Δευτέρα  21  Σεπτεμβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:12  Δύση Ηλίου - Sunset 19:22 - Διάρκεια ημέρας: 12 ώρες, 10 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH N
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τοπικές ομίχλες το πρωί της Τετάρτης 20 Μαρτίου 2019

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019, 10:00

 

Αρκετές ομίχλες δημιουργήθηκαν πάνω από μεγάλες υδάτινες επιφάνειες το πρωί της Τετάρτης 20 Μαρτίου 2019. Τέτοιες επιφάνειες είναι οι λίμνες και φυσικά η θάλασσα. Οι δορυφορικές εικόνες είναι ικανές να μας δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό τους. Στις δύο εικόνες που ακολουθούν φαίνεται η χώρας μας, όπως αυτή καταγράφηκε στις 07:45 τοπική ώρα στο ορατό φάσμα (Εικόνα 1) και στο υπέρυθρο φάσμα (Εικόνα 2), από τον Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat. Περισσότερα για τους εν λόγω δορυφόρους μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Εκμετάλλευση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT).

Στο ορατό φάσμα τα νέφη και η ομίχλη φαίνονται λευκότερα όταν αυτά είναι πιο πυκνά, θεωρώντας ότι ο ήλιος πέφτει σχεδόν κατακόρυφα επάνω τους. Αντίθετα, στο υπέρυθρο φάσμα η «λευκότητα» ενός σχηματισμού είναι αντιστρόφως ανάλογη της θερμοκρασίας της κορυφής τους. Έτσι, τα ψηλά νέφη για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα λευκά αφού φτάνουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Σε αντιδιαστολή, οι ομίχλες ή τα πολύ χαμηλά νέφη που έχουν περίπου την ίδια θερμοκρασία με το έδαφος ή τη θάλασσα που καλύπτουν, παρουσιάζονται με χρώμα που ελάχιστα διαφέρει από αυτό που θα είχε το έδαφος ή η θάλασσα. Με λίγα λόγια η ομίχλη φαίνεται λευκή στο ορατό φάσμα, ενώ είναι σχεδόν «αόρατη» στο υπέρυθρο.

Εικόνα 1. Η Ελλάδα στο ορατό φάσμα στις 07:45 της Τετάρτης 20/03. Σε κόκκινους κύκλους περιοχές ομιχλών

Εικόνα 2. Η Ελλάδα στο υπέρυθρο φάσμα στις 07:45 της Τετάρτης 20/03. Σε κόκκινους κύκλους περιοχές ομιχλών

 

Όπως σωστά τις εντοπίσατε, χαρακτηριστικά παραδείγματα ομιχλών είναι αυτά της μικρής και μεγάλης Βόλβης στη Θεσσαλονίκη (1), στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Λήμνου (2), αλλά και στο Θερμαϊκό κόλπο (3).
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΣΟΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 7°C
ΛΑΧΑΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 7°C
ΦΙΛΙΠΠΟΙ 8°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 8°C
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ 8°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΡΟΔΟΣ 24°C
ΙΑΛΥΣΟΣ 24°C
ΚΑΡΠΑΘΟΣ 23°C
ΣΥΜΗ 23°C
ΤΗΛΟΣ 23°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 20:21