Κυριακή  3  Δεκεμβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:23  Δύση Ηλίου - Sunset 17:05 - Διάρκεια ημέρας: 9 ώρες, 41 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH N
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πυρομετεωρολογική ενημέρωση: Δασική πυρκαγιά στον Έβρο

Σύνταξη δελτίου: Θ.Μ. Γιάνναρος, Γ. Παπαβασιλείου, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ - Πεντέλη, Σάββατο 19 Αυγούστου 2023, 16:30

Δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίς τα ξημερώματα του Σαββάτου 19.08.2023 και βρίσκεται μέχρι αυτή την ώρα σε εξέλιξη στο Ν. Έβρο, στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Πεύκων, Αετοχωρίου και Νίψας. Η πυρκαγιά, η οποία προκλήθηκε πιθανώς από την πτώση κεραυνού κατά τη διάρκεια ξηρών καταιγίδων που επηρέασαν την περιοχή, είναι ορατή από τους δορυφόρους SUOMI και NOAA-20 (Εικόνα 1) με τον καπνό να μεταφέρεται νοτιοδυτικά, βόρεια της Σαμοθράκης (Εικόνα 2), λόγω των ισχυρών ΒΑ ανέμων που πνέουν στην περιοχή (μέσες εντάσεις στα 5 - 6 μποφόρ, ριπές άνω των 50 km/h). Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η πυρκαγιά είναι καθοδηγούμενη από τον άνεμο, ενώ λόγω των υψηλών σχετικά θερμοκρασιών και της χαμηλής σχετικής υγρασίας, η συμπεριφορά της φωτιάς ευνοεί την παραγωγή καυτρών και την μεταφορά τους, με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων, σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο (κηλιδώσεις). 


Εικόνα 1. Θερμά σημεία της δασικής πυρκαγιάς στον Ν. Έβρο, όπως ανιχνεύθηκαν από τους δορυφόρους ΝΟΑΑ-20 και SUOMI, το Σάββατο 19.08.2023. 


Εικόνα 2. Δορυφορική αποτύπωση της μεταφοράς του καπνού από τη δασική πυρκαγιά στο Ν. Έβρο, το Σάββατο 19.08.2023 (16:00 τοπική)


Από τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), προκύπτει ότι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή είναι σήμερα ευνοϊκές για την εξάπλωση της φωτιάς. Ειδικότερα, όπως φαίνεται στην ομάδα χαρτών της Εικόνας 3, η ευκολία ανάφλεξης και η ταχύτητα εξάπλωσης βρίσκονται στο πολύ υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας, ενώ η θερμική ένταση και η δυσκολία ελέγχου στο υψηλό επίπεδο. Οι πυρομετεωρολογικές αυτές συνθήκες έχουν διαμορφωθεί από την επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, χαμηλής σχετικής υγρασίας και ενισχυμένων ανέμων.


Εικόνα 3. Εκτιμώμενη ευκολία ανάφλεξης, ταχύτητα εξάπλωσης, θερμική ένταση και δυσκολία ελέγχου με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών, όπως υπολογίζεται από μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ του ΕΑΑ. 


Αναλύοντας τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ ενημερώνει ότι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν δυσμενείς έως και αργά το απόγευμα, με σταδιακή βελτίωση να αναμένεται από τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου 19.08.2023, χάρη στην εξασθένιση των ΒΑ ανέμων και την μικρή ανάκαμψη της περιεχόμενης υγρασίας των νεκρών δασικών καυσίμων (~13-14 %). Ωστόσο, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επικρατήσουν στην περιοχή την Κυριακή και τη Δευτέρα, 20 - 21.08.2023, οπότε και η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδασμό με την πολύ χαμηλή σχετική υγρασία και τη διατήρηση των ενισχυμένων ανέμων, θα δημιουργήσουν περιβάλλον εξαιρετικά ευνοϊκό για την εξάπλωση της φωτιάς. Επιπροσθέτως, υπογραμμίζεται ότι από την Κυριακή 20.08.2023 και έως και την Δευτέρα 21.08.2023 αναμένεται η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων να είναι πολύ υψηλή, με την περιεχόμενη υγρασία αυτών να παραμένει σε επίπεδα κατώ του 10-11 % καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, δυσχαιρένοντας έτσι τον έλεγχο της φωτιάς ακόμα και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.  


Εικόνα 4. Πυρομετεώγραμμα για τη δασική πυρκαγιά στο Ν. Έβρο. Οι ώρες είναι τοπικές. 
  Αρχείο
Στρούμιτσα ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 9°C
Αϊβαλί ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 17°C
Αλικαρνασσός-Bodrum ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 18°C
Τίρανα ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 9°C
Γευγελή ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 10°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΜΕΤΣΟΒΟ 6°C
ΝΕΣΤΟΡΙΟ 6°C
ΑΝΩ ΒΙΑΝΝΟΣ 6°C
ΦΛΩΡΙΝΑ 7°C
ΠΡΑΜΑΝΤΑ 7°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΙΚΑΡΙΑ 19°C
ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ 19°C
ΜΥΤΙΛΗΝΗ 18°C
ΧΙΟΣ 18°C
ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ 18°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ ΚΙΛΚΙΣ 19:10  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΛΑΪΛΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ 19:00  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 0
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 0.1
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 0
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 0.1
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 0
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Όσλο ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ -15°C
Αιάκειο/Κορσική ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 12°C
Αμστερνταμ ΧΙΟΝΙ 2°C
Βαρκελώνη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 11°C
Βαρσοβία ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ -3°C
Βελιγράδι ΚΑΘΑΡΟΣ 0°C
Βιέννη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ -3°C
Βουδαπέστη ΚΑΘΑΡΟΣ -2°C
Βουκουρέστι ΚΑΘΑΡΟΣ 4°C
Βρυξέλλες ΧΙΟΝΙ 0°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Abidjan Cote d'Ivoire 30°C
Cape Town South Africa 21°C
Hobart Australia 11°C
Ilulissat Greenland -5°C
Nassau Bahamas 29°C
New York United States 9°C
Pago Pago American Samoa 28°C
Punta Arenas Chile 9°C
Reykjavik Iceland 1°C
Tokyo Japan 5°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
Δεν υπάρχουν δεδομένα για αυτή την ημερομηνία
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Κυριακή, 03/12 08:00