Κυριακή  11  Μαΐου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:18  Δύση Ηλίου - Sunset 20:24 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 5 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH N
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά

Η κακοκαιρία "Πηνελόπη" μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στη Δυτική Ελλάδα έφερε χιονοπτώσεις μέχρι και στα πεδινά τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας (Θράκη) την Τετάρτη 28/11 και την Πέμπτη 29/11. Τα μεγαλύτερα ύψη χιονόστρωσης σημειώθηκαν στα ορεινά της Αν. Θεσσαλίας και της Εύβοιας, όπου συνθήκες χιονοθύελλας επικρατούσαν για πολλές ώρες προκαλώντας προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Απολαύστε στο βίντεο εικόνες από την κάμερα καιρού στα Χάνια Πηλίου:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

H Πηνελόπη "φλέγεται"-10000 κεραυνοί

Σημαντική κεραυνική δραστηριότητα συνοδεύει την τελευταία φάση της κακοκαιρίας Πηνελόπη, με περισσότερους από 10.000 κεραυνούς να έχει καταγράψει το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης 29/11.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κακοκαιρία «Πηνελόπη» - Ψυχρή εισβολή

 Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψυχρή φάση της κακοκαιρίας «Πηνελόπη», δίνοντας σημαντικά ύψη βροχής στα ανατολικά τμήματα της χώρας μας και το Αιγαίο (Πίνακας 1, αριστερά), χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε περιοχές κυρίως της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο, καθώς επίσης και θυελλώδεις βόρειους ανέμους στα ανατολικά (Πίνακας 1, δεξιά).

 

Πίνακας 1. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής (αριστερά) και οι μεγαλύτερες ριπές του ανέμου (δεξιά) έως τις 12:00 της Πέμπτης 29/11/2018 (Πατήστε για μεγέθυνση).  

 

Την Πέμπτη 29/11/2018, προβλέπεται κακοκαιρία στα ανατολικά και νότια, με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Νότιο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη (δυτικά τμήματα) και τα Δωδεκάνησα, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά ηπειρωτικά και στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο (Χάρτης 1), με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, κυρίως στα ανατολικά.       

Χάρτης 1. Ροή του ανέμου το απόγευμα της Πέμπτης 29/11. Με κίτρινα και κόκκινα χρώματα αποτυπώνονται άνεμοι 8-9 Μποφόρ. Χάρτες του ανεμολογίου δίνονται στη διεύθυνση: http://www.meteo.gr/anemologio.cfm

 

Την Παρασκευή 30/11/2018 προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με παροδικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά (από το ύψος του Βόλου και νοτιότερα) και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Νότιο Αιγαίο, οι οποίες βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Παγετός θα σημειωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά θυελλώδεις 8 μποφόρ (Χάρτης 2, αριστερά), με βαθμιαία εξασθένηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπου το βράδυ δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ (Χάρτης 2, δεξιά).  Η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

 

Χάρτης 2. Εντάσεις των ανέμων (αριστερά) τις πρωινές ώρες και (δεξιά) τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 30/11/2018.

 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, γενικά βελτιωμένος θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο 01/12 και 02/12/2018 με εξαίρεση το Βόρειο Ιόνιο και τα βορειοδυτικά, όπου αναμένονται τοπικές βροχές το Σάββατο 01/12/2018. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και δεν θα ξεπερνούν σε εντάσεις τα 5-6 μποφόρ,  ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Λεπτομερέστερες προγνώσεις δίνονται στις προγνώσεις πόλεων και θαλασσών, στους ιστιοπλοϊκούς χάρτες και στους χάρτες κυματισμού, καθώς και στο διαδραστικό χάρτη Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

 

Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος, Σ. Ντάφης

ΕΑΑ-Πεντέλη,

Πέμπτη 29/11/2018, Ώρα 12:00  (ανανέωση: 21:00)       




Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
X/K Bansko ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 10°C
Λίμνη Οχρίδα ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 13°C
Στρούμιτσα ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 17°C
Ελμπασάν ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 17°C
Κωνσταντινούπολη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 14°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 11°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 12°C
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 13°C
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 14°C
ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ ΑΡΤΑΣ 15°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΙΓΙΟ 25°C
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ 25°C
ΤΥΜΠΑΚΙ 25°C
ΜΟΙΡΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 25°C
ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ 24°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΖΗΡΕΙΑ Χ/Κ 17:10  ΨΙΧΑΛΕΣ
Κ. ΒΛΑΣΙΑ ΑΧΑΙΑΣ 17:10  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΑΝΗΛΙΟ ΜΕΤΣΟΒΟΥ Χ/Κ 17:10  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΤΡΙΣΤΕΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 17:10  ΒΡΟΧΗ
ΚΕΡΑΣΟΒΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 17:10  ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΗ
ΠΛΗΚΑΤΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 17:00  ΒΡΟΧΗ
ΒΩΒΟΥΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 17:00  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΝΑΟΥΣΑ 17:10  ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΔΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΑΜΥΓΔΑΛΙΕΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 17:10  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΙΑΚΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 17:10  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 1.3
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 1.4
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 1.3
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 1.2
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 1.4
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Όσλο ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 17°C
Αιάκειο/Κορσική ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 22°C
Αμστερνταμ ΚΑΘΑΡΟΣ 24°C
Βαρκελώνη ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΜΕ ΒΡΟΧΗ 20°C
Βαρσοβία ΚΑΘΑΡΟΣ 14°C
Βελιγράδι ΚΑΘΑΡΟΣ 21°C
Βιέννη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 17°C
Βουδαπέστη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 15°C
Βουκουρέστι ΚΑΘΑΡΟΣ 21°C
Βρυξέλλες ΚΑΘΑΡΟΣ 26°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Alice Springs Australia 13°C
Belem Brazil 29°C
Budapest Hungary 15°C
Cape Town South Africa 18°C
Dubai United Arab Emirates 34°C
Hobart Australia 12°C
Las Vegas United States 28°C
Melbourne Australia 14°C
Moscow Russia 5°C
Tamanrasset Algeria 37°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
2003: 36.7 βαθμοί μέγιστη θερμοκρασία στο Θησείο. 2005: 32 βαθμοί μέγιστη θερμοκρασία στη Λάρισα.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Κυριακή, 11/05 08:34