Δευτέρα  10  Δεκεμβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:28  Δύση Ηλίου - Sunset 17:04 - Διάρκεια ημέρας: 9 ώρες, 35 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH H
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αρχείο Άρθρων


Πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα (10/12/2018)

Πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα

Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας περιμένουμε από το βράδυ της Δευτέρας 10/12 και από τα βόρεια, με τον υδράργυρο να παραμένει περίπου 4-5 βαθμούς χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα μέχρι και την Πέμπτη 13/12. Το παρακάτω βίντεο δείχνει προγνωστικούς χάρτες για την πορεία των αερίων μαζών στην Ευρώπη μέχρι και το Σάββατο 15/12. Με αποχρώσεις του μπλε διακρίνονται οι ψυχρές αέριες μάζες που κινούνται προς τη χώρα μας. Παράλληλα με την πτώση της θερμοκρασίας, χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Βόρεια Ελλάδα σε χαμηλό υψόμετρο, κατά βάση όμως τα φαινόμενα θα είναι ασθενή.

 

 

Σ. Ντάφης, ΕΑΑ-Πεντέλη

10/12/2018 - 12:30

Kαταχωρήθηκε πριν 7 ώρες Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες κατά το ναυάγιο του "Ηράκλειον" - 8 Δεκεμβρίου 1966 (08/12/2018)

Οι μετεωρολογικές συνθήκες κατά το ναυάγιο του "Ηράκλειον" - 8 Δεκεμβρίου 1966

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Δεκεμβρίου 1966 το πλοίο "Ηράκλειον" βυθίζεται 23 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Μήλου, κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα, οδηγώντας στον θάνατο 224 επιβάτες και πλήρωμα. Εκείνη την περίοδο, πριν τους πρώτους μετεωρολογικούς δορυφόρους, τα μέσα πρόγνωσης καιρού περιορίζονταν σε ελάχιστες παρατηρήσεις εδάφους και μετεωρολογικά μοντέλα με μικρή πιθανότητα επαλήθευσης. Το "Ηράκλειον" ήταν επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο που εκτελούσε εκείνη την περίοδο το δρομολόγιο Χανιά - Πειραιάς, με δυνατότητα μεταφοράς 1.000 επιβατών και 300 οχημάτων (Εικόνα 1).

 

Εικόνα 1. Το επιβατηγό-οχηματαγωγό "Ηράκλειον" στο λιμάνι του Πειραιά το 1965. Πηγή: Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

 

Το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου το "Ηράκλειον" απέπλευσε αργοπορημένα στις 19:20 από το λιμάνι της Σούδας για τον Πειραιά με 206 επιβάτες και 65 μέλη πληρώματος. Από την ανάλυση των μετεωρολογικών δεδομένων που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας και μέσω μοντέλων προσομοίωσης των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν εκείνη τη μέρα, γνωρίζουμε ότι ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό πλησίαζε τη χώρα μας από το Ιόνιο με τη βαρομετρική πίεση στο κέντρο του να εκτιμάται κοντά στα 993 hPa (Εικόνα 2). Η χαμηλή ανάλυση των δεδομένων από το ευρωπαϊκό κέντρο ECMWF που παρουσιάζονται στον χάρτη φαίνεται να υποεκτιμούν την ένταση των ανέμων στο Μυρτώο Πέλαγος, σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οι καιρικές συνθήκες στο Μυρτώο Πέλαγος όπου βρισκόταν το "Ηράκλειον" πρέπει να ήταν ακατάλληλες ακόμη και για σύγχρονα πλοία κλειστού τύπου, με θυελλώδεις νοτιάδες εντάσεως 8-9 μποφόρ και υψηλό κυματισμό. Ο έντονος κυματισμός φαίνεται να προκάλεσε μετατόπιση φορτίου στο γκαράζ του πλοίο περίπου στις 02:00 τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου 1966 και μέσω ενός ρήγματος επιφάνειας 17 τ.μ. το πλοίο βυθίστηκε σε λιγότερο από μία ώρα. Μόλις 47 άτομα διεσώθησαν από το ναυάγιο και 224 έχασαν τη ζωή τους. Το ελληνικό κράτος από τότε θεσμοθέτησε το απαγορευτικό απόπλου για επιβατηγά πλοία λόγω έντονων καιρικών φαινομένων καθώς και Ειδικό Τμήμα Έρευνας και Διάσωσης στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Εικόνα 2. Χάρτης ανάλυσης μετεωρολογικών συνθηκών την ημέρα της βύθισης του πλοίου "Ηράκλειον" κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα. Με χρώματα παρουσίαζεται η ένταση των ανέμων σε ύψος 10μ (km/h), με καμπύλες η ατμοσφαιρική πίεση στη μέση στάθμη θάλασσας (hPa) και με βέλη η διεύθυνση των ανέμων σε ύψος 10μ. Η μικρή χωρική ανάλυση των δεδομένων που παρέχονται από το ευρωπαϊκό κέντρο ECMWF δεν προσφέρει απόλυτη ακρίβεια των καιρικών συνθηκών. 

 

Μπορείτε να δείτε πλάνα από τις επιχειρήσεις διάσωσης των επιζώντων από το αρχείο της ΕΡΤ εδώ.

 

Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος, ΕΑΑ-Πεντέλη
08/12/2018

Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Η ανθρώπινη συμπεριφορά σε καταστροφές: Μύθοι, αλήθειες, και ο βασικός ρόλος της επικοινωνίας (05/12/2018)

Η ανθρώπινη συμπεριφορά σε καταστροφές: Μύθοι, αλήθειες, και ο βασικός ρόλος της επικοινωνίας

Γράφει ο Δρ. Ευάγγελος Ντόντης, Λέκτορας Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Canterbury Christ Church της Αγγλίας.

Εικόνα. Ο Μεσογειακός Κυκλώνας που επηρέασε τη χώρα μας μεταξύ 28 και 30 Σεπτεμβρίου 2018. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ονόμασε τον κυκλώνα "Ξενοφών".

 

"Τα τελευταία χρόνια έλαβε χώρα στην Ελλάδα μια σειρά από φονικές καταστροφές. Το 2017 η Μάνδρα Αττικής χτυπήθηκε από πλημμύρες, το καλοκαίρι του 2018 το Μάτι Αττικής καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από πυρκαγιές, ενώ ένας Μεσογειακός Κυκλώνας πέρασε από την Ελλάδα τον Σεπτέμβρη του 2018 (Εικόνα).

Επίτηδες δεν χρησιμοποιώ τον όρο «φυσικές» για να χαρακτηρίσω τις συγκεκριμένες καταστροφές, μιας και το εάν τα φαινόμενα αυτά θα αποβούν καταστροφικά δεν εξαρτάται από τον φυσικό τους χαρακτήρα (εάν παραδείγματος χάριν θα υπάρξουν ισχυρές βροχοπτώσεις), αλλά από τα επίπεδα προετοιμασίας και την ύπαρξη των κατάλληλων υλικοτεχνικών υποδομών. Π.χ μια κοινότητα με κατάλληλες υποδομές θα αντιμετωπίσει επαρκώς ένα έντονο φυσικό φαινόμενο.

Όσον αφορά την ανθρώπινη συμπεριφορά, εάν μελετήσουμε τον καθημερινό λόγο θα βρούμε ένα σύνολο από λανθασμένες αντιλήψεις, όπως ό,τι ο κόσμος «πανικοβάλλεται», πως ο φόβος «εξαπλώνεται» άκριτα ανάμεσα στο πλήθος, ή πως ο κόσμος «παγώνει και αδυνατεί να βοηθήσει τον εαυτό του και τους τριγύρω». Παρόλα αυτά, αυτοί οι μύθοι έχουν καταρριφθεί ήδη από το ’60. Ο πανικός (ως παράλογη συμπεριφορά) είναι μια πολύ σπάνια αντίδραση μεμονωμένων ατόμων, ενώ η γρήγορη φυγή προς ασφαλή κατεύθυνση είναι μια σωστή αντίδραση που μπορεί να σώσει ζωές. Αντιθέτως, μια πολύ συχνή αντίδραση είναι η δημιουργία ομάδων πολιτών και η συλλογική παροχή βοήθειας σε όσους την χρειάζονται. Οι θάνατοι άλλωστε συχνά δεν οφείλονται στην παράλογη συμπεριφορά του κόσμου, αλλά στην έλλειψη προετοιμασίας και σε δομικές ανεπάρκειες όπως το κλείσιμο ή η μη ύπαρξη εξόδων ασφαλείας, σε αυθαίρετα κτίσματα, περίφραξη δρόμων κτλ. Η απόδοση των θανάτων στην ψυχολογία του ανθρώπου συνήθως χρησιμοποιείται για να απομακρύνει την απόδοση και ανάληψη της ευθύνης από τους πραγματικούς υπαίτιους.

Παρόλο που οι μύθοι περί παράλογης ανθρώπινης συμπεριφοράς δεν υφίστανται, το πρόβλημα δημιουργείται όταν τέτοιες λανθασμένες αντιλήψεις υιοθετούνται από τις Αρχές. Όταν οι αρχές αντιλαμβάνονται τους πολίτες ως ικανούς να διαχειριστούν πληροφορίες και να ανταπεξέλθουν σε κινδύνους, τότε ενδέχεται να διαχειριστούν τα εκάστοτε φαινόμενα ανοιχτά, προσφέροντας πληροφορίες και οδηγίες. Αν όμως οι αρχές αντιλαμβάνονται τους πολίτες ως επιρρεπείς σε πανικό, τότε μπορούν να τους αντιμετωπίσουν λαμβάνοντας αμυντική στάση αποκρύπτοντας πληροφορίες.

Η έλλειψη πληροφοριών μπορεί να προκαλέσει αύξηση τους στρες και της ανησυχίας. Αντιθέτως, η παροχή πληροφοριών ενισχύει την αποτελεσματικότητα που θεωρούν πως έχουν οι πολίτες για να δράσουν ατομικά και συλλογικά. Επίσης η ανοιχτή επικοινωνία μπορεί να αυξήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις αρχές. Άλλωστε, η επικοινωνία από μόνη της δεν είναι αρκετή, αλλά οι πληροφορίες είναι αναγκαίο να λαμβάνονται ως έγκυρες και έγκαιρες και προερχόμενες από αξιόπιστες πηγές, και να στοχεύουν σε συγκεκριμένες δράσεις. H δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ Aρχών και του κοινού σε βάθος χρόνου μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμη όσον αφορά την προετοιμασία για ενδεχόμενες καταστροφές, την υιοθεσία οδηγιών και προτεινόμενων συμπεριφορών, και την αποφυγή διενέξεων.

Συνοπτικά, οι Aρχές θα πρέπει να είναι ενήμερες όσον αφορά τους μύθους και την πραγματικότητα της ανθρώπινης ψυχολογίας, μιας και το πώς θεωρούμε πως θα συμπεριφερθούν οι άνθρωποι κάτω από ορισμένες συνθήκες θα επηρεάσει και το πώς θα ανταποκριθούμε σε αυτές.

Δεύτερον, είναι λοιπόν αναγκαίο για τις Aρχές να έχουν ένα θετικό και έμπιστο προφίλ προς το κοινό, να παρέχουν έγκαιρες και αξιόπιστες πληροφορίες, και να αντιμετωπίζουν το κοινό ως ικανό να διαχειριστεί τα στοιχεία που του δίνονται, καθώς και να λάβει καλύτερα μέτρα προφύλαξης. Για παράδειγμα είναι θετική η κίνηση του Meteo.gr ακολουθώντας το Βρετανικό Met Office να δίνει ονόματα σε καιρικά φαινόμενα που δύνανται να έχουν ισχυρές επιπτώσεις (π.χ. Κυκλώνας Ξενοφών). Η συγκεκριμένη πρακτική αποσκοπεί στην ενίσχυση της επίγνωσης του κοινού για τους κινδύνους που ενέχουν οι καταστροφές, στην αποφυγή συγχύσεων, και την ασφάλεια του κοινού."

 

Kαταχωρήθηκε 5 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Παγετός και πολύ ενισχυμένοι άνεμοι την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 (07/12/2018)

Παγετός και πολύ ενισχυμένοι άνεμοι την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Παγετός σημειώθηκε τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 7 Δεκεμβρίου, τόσο στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας όσο και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία, ακόμη και σε υψόμετρα που δεν ξεπερνούν τα 700 μέτρα η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους -8 βαθμούς Κελσίου. Στον πίνακα αριστερά φαίνονται οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το πρωί. Σε αυτόν δεν συμπεριλαμβάνονται οι σταθμοί μας που φιλοξενούνται σε χιονοδρομικά κέντρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απολύτως ελάχιστη που καταγράφηκε από τους σταθμούς μας ήταν στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού στα 2250 μέτρα, η οποία ήταν ίση με -9.9 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, πολύ ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν στο Αιγαίο, με σταδιακή εξασθένηση να αναμένεται κατά το υπόλοιπο της ημέρας. Στον πίνακα δεξιά παρουσιάζονται οι ισχυρότερες ριπές που καταγράφηκαν από τους σταθμούς μας έως το μεσημέρι της Παρασκευής 7 Δεκεμβρίου.

  

Τις καταγραφές όλων των σταθμών μας μπορεί τα τις παρακολουθείτε σε πραγματικό χρόνο τόσο στη σελίδα (http://meteo.gr/observationsFull.cfm), όσο και στη σελίδα (http://meteo.gr/observations.cfm) όπου είναι χωρισμένοι ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

 

Α. Καραγιαννίδης

ΕΑΑ-Πεντέλη, 7 Δεκεμβρίου 2018, 13:30

 

Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Πτώση της θερμοκρασίας το διήμερο Πέμπτη 6/12 – Παρασκευή 7/12 2018 (04/12/2018)

Πτώση της θερμοκρασίας το διήμερο Πέμπτη 6/12 – Παρασκευή 7/12 2018

 

Το πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων που από αύριο Τετάρτη 05/12/2018 θα επηρεάζει τον καιρό της Κεντρικής Ευρώπης θα προκαλέσει την κίνηση ψυχρών αερίων μαζών προς τη χώρα μας. Χαρακτηριστικό είναι το video που ακολουθεί, όπου φαίνεται η εξέλιξη της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1500 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας από την Τετάρτη 05/12 έως και την Παρασκευή 07/12. Καθώς το κέντρο του αντικυκλώνα θα κινηθεί ανατολικά, οι ψυχρές αέριες μάζες θα απομακρυνθούν από τη χώρα μας και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι αναμενόμενες μέγιστες θερμοκρασίες στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μας τις επόμενες ημέρες. Όπως φαίνεται, η θερμοκρασία το μεσημέρι της Πέμπτης 06/12 αναμένεται να είναι 3 έως 6 βαθμούς χαμηλότερη σε σχέση με το μεσημέρι της Τετάρτης 05/12.

 

Α. Καραγιαννίδης

 

ΕΑΑ – Πεντέλη, 4/12/2018 13:30

Kαταχωρήθηκε 6 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Απολογισμός της κακοκαιρίας «Πηνελόπη» (01/12/2018)

Απολογισμός της κακοκαιρίας «Πηνελόπη»

Η κακοκαιρία «Πηνελόπη» απασχόλησε τη χώρα μας για περίπου μία εβδομάδα, από την Κυριακή 25/11 έως την Παρασκευή 30/11/2018, παρουσιάζοντας δύο πρόσωπα, το θερμό και το ψυχρό. Το θερμό πρόσωπο της κακοκαιρίας μας απασχόλησε από την Κυριακή 25/11 μέχρι την Τετάρτη 28/11, όπου σημειώθηκαν μεγάλα ύψη βροχής κυρίως στα δυτικά, θυελλώδεις νοτιάδες και συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, ενώ το ψυχρό πρόσωπο από το απόγευμα της Τετάρτης 28/11 έως και την Παρασκευή 30/11, με βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια με μεγάλα ύψη βροχής στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Ταυτόχρονα επικράτησαν πολύ θυελλώδεις βοριάδες με αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, αλλά και σε περιοχές της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο. 

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, το πυκνότερο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών στην Ελλάδα, ο απολογισμός του ύψους βροχόπτωσης της κακοκαιρίας «Πηνελόπη» σε ολόκληρη τη χώρα παρουσιάζεται στο Χάρτη 1 (αριστερά). Σημαντικά ήταν τα ύψη βροχής στην Κρήτη, όπου στην Ασή Γωνιά Χανίων κατεγράφησαν 428 mm, στο οροπέδιο Ασκύφου 335.4 mm και στο Σέμπρωνα Χανίων 294.4 mm. Επίσης, έντονη ήταν και η κεραυνική δραστηριότητα, όπως καταγράφτηκε από το Σύστημα Εντοπισμού Κεραυνικής Δραστηριότητας ΖΕΥΣ, με πάνω από 16.200 κεραυνούς σε διάστημα 6 ημερών και αποτυπώνεται στον Χάρτη 1 (δεξιά).

 

 

Χάρτης 1. Αθροιστικό ύψος βροχόπτωσης, όπως καταγράφτηκε από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr (αριστερά) και αριθμός κεραυνών, σύμφωνα με το Σύστημα Εντοπισμού Κεραυνικής Δραστηριότητας ΖΕΥΣ (δεξιά),από την Κυριακή 25/11 έως την Παρασκευή 30/11/2018

 

Στον ψυχρό τομέα της «Πηνελόπης» σημειώθηκαν σημαντικά ύψη χιονόπτωσης στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θράκης. Το ύψος χιονιού ξεπέρασε τα 30 εκ στα ορεινά της Αν. Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Εύβοιας, με σημαντικά ύψη χιονιού να δέχονται και τα ορεινά της Κρήτης πάνω από τα 1500μ. Η έκταση της χιονοκάλυψης εμφανίζεται στον Χάρτη 2, όπως εκτιμήθηκε από δορυφορικά δεδομένα. (Στο σημείο αυτό να διευκρινιστεί πως λόγω αυξημένης νέφωσης, κατά το πέρασμα του δορυφόρου, δεν αποτυπώθηκε το σύνολο της χιονοκάλυψης).

 

Χάρτης 2. Δορυφορική εκτίμηση χιονοκάλυψης στην Ελλάδα μετά το πέρας της «Πηνελόπης».

 

Τέλος, καθόλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι, στον θερμό τομέα νοτίων διευθύνσεων και στον ψυχρό θυελλώδεις βοριάδες, δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και μεγάλο κυματισμό. Οι ριπές των ανέμων έφτασαν τα 113 Km/h στην Πεντέλη και τα 111 km/h στη Σαμοθράκη από βόρειες διευθύνσεις, ενώ οι θυελλώδεις νοτιάδες έφτασαν τα 109 km/h στην Απείρανθο Νάξου και τα 101.4 km/h στον Παρνασσό. Οι υψηλότερες ριπές του ανέμου εμφανίζονται στο Χάρτη 3, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

 

Χάρτης 3.Υψηλότερες ριπές του ανέμου κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Πηνελόπη», όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr

 

 

Ιωάννης Κωλέτσης, Στ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Βαφειάδης

ΕΑΑ-Πεντέλη,

Κυριακή 02/12/2018, Ώρα 12:00  

 

Kαταχωρήθηκε 9 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Ο καιρός στο Γύρο της Αθήνας (01/12/2018)

Ο καιρός στο Γύρο της Αθήνας

Με αρκετή ψύχρα, αυξημένη υγρασία και τοπικές νεφώσεις αναμένεται να διεξαχθεί ο Γύρος της Αθήνας την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018. Ο παρακάτω χάρτης δίνει την εικόνα των αναμενόμενων καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της κούρσας.

Για τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες, μπορείτε να συμβουλεύεστε τους παρακάτω σταθμούς του Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που βρίσκονται κοντά σε σημεία της διαδρομής:

Αμπελόκηποι: http://www.meteo.gr/stations/ampelokipoi

Αθήνα-Γκάζι: http://www.meteo.gr/stations/athens

 

Σ. Βουγιούκας - Κ. Λαγουβάρδος - Β. Κοτρώνη

ΕΑΑ-Πεντέλη

Kαταχωρήθηκε 9 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Παγετός το πρωί του Σαββάτου 01/12/2018 (01/12/2018)

Παγετός το πρωί του Σαββάτου 01/12

Παγετός εκδηλώθηκε στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, ημιορεινά τμήματα της χώρας, αλλά και σε χαμηλό υψόμετρο στη Μακεδονία και τη Θράκη τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 01/12/2018. Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, απεικονίζονται στον Πίνακα που ακουλουθεί.

Ιωάννης Κωλέτσης

Σάββατο 01/12/2018, 10:00

ΕΑΑ, Π. Πεντέλη

Kαταχωρήθηκε 9 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Απομακρύνεται από την χώρα η «Πηνελόπη» (30/11/2018)

Απομακρύνεται από την χώρα η «Πηνελόπη»

Καθώς η Πηνελόπη απομακρύνεται προς τα ανατολικά, ο καιρός στην χώρα παρουσιάζει βελτίωση κυρίως στα βόρεια και δυτικά. Στα νότια και ανατολικά τμήματα όμως συνεχίζονται οι βροχές, με τις ισχυρότερες να εντοπίζονται στην Κρήτη. Παράλληλα, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν στο Αιγαίο, προκαλώντας αρκετά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Στους πίνακες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα μεγαλύτερα ύψη βροχής (αριστερά) και τις ισχυρότερες ριπές ανέμου (δεξιά) που κατέγραψαν οι σταθμοί μας, έως το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Νοεμβρίου 2018.

 

Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

Πεντέλη, ΕΑΑ, Παρασκευή 30/11/2018, 14:00

Kαταχωρήθηκε 10 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Κακοκαιρία «Πηνελόπη» - Ψυχρή εισβολή (29/11/2018)

Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά

Η κακοκαιρία "Πηνελόπη" μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στη Δυτική Ελλάδα έφερε χιονοπτώσεις μέχρι και στα πεδινά τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας (Θράκη) την Τετάρτη 28/11 και την Πέμπτη 29/11. Τα μεγαλύτερα ύψη χιονόστρωσης σημειώθηκαν στα ορεινά της Αν. Θεσσαλίας και της Εύβοιας, όπου συνθήκες χιονοθύελλας επικρατούσαν για πολλές ώρες προκαλώντας προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Απολαύστε στο βίντεο εικόνες από την κάμερα καιρού στα Χάνια Πηλίου:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

H Πηνελόπη "φλέγεται"-10000 κεραυνοί

Σημαντική κεραυνική δραστηριότητα συνοδεύει την τελευταία φάση της κακοκαιρίας Πηνελόπη, με περισσότερους από 10.000 κεραυνούς να έχει καταγράψει το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης 29/11.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κακοκαιρία «Πηνελόπη» - Ψυχρή εισβολή

 Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψυχρή φάση της κακοκαιρίας «Πηνελόπη», δίνοντας σημαντικά ύψη βροχής στα ανατολικά τμήματα της χώρας μας και το Αιγαίο (Πίνακας 1, αριστερά), χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε περιοχές κυρίως της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο, καθώς επίσης και θυελλώδεις βόρειους ανέμους στα ανατολικά (Πίνακας 1, δεξιά).

 

Πίνακας 1. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής (αριστερά) και οι μεγαλύτερες ριπές του ανέμου (δεξιά) έως τις 12:00 της Πέμπτης 29/11/2018 (Πατήστε για μεγέθυνση).  

 

Την Πέμπτη 29/11/2018, προβλέπεται κακοκαιρία στα ανατολικά και νότια, με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Νότιο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη (δυτικά τμήματα) και τα Δωδεκάνησα, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά ηπειρωτικά και στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο (Χάρτης 1), με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, κυρίως στα ανατολικά.       

Χάρτης 1. Ροή του ανέμου το απόγευμα της Πέμπτης 29/11. Με κίτρινα και κόκκινα χρώματα αποτυπώνονται άνεμοι 8-9 Μποφόρ. Χάρτες του ανεμολογίου δίνονται στη διεύθυνση: http://www.meteo.gr/anemologio.cfm

 

Την Παρασκευή 30/11/2018 προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με παροδικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά (από το ύψος του Βόλου και νοτιότερα) και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Νότιο Αιγαίο, οι οποίες βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Παγετός θα σημειωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά θυελλώδεις 8 μποφόρ (Χάρτης 2, αριστερά), με βαθμιαία εξασθένηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπου το βράδυ δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ (Χάρτης 2, δεξιά).  Η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

 

Χάρτης 2. Εντάσεις των ανέμων (αριστερά) τις πρωινές ώρες και (δεξιά) τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 30/11/2018.

 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, γενικά βελτιωμένος θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο 01/12 και 02/12/2018 με εξαίρεση το Βόρειο Ιόνιο και τα βορειοδυτικά, όπου αναμένονται τοπικές βροχές το Σάββατο 01/12/2018. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και δεν θα ξεπερνούν σε εντάσεις τα 5-6 μποφόρ,  ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Λεπτομερέστερες προγνώσεις δίνονται στις προγνώσεις πόλεων και θαλασσών, στους ιστιοπλοϊκούς χάρτες και στους χάρτες κυματισμού, καθώς και στο διαδραστικό χάρτη Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

 

Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος, Σ. Ντάφης

ΕΑΑ-Πεντέλη,

Πέμπτη 29/11/2018, Ώρα 12:00  (ανανέωση: 21:00)       

Kαταχωρήθηκε 11 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Συνεχίζεται η κακοκαιρία «Πηνελόπη»-ψυχρή εισβολή (28/11/2018)

Πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι

Σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων την Πέμπτη 29/11. Οι μεγαλύτερες ριπές ανέμου που έχουν καταγράψει οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr μέχρι τις 9 το πρωί δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν περαιτέρω εντός της ημέρας.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

14 βαθμοί πτώση θερμοκρασίας

Σημαντική η πτώση της θερμοκρασίας προκαλεί η Πηνελόπη στη ΒΑ Ελλάδα το απόγευμα της Τετάρτης 28/11, με 14 βαθμούς πτώση της θερμοκρασίας μέσα σε 24 ώρες (από τους 16 στους2 βαθμούς), όπως διακρίνεται και στα διαγράμματα των σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr στους Μεταξάδες Έβρου (κάτω αριστερά) και στο Διδυμότειχο (κάτω δεξιά):

      

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Συνεχίζεται η κακοκαιρία «Πηνελόπη»-ψυχρή εισβολή

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Πηνελόπη», αλλάζοντας όμως μορφή από την Τετάρτη 28/11 το μεσημέρι και από τα βόρεια.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, την Τετάρτη 28/11 βροχές και τοπικές καταιγίδες, θα εκδηλωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Το κύριο χαρακτηριστικό όμως θα είναι η βαθμιαία στροφή των ανέμων σε βορειοανατολικούς από νωρίς το μεσημέρι και από τα βόρεια, με γρήγορη ενίσχυσή τους σε θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ στο Θρακικό και στο Βόρειο Αιγαίο και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο.  Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το απόγευμα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια τμήματα της χώρας και κυρίως στη Θράκη.

Η ψυχρή εισβολή θα επεκταθεί νοτιότερα την Πέμπτη 29/11 (βλ. βίντεο στη συνέχεια), με χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και την επικράτηση πολύ θυελλωδών βοριάδων στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο, όπου οι εντάσεις τους θα φτάνουν τα 9 μποφόρ, προκαλώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (Χάρτης 1), ενώ εξαίρεση θα παρουσιάσει το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως 5 μποφόρ. 

Βίντεο της κίνησης των ψυχρών αερίων μαζών από το πρωί της Τετάρτης 28/11 μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 29/11.

Χάρτης 1: Ροή του ανέμου το απόγευμα της Πέμπτης 29/11. Με κίτρινα και κόκκινα χρώματα αποτυπώνονται άνεμοι 8-9 Μποφόρ. Χάρτες του ανεμολογίου δίνονται στη διεύθυνση: http://www.meteo.gr/anemologio.cfm

Ισχυρές βροχές αναμένονται στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, με τα εντονότερα φαινόμενα να αναμένονται αρχικά στις Σποράδες, Πήλιο και Εύβοια και αργότερα στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Ο καιρός θα είναι βελτιωμένος στη Δυτική Ελλάδα.

Για την εξέλιξη της κακοκαιρίας θα ενημερωθείτε με νέα ανακοίνωση.

Λεπτομερέστερες προγνώσεις δίνονται στις προγνώσεις πόλεων και θαλασσών, στους ιστιοπλοϊκούς χάρτες και στους χάρτες κυματισμού, καθώς και στο διαδραστικό χάρτη Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

 

Κ. Λαγουβάρδος-Ι. Κωλέτσης-Σ. Ντάφης

Τετάρτη 28/11/2018, Ώρα 0930

ΕΑΑ-Πεντέλη

Kαταχωρήθηκε 12 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Συνεχίζεται η κακοκαιρία «Πηνελόπη» (27/11/2018)

Συνεχίζεται η κακοκαιρία «Πηνελόπη»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Πηνελόπη», δίνοντας σημαντικά ύψη βροχής κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας μας (Πίνακας 1), αλλά και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, αλλάζοντας όμως μορφή από την Τετάρτη 28/11/2018 το μεσημέρι και από τα βόρεια.

Πίνακας 1. Τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 19:00 της Τρίτης 27/11/2018.

 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, για την Τρίτη 27/11/2018, αναμένονται βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, βόρεια και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου βαθμιαία θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Τα φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα και το βράδυ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κατά τόπους ενδέχεται να είναι έντονα, ενώ σημαντικά ύψη βροχής προβλέπονται στη Δυτική Ελλάδα (Σχήμα 1).  Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, με βαθμιαία ενίσχυση σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Παράλληλα, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, κυρίως στα κεντρικά και νότια.

 

Σχήμα 1. Εκτιμώμενο ύψος βροχόπτωσης για την Τρίτη 27/11/2018.

 

Την Τετάρτη 28/11/2018 βροχές και τοπικές καταιγίδες, θα εκδηλωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας,  με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα στα νότια και μετά το μεσημέρι στο Βόρειο Αιγαίο, . Το κύριο χαρακτηριστικό όμως θα είναι η βαθμιαία στροφή των ανέμων σε βορειοανατολικούς από νωρίς το μεσημέρι και από τα βόρεια, με γρήγορη ενίσχυσή τους σε θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ (Χάρτης 2) και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο. Χιονοπτώσεις προβλέπονται στα κεντρικά και βόρεια ορεινά ηπειρωτικά και βαθμιαία μετά το μεσημέρι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο.

 

Χάρτης 2. Εντάσεις των ανέμων τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 28/11/2018.

 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, την Πέμπτη 29/11/2018, θα επικρατήσει κακοκαιρία στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια χώρα, με βροχές και τοπικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στο Νότιο Αιγαίο, με χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και την επικράτηση πολύ θυελλωδών βοριάδων στα ανατολικά και στο Αιγαίο, όπου οι εντάσεις τους θα φτάνουν τα 9 μποφόρ, προκαλώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ εξαίρεση θα παρουσιάσει το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως 5 μποφόρ. 

 

Για την εξέλιξη της επερχόμενης κακοκαιρίας θα ενημερωθείτε με νέα ανακοίνωση.

Λεπτομερέστερες προγνώσεις δίνονται στις προγνώσεις πόλεων και θαλασσών, στους ιστιοπλοϊκούς χάρτες και στους χάρτες κυματισμού, καθώς και στο διαδραστικό χάρτη Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

 

Ιωάννης Κωλέτσης ΕΑΑ-Πεντέλη,

Τρίτη 27/11/2018, Ώρα 09:00           

Kαταχωρήθηκε 13 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Πηνελόπη» - Πρόσκαιρη ύφεση τη Δευτέρα (26/11/2018)

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Πηνελόπη»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Πηνελόπη», δίνοντας σημαντικά ύψη βροχής κυρίως στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της χώρας μας, αλλά και θυελλώδεις νοτιάδες. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής και οι υψηλότερες ριπές του ανέμου από τις πρώτες πρωινές ώρες έως το μεσημέρι της Δευτέρας 26/11, όπως καταγράφονται από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζονται στους Πίνακες 1(α) και (β) (Πατήστε επάνω για μεγέθυνση).

 

Πίνακας 1. Οκτώ (α) μεγαλύτερα ύψη βροχής και (β) υψηλότερες ριπές ανέμου έως το μεσημέρι της Δευτέρας 26/11/2018.

 

Οι βροχές θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο της ημέρας στα δυτικά, βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ πρόσκαιρη βελτίωση θα σημειωθεί στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας. Παράλληλα, οι θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη εξασθένηση.

Την Τρίτη 27/11/2018 οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες, οι οποίες θα εκδηλώνονται από την αρχή της ημέρας στα δυτικά, βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, γρήγορα θα ενταθούν και βαθμιαία θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Σημαντικά ύψη βροχής αναμένονται στη Δυτική και τοπικά στη Βόρεια Ελλάδα (Χάρτης 1). Στα πελάγη οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί και αργότερα σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, κυρίως στα κεντρικά και νότια, προσδίδοντας χαρακτήρα λασποβροχής στις περιοχές όπου αναμένονται φαινόμενα.

Χάρτης 1. Ύψος βροχής από τις πρωινές έως τις βραδινές ώρες της Τρίτης 27/11/2018.

 

Την Τετάρτη 28/11/2018 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και πάλι σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τα φαινόμενα να είναι τοπικά έντονα, κυρίως στα ανατολικά και νότια από το μεσημέρι κι έπειτα. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ηπειρωτικά ορεινά και προς το βράδυ πιθανότατα σε περιοχές της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο. Το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η βαθμιαία ενίσχυση των βορειοανατολικών ανέμων από τα βόρεια, όπου βαθμιαία και από το απόγευμα θα πνέουν πολύ θυελλώδεις με εντάσεις έως 9 μποφόρ, με αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο.

 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, την Πέμπτη 29/11/2018, θα επικρατήσει κακοκαιρία κυρίως στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια χώρα, με βροχές και τοπικές καταιγίδες και κύρια χαρακτηριστικά τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και την επικράτηση πολύ θυελλωδών βοριάδων στα ανατολικά και στο Αιγαίο, όπου οι εντάσεις τους θα φτάνουν τα 9 μποφόρ.  

Για την εξέλιξη της κακοκαιρίας θα ενημερώνεστε με νεότερες ανακοινώσεις.

Λεπτομερέστερες προγνώσεις δίνονται στις προγνώσεις πόλεων και θαλασσών, στους ιστιοπλοϊκούς χάρτες και στους χάρτες κυματισμού, καθώς και στο διαδραστικό χάρτη Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

 

Ιωάννης Κωλέτσης ΕΑΑ-Πεντέλη,

Δευτέρα 26/11/2018, Ώρα 15:00           

 

Kαταχωρήθηκε 14 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Νεότερα για την "Πηνελόπη" : Κακοκαιρία έως και την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου (25/11/2018)

Πρωινές βροχές της Δευτέρας 26/11

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία που προκαλεί το βαρομετρικό χαμηλό "Πηνελόπη", με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 09:00 το πρωί της Δευτέρας 26/11, να καταγράφονται κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας μας.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Νεότερα για την "Πηνελόπη" : Κακοκαιρία έως και την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου

Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός στη χώρα από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 25/11/2018 και από τα δυτικά, με βροχές οι οποίες σταδιακά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και τοπικά ενδέχεται να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις. Αιτία για αυτή τη μεταβολή του καιρού είναι η "Πηνελόπη",  βαρομετρικό χαμηλό το οποίο σχηματίζεται στην περιοχή της Ιταλίας και σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της Κυριακής 25/11 θα κινηθεί αργά προς τα ανατολικά μέσα στις επόμενες ημέρες. Έτσι, κακοκαιρία αναμένεται να επικρατήσει έως και την Πέμπτη 29/11/2018, με σημαντικά ύψη βροχόπτωσης σε αρκετές περιοχές της χώρας (ικανά να προκαλέσουν προβλήματα) και παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινότερα ηπειρωτικά τμήματα και προς τα μέσα της εβδομάδας σε περιοχές της βόρειας κυρίως χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Πιο αναλυτικά:

Από αργά το βράδυ της Κυριακής 25/11/2018 και κυρίως τις νυκτερινές ώρες προς τη Δευτέρα 26/11/2018, η "Πηνελόπη" θα επηρεάσει το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν ανατολικότερα, επηρεάζοντας μέχρι το ξημέρωμα τις περισσότερες της χώρας, και ενδεχομένως το νομό Αττικής. Από τις μεσημεριανές ώρες και μετά οι βροχές και οι καταιγίδες σταδιακά θα περιοριστούν κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη Δυτική Κρήτη, διατηρώντας κατά τόπους σχετικά έντονο χαρακτήρα. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο, ενώ στα πελάγη θα επικρατήσουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις έως 7 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ. Στο  χάρτη και στην εικόνα που ακολουθούν παρουσιάζονται η κατανομή των βροχοπτώσεων που θα εκδηλώνονται τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και οι περιοχές όπου θα εκδηλώνονται έντονα φαινόμενα τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Την Τρίτη 27/11/2018 βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και στο Ανατολικό Αιγαίο, φαινόμενα θα οποία σταδιακά θα ενταθούν και θα επηρεάσουν πολλές περιοχές της χώρας. Χιόνια θα πέσουν κυρίως στα βόρεια ορεινά. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στα πελάγη θα πνέουν άνεμοι νοτιοδυτικών διευθύνσεων με εντάσεις 6-7 μποφόρ.

Την Τετάρτη 28/11/2018 παροδικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και πάλι σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τα φαινόμενα να είναι τοπικά έντονα. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ηπειρωτικά στα ορεινά, σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο και προς το βράδυ πιθανότατα σε περιοχές της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν σταδιακή πτώση στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στο Αιγαίο όπου θα επικρατήσουν πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 9 μποφόρ. Την Πέμπτη 29/11/2018, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, κακοκαιρία θα επικρατήσει κυρίως στην κεντρική, ανατολική και νότια χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και την επικράτηση πολύ θυελλωδών βοριάδων στα ανατολικά και στο Αιγαίο όπου οι εντάσεις τους θα φτάνουν και τα 10 μποφόρ.

Αναφορές έντονων φαινομένων μέσω της υπηρεσίας METEONOW είναι πολύ χρήσιμες σε όλους μας, για την παρακολούθηση της εξέλιξης τους. Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε ΕΔΩ

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό σας με λειτουργικό Android από εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.meteo.now

και σε λειτουργικό iOS από εδώ: https://itunes.apple.com/us/app/meteo-now/id1158804992?mt=8

Στρατής Βουγιούκας - Κώστας Λαγουβάρδος

ΕΑΑ, Πεντέλη

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, 20:40

Kαταχωρήθηκε 14 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

"Πηνελόπη" : Έντονη κακοκαιρία έως και την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου (24/11/2018)

"Πηνελόπη" : Έντονη κακοκαιρία έως και την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 25/11/2018 και από τα δυτικά, με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες ενδέχεται τοπικά να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, αλλά και χιόνια στα ορεινά. Αιτία για αυτή τη μεταβολή θα είναι η "Πηνελόπη",  βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα σχηματιστεί στην περιοχή της Ιταλίας και σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Σαββάτου 24/11 θα κινηθεί αργά προς τα ανατολικά μέσα στις επόμενες ημέρες. Έτσι, κακοκαιρία αναμένεται να επικρατήσει έως και την Πέμπτη 29/11/2018, με σημαντικά ύψη βροχόπτωσης σε αρκετές περιοχές της χώρας (ικανά να προκαλέσουν προβλήματα) και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.Στα μέσα της εβδομάδας μάλιστα οι χιονοπτώσεις είναι πιθανό να επηρεάσουν και περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Πιο αναλυτικά:

Την Κυριακή 25/11/2018 η "Πηνελόπη" θα επηρεάσει από τις απογευματινές ώρες το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά μεισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους είναι πολύ πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.Τα έντονα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Δευτέρα θα επεκταθούν ανατολικότερα, επηρεάζοντας τις περισσότερες της χώρας, καθώς και το νομό Αττικής. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι θερμοκρασίες δε θα μεταβληθούν σημαντικά, ενώ στα πελάγη θα επικρατήσουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο και έως 7 μποφόρ στο Ιόνιο.

Στους χάρτες που ακολουθουν παρουσιάζεται η εκτιμώμενη θέση του βαρομετρικού χαμηλού αργά το βράδυ της Κυριακής και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, καθώς και η κατανομή των βροχοπτώσεων που θα εκδηλώνονται.

Τη Δευτέρα 26/11/2018 η "Πηνελόπη" θα επηρεάσει ολόκληρη σχεδόν τη χώρα με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι ισχυρότερες στα κεντρικά, ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στις Σποράδες, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη Δυτική Ελλάδα, στο Ανατολικό Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη. Οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στα επίπεδα της Κυριακής, ενώ στα πελάγη θα πνέουν  άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις 6 με 7 μποφόρ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, την Τρίτη 27/11/2018 βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και στο Ανατολικό Αιγαίο, την Τετάρτη 28/11/2018 σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα και την Πέμπτη 29/11/2018 κυρίως στα ανατολικά και νότια. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά και πιθανόν την Τετάρτη σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο. Από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης σταδιακά θα επικρατήσουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων, με σημαντική ενίσχυση την Πέμπτη στο Αιγαίο, οπότε και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Αναφορές έντονων φαινομένων μέσω της υπηρεσίας METEONOW είναι πολύ χρήσιμες σε όλους μας, για την παρακολούθηση της εξέλιξης τους. Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε ΕΔΩ

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό σας με λειτουργικό Android από εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.meteo.now

και σε λειτουργικό iOS από εδώ: https://itunes.apple.com/us/app/meteo-now/id1158804992?mt=8

Στρατής Βουγιούκας - Κώστας Λαγουβάρδος

ΕΑΑ, Πεντέλη

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018, 20:30

Kαταχωρήθηκε 15 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΦΛΩΡΙΝΑ -2°C
ΜΕΤΣΟΒΟ -2°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ -1°C
ΜΑΥΡΟΠΗΓΗ ΚΟΖΑΝΗΣ -1°C
ΔΕΣΚΑΤΗ -1°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΚΑΣΤΕΛΛΙ 14°C
ΒΑΪ 14°C
ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ 14°C
ΚΙΣΣΑΜΟΣ 14°C
ΡΟΔΟΣ 13°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 19 λεπτά