Τετάρτη  6  Δεκεμβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:26  Δύση Ηλίου - Sunset 17:05 - Διάρκεια ημέρας: 9 ώρες, 38 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πυρομετεωρολογική προειδοποίηση: Ακραία επικινδυνότητα δασικών πυρκαγιών την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Σύνταξη δελτίου: Θ.Μ. Γιάνναρος, Γ. Παπαβασιλείου, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ - Πεντέλη, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, 13:00

Οι πολύ θερμές και ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες που επηρεάζουν τη χώρα μας από την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 έχουν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση πυρομετεωρολογικών συνθηκών εξαιρετικά ευνοϊκών για την έναρξη και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Χαρακτηριστικά, στο χάρτη της Εικόνας 1 διακρίνουμε πως η ευφλεκτότητα των λεπτών νεκρών δασικών καυσίμων εχθές, Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, ήταν υψηλή και πολύ υψηλή στο σύνολο σχεδόν της χώρας (με εξαίρεση τους νομούς Κέρκυρας, Θεσπρωτίας και Λευκάδας). Η κορύφωση του δεύτερου διαδοχικού κύματος καύσωνα, σήμερα και αύριο (Σάββατο και Κυριακή, 22 και 23 Ιουλίου 2023), σε συνδυασμό με την ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων αύριο, Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, αναμένεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, καθιστώντας τον έλεγχο τυχόν δασικών πυρκαγιών που εκδηλωθούν εξαιρετικά δύσκολο. 


Είκονα 1. Εκτιμώμενη ευφλεκτότητα λεπτών νεκρών δασικών καυσίμων. 

Πιο αναλυτικά, για σήμερα Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 αναμένουμε (Εικόνα 2):

🔥Υψηλό δυναμικό ανάπτυξης πυροεπαγωγικών (αυτοκαθοδηγούμενων) δασικών πυρκαγιών σε Ν. Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Δ. και ΒΔ Αττική και Αρκαδία. Σε αυτές τις περιοχές, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα ευνοούν τη σύζευξη τυχόν πυρκαγιών με την ατμόσφαιρα, αυξάνοντας την πιθανότητα εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς. 

🔥Πυρομετεωρολογικές συνθήκες τύπου Hot-Dry-Windy, με υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Σάμο, Ικαρία, Δωδεκάνησα, Αν. Κρήτη, Ηλεία, Μεσσηνία, και τοπικά σε Δ. Στερεά, Δ. Μακεδονία, Ζάκυνθο, Λέσβο, Κ. και Ν. Έβρο. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε γεωγραφικές ζώνες των παραπάνω περιοχών όπου οι άνεμοι θα ευθυγράμμιζονται με την τοπογραφία και τα δασικά καύσιμα, μεγιστοποιώντας την ταχύτητα εξάπλωσης της φωτιάς. 


Εικόνα 2. Σύνοψη πυρομετεωρολογικής επικινδυνότητας για το Σάββατο 22 Ιουλίου 2023. 

Για την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία υποδεικνύουν ακραία επικινδυνότητα σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής κυρίως χώρας (Εικόνα 3). Αρχικά, και μέχρι νωρίς το μεσημέρι, αναμένουμε διατήρηση της πάρα πολύ υψηλής επικινδυνότητας στις ίδιες περιοχές με το Σάββατο 22 Ιουλίου 2023. Ωστόσο, από νωρίς το μεσημέρι και έπειτα, αναμένουμε ενίσχυση των ΒΔ ανέμων πάνω από την ανατολική ηπειρωτική χώρα, σε εντάσεις 4 - 5 μποφόρ, και τοπικά στα 6 μποφόρ. Σε αρκετές περιοχές, η αλληλεπίδραση των ΒΔ ανέμων με την τοπογραφία θα οδηγήσει σε  πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες (~45 C) και εξαιρετικά χαμηλές υγρασίες (<15-20%), πυροδοτώντας την ακραία ξήρανση των λεπτών νεκρών δασικών καυσίμων και υποστηρίζοντας τη ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς. Πιο αναλυτικά, την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 αναμένουμε (Εικόνα 3): 

🔥Πυρομετεωρολογικές συνθήκες τύπου Hot-Dry-Windy, με πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Εύβοιας), Πελοπόννησο, Κρήτη, Ζάκυνθο, Δωδεκάνησα, και τοπικά σε Σάμο και Χίο.

🔥Τοπικά σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Φθιώτιδας, της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας, υψηλό δυναμικό για πυροεπαγωγικές δασικές πυρκαγιές


Εικόνα 3. Σύνοψη πυρομετεωρολογικής επικινδυνότητας για την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023.

Επισημαίνεται ότι η πυρομετεωρολογική κατάσταση για αύριο Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη. Η αναμενόμενη ενίσχυση των ανέμων το μεσημέρι, σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή ευφλεκτότητα λόγω του παρατεταμένου θερμού και ξηρού καιρού, αυξάνει την επικινδυνότητα σε ακραία επίπεδα. 

Η Πυρομετεωρολογική μας Ομάδα θα παρακολουθεί τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά και πραγματικά στοιχεία και θα επανέλθει με νεότερη πυρομετεωρολογική ενημέρωση.

Χάρτες επικινδυνότητας και πυρομετεωρολογικά δελτία αναρτώνται καθημερινά στο meteo.gr. Για περισσότερα γραφικά και πληροφορίες, επισκεφθείτε το https://fireweather.eu/firescope/.

Παραμένουμε σε επαγρύπνηση. Παραμένουμε ενημερωμένοι.
  Αρχείο
Σμύρνη ΒΡΟΧΗ 14°C
Λίμνη Οχρίδα ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 9°C
Αλικαρνασσός-Bodrum ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 18°C
Αδριανούπολη ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 9°C
Κωνσταντινούπολη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 12°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 4°C
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 5°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 5°C
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ 5°C
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 5°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΡΕΘΥΜΝΟ 22°C
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 20°C
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 20°C
ΣΗΤΕΙΑ 20°C
ΒΡΥΣΕΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ 20°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΣΑΜΑΡΙΑ-ΦΑΡΑΓΓΙ 13:00  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΕΜΠΩΝΑΣ ΡΟΔΟΥ 13:00  ΒΡΟΧΗ
ΠΕΤΡΑ ΛΕΣΒΟΣ 13:00  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΣΤΥΨΗ ΛΕΣΒΟΥ 13:00  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΧΙΟΣ 13:00  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΧΙΟΣ-ΚΑΜΠΟΧΩΡΑ 12:50  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ 13:00  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΩΛΕΝΗ ΗΛΕΙΑΣ 13:00  ΒΡΟΧΗ
Κ. ΒΛΑΣΙΑ ΑΧΑΙΑΣ 12:50  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΛΕΥΚΑΔΑ 13:00  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 0.8
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 1.8
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 1.6
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 1.5
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 0.2
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Όσλο ΧΙΟΝΙ -11°C
Αιάκειο/Κορσική ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 11°C
Αμστερνταμ ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 5°C
Βαρκελώνη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 12°C
Βαρσοβία ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ -4°C
Βελιγράδι ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 2°C
Βιέννη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 0°C
Βουδαπέστη ΧΙΟΝΙ 2°C
Βουκουρέστι ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 7°C
Βρυξέλλες ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 6°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Alice Springs Australia 32°C
Bandar Seri Begawan Brunei 29°C
Boston United States -1°C
Cape Town South Africa 30°C
Hobart Australia 15°C
Moscow Russia -11°C
Nassau Bahamas 24°C
New York United States 2°C
Punta Arenas Chile 7°C
Tamanrasset Algeria 24°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
Δεν υπάρχουν δεδομένα για αυτή την ημερομηνία
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Τετάρτη, 06/12 07:57