Τετάρτη  5  Αυγούστου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:31  Δύση Ηλίου - Sunset 20:29 - Διάρκεια ημέρας: 13 ώρες, 57 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


Άναψε «πράσινο» η Ε.Ε. για στήριξη ΑΠΕ (05/08/2020)

Το πρώτο προσαρμοσμένο στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία καθεστώς στήριξης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές εγκρίθηκε χθες από την Κομισιόν και αφορά την Ιρλανδία.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες, δεδομένου ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΕΠ) είναι βασικό εργαλείο της Ε.Ε. για την επίτευξη των ενδιάμεσων περιβαλλοντικών στόχων το 2030 και του βασικού το 2050 για μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Την απόφαση χαιρέτισε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την πολιτική Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, υπογραμμίζοντας ότι το καθεστώς στήριξης της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα συμβάλει στη μετάβαση της Ιρλανδίας προς μια περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Θέσπιση του RESS

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, η Ιρλανδία προτίθεται να θεσπίσει μέτρο ενίσχυσης, με την ονομασία «καθεστώς στήριξης της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές» («Renewable Electricity Support Scheme - RESS»), συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής φωτοβολταϊκής και της αιολικής ενέργειας. Το RESS θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της Ε.Ε. για την ενέργεια από ΑΠΕ και θα βοηθήσει την Ιρλανδία να αυξήσει το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 70% του μίγματος ηλεκτρικής ενέργειάς της έως το 2030.


Kαταχωρήθηκε 05/08/2020

Φλέγεται και πάλι ο Αμαζόνιος- Ρεκόρ πυρκαγιών στο Παντανάλ (03/08/2020)

Ρεκόρ πυρκαγιών καταγράφηκε τον Ιούλιο στον υδροβιότοπο Παντανάλ στη Βραζιλία, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια βιοποικιλότητας παγκοσμίως, με τη δραματική κατάσταση να ωθεί την κυβέρνηση να αναπτύξει τον στρατό για την κατάσβεσή τους.

Σύμφωνα με τα δορυφορικά στοιχεία που ήταν διαθέσιμα χθες Παρασκευή στον ιστότοπο του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών (INPE), στην περιοχή υπήρχαν 1.669 εστίες φωτιάς, τρεις φορές περισσότερες από ό,τι τον Ιούλιο του 2019 και ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 1998 που διατηρούνται αρχεία. Το προηγούμενο ρεκόρ χρονολογείται από τον Ιούλιο του 2005, με 1.259 εστίες.

Τους επτά πρώτους μήνες του 2020 συνολικά εντοπίστηκαν 4.203 εστίες φωτιάς, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Το 2019 ήταν μια ιδιαίτερα καταστροφική χρονιά, με εξαπλάσιο αριθμό πυρκαγιών σε σχέση με το 2018.

Η περιοχή του κόσμου με την περισσότερη υγρασία, το 62% του Παντανάλ, μιας κοιλάδας η οποία στην καρδιά της εποχής των βροχών είναι κάτω από το νερό σε ποσοστό 80% και η οποία αποτελεί μεγάλο καταφύγιο πανίδας, βρίσκεται στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βραζιλίας, πέντε στρατιωτικά αεροσκάφη εστάλησαν στην περιοχή και 320 στρατιώτες κινητοποιούνται από το προηγούμενο Σάββατο για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές στην πολιτεία Μάτο Γκρόσο

Βόρεια του Παντανάλ, στο δάσος του Αμαζονίου ο Ιούλιος ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός, με 6.091 εστίες φωτιάς, τις περισσότερες από το 2017. Όμως ο αριθμός των πυρκαγιών τους πρώτους επτά μήνες του 2020 έχει μειωθεί κατά 9% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι ειδικοί αναμένουν όμως την κατάσταση να επιδεινωθεί καθώς μόλις ξεκίνησε η ξηρή περίοδος.

Η αποψίλωση του Αμαζονίου έφτασε σε νέο επίπεδο ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του έτους, με 3.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα να αποψιλώνονται, αύξηση 25% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δέχεται έντονες επικρίσεις από τις οικολογικές οργανώσεις καθώς από τον Ιανουάριο του 2019 που ανήλθε στην εξουσία άφησε να εννοηθεί ότι θα εγκρίνει γεωργικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες σε προστατευόμενες περιοχές του Αμαζονίου.

Όμως τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση της χώρας δέχεται μεγάλες διεθνείς πιέσεις, κυρίως από επενδυτές που ζητούν “αποτελέσματα” στην καταπολέμηση της αποψίλωσης και των πυρκαγιών.


Kαταχωρήθηκε 03/08/2020

Δέκα βαθμούς άνω του μέσου όρου η θερμοκρασία στη Σιβηρία τον Ιούνιο (26/07/2020)

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι μέσες θερμοκρασίες στη Σιβηρία ανήλθαν τον Ιούνιο 10 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο, με την πρωτοφανή ζέστη να ενισχύει καταστροφικές πυρκαγιές στον Αρκτικό Κύκλο και να συνεισφέρει στην ταχεία τήξη των πάγων κοντά στην αρκτική ακτή της Ρωσίας.

«Η Αρκτική θερμαίνεται πάνω από δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, με συνέπειες για τον πληθυσμό για τους τοπικούς πληθυσμούς και οικοσυστήματα, αλλά και για όλη την Υδρόγειο,» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Υπηρεσίας Πετέρι Τάαλας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι πόλοι της Γης επηρεάζουν τις καιρικές συνθήκες πολύ πιο μακριά, εκεί όπου διαμένουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι.

Προηγουμένως η Μετεωρολογική Υπηρεσία του ΟΗΕ είχε αναφέρει ότι στις 20 Ιουνίου σημειώθηκε θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου στη ρωσική πόλη του Βέρχογιανσκ στη Σιβηρία, αλλά η υπηρεσία ακόμη δεν έχει επαληθεύσει αυτό που θα πρόκειται για το απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας του Αρκτικού Κύκλου. Το φαινόμενο σημειώθηκε καθώς πυρκαγιές σάρωναν την περιοχή.

Η υπηρεσία εξηγεί ότι η παρατεταμένη ζέστη συνδέεται με ένα τεράστιο σύστημα παρεμπόδισης της πίεσης στην ατμόσφαιρα και με μια στροφή προς τα βόρεια ενός θερμού ρεύματος που έφερε ζεστό αέρα στην περιοχή. Ωστόσο η υπηρεσία πρόσθεσε πως πρόσφατη έρευνα κορυφαίων ειδικών περί το κλίμα έδειξε ότι αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας θα ήταν σχεδόν αδύνατη χωρίς την αλλαγή που προκάλεσε ο άνθρωπος στο κλίμα.

Οι πληροφορίες που συνέλεξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες που μετρούν το χιόνι και τον πάγο έδειξαν ότι η ζέστη στη Σιβηρία έχει «επιταχύνει την υποχώρηση των πάγων στην αρκτική ακτή της Ρωσίας, ιδιαιτέρως από τα τέλη Ιουνίου, οδηγώντας σε πολύ χαμηλή έκταση θαλάσσιου πάγου στις Θάλασσες του Λάπτεφ και του Μπάρεντς.»


Kαταχωρήθηκε 26/07/2020

Μελέτη: Οι πολικές αρκούδες απειλούνται με εξαφάνιση έως το 2100 (23/07/2020)

Οι πολικές αρκούδες θα αφανιστόυν έως το τέλος του αιώνα, εκτός εάν γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και τούτο γιατί χωρίς τους ογκοπάγους της Αρκτικής θα λιμοκτονήσουν. Η προειδοποίηση έρχεται από ομάδα επιστημόνων σε μελέτη, δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Climate Change.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ορισμένοι πληθυσμοί έχουν ήδη φτάσει τα όρια επιβίωσής τους καθώς συρρικνώνεται ο πάγος της Αρκτικής. Οι πολικές αρκούδες στηρίζονται στον θαλάσσιο πάγο του Αρκτικού Ωκεανού για να κυνηγήσουν φώκιες. Καθώς ο πάγος διαλύεται, τα ζώα αναγκάζονται να περιφέρονται για μεγάλες αποστάσεις ή στην ακτή, όπου αγωνίζονται να βρουν τροφή και να ταΐσουν τα μικρά τους.

Τα σαρκοβόρα αυτά ζώα μπορούν να «νηστεύουν» για μήνες, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν οι πάγοι λιώνουν. Με την υπερθέρμανση του πλανήτη, όμως, η οποία επηρεάζει σε διπλάσιο βαθμό την Αρκτική, η απουσία πάγου διαρκεί ολοένα και περισσότερο. Αδυνατώντας να βρουν στο περιβάλλον τους κάποια άλλη τροφή εξίσου πλούσια με τις φώκιες, οι πεινασμένες πολικές αρκούδες συχνά απομακρύνονται από τα εδάφη τους.

Οι πολικές αρκούδες θεωρούνται ευάλωτες προς εξαφάνιση από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί βασικό παράγοντα απειλής.

Ο Δρ Steven Amstrup, επικεφαλής επιστήμονας της Polar Bears International, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη μελέτη, δήλωσε στο BBC News: «Αυτό που δείξαμε είναι ότι, πρώτον, δεν θα μπορούν να επιβιώσουν τα νεογνά των αρκούδων. Θα γεννιούνται, αλλά τα θηλυκά δεν θα έχουν αρκετό σωματικό λίπος για να παράγουν γάλα για να τα κρατήσουν στη ζωή».


Kαταχωρήθηκε 23/07/2020

Ερευνα: Αυξημένοι 15% οι θάνατοι από κορωνοϊό σε περιοχές με ρύπανση (21/07/2020)

Ασφαλείς αποδείξεις για τη σύνδεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού παρουσιάζει νέα έρευνα βρετανικού πανεπιστημίου, βάσει στοιχείων τόσο από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ όσο και από την Κίνα.

Η πλέον εμπεριστατωμένη μελέτη για το θέμα ως τώρα, με αντιπαραβολή στοιχείων αναφορικά με τα κρούσματα, τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και τους θανάτους από κορωνοϊό, έδειξε ότι η επιβαρυμένη ατμόσφαιρα καθιστά μεγαλύτερες τις συνέπειες της λοίμωξης από τον κορωνοϊό κατά 10% αναφορικά με τα κρούσματα και τις εισαγωγές και κατά 15% για τους θανάτους.

Η μελέτη του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, στην κεντρική Αγγλία, συνέκρινε πολλές ακόμη πιθανές παραμέτρους και συνθήκες που μπορεί να επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό και την εξάπλωση της Covid-19.

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα ήταν στην Ολλανδία, όπου η χειρότερη ρύπανση της ατμόσφαιρας δεν ήταν στις μεγάλες πόλεις αλλά στην επαρχία, λόγω κτηνοτροφίας: Η εκπομπή μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα από τα ζώα συντελεί στην αύξηση κρουσμάτων και θανάτων εκτός των μεγάλων ολλανδικών πόλεων, δείχνοντας ότι η κατοικία πολλών ανθρώπων σε μια περιοχή δεν αποτελεί κανόνα για την ταχύτερη εξάπλωση του ιού.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να εξηγήσουν την αιτιολογική σχέση της ρύπανσης με την εμφάνιση περισσότερων και σοβαρότερων κρουσμάτων, πέρα από τη δεδομένη επιβάρυνση των πνευμόνων από την κακής ποιότητας ατμόσφαιρα. Ωστόσο τα στοιχεία που υπάρχουν ως τώρα βοηθούν στην πρόβλεψη για το πού μπορεί να χτυπήσουν προσεχή κύματα της πανδημίας.


Kαταχωρήθηκε 21/07/2020

E.E.: Πώς το κόστος της ρύπανσης εκτινάχθηκε σε υψηλά 14 ετών (20/07/2020)

Τα δικαίωματα για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είδαν την τιμή τους να σπάει το φράγμα των 30 ευρώ ανά τόνο για πρώτη φορά από το 2006, καθώς το μπλοκ θέτει σε εφαρμογή μία σαρωτική μεταρρύθμιση του πλαισίου του με στόχο την ταχεία στροφή στην πράσινη ανάπτυξη.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων αυξάνεται παρά την ζοφερή εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας και ενώ τα επίπεδα ρύπανσης προβλέπεται να υποχωρήσουν φέτος στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και δεκαετίες ως αποτέλεσμα των lockdown, με τα οποία οι κυβερνήσεις πολεμούν την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Η άνοδος των τιμών, όπως εξηγεί σε ρεπορτάζ του το Bloomberg, αποδίδεται σε δυνάμεις της αγοράς, που ποντάρουν ότι οι πολιτικές προσπάθειες για πιο «καθαρές» ενεργειακές λύσεις θα ενισχυθούν. Η Ε.Ε. έχει προτείνει ένα πακέτο 750 δισ. ευρώ για τη στήριξη των οικονομιών της που δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία. Υπάρχει το ενδεχόμενο η Κομισιόν να καταστήσει τα κεφάλαια διαθέσιμα μόνο για project, που δεν έρχονται σε σύγκρουση με τον φιλόδοξο στόχο της για μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία.


Kαταχωρήθηκε 20/07/2020

Βλάβες ζωτικών οργάνων εξαιτίας του υψηλού «θερμοκρασιακού στρες» (19/07/2020)

Σε επικίνδυνα επίπεδα «θερμοκρασιακού στρες», που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και βλάβες ζωτικών οργάνων, εκτίθενται κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλοί από αυτούς ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες και εργάζονται υπό ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, όπως στην ύπαιθρο ή σε εργοστάσια και νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, η κλιματική αλλαγή ενισχύει τις πιθανότητες επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών τα καλοκαίρια, τα οποία θα γίνουν υπερβολικά ζεστά για ανθρώπινη εργασία. Ο ιατρός Τζίμι Λι, από τη Σιγκαπούρη, εξηγεί στο BBC ότι εργάζεται μέσα σε ασφυκτική ζέστη φροντίζοντας ασθενείς της COVID-19 στην πόλη. Το πρωτόκολλο ασφαλείας δεν επιτρέπει τη χρήση κλιματιστικών στο νοσοκομείο, ενώ ο δρ Λι λέει ότι η υγρή ζέστη κάνει τους συναδέλφους του εριστικούς και επιθετικούς. Τα προστατευτικά ρούχα και η μάσκα που φοράει ο δρ Λι δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη δουλειά του, εγκλωβίζοντας το σώμα του κάτω από πολλές στρώσεις πλαστικού. «Η βάρδια των οκτώ ωρών είναι αφόρητη και η ζέστη επηρεάζει το ηθικό», αναφέρει ο Λι.

Το θερμοκρασιακό στρες εμφανίζεται όταν το ανθρώπινο σώμα είναι ανίκανο να μειώσει τη θερμοκρασία του, απειλώντας την εύρυθμη λειτουργία ζωτικών οργάνων. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η εξάτμιση του ιδρώτα από το δέρμα είναι αδύνατη εξαιτίας υπερβολικής υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Αυτό προκαλούν τα πλαστικά προστατευτικά ρούχα που φορούν οι εργαζόμενοι νοσοκομείων σε τροπικές χώρες. Η δρ Ρεμπέκα Λούκας, του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, εξηγεί ότι τα συμπτώματα του θερμοκρασιακού στρες μπορεί να περιλαμβάνουν από τάση λιποθυμίας, αίσθηση ζάλης και κράμπες μέχρι νεφρική ή εντερική ανεπάρκεια.

Ο αμερικανικός στρατός επινόησε τη δεκαετία του 1950 τον δείκτη WBGT (καθολική υγρο-θερμοκρασία σώματος), ο οποίος υπολογίζει το ποσοστό υγρασίας σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία του σώματος. Οταν ο δείκτης φθάσει στους 29 βαθμούς Κελσίου, ο στρατός συστήνει τη διακοπή κάθε σωματικής άσκησης για όσους δεν έχουν εγκλιματισθεί. Τέτοια επίπεδα του δείκτη WBGT βιώνουν, όμως, καθημερινά ο Λι και οι συνάδελφοί του στον θάλαμο COVID-19 του νοσοκομείου της Σιγκαπούρης. Οταν ο δείκτης φθάσει τους 32 βαθμούς Κελσίου, ο αμερικανικός στρατός εκτιμά ότι η ζωή των στρατευσίμων βρίσκεται σε κίνδυνο.

Τέτοια –και υψηλότερα– επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας σώματος καταγράφονται συχνά σε θαλάμους κορωνοϊού σε νοσοκομεία της πόλης Τσενάι (πρώην Μαντράς) της νότιας Ινδίας. Η καθηγήτρια Βίντια Βενουγκοπάλ, της τοπικής ιατρικής σχολής, επισημαίνει ότι εργάτες σε χαλυβουργίες του Τσενάι καταγράφουν συχνά 41,7 βαθμούς Κελσίου στον δείκτη WBGT, θερμοκρασία που οδηγεί, σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε μόνιμες βλάβες υγείας, όπως καρδιoαναπνευστικές παθήσεις, πέτρες στους νεφρούς και ακραία αφυδάτωση.

Η σταθερή άνοδος της θερμοκρασίας της Γης και η εντονότερη υγρασία σημαίνουν ότι ολοένα περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε επικίνδυνα επίπεδα του συνδυασμού ζέστης και υγρασίας. «Ο άνθρωπος έχει εξελιχθεί για να λειτουργεί σε συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών. Αν η άνοδος της θερμοκρασίας συνεχιστεί με τον σημερινό ρυθμό, πολλές περιοχές του κόσμου θα καταστούν αβίωτες για τον άνθρωπο», σημειώνει ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μπετς, μέλος της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.


Kαταχωρήθηκε 19/07/2020

Το περιβάλλον μετά τον κορωνοϊό - Πώς συνδέονται πανδημία και κλιματική αλλαγή (18/07/2020)

Στο αποκορύφωμα την πανδημίας του κορωνοϊού ανά τον κόσμο η κίνηση των οχημάτων στους δρόμους μειώθηκε δραστικά και οι πτήσεις περιορίστηκαν έως και κατά 95%.

Αποτέλεσμα αυτού, σύμφωνα με την UNCTAD, το όργανο των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη, ήταν τους μήνες της άνοιξης να μετρηθούν σημαντικά μειωμένα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα και οξέων του αζώτου, ενώ περιορίστηκαν δραστικά συναφείς σχηματισμοί όζοντος και σωματιδιακής ύλης.

Το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, μάλιστα, έχει υπολογίσει ότι στην Κίνα η βελτίωση της ποιότητας του αέρα απέτρεψε το θάνατο 4.000 παιδιών κάτω των πέντε ετών και 73.000 ενηλίκων άνω των 70.

«Η εικόνα που δημιουργήθηκε είναι η εικόνα που θα θέλαμε να βλέπουμε στο πλαίσιο της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής», ανέφεραν ενδεικτικά μέλη της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών.

Τα περιβαλλοντικά οφέλη μιας τόσο ραγδαίας αλλαγής της καθημερινότητας ήταν μία από τις ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις στην τραγωδία που έχει βιώσει ο κόσμος. Τα κέρδη αυτά, ωστόσο, συνοδεύονται και από το ερώτημα του πόσο μπορούν να διατηρηθούν στο πλαίσιο μιας πιθανής νέας καθημερινότητας και μιας νέας νοοτροπίας.

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, επισημαίνουν οι επιστήμονες, παραπέμποντας σε στοιχεία που δείχνουν ότι με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων οι δείκτες σε πολλές περιπτώσεις έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα.

Με βάση ανάλυση από τη Διεθνή Υπηρεσία Ανανεώσιμης Ενέργειας (IRENA), οι φετινές εκπομπές ρύπων θα είναι μειωμένες κατά «μόνο» 6%-8%.

«Πρόκειται για ποσοστό πολύ μικρό για να έχει μετρήσιμο αντίκτυπο στη συγκέντρωση ρύπων στην ατμόσφαιρα και στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου», σχολίασε η καθηγήτρια κλιματικής αλλαγής στο Πανεπιστήμιο East Anglia Κορίν Λε Κερέ.

«Έχουμε ακόμα τα ίδια αυτοκίνητα, τους ίδιους δρόμους, τις ίδιες βιομηχανίες, τα ίδια σπίτια», πρόσθεσε η κα Λε Κερέ παρουσιάζοντας πρόσφατα μελέτη της οποίας ηγήθηκε για τις περιβαλλοντικές αλλαγές λόγω lockdown.

Στην Κίνα, καθώς τα εργοστάσια προσπάθησαν να ανακτήσουν τη χαμένη παραγωγή, η ρύπανση επέστρεψε στα προ κρίσης επίπεδα ήδη από τις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα στο Ελσίνκι.

Ακόμα και πριν φτάσουμε στην ανατροπή των περιβαλλοντικών οφελών, πρέπει να αναφερθεί ότι ούτως ή άλλως δεν ήταν θετικές όλες οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας λόγω πανδημίας.

Στη Βρετανία πολλοί δήμοι ανέφεραν βουνά μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων καθώς οι πολίτες αύξησαν τις παραγγελίες μέσω διαδικτύου.

Οι σημαντικές μειώσεις στις εξαγωγές αγροτικών και αλιευτικών προϊόντων προκάλεσαν την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων οργανικών απορριμμάτων. Η αποσύνθεση αυτών των απορριμμάτων με τρόπο ανεξέλεγκτο αύξησε τις εκπομπές μεθανίου, ενός από τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Επίσης, η συντήρηση και παρακολούθηση της υγείας φυσικών οικοσυστημάτων προσωρινά σταμάτησαν, καθώς οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να μείνουν σπίτι. Η απουσία των υπευθύνων επέτρεψε την αύξηση της παράνομης αποψίλωσης δασών, της παράνομης αλιείας και του παράνομου κυνηγιού, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι αναπτυσσόμενων χωρών, σαν τη Βραζιλία και την Ινδονησία.

Οι αρχικές ελπίδες, λοιπόν, ότι η μείωση την ρυθμών της καθημερινότητας θα ωφελούσε μακροπρόθεσμα το περιβάλλον δεν επαληθεύονται αυτομάτως.

Δεν είναι τυχαίο που η Γκρέτα Τούνμπεργκ χαρακτήρισε την πανδημία «περισπασμό» από την προσοχή που πρέπει να δοθεί στη συγκράτηση και ανατροπή της κλιματικής αλλαγής.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί ειδικοί τονίζουν ότι η περίοδος αυτή έδωσε πράγματι μαθήματα για τους μηχανισμούς της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, για δυνητικές αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες και γενικά για το πώς μπορεί να μειωθεί η περιβαλλοντική υποβάθμιση σε έναν μελλοντικό κόσμο.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Γιορκ σε 100 βασικές οδικές αρτηρίες αστικών κέντρων της Βρετανίας στο τέλος Ιουνίου έδειξε ότι παρά την αποκατάσταση της κυκλοφορίας οχημάτων σε ποσοστό 75%, τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα παρέμεναν κατά 30% χαμηλότερα σε σχέση με το σύνηθες.

«Νομίζουμε ότι αυτό οφείλεται στο ότι η μικρή μείωση στην κίνηση που διατηρείται αρκεί για να μην υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η συμφόρηση είναι αυτή που αυξάνει τους ρύπους, καθώς τα οχήματα υποχρεώνονται να επιταχύνουν και να φρενάρουν επανειλημμένως», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Ντέιβιντ Κάρσλο, προσθέτοντας ότι τα συμπεράσματα αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τις κυβερνήσεις στο μέλλον.

Προς τις κυβερνήσεις απευθύνεται και το αίτημα πολλών περιβαλλοντικών ακτιβιστών τα πακέτα διάσωσης για εταιρείες μεταφορών και για βιομηχανικούς παραγωγούς και γενικότερα τα μέτρα ανάκαμψης να περιλαμβάνουν όρους περιορισμού της εκπομπής ρύπων.

Και εδώ τα πράγματα είναι σύνθετα. Η βρετανική κυβέρνηση π.χ. εξήγγειλε κονδύλια για εξοικονόμηση ενέργειας και πράσινη ανάκαμψη συνολικού ύψους τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων λιρών.

Υπάρχουν όμως αμφιβολίες για την επάρκεια τέτοιων μέτρων. «Ακόμα είναι ανοιχτό το κατά πόσο η βρετανική κυβέρνηση είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πράσινη ανάκαμψη. Έχουν γίνει θετικά βήματα, με ενδείξεις επενδύσεων σε φιλικές προς το περιβάλλον βιομηχανίες, όπως η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των οικιών και της δημόσιας συγκοινωνίας, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί καθώς δε διαφαίνονται περιβαλλοντικές προτεραιότητες σε όλες τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Για παράδειγμα έχει πει ότι θα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα κατασκευής δρόμων ύψους 27 δισεκατομμυρίων λιρών με χαλάρωση των περιορισμών για την προστασία οικολογικά ευαίσθητων περιοχών», δήλωσε στο ΣΚΑΙ ο επικεφαλής πολιτικής της βρετανικής περιβαλλοντικής δεξαμενής σκέψης Green Alliance, Κρις Βέναμπλς.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα φιλοξενήσει το επόμενο έτος το αναβληθέν συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, «αλλά δίχως άμεση, επείγουσα δράση η βρετανική κυβέρνηση δε θα μπορέσει να πετύχει τους δικούς της μακροπρόθεσμους στόχους για το κλίμα και διακινδυνεύει να εκτεθεί διεθνώς».

Πάντως τα οικολογικά αντανακλαστικά του πλανήτη έχουν ενεργοποιηθεί μετά από το σοκ της πανδημίας. «Έχουμε δει μια μεγάλη αύξηση στο ενδιαφέρον για ηλιακά πάνελ. Έχει να κάνει τόσο με το αυξανόμενο κόστος του ρεύματος, αλλά και με τη μεγαλύτερη αναγνώριση ότι πρέπει να κοιτάξουμε άλλους τρόπους διαβίωσης μετά από την πανδημία», είπε προ ημερών ο διευθυντής της βρετανικής εταιρείας εγκατάστασης πάνελ ηλιακής ενέργειας Geo Green Power Άντριου Κάνινγκχαμ.

Τη γενικότερη απάντηση στο ερώτημα πώς ο κόσμος μπορεί να αξιοποιήσει τη συνειδητοποίηση του πόσο εύθραυστοι είμαστε ώστε να αντιμετωπίσει ως έκτακτη κρίση την κλιματική αλλαγή, όπως έγινε με τον κορωνοϊό, προσπαθούν να δώσουν διάφοροι οργανισμοί και ειδικοί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε ένα μανιφέστο για μια υγιή ανάκαμψη από την Covid-19. Όπως σημειώνει, την ώρα που πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο πεθαίνουν από έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση, συνεχίζεται η μείωση του κόστους των πηγών ανανεώσιμης ενέργειας και η αύξηση της αξιοπιστίας τους. Καλεί δε σε επιβολή χρεώσεων για τη χρήση ρυπαντικών καυσίμων.

Ακαδημαϊκοί από το LSE του Λονδίνου τονίζουν σε μελέτη τους ότι «η μετάβαση στη μηδενική εκπομπή ρύπων μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη» μετά από την πανδημία.

Προτείνουν μάλιστα τη θέσπιση μίας Επιτροπής Έκτακτης Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής στη Βρετανία και έναν Φορέα Επίτευξης Μηδενικών Εκπομπών που θα συντονίζουν τις πράσινες δράσεις, αλλά και μια διεθνή Συμμαχία Βιώσιμης Ανάκαμψης.

Εξάλλου, η βρετανική Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής (CCC), που συμβουλεύει την κυβέρνηση, καλεί τους υπουργούς «να αδράξουν την ευκαιρία να μετατρέψουν την κρίση της Covid-19 σε μια καθοριστική στιγμή στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής».

Στην ετήσια έκθεση προς τη Βουλή των Κοινοτήτων στο τέλος του περασμένου μήνα, η CCC παρείχε συγκεκριμένες «επείγουσες» προτάσεις, στοχευμένες ανά υπουργείο, για μια οικονομική ανάκαμψη που επιταχύνει τη μετάβαση σε μία καθαρότερη, με μηδενικές εκπομπές ρύπων οικονομία.

Μεταξύ αυτών των προτάσεων είναι η ανακαίνιση κτιρίων με εξοικονόμηση ενέργειας και χαμηλών ρύπων προδιαγραφές, «πράσινα διαβατήρια» για κάθε κτίριο, μαζικότερη εμφύτευση δέντρων στις πόλεις και πράσινες υποδομές, περισσότερες δυνατότητες για περπάτημα, μετακινήσεις με ποδήλατο και εργασία από το σπίτι για περιορισμό των μετακινήσεων, αύξηση της ανακύκλωσης, επανεκπαίδευση εργαζομένων σε πράσινες θέσεις εργασίας και επενδύσεις σε έρευνα για πράσινες τεχνολογίες.

Ο Πρόεδρος της CCC λόρδος Ντέμπεν δήλωσε ότι η Βρετανία έχει μία μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο μεγάλες κρίσεις, την οικονομική λόγω πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής. «Επιλογές ανάκαμψης που περιλαμβάνουν εκπομπές ρύπων ή κλιματικά ρίσκα είναι απαράδεκτες», συμπλήρωσε, μια φράση που πολλοί ελπίζουν πως θα υιοθετηθεί από αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο.


Kαταχωρήθηκε 18/07/2020

Σιβηρία: Πού οφείλονται οι θερμοκρασίες ρεκόρ που έπληξαν τη χώρα (17/07/2020)

Σχεδόν αδύνατο» θα ήταν το πρόσφατο κύμα καύσωνα που χτύπησε τη Σιβηρία, με θερμοκρασίες που έφτασαν τους 38 βαθμούς Κελσίου, χωρίς την επίδραση της κλιματικής αλλαγής που οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα, όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη (15/7) προβεβλημένοι κλιματολόγοι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια διεθνής ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι οι θερμοκρασίες την περίοδο του καύσωνα ήταν κατά 2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες σε σχέση με αυτό που θα ήταν χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στη διάρκεια δεκαετιών εξαιτίας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η τελευταία πενταετία ήταν η θερμότερη περίοδος στην ιστορία και είναι πιθανότερο από ποτέ το 2020 να είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί. Οι πόλοι της Γης θερμαίνονται ταχύτερα σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη και οι θερμοκρασίες στη Σιβηρία, όπου συγκεντρώνεται μεγάλο ποσοστό από το πλούσιο σε άνθρακα παγωμένο υπέδαφος, ήταν κατά πέντε βαθμούς υψηλότερες από τον μέσο όρο κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου. Μάλιστα μια πόλη, η Βερκχόγιανσκ, κατέγραψε θερμοκρασία 38 βαθμούς Κελσίου καταρρίπτοντας οποιοδήποτε παλαιότερο ρεκόρ.

Ο Άντριου Τσαβαρέλα, ένας υψηλόβαθμος επιστήμονας της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, χαρακτήρισε «εντυπωσιακές» τις διαπιστώσεις και ανέφερε πως «πρόκειται για περαιτέρω αποδείξεις των ακραίων θερμοκρασιών που αναμένουμε συχνότερα σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο ενός θερμότερου κλίματος».

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επί ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι ξηρασίες και οι καταιγίδες, δεν έχουν ερμηνευτεί πλήρως, αλλά μέχρι σχετικά πρόσφατα οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να συνδέσουν με απόλυτη βεβαιότητα ένα μεμονωμένο καιρικό γεγονός με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στο πλαίσιο της έρευνάς, η επιστημονική ομάδα έκανε προσομοιώσεις θερμοκρασιών μέσω υπολογιστή με τις σημερινές κλιματικές συνθήκες, δηλαδή περίπου έναν βαθμό πάνω από το επίπεδο αναφοράς της προβιομηχανικής περιόδου. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες το συνέκριναν με ένα μοντέλο αναπαραγωγής θερμοκρασιών πάνω από τη Σιβηρία τη φετινή χρονιά, αλλά χωρίς την επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα, δηλαδή χωρίς τον έναν βαθμό Κελσίου επιπλέον.

Διαπίστωσαν μάλιστα, ότι ο παρατεταμένος καύσωνας θα σημειωνόταν λιγότερο από μια φορά κάθε 80.000 χρόνια χωρίς την οφειλόμενη στον άνθρωπο κλιματική αλλαγή. Η επιστημονική ομάδα τόνισε ότι ο καύσωνας στη Σιβηρία συνιστά ένα πρόβλημα για την διεθνή κοινότητα.

Όπως τονίζει η Σόνια Σενεβιράτνι του Τμήματος Επιστημών Περιβαλλοντικών Συστημάτων της Ζυρίχης, η έρευνα έδειξε ότι ο καύσωνας είναι ένα παράδειγμα «ακραίων γεγονότων που σχεδόν αποκλείεται να συνέβαιναν» χωρίς τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που οφείλονται στον άνθρωπο.


Kαταχωρήθηκε 17/07/2020

Αμερικανική εταιρεία μετατρέπει τον αέρα της αραβικής ερήμου σε εμφιαλωμένο νερό (15/07/2020)

H αραβική έρημος δεν είναι το ιδανικό μέρος για να βρει κανείς νερό. Ωστόσο μία τεχνολογική εταιρεία με έδρα την Αριζόνα έκανε ακριβώς αυτό. Αντί να επιλέξει την γεώτρηση πηγών ή τον καθαρισμό του θαλασσινού νερού, θα απορροφήσει την υγρασία του αέρα για να δημιουργήσει εμφιαλωμένο νερό σε ένα εργοστάσιο 20 χιλιόμετρα από το Ντουμπάι.

Πρόκειται για την Zero Mass Water, η οποία θα χρησιμοποιήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί για ορυκτά καύσιμα για την κάλυψη των αναγκών των εγκαταστάσεών της στο Ντουμπάι και σε άλλα μέρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το project θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες χώρες ώστε να μπορούν να παράγουν πόσιμο νερό με πιο βιώσιμο τρόπο, αλλά και να βελτιώσουν τις αγροτικές καλλιέργειες τους διασφαλίζοντας έτσι την επισιτιστική επάρκεια.

Όπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής της εταιρείας στο Bloomberg το εργοστάσιο εμφιάλωσης λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, τα μπουκάλια είναι ανακυκλώσιμα και τα καπάκια τους από μπαμπού.

Σε αρχική φάση η Zero Mass Water θα παράγει 2,3 εκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως- περίπου το μέγεθος μίας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα είναι έτοιμη να ανταγωνιστεί τους μεγάλους της αγοράς πόσιμου νερού, όπως αναφέρει το Bloomberg. Έχει όμως κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα.


Kαταχωρήθηκε 15/07/2020

Σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά στην Κω (13/07/2020)

Πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην Κω, σε δασική έκταση στη Δημοτική Ενότητα Ηρακλειδών.

Για την κατάσβεσή του κινητοποιήθηκαν 12 πυροσβέστες με πέντε οχήματα κι ένα ελικόπτερο.

Στο μεταξύ, σε ισχύ είναι σήμερα το σήμα-«καμπανάκι» για πολύ υψηλό κίνδυνο (κατηγορία 4) εκδήλωσης πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με βάση τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, αφορά σε οκτώ περιοχές: Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Χίο και Κρήτη.

Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των περιοχών αυτών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.


Kαταχωρήθηκε 13/07/2020

WMO: Οι θερμοκρασίες στον κόσμο θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα επόμενα πέντε χρόνια (10/07/2020)

Οι θερμοκρασίες σε όλον τον κόσμο θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα επόμενα πέντε χρόνια και μπορεί ακόμη προσωρινά να αυξηθούν κατά περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεπερνούν μακροπρόθεσμα το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου, το οποίο έχουν θέσει οι επιστήμονες για να αποφευχθούν καταστροφικές κλιματικές αλλαγές.

Ωστόσο αυτό δείχνει ότι η τάση για άνοδο των θερμοκρασιών προχωρά με γοργούς ρυθμούς, κάτι το οποίο υπογραμμίζει την "τεράστια πρόκληση" που αντιμετωπίζει ο κόσμος για να τηρήσει τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα του 2015 που προβλέπει τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου επαρκώς ώστε να διατηρηθεί η άνοδος των θερμοκρασιών "αρκετά κάτω" των 2 βαθμών Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τάαλας.

O WMO σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι υπάρχει 20% πιθανότητα οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες, που αυξομειώνονται από χρόνο σε χρόνο, να φτάσουν το όριο του 1,5 βαθμού οποιοδήποτε έτος μεταξύ του 2020 και του 2024. Στο μεταξύ σε κάθε ένα από αυτά τα έτη είναι "πιθανόν" οι θερμοκρασίες να ανέβουν τουλάχιστον 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, με σχεδόν κάθε περιοχή να υφίσταται τις συνέπειες.

Η νότια Αφρική και η Αυστραλία, όπου οι πυρκαγιές του περασμένου έτους κατέστρεψαν εκατομμύρια στρέμματα, θα αντιμετωπίσουν πιθανόν μεγαλύτερη ξηρασία από το συνηθισμένο αυτήν την περίοδο ως το 2024, ενώ η περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική θα έχει πιθανόν περισσότερες βροχές, σύμφωνα με τον WMO. Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει περισσότερες καταιγίδες, ενώ η περιοχή του Βορείου Ατλαντικού θα έχει περισσότερους ανέμους.

Οι προβλέψεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας του WMO να παρέχει πιο βραχυπρόθεσμες προγνώσεις όσον αφορά την θερμοκρασία, την βροχόπτωση και την ένταση των ανέμων, για να βοηθά τα κράτη να βλέπουν τον τρόπο με τον οποίο οι κλιματικές αλλαγές μπορεί να διαταράσσουν τα καιρικά φαινόμενα.

Ωστόσο ο κόσμος δεν θα φτάσει μάλλον το μακροπρόθεσμο όριο για άνοδο των θερμοκρασιών κατά 1,5 βαθμό Κελσίου για τουλάχιστον άλλη μια δεκαετία.

Σήμερα η μακροπρόθεσμη τάση δείχνει μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες περίπου 1,2 βαθμό πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, δήλωσε ο Μάικλ Μαν, κλιματολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Ωστόσο ο Μαρσέλο Μένα, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Χιλής και νυν διευθυντής του Κέντρου Κλιματικής Δράσης στο Ποντιφικικό Καθολικό Πανεπιστήμιο στο Βαλπαραΐσο, δήλωσε ότι ακόμη και βραχυπρόθεσμες άνοδοι της θερμοκρασίας μπορούν να προκαλέσουν ακραία καιρικά φαινόμενα, κάτι το οποίο μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις που δέχονται τα κράτη ανά τον κόσμο ενώ ήδη αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού.


Kαταχωρήθηκε 10/07/2020

Σχεδόν 17 κιλά ηλεκτρονικά απόβλητα παράγει ετησίως ο μέσος Έλληνας (04/07/2020)

Η ποσότητα ρεκόρ των 53,6 εκατομμυρίων τόνων ηλεκτρονικών αποβλήτων ή 7,3 κιλά ανά κάτοικο της Γης παρήχθη παγκοσμίως το 2019, μια αύξηση κατά 21% σε σχέση με πριν πέντε χρόνια.

Η Ελλάδα παρήγαγε το 2019 συνολικά 181.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων ή 16,9 κιλά ανά κεφαλή, από τους οποίους περίπου οι 56.000 τόνοι συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν. Το ποσοστό ανακύκλωσης στη χώρα μας (περίπου 31%) είναι ακόμη αρκετά κάτω από το μέσο όρο στην Ευρώπη (43%).

Ο συνολικός όγκος των περυσινών ηλεκτρονικών αποβλήτων σε όλο τον κόσμο ισοδυναμεί με το βάρος 350 γιγάντιων κρουαζιερόπλοιων Queen Mary 2 ή -αν έμπαιναν στη σειρά- με μια γραμμή μήκους 125 χιλιομέτρων. Ο χρυσός και άλλα πολύτιμα συστατικά (πλατίνα, άργυρος, χαλκός κ.α.) μέσα στα ηλεκτρονικά απόβλητα που πετιούνται ή καίγονται, εκτιμάται ότι αξίζουν 57 δισεκατομμύρια δολάρια, αξία μεγαλύτερη από το ΑΕΠ πολλών χωρών, σύμφωνα με την έκθεση «Global E-waste Monitor 2020» των Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση προβλέπει ότι τα ηλεκτρονικά απόβλητα (πεταμένα προϊόντα με μπαταρία ή ηλεκτρικό βύσμα) θα φθάσουν τα 74 εκατομμύρια τόνους έως το 2030, εμφανίζοντας σχεδόν διπλασιασμό μέσα σε 16 χρόνια. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη συνεχώς αυξανόμενη κατανάλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, στον ολοένα μικρότερο κύκλο ζωής τους και στη μείωση των ευκαιριών επισκευής τους.

Μόνο το 17,4% των παγκόσμιων ηλεκτρονικών αποβλήτων του 2019 συλλέχθηκε και ανακυκλώθηκε. Η Ασία γεννά το μεγαλύτερο συνολικό όγκο (24,9 εκατομμύρια τόνους το 2019) και ακολουθούν η Βόρεια και Νότια Αμερική (13,1 εκατ.) και η Ευρώπη (12 εκατ. τόνοι). Την μεγαλύτερη δημιουργία αποβλήτων ανά κεφαλή κάνει η Ευρώπη (16,2 κιλά πέρυσι) και μετά η Β. και Ν. Αμερική (13,3 κιλά). Συνολικά η Ευρώπη ανακυκλώνει περίπου το 43% των e-αποβλήτων της, αν και με αποκλίσεις (59% η Βόρεια, 34% η Νότια και 29% η Ανατολική Ευρώπη).

Τα e-απόβλητα συνιστούν κίνδυνο τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον, καθώς περιέχουν τοξικές ουσίες όπως ο υδράργυρος, που προξενούν βλάβες στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα. Επίσης, χωρίς σωστή διαχείριση τους, τα ηλεκτρονικά απόβλητα επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή, καθώς συμβάλλουν στην απελευθέρωση «αερίων του θερμοκηπίου» στην ατμόσφαιρα.

Τα περισσότερα απόβλητα παγκοσμίως είναι μικρές συσκευές (17,4 εκατ. τόνοι) και ακολουθούν οι μεγάλες (13,1 εκατ. τόνοι). Οι πεταμένες οθόνες φθάνουν τα 6,7 εκατ. τόνοι, οι λάμπες τα 4,7 εκατ. τόνους και ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός τα 0,9 εκατ. τόνους. Η ταχύτερη αύξηση αποβλήτων (7% μετά το 2014) αφορά τον εξοπλισμό κλιματισμού.

Ο Αντώνης Μαυρόπουλος, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Στερεών Αποβλήτων (ISWA), δήλωσε ότι «οι ποσότητες ηλεκτρονικών αποβλήτων αυξάνονται τρεις φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο πληθυσμό και 13% πιο γρήγορα από το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά τα τελευταία πέντε χρόνια».


Kαταχωρήθηκε 04/07/2020

Βραζιλία: Ο υψηλότερος αριθμός πυρκαγιών τα τελευταία 13 χρόνια καταγράφηκε τον Ιούνιο στον Αμαζόνιο (02/07/2020)

Ο αριθμός των πυρκαγιών στο τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που εκτείνεται στη βραζιλιάνικη επικράτεια αυξήθηκε κατά 20% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, με 2.248 πυρκαγιές, καταγράφοντας τον υψηλότερο αριθμό για τον μήνα αυτό τα τελευταία 13 χρόνια, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, με τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους ότι αυτή η αύξηση μπορεί να είναι προάγγελος μιας επανάληψης των περσινών καταστροφικών δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα, ειδικοί της υγείας φοβούνται ότι ο καπνός που καλύπτει συχνά την περιοχή κατά την περίοδο ξηρασίας, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στους ασθενείς με Covid-19.

Τον Ιούνιο το βραζιλιάνικο Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (INPE) κατέγραψε 2.248 πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, από 1.880 τον Ιούνιο του 2019. Τα στοιχεία αυτά που έρχονται μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές τον περασμένο Αύγουστο, που προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή, υπενθυμίζουν τον ισχυρισμό ότι η Βραζιλία δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου.

Τον Ιούνιο 2020 ξέσπασαν στον Αμαζόνιο κατά μέσο όρο 75 πυρκαγιές κάθε μέρα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των περίπου 1.000 πυρκαγιών που σημειώνονταν καθημερινά όταν οι πυρκαγιές είχαν κορυφωθεί τον Αύγουστο του 2019.

«Είναι μια κακή ένδειξη, αλλά αυτό που πραγματικά θα μετρήσει είναι ό,τι θα συμβεί από δω και στο εξής», δήλωσε ο Φίλιπ Φερνσάιντ, οικολόγος στο Εθνκό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών στην Αμαζονία της Βραζιλίας. Ένας πιο ανησυχητικός δείκτης είναι η αυξανόμενη αποψίλωση των δασών, είπε, επειδή οι πυρκαγιές συνήθως ξεκινούν για τον καθαρισμό της γης μετά την κοπή δέντρων. Η αποψίλωση των δασών αυξήθηκε κατά 34% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, σε σύγκριση με πέρσι, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του INPE.

Ο Φερνσάιντ τόνισε ότι η ανεπαρκής επιβολή περιβαλλοντικού ελέγχου από την κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου ευθύνεται για την αυξανόμενη καταστροφή. Η κυβέρνηση Μπολσονάρου, που διάκειται εχθρικά απέναντι στους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, τάσσεται υπέρ των σχεδίων οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως της λειτουργίας μεταλλείων και αγροκτημάτων, στο δάσος του Αμαζονίου. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος ανέπτυξε τον στρατό για να προστατεύσει τον Αμαζόνιο τον Μάιο, όπως έκανε και τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Παρά την κίνηση αυτή, η αποψίλωση των δασών αυξήθηκε 12% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και αυξήθηκε και τον Ιούνιο.

Το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών στην Αμαζονία (IPAM), μια βραζιλιάνικη μη κυβερνητική οργάνωση, προβλέπει ότι με τον τρέχοντα ρυθμό αποψίλωσης των δασών, μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα υπάρχουν περίπου 9.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Αμαζονίας που θα έχουν κοπεί αλλά δεν έχουν καεί μετά τις αρχές του 2019, όταν ο Μπολσονάρου ανέλαβε την προεδρία.


Kαταχωρήθηκε 02/07/2020

Ρωσία: Θερμοκρασίες ρεκόρ 38 βαθμών Κελσίου στην Αρκτική (01/07/2020)

Σπάνιες και ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες έχουν καταγραφεί στη ρωσική Αρκτική δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ρωσίας Ρομάν Βίλφαντ, αναφερόμενος στις καιρικές ανωμαλίες που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Η πιο εντυπωσιακή θερμοκρασία ρεκόρ για το 2020 καταγράφηκε στην περιοχή της Γιακουτίας, δήλωσε ο Βίλφαντ αναφέροντας ότι στην πόλη Βερχογιάνσκ καταγράφηκε μια πρωτοφανής για την πολική αυτή περιοχή θερμοκρασία.

«Ένα από τα πιο σημαντικά ρεκόρ θερμοκρασίας καταγράφηκε στην πόλη Βερχoγιάνσκ, όπου ο υδράργυρος έφθασε στους 38 βαθμούς Κελσίου. Το ρεκόρ αυτό καταγράφηκε στις 17 Ιουνίου. Στις παρακείμενες πολικές περιοχές έκανε την παρουσία του ένας ισχυρός αντικυκλώνας, χαρακτηριστικά του οποίου ήταν τα θερμά καθοδικά ρεύματα αέρος. Δηλαδή ο ουρανός είναι καθαρός και ο ήλιος δεν δύει. Η συνεχής επομένως θέρμανση της επιφάνειας είχε ως αποτέλεσμα, το έδαφος να θερμανθεί σε τέτοιο βαθμό που διοχέτευε την θερμότητα στην ατμόσφαιρα και έτσι η θερμοκρασία έφθασε σε τιμές ρεκόρ», δήλωσε ο Βίλφαντ.

Είναι μια ασυνήθιστη θερμοκρασία, όπως ασυνήθιστη ήταν και μια θερμοκρασία που είχε καταγραφεί τα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά ήταν θερμοκρασία ψύχους που είχε αγγίξει τους 67,7 Κελσίου υπό το μηδέν.

Ο επικεφαλής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ρωσίας αναφέρθηκε και στις πυρκαγιές που σημειώνονται στις πολικές αυτές περιοχές της Ρωσίας το τελευταίο διάστημα αλλά και στον Καναδά και στην Αλάσκα, λέγοντας ότι αιτία των ευρείας έκτασης αυτών πυρκαγιών είναι οι σταθεροί αντικυκλώνες που εξελίσσονται στην περιοχή, οι οποίοι προκαλούν υψηλές θερμοκρασίες κάνοντας τα δάση ευάλωτα στις πυρκαγιές.


Kαταχωρήθηκε 01/07/2020


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 20°C
ΚΟΝΙΤΣΑ 21°C
ΖΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 22°C
ΑΜΟΡΓΟΣ 23°C
ΠΕΡΑΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 23°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΜΟΙΡΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 37°C
ΚΑΡΔΙΤΣΑ 35°C
ΜΑΚΡΑΚΩΜΗ 35°C
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ 35°C
ΒΑΓΙΑ 35°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 08:35
 
<