Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις πεδίο σύγκρουσης ψυχρών αερίων μαζών από τη Βόρεια Ευρώπη ή τη Σιβηρία και θερμών αερίων μαζών από την Αφρική και τη Μεσόγειο. Τέτοιες συναντήσεις αερίων μαζών με μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές συμβαίνουν συνήθως στις αρχές της άνοιξης, φαινόμενο ωστόσο που φέτος έλαβε χώρα αρκετές φορές ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Κάτι ανάλογο περιμένουμε να συμβεί την Πέμπτη 22/3/2018 και μάλιστα με θεαματικό τρόπο. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, στη Βόρεια Ελλάδα το σκηνικό του καιρού θα είναι χειμερινό με μονοψήφιες μέγιστες θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές και τοπικές χιονοπτώσεις σε ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας, καθώς και σε περιοχές του νομού Φλώρινας με χαμηλότερο υψόμετρο. Αντίθετα, στην Κρήτη θα επικρατήσουν σχεδόν καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να πλησιάζουν τους 30 βαθμούς Κελσίου.
Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η κίνηση των ψυχρών αερίων μαζών από τα Βαλκάνια και των θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας. Οι θερμοκρασίες που σημειώνονται αναφέρονται σε υψόμετρο περί τα 1500 μέτρα, επίπεδο ενδεικτικό θερμών και ψυχρών αερίων μαζών στους μετεωρολογικούς χάρτες.
Παράλληλα, για ακόμα μία φορά αναμένεται να εκδηλωθεί έντονη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, ιδιαίτερα στα νότια τμήματα της χώρας. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την πρόγνωση της πορείας της σκόνης έως την Κυριακή 25/03/2018 σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr.
Στρατής Βουγιούκας - Σταύρος Ντάφης
ΕΑΑ-Πεντέλη
Δυρράχιο | ΚΑΘΑΡΟΣ | 14°C |
Cesme | ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ | 13°C |
Κεσάν | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 9°C |
Αϊβαλί | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 12°C |
Στρούμιτσα | ΚΑΘΑΡΟΣ | 13°C |
|
|
μετεωρολογικοί
σταθμοί |
χάρτες κεραυνών
|
meteonow
|
κάμερες
|
ο καιρός στην Ευρώπη
|
ο καιρός
στον κόσμο |
ιστιοπλοϊκοί
χάρτες |
χάρτες
κύματος |
χάρτης
παραλιών |
χάρτες σκόνης
|
χάρτες
UV |
Ανεμολόγιο
|
ΘΕΡΙΣΣΟΣ ΧΑΝΙΩΝ | 08:10 | ΨΙΧΑΛΕΣ |
ΣΕΜΠΡΩΝΑΣ ΧΑΝΙΩΝ | 08:10 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ | 08:00 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
ΚΕΑ-ΤΖΙΑ | 08:10 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH | 1.4 |
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ | 0.8 |
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ | 0.7 |
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ | 1.3 |
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ | 1.5 |
Όσλο | ΚΑΘΑΡΟΣ | 7°C |
Αιάκειο/Κορσική | ΚΑΘΑΡΟΣ | 12°C |
Αμστερνταμ | ΟΜΙΧΛΗ | 11°C |
Βαρκελώνη | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 15°C |
Βαρσοβία | ΚΑΘΑΡΟΣ | 6°C |
Βελιγράδι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 11°C |
Βιέννη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 10°C |
Βουδαπέστη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 5°C |
Βουκουρέστι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 8°C |
Βρυξέλλες | ΚΑΘΑΡΟΣ | 9°C |
Bandar Seri Begawan | Brunei | 30°C |
Belem | Brazil | 25°C |
Mexico City | Mexico | 20°C |
Miami | United States | 24°C |
Nassau | Bahamas | 23°C |
Porto Alegre | Brazil | 12°C |
Pucallpa | Peru | 26°C |
Reykjavik | Iceland | 7°C |
Ushuaia | Argentina | 5°C |
Vladivostok | Russia | 11°C |
2001: 30 βαθμοί μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα. 2003: 26 βαθμοί μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα. |