες τιμές ανέμου 60-70 km/h (7-8 Beaufort). Σημαντικά ισχυρότερες ριπές που θα φτάσουν τα 80-100 km/h αναμένονται σε αρκετές περιοχές στο Αιγαίο, στη Νότια Κρήτη και στα ανατολικά της ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν πολύ ενισχυμένοι και το Σάββατο 11/08.

Για καλύτερη εποπτεία του ανέμου μπορείτε να συμβουλεύεστε τους ιστιοπλοϊκούς χάρτες και το ανεμολόγιο.

 

Κ. Λαγουβάρδο-Β. Κοτρώνη

ΕΑΑ-Πεντέλη

Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι στα ανατολικά (09/08/2018)

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι στα ανατολικά

Ισχυροί έως θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι έπνεαν την Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018 στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα και το Αιγαίο, με τις ριπές του ανέμου να ξεπερνούν τα 70 km/h. Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζονται οι οκτώ μεγαλύτερες ριπές του ανέμου κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, όπως καταγράφτηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης (05/08/2018)

Καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης-131.000 κεραυνοί

  • Σημαντικός αριθμός καταιγίδων σημειώθηκε την Κυριακή 05/08 σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Ο χάρτης που ακολουθεί δίνει την κατανομή των κεραυνών μέχρι τις 20:30 της Κυριακής, όπως καταγράφηκαν από το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Ο συνολικός αριθμός κεραυνών ξεπέρασε τις 131.000.

Μπορείτε να παρακολουθείτε σε πραγματικό χρόνο την κεραυνική δραστηριότητα από τη σελίδα μας:

www.meteo.gr/talos

 

K. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη

ΕΑΑ-Πεντέλη

Kαταχωρήθηκε 8 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Ισχυρό μελτέμι το Σάββατο 4 Αυγούστου 2018 (04/08/2018)

Ισχυρό μελτέμι το Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Σημαντική ενίσχυση του μελτεμιού στο Αιγαίο παρατηρούμε το Σάββατο 4 Αυγούστου 2018. Η Εικόνα 1 παρουσιάζει τις υψηλότερες ταχύτητες ανέμου που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι οποίες ξεπέρασαν σε ένταση τα 7 μποφόρ. Και την Κυριακή 5 Αυγούστου αναμένουμε θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ.

Το μελτέμι (ή ετησίες) είναι εποχικός άνεμος και δημιουργείται καθώς συνδυάζονται δύο βαρομετρικά συστήματα πάνω από τη χώρα μας, το θερμικό χαμηλό νοτιοανατολικά μας (με ένδειξη L στην Εικόνα 2) και υψηλές πιέσεις στην Κεντρική Ευρώπη. Όσο πιο κοντά έρχονται οι ισοβαρείς, τόσο ενισχύονται και οι άνεμοι όπως διακρίνεται και στον χάρτη των πιέσεων (Εικόνα 2).

 

Εικόνα 1. Χάρτης με τις μέγιστες τιμές ταχύτητας ανέμου (ριπές) σε km/h (αριστερά) και οι 8 μεγαλύτερες τιμές (δεξιά) που καταγράψαμε το Σάββατο 4 Αυγούστου 2018.

 

Εικόνα 2. Προγνωστικός χάρτης ατμοσφαιρικής πίεσης και ταχύτητας/διεύθυνσης ανέμου το απόγευμα της Κυριακής 5 Αυγούστου 2018.

 

Στ. Ντάφης, ΕΑΑ-Πεντέλη

04/08/2018 - 20:45

Kαταχωρήθηκε 9 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στην Ιβηρική - Ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο το Σ/Κ 4-5 Αυγούστου 2018 (03/08/2018)

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στην Ιβηρική Χερσόνησο

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018 στην Ιβηρική Χερσόνησο, με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει έως τους 45.5°C στην Ισπανία και τους 45.2°C στην Πορτογαλία και να καταρρίπτονται αρκετά ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας από την αρχή των μετρήσεων τον 18ο αιώνα και στις 2 χώρες. Το Σάββατο 4 Αυγούστου η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει ακόμη λίγο πλησιάζοντας ή ξεπερνώντας πρόσκαιρα τους 47°C. Δείτε την πορεία των θερμοκρασιών όπως την κατέγραψαν μετεωρολογικοί σταθμοί την Παρασκευή 03/08 στο παρακάτω βίντεο.

Ενισχύεται το μελτέμι στο Αιγαίο το Σ/Κ 4-5 Αυγούστου 2018

Ενισχύονται οι άνεμοι στο Αιγαίο το Σάββατο 4 (Χάρτης 1α) και Κυριακή 5 Αυγούστου Χάρτης (1β) μειώνοντας τη δυσφορία στην ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα αλλά αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών. Οι παρακάτω χάρτες δείχνουν τη μέγιστη ταχύτητα των ανέμων που περιμένουμε να πνέουν έως θυελλώδεις 8 μποφόρ το Σ/Κ, με τις ριπές να να ξεπερνούν τα 90 km/h στο Κεντρικό Αιγαίο. Μικρή εξασθένηση του μελτεμιού και σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας περιμένουμε από τη Δευτέρα 6 Αυγούστου.

 

 

Χάρτης 1. Πρόγνωση μέγιστης ημερήσιας ταχύτητας ανέμου (km/h και knots) το Σάββατο 4 (α) και Κυριακή 5 Αυγούστου 2018 (β).

 

Στ. Ντάφης, ΕΑΑ-Πεντέλη
03/08/2018, 23:45

Kαταχωρήθηκε 10 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Σοβαρή θερμή εισβολή στη Δυτική Ευρώπη 2-5 Αυγούστου 2018 (02/08/2018)

Ενισχύεται το μελτέμι στο Αιγαίο το Σ/Κ 4-5 Αυγούστου 2018

Ενισχύονται οι άνεμοι στο Αιγαίο το Σάββατο 4 (Χάρτης 1α) και Κυριακή 5 Αυγούστου Χάρτης (1β) μειώνοντας τη δυσφορία στην ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα αλλά αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών. Οι παρακάτω χάρτες δείχνουν τη μέγιστη ταχύτητα των ανέμων που περιμένουμε να πνέουν έως θυελλώδεις 8 μποφόρ το Σ/Κ, με τις ριπές να να ξεπερνούν τα 90 km/h στο Κεντρικό Αιγαίο. Μικρή εξασθένηση του μελτεμιού και σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας περιμένουμε από τη Δευτέρα 6 Αυγούστου.

Χάρτης 1. Πρόγνωση μέγιστης ημερήσιας ταχύτητας ανέμου (km/h και knots) το Σάββατο 4 (α) και Κυριακή 5 Αυγούστου 2018 (β).

------------------------------------------------------------------------------------

Σοβαρή θερμή εισβολή στη Δυτική Ευρώπη 2-5 Αυγούστου 2018

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σημειώνονται ήδη στη Δυτική Ευρώπη, ιδιαίτερα όμως στην Ιβηρική Χερσόνησο όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 44°C την Πέμπτη 2 Αυγούστου. Οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη Δυτική Ευρώπη όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά πιθανόν και τους 47-48°C στη Νότια Πορτογαλία και Ισπανία το Σάββατο 4 Αυγούστου (Χάρτης 2). Η ελάχιστη θερμοκρασία δεν αναμένεται να πέφτει κάτω από τους 25 - 30°C στις περισσότερες πόλεις της χερσονήσου ενώ οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τα πολύ χαμηλά ποσά υγρασίας και τις υψηλές θερμοκρασίες έχουν αναγκάσει την κυβέρνηση της Πορτογαλίας να θέσει τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού με σκοπό τη γρήγορη αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Μένει να δούμε αν θα καταρριφθούν τα εθνικά ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας σε Ισπανία και Πορτογαλία, τα οποία είναι 47.3°C και 47.4°C αντίστοιχα.

Χάρτης 2. Η πρόγνωση μέγιστης θερμοκρασίας στην Ιβηρική Χερσόνησο το Σάββατο 4 Αυγούστου 2018.

 

Σ. Ντάφης, Θ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος - ΕΑΑ, Πεντέλη
02/08/2018, 21:00 (ανανέωση 03/08 - 15:45)

Kαταχωρήθηκε 11 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Σχετικά με τις μεγάλες πυρκαγιές της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018 (31/07/2018)

Σχετικά με τις μεγάλες πυρκαγιές της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018

Στο βίντεο που ακολουθεί έχει γίνει προσπάθεια να δοθεί, με απλό τρόπο, η περιγραφή της μετεωρολογικής κατάστασης που επικρατούσε την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 στην περιοχή της Αττικής. Δίνονται στοιχεία για το ανεμολογικό πεδίο της ημέρας, καθώς και πιλοτική εφαρμογή του μοντέλου διάδοσης του μετώπου πυρκαγιάς από την Πεντέλη προς τις ακτές της ανατολικής Αττικής (σημειώνουμε ότι η διάδοση του μετώπου, σύμφωνα με το μοντέλο, γίνεται πιο αργά απ'ότι στην πραγματικότητα). Η βελτίωση του συγκεκριμένου μοντέλου είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ώστε να παραδοθεί στους ενδιαφερόμενους φορείς ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο πρόγνωσης της εξάπλωσης πυρκαγιάς.

 

 Κ. Λαγουβάρδος, Θ. Γιάνναρος, Α. Μπεζές, Σ. Ντάφης, Β. Κοτρώνη

Kαταχωρήθηκε 13 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Ισχυρές βροχές και την Κυριακή 29/07 στην Αττική (29/07/2018)

Ισχυρές βροχές και την Κυριακή 29/07 στην Αττική-1000 κεραυνοί στην περιοχή (ανανέωση)

Ισχυρές καταιγίδες σημειώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 29/07 στην Αττική, με 62 mm βροχής στην Αγ. Παρασκευή, 49.6 mm στους Αμπελόκηπους, 38.6 mm στα Βριλήσσια και 37 mm στην Κερατέα μέχρι τις 1700.  Οι ανανεωμένοι χάρτες που ακολουθούν δίνουν την κατανομή της βροχής  από το σύνολο των σταθμών που αποτελούν το Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής καθώς και της κατανομής των κεραυνών (όλα τα συστήματα καταγραφής αποτελούν υπηρεσίες  του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr)

 

Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ-Πεντέλη

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ισχυρές βροχές και την Κυριακή 29/07 στην Αττική

Ισχυρές καταιγίδες σημειώνονται το μεσημέρι της Κυριακής 29/07 στην Αττική, με 43 mm βροχής στην Αγ. Παρασκευή και 36 mm στην Αμπελόκηπους μέχρι τις 1430, ενώ οι βροχές συνεχίζονται.  Οι χάρτες που ακολουθούν δίνουν την κατανομή της βροχής  από το σύνολο των σταθμών που αποτελούν το Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής καθώς και της κατανομής των κεραυνών (όλα τα συστήματα καταγραφής αποτελούν υπηρεσίες  του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr)

 

Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ-Πεντέλη

 

Kαταχωρήθηκε 15 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Πυρκαγιά Αν. Αττικής: Πιλοτική εφαρμογή του προγνωστικού συστήματος WRF-SFIRE για την προσομοίωση της εξάπλωσης (27/07/2018)

Ισχυρές βροχές το Σάββατο 28/07 στην Αττική

Ισχυρές καταιγίδες σημειώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου 28/07 στην Αττική, με 66 mm βροχής στην Αγ. Παρασκευή, 44 mm στα Βριλήσσια και 37 mm στην Παλλήνη.  Ο χάρτης που ακολουθεί δίνει τον χάρτη βροχής από το σύνολο των σταθμών που αποτελούν το Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής το οποίο λειτουργεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr

K. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ-Πεντέλη

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πυρκαγιά Αν. Αττικής: Πιλοτική εφαρμογή του προγνωστικού συστήματος WRF-SFIRE για την προσομοίωση της εξάπλωσης

Στο βίντεο παρουσιάζεται η εξέλιξη της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018 στην Αν. Αττική, όπως αυτή προβλέφθηκε από το προγνωστικό σύστημα WRF-SFIRE του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Παρουσιάζεται επίσης, η εξέλιξη της διεύθυνσης και ταχύτητας του ανέμου κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Η εφαρμογή του WRF-SFIRE πραγματοποιήθηκε a posteriori, καθώς προηγήθηκαν σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του συστήματος με στόχο να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης πυρκαγιάς. Ειδικότερα, ελήφθη υπόψη η ιδιαίτερη μορφολογία της περιοχής, η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία πυκνής βλάστησης εντός περιοχής με οικιστική χρήση γης. Τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής του προγνωστικού συστήματος είναι ενθαρρυντικά, αφού η ταχεία εξάπλωση του μετώπου της πυρκαγιάς προσομοιώθηκε με σχετική μικρή χρονική καθυστέρηση, της τάξης των 30-45 min, και η τελική έκταση της πληγείσας περιοχής βρίσκεται σε ικανοποιητική συμφωνία με τα δεδομένα που ελήφθησαν από το σύστημα Copernicus της ΕΕ.

Η πιλοτική εφαρμογή του WRF-SFIRE για την πυρκαγιά της Αν. Αττικής, αλλά και για αυτή της Κινέτας, αποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο προγνωστικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει ένα εν δυνάμει ισχυρό εργαλείο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό, το ΕΑΑ συνεργάζεται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του WRF-SFIRE και την προσαρμογή του στο Μεσογειακό περιβάλλον της Ελλάδας.

Πέρα από το στάδιο της αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς, το WRF-SFIRE μπορεί να αξιοποιηθεί και ως εργαλείο για την πρόληψη, συνεισφέροντας στο σχεδιασμό αντιπυρικών στρατηγικών. Ειδικότερα, το προγνωστικό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία πλατφόρμα για την εκτέλεση υποθετικών σεναρίων εκδήλωσης πυρκαγιών. Για παράδειγμα, όταν ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε μια περιοχή είναι υψηλός, τότε το WRF-SFIRE μπορεί να εφαρμοστεί a priori ώστε να δώσει την πρόγνωση της εξάπλωσης στο υποθετικό σενάριο εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς. Επιπρόσθετα, το WRF-SFIRE μπορεί να εφαρμοστεί για μια περιοχή υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς με στόχο την παροχή μιας πρώτης εκτίμησης για την ταχύτητα διάδοσης και την ένταση μιας φωτιάς. Κατά τον τρόπο αυτό, οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες μπορούν από πριν να έχουν απάντηση στο ερώτημα «πόσο δύσκολη θα ήταν μια πυρκαγιά εάν εκδηλωνόταν σε αυτή την περιοχή;».

Η ανάπτυξη του προγνωστικού συστήματος WRF-SFIRE πραγματοποιείται στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG-BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020-DISARM (Drought and fIre obServatory and eArly waRning systeM), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας.

Θ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη, Σ. Ντάφης, Α. Καραγιαννίδης - ΕΑΑ, Πεντέλη
27/07/2018, 19:45

Kαταχωρήθηκε 17 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Συνεχίζονται οι βροχές και οι καταιγίδες την Παρασκευή 27 Ιουλίου (27/07/2018)

Συνεχίζονται οι βροχές και οι καταιγίδες την Παρασκευή 27 Ιουλίου

Μια ακόμα ημέρα έντονης αστάθειας αναμένεται να είναι η Παρασκευή 27/07/2018. Μέχρι το μεσημέρι καταιγίδες ή μπουρίνια τοπικού χαρακτήρα περιμένουμε στα βόρεια ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Κατά τις θερμές όμως ώρες της ημέρας βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά, σε νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, σε ορεινά κυρίως τμήματα της Κρήτης και πιθανόν στις Κυκλάδες και στις Σποράδες.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και ενδεχομένως η πόλη της Αθήνας.

Στο  χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η κατανομή των προβλεπόμενων αθροιστικών βροχοπτώσεων για την Παρασκευή 27/07, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο BOLAM του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία το Σάββατο 28/07 και την Κυριακή 29/07 ο καιρός θα διατηρηθεί άστατος στα ηπειρωτικά, αλλά τα φαινόμενα θα επηρεάσουν σημαντικά λιγότερες περιοχές της χώρας.

Αναφορές έντονων φαινομένων μέσω της υπηρεσίας METEONOW είναι πολύ χρήσιμες σε όλους μας, για την παρακολούθηση της εξέλιξης τους. Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε ΕΔΩ

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό σας με λειτουργικό Android από εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.meteo.now

και σε λειτουργικό iOS από εδώ: https://itunes.apple.com/us/app/meteo-now/id1158804992?mt=8  

Στρατής Βουγιούκας

Παρασκευή 27/07/2018, Ώρα 10:00

ΕΑΑ-Πεντέλη

Kαταχωρήθηκε 18 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το διήμερο Πέμπτη 26 Ιουλίου - Παρασκευή 27 Ιουλίου (26/07/2018)

Ισχυρότατες καταιγίδες στα Βόρεια Προάστια

Ισχυρότατες καταιγίδες εκδηλώθηκαν μετά το μεσημέρι της Πέμπτης 26/07/2018 στα βόρεια προάστια της Αθήνας, συνοδευόμενες κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις. Θεαματικές είναι οι καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού του ΕΑΑ στα Βριλήσσια όπου από τις 12:40 έως και τις 14:30 καταγράφηκαν περισσότερα από 100 χιλιοστά βροχής. Σε άλλες περιοχές της Αττικής τα ύψη βροχόπτωσης ανέρχονται σε 68 χιλιοστά στην Πεντέλη, 59 χιλιοστά στην Εκάλη, 53 χιλιοστά στο Διόνυσο, 46 χιλιοστά στην Κηφισιά και 44 χιλιοστά στο Μαρούσι.

Παράλληλα σύμφωνα με το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ΖEUS μέχρι τις 15:00 έχουν καταγράφει περισσότεροι από 1600 κεραυνοί στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Στους χάρτες που ακολουθουν απεικονίζεναι η κατανομή της βροχής στην Αττική (αριστερά) και οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που καταγράφηκαν (δεξια). 


Σ. Βουγιούκας

ΕΑΑ - Πεντέλη

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το διήμερο Πέμπτη 26 Ιουλίου - Παρασκευή 27 Ιουλίου

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της Πέμπτης 26/07/2018 έντονη αστάθεια αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα το διήμερο Πέμπτη 26/07 - Παρασκευή 27/07. Πιο αναλυτικά:

Την Πέμπτη 26/07 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, σε νησιωτικά τμήματα του Ιονίου, στα ορεινά της Κρήτης, και πιθανόν στην Κυκλάδες και σε νησιωτικά τμήμα του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις. Περισσότερα και εντονότερα φαινόμενα περιμένουμε κυρίως κατά τις θερμές ώρες της ημέρας και ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας.  

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, καθώς επίσης ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στο  χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η κατανομή των προβλεπόμενων αθροιστικών βροχοπτώσεων για την Πέμπτη 26/07, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο BOLAM του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Την Παρασκευή 27/07 η ημέρα θα ξεκινήσει με καταιγίδες ή μπουρίνια τοπικού χαρακτήρα στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Κατά τις θερμές όμως ώρες της ημέρας βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν και πάλι κυρίως στα ηπειρωτικά, στις Σποράδες και σε νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν στις Κυκλάδες και στα ορεινά της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία το Σάββατο 28/07 και την Κυριακή 29/07 ο καιρός θα διατηρηθεί άστατος στα ηπειρωτικά, αλλά τα φαινόμενα θα έχουν μικρότερη ένταση, έκταση και διάρκεια.

Αναφορές έντονων φαινομένων μέσω της υπηρεσίας METEONOW είναι πολύ χρήσιμες σε όλους μας, για την παρακολούθηση της εξέλιξης τους. Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε ΕΔΩ

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό σας με λειτουργικό Android από εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.meteo.now

και σε λειτουργικό iOS από εδώ: https://itunes.apple.com/us/app/meteo-now/id1158804992?mt=8  

Στρατής Βουγιούκας

Πέμπτη 26/07/2018, Ώρα 10:30

ΕΑΑ-Πεντέλη

Kαταχωρήθηκε 19 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου (25/07/2018)

Καταιγίδες μέτριας έντασης στην Αττική την Τετάρτη 25/07 - Περισσότεροι από 10.000 κεραυνοί στη χώρα

Καταιγίδες σημειώθηκαν την  Τετάρτη 25/07, ευτυχώς μέτριας έντασης, με τα μεγαλύτερα ποσά βροχής να καταγράφουν οι σταθμοί μας στο Μαρούσι και στα Βριλήσσια (23 και 22 χιλιοστά, αντιστοίχως). Την Πέμπτη 26 και Παρασκευή 27/07 αναμένονται ισχυρότερα φαινόμενα στην Αττική. Βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν επίσης σε πολλές περιοχές της χώρας, με το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ΖEUS να καταγράφει μέχρι τις 22:00 περισσότερους από 10.000 κεραυνούς. Στους χάρτες που ακολουθουν απεικονίζεναι η κατανομή της βροχής στην Αττική (αριστερά) και οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που καταγράφηκαν (δεξια)

Τέλος, στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα σημαντικότερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 22:00 όπως αυτά καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Κ. Λαγουβάρδος - Σ. Βουγιούκας

ΕΑΑ - Πεντέλη

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου

Έντονη αστάθεια αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα από την Τετάρτη 25/07/2018 έως και την Παρασκευή 27/07/2018. Βροχές και καταιγίδες οι οποίες τοπικά θα είναι ισχυρές και ενδέχεται να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλώνονται κυρίως κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας.  

Μάλιστα, το  διήμερο Πέμπτη 26/07 και Παρασκευή 27/07, τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια και θα επηρεάσουν κατά τόπους και νησιωτικά τμήματα του Ιονίου και του Αιγαίου (κυρίως Σποράδες, νησιά ΒΑ Αιγαίου και Κυκλάδες). Βροχές ή καταιγίδες θα εκδηλωθούν και σε ορεινά κυρίως τμήματα της Κρήτης.  

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, καθώς επίσης ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στους χάρτες που ακολουθούν απεικονίζεται η κατανομή των βροχοπτώσεων για το δεύτερο μισό της Τετάρτης 25/07 και από τις πρωινές ώρες έως τις 15:00 της Πέμπτης 26/07.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία το διήμερο Σάββατο 28/07 και Κυριακή 29/07 ο καιρός θα διατηρηθεί άστατος στα ηπειρωτικά, αλλά τα φαινόμενα θα έχουν μικρότερη ένταση και έκταση.

Αναφορές έντονων φαινομένων μέσω της υπηρεσίας METEONOW είναι πολύ χρήσιμες σε όλους μας, για την παρακολούθηση της εξέλιξης τους. Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε ΕΔΩ

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό σας με λειτουργικό Android από εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.meteo.now

και σε λειτουργικό iOS από εδώ: https://itunes.apple.com/us/app/meteo-now/id1158804992?mt=8  

Στρατής Βουγιούκας

Τετάρτη 25/07/2018, Ώρα 14:30

ΕΑΑ-Πεντέλη

Kαταχωρήθηκε 20 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΜΕΤΣΟΒΟ 24°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 24°C
ΑΝΩΓΕΙΑ 25°C
ΑΝΩ ΒΙΑΝΝΟΣ 25°C
ΝΑΞΟΣ 26°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΛΑΡΙΣΑ 35°C
ΝΑΥΠΛΙΟ 35°C
ΤΟΛΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 35°C
ΜΟΛΥΒΟΣ 35°C
ΛΙΝΔΟΣ 35°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 2 ώρες
<