Παρασκευή  17  Μαΐου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:12  Δύση Ηλίου - Sunset 20:30 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 17 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH N
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

NASA: 3D απεικόνιση του Τυφώνα “Ida” από την αποστολή GPM 

Ο Τυφώνας “Άιντα” (“Ida”) έπληξε τη Νοτιοανατολική Λουιζιάνα ως ισχυρός τυφώνας Κατηγορίας 4 στην Κλίμακα Saffir-Simpson, την Κυριακή, 29 Αυγούστου 2021- κατά την 16η επέτειο από την έλευση του Τυφώνα Κατρίνα στην ίδια περιοχή το 2005. O “Ida” έφερε καταστροφικές καταιγίδες, σφοδρούς ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή και άφησε πάνω από 1 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της πόλης της Νέας Ορλεάνης.

Ο δορυφόρος των NASA / JAXA, GPM Core Observatory πέρασε πάνω από το μάτι της Ida λίγο πριν φτάσει στην ξηρά, στις 10:13 π.μ. τοπική ώρα (15:13 UTC), καταγράφοντας δεδομένα για τη δομή και την ένταση των βροχοπτώσεων μέσα στον τυφώνα. Τα παρακάτω στιγμιότυπα δείχνει τις εκτιμήσεις πολλαπλών δορυφόρων IMERG της NASA για τον υετό, με δεδομένα νεφών από τον δορυφόρο NOAA GOES-E, μαζί με δεδομένα 3D από τον δορυφόρο GPM Core. Η NASA επεξεργάστηκε αυτές τις παρατηρήσεις σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και τις έκανε διαθέσιμες σε ένα ευρύ φάσμα χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των μετεωρολογικών οργανισμών και των ερευνητών.

Αφού το σύστημα πέρασε πάνω από την Κούβα ως τυφώνας Κατηγορίας 1, ενισχύθηκε γρήγορα για να φτάσει την Κατηγορίας 4 κοντά στη χερσόνησο της Λουιζιάνα. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC), η ατμοσφαιρική πίεση στη μέση στάθμη της θάλασσας έφτασε τουλάχιστον τα 929 hPa στο "μάτι" του “Ida” που είχε διάμετρο 15 ναυτικών μιλίων (περίπου 28 km). Τότε καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες τιμές έντασης του ανέμου στα 130 kt (240 χιλιόμετρα την ώρα) στο τοίχωμα του ματιού, λίγο πριν τις 10 π.μ. CDT στις 29 Αυγούστου.

Τα τρισδιάστατα δεδομένα ραντάρ που συλλέχθηκαν από τον δορυφόρο GPM Core δείχνουν έναν ακμαίο εσωτερικό πυρήνα. Το "μάτι" διαμέτρου ~28 χιλιομέτρων περιβάλλεται από έναν σχεδόν πλήρη εξωτερικό δακτύλιο βροχοπτώσεων περίπου 140 χιλιόμετρα σε διάμετρο. Πέρα από αυτήν την κεντρική δομή, μια ζώνη βροχοπτώσεων υπάρχει ακόμη 65 χιλιόμετρα πιο μακριά από το κέντρο στα νοτιοανατολικά. Κοντά στο μάτι του τυφώνα φαίνονται σύννεφα που εκτείνονται πολύ πάνω από 16 χιλιόμετρα σε ύψος, πράγμα που υποδηλώνει ότι ο τυφώνας εξακολουθούσε να αναπτύσσεται ενεργά τη στιγμή αυτής της λήψης των δεδομένων.

Η NASA συνεχίζει να παρακολουθεί τoν Ida καθώς κινείται βόρεια στις Νοτιοανατολικές ΗΠΑ, παρέχοντας δορυφορικά δεδομένα, χάρτες και αναλύσεις, βοηθόντας τους εμπλεκόμενους φορείς στη διαχείριση των καταστροφών.

Πηγή: NASA's Scientific Visualization Studio
Περισσότερα: https://svs.gsfc.nasa.gov/4932 




 Επιστημονικό Αρχείο
Cesme ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 17°C
Αργυρόκαστρο ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 18°C
Αγ. Σαράντα ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 18°C
X/K Bansko ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 7°C
Αλικαρνασσός-Bodrum ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 18°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΜΕΘΩΝΗ 02:45 20 μg/m3
Πατήστε πάνω στα ονόματα των σταθμών για να δείτε διαγράμματα συγκέντρωσης σκόνης
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ 8°C
ΜΥΚΗ 8°C
ΑΡΝΑΙΑ 8°C
ΣΙΑΤΙΣΤΑ 8°C
ΣΟΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 8°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΒΡΥΣΕΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ 26°C
ΜΑΛΙΑ 26°C
ΡΕΘΥΜΝΟ 25°C
ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ 25°C
ΖΑΧΑΡΩ ΗΛΕΙΑΣ 25°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 1.3
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 1.2
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 1.1
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 1.4
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 1.3
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Όσλο ΚΑΘΑΡΟΣ 11°C
Αιάκειο/Κορσική ΚΑΘΑΡΟΣ 14°C
Αμστερνταμ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 14°C
Βαρκελώνη ΚΑΘΑΡΟΣ 15°C
Βαρσοβία ΚΑΘΑΡΟΣ 13°C
Βελιγράδι ΚΑΘΑΡΟΣ 15°C
Βιέννη ΚΑΘΑΡΟΣ 16°C
Βουδαπέστη ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΜΕ ΒΡΟΧΗ 16°C
Βουκουρέστι ΚΑΘΑΡΟΣ 14°C
Βρυξέλλες ΚΑΘΑΡΟΣ 14°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Abidjan Cote d'Ivoire 25°C
Antananarivo Madagascar 16°C
Budapest Hungary 16°C
Fairbanks United States 16°C
Hobart Australia 11°C
Las Vegas United States 35°C
Melbourne Australia 13°C
New York United States 17°C
Ushuaia Argentina 6°C
Vladivostok Russia 17°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
2005: 32 βαθμοί μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα. 2010: Αναφέρεται χιονόπτωση στο Χ/Κ Καϊμάκτσαλαν.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Πέμπτη, 16/05 20:25