Κυριακή  11  Μαΐου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:18  Δύση Ηλίου - Sunset 20:24 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 5 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH N
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Zεστός ο Απρίλιος και στη χώρα μας

Η εβδομάδα 15-21/04/2018 ήταν μια ιδιαίτερα ζεστή εβδομάδα στην Ευρώπη. Όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη, θερμοκρασία κυμάνθηκε ακόμα και 7 με 9 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Απόκλιση θερμοκρασίας από τις κλιματικές τιμές την προηγούμενη εβδομάδα στην Ευρώπη (πηγή: Climate Prediction Center, NOAA)

Το θερμόμετρο έφτασε τους 30οC στο Παρίσι, τους 29 οC στο Βερολίνο. Στο Βέλγιο (Ukkel) η θερμοκρασία έφτασε τους 28.1 οC που ήταν η δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στον μετεωρολογικό σταθμό που λειτουργεί εκεί συνεχώς από το 1833! Στη Δανία όπου καλοκαιρινές ημέρες θεωρούνται οι ημέρες που το θερμόμετρο ξεπερνά τους 25οC, στις 19/4 καταγράφηκε θερμοκρασία 26.4 οC  και ήταν πρώτη φορά (από το 1964) που "καλοκαιρινή ημέρα" σημειώθηκε τόσο νωρίς.

Την Τρίτη 24/04, οι πέντε υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν  στο δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ήταν στη Λάρισα (33.8 οC) στο Βελβεντό Κοζάνης(31.9 οC) , στην Κερκίνη Σερρών (31.4 οC) στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας(31.0 οC), στις Σέρρες  (30.9 οC). Στον μετεωρολογικό σταθμό στην Αθήνα (Γκάζι) η μέγιστη θερμοκρασία ήταν 27.4 οC.

Πόσο όμως πάνω από τα κανονικά επίπεδα είναι το θερμόμετρο στη χώρα μας; Έχει ξαναπαρατηρηθεί κάτι ανάλογο;

Από τα κλιματικά δεδομένα του μετεωρολογικού σταθμού του Θησείου, που λειτουργεί συνεχώς πάνω από 120 χρόνια τώρα, προκύπτει ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία τον Απρίλιο είναι για το χρονικό διάστημα 1961-1990 20.3 οC.  Επομένως η θερμοκρασία αυτές τις ημέρες κυμαίνεται 6-8 οC πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι σε 13 από τους τελευταίους 17 Απριλίους η μέση μέγιστη θερμοκρασία στο Θησείο είναι  μεγαλύτερη από τις κλιματικές τιμές (βλ. κλιματικά δελτία που υπάρχουν διαθέσιμα στο http://meteo.gr/Monthly_Bulletins.cfm). Ο πιο ζεστός Απρίλιος για τον μετ. σταθμό στο Θησείο ήταν το 2016 όταν  η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν 24.7 οC.

Από τα προγνωστικά στοιχεία προκύπτει ότι οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα. Ετσι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο φετινός Απρίλιος, τουλάχιστον για το μετεωρολογικό σταθμό στο Θησείο, θα είναι ανάμεσα στους 3 πιο ζεστούς Απρίλιους των τελευταίων 120 ετών.

ΕΑΑ-Πεντέλη




Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
Αλικαρνασσός-Bodrum ΚΑΘΑΡΟΣ 24°C
Αϊδίνιο ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 28°C
Πρίλεπ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 20°C
Κωνσταντινούπολη ΚΑΘΑΡΟΣ 19°C
Γευγελή ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 23°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 9°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 12°C
ΡΙΖΩΜΑΤΑ ΗΜΑΘΙΑΣ 12°C
ΚΡΑΝΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ 12°C
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 13°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΛΙΝΔΟΣ 26°C
ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ 26°C
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ 25°C
ΠΡΕΒΕΖΑ 24°C
ΑΙΓΙΝΑ 24°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 7
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 7
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 7.1
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 7.4
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 5.3
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Όσλο ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 11°C
Αιάκειο/Κορσική ΚΑΘΑΡΟΣ 21°C
Αμστερνταμ ΚΑΘΑΡΟΣ 19°C
Βαρκελώνη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 18°C
Βαρσοβία ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 11°C
Βελιγράδι ΚΑΘΑΡΟΣ 16°C
Βιέννη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 13°C
Βουδαπέστη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 11°C
Βουκουρέστι ΚΑΘΑΡΟΣ 17°C
Βρυξέλλες ΚΑΘΑΡΟΣ 18°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Abidjan Cote d'Ivoire 30°C
Boston United States 14°C
Delhi India 37°C
Hobart Australia 10°C
Honolulu United States 25°C
Melbourne Australia 17°C
Moscow Russia 7°C
Pago Pago American Samoa 28°C
Porto Alegre Brazil 14°C
Rovaniemi Finland 10°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
2003: 36.7 βαθμοί μέγιστη θερμοκρασία στο Θησείο. 2005: 32 βαθμοί μέγιστη θερμοκρασία στη Λάρισα.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Κυριακή, 11/05 08:34