Δευτέρα  12  Μαΐου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:17  Δύση Ηλίου - Sunset 20:25 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 7 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Από πού προέρχεται η σκόνη;

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

Με τη χρήση υπολογιστικών εργαλείων, τα οποία λαμβάνουν υπόψη την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, είναι δυνατόν να βρούμε τις πηγές προέλευσης της σκόνης που επηρεάζει τη χώρα μας. Το απόγευμα της Μ. Τρίτης 23/04 η υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης εντοπίζεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 3 km και όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα οι πηγές της εντοπίζονται στη Λιβύη σε περιοχές με αλλουβιακές αποθέσεις, δηλαδή εκτάσεις με αργιλώδη εδάφη και ψιλή άμμο. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Λιβύης, λόγω του συνδυασμού των χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο με τις υψηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οδηγεί στην ανύψωση μεγάλης ποσότητας σκόνης και μεταφορά της προς τη χώρα μας. Η καθίζηση της σκόνης τις επόμενες ώρες και φαινόμενα λασποβροχής θα μειώσουν εκ νέου την ορατότητα την Μ. Τετάρτη 24/04 κυρίως στη Νότια Ελλάδα.

Η πορεία της σκόνης όπως φαίνεται από το διάστημα

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε τη μεγάλη συγκέντρωση σκόνης στην Κεντρική Μεσόγειο που κινείται προς τη χώρα μας το πρωί της Μ. Τρίτης 23 Απριλίου 2019. Η δορυφορική λήψη και επεξεργασία της εικόνας από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr έγινε στις 09:30.

Σημαντικό επεισόδιο μεταφοράς σκόνης τη Μεγάλη Εβδομάδα

Σύνταξη άρθρου: Χ. Γιάνναρος, Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ-Πεντέλη, Μ. Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

 

Σημαντική μεταφορά αφρικάνικης σκόνης αναμένεται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στη χώρα μας. Όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί, το κύμα σκόνης θα επηρεάσει αρχικά τη Δυτική Ελλάδα την Μ. Τρίτη, ενώ τα επίπεδα σκόνης κοντά στην επιφάνεια του εδάφους θα είναι πολύ υψηλά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έως και την Μ. Παρασκευή.

Η εκδήλωση του επεισοδίου οφείλεται σε ένα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο, το οποίο σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στην περιοχή μας δημιουργούν ένα ισχυρό νότιο ρεύμα στην Κεντρική Μεσόγειο που μεταφέρει σκόνη από την Αφρική αρκετά βορειότερα από ό,τι συνήθως. Στον Χάρτη με αποχρώσεις του καφέ και κόκκινου παρουσιάζουμε τη συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα το απόγευμα της Μ. Τετάρτης και με βέλη τη διεύθυνση και ταχύτητα του ανέμου σε ύψος 10 μέτρων. Αυτή η ροή αερίων μαζών θα ευθύνεται και για την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα (δείτε το βίντεο) παρότι η ηλιοφάνεια θα είναι περιορισμένη λόγω της σκόνης και των υψηλών νεφώσεων.

 

 

 




Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
Πρίλεπ ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 13°C
Σκόδρα ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 16°C
Αλικαρνασσός-Bodrum ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 20°C
X/K Bansko ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 7°C
Παμπόροβο ΒΡΟΧΗ 6°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΜΕΤΣΟΒΟ 9°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 10°C
ΛΥΚΟΧΕΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 10°C
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 10°C
ΣΙΑΤΙΣΤΑ 10°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ 22°C
ΑΚΡΑΤΑ 22°C
ΡΕΘΥΜΝΟ 21°C
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 21°C
ΑΙΓΙΟ 21°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 1.6
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 1.2
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 1.3
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 1.6
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 1.6
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Όσλο ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 9°C
Αιάκειο/Κορσική ΚΑΘΑΡΟΣ 14°C
Αμστερνταμ ΚΑΘΑΡΟΣ 14°C
Βαρκελώνη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 14°C
Βαρσοβία ΚΑΘΑΡΟΣ 6°C
Βελιγράδι ΚΑΘΑΡΟΣ 8°C
Βιέννη ΚΑΘΑΡΟΣ 6°C
Βουδαπέστη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 9°C
Βουκουρέστι ΒΡΟΧΗ 7°C
Βρυξέλλες ΚΑΘΑΡΟΣ 13°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Alice Springs Australia 23°C
Antananarivo Madagascar 18°C
Belem Brazil 25°C
Las Vegas United States 34°C
Mexico City Mexico 18°C
N'djamena Chad 31°C
Pucallpa Peru 26°C
San Francisco United States 13°C
Tokyo Japan 16°C
Ushuaia Argentina 10°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
1985: Ισχυρές καταιγίδες με πλημμύρες στη Μυτιλήνη. 2007: 33 βαθμοί μέγιστη θερμοκρασία στα Τρίκαλα.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Κυριακή, 11/05 20:42