Πέμπτη  29  Οκτωβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:48  Δύση Ηλίου - Sunset 17:28 - Διάρκεια ημέρας: 10 ώρες, 40 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αρκτική: Λιώσιμο πάγων και θερμότερο κλίμα

Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική έχει πολύ σημαντικές επιδράσεις τόσο σε περιοχές όπως η Αλάσκα αλλά και σε περιοχές μακρύτερα από αυτή. Αυτή τη στιγμή περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές του Αρκτικού Κύκλου. Καθώς λοιπόν η θερμοκρασία στην Αρκτική αυξάνει, μεγάλες ποσότητες πάγου λιώνουν από νωρίς την Άνοιξη, υψώνοντας τελικά τη μέση στάθμη της θάλασσας. Σε αντίθεση με το λευκό χιόνι και τον πάγο που ανακλούν περί το 70% της ηλιακής ακτινοβολίας, το νερό που είναι πιο σκούρο απορροφά μεγάλες ποσότητες ηλιακής ενέργειας με αποτέλεσμα την θέρμανση της Αρκτικής με ρυθμό διπλάσιο σε σχέση με την υπόλοιπη Γη.

Η θέρμανση αυτή προκαλεί μεταβολές και στην ροή του αεροχειμάρρου, που ως γνωστό παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος και του καιρού. Όταν η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των ψυχρών αρκτικών αέριων μαζών και των θερμότερων αέριων μαζών των μέσων πλατών ελαττώνεται, ο αεροχείμμαρος αποκτά μια πιο «ζιγκ-ζαγκ» μορφή. Αυτό το φαινόμενο έχει συνδεθεί με κάθοδο ψυχρών αρκτικών μαζών στις Ανατολικές Η.Π.Α. καθώς και την επικράτηση υψηλών πιέσεων στις Δυτικές Η.Π.Α., οι οποίες προκαλούν ενίσχυση των συνθηκών ξηρασίας.

Η εν λόγω θέρμανση συνεισφέρει σημαντικά και στην αύξηση των θερμοκηπικών αερίων από την Τούνδρα. Πρόσφατες έρευνες της NASA, βασισμένες στα διαθέσιμα δεδομένα των τελευταίων 41 ετών, έδειξαν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την Αρκτική έχουν αυξηθεί κατά 75% από το 1975.

Τέλος, ο ίδιος ο Αρκτικός Ωκεανός γίνεται πιο διαβρωτικός, καθώς απορροφά περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, με αποτέλεσμα την αύξηση τη οξύτητας του νερού, φαινόμενο που είναι γνωστό ως «όξυνση του ωκεανού». Στον χάρτη που ακολουθεί (της Tammy Beeson του University of Delaware) φαίνονται οι περιοχές στις οποίες έχει επεκταθεί η «οξυνση του ωκεανού» τόσο σε εμβαδό όσο και σε βάθος στον Δυτικό Αρκτικό Ωκεανό.

 

Οι αλλαγές αυτές δημιουργούν πολλά προβλήματα και κινδύνους τόσο στον τοπικό πληθυσμό και τα έμβια όντα, όσο και στις παράκτιες οικονομίες. Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι η ανάγκη για πληρέστερη παρακολούθηση και ενδελεχή έρευνα του ραγδαίως μεταβαλλόμενου κλίματος της Αρκτικής, οι οποίες θα παρέχουν ποιοτικές πληροφορίες ικανές να προσφέρουν εφαρμόσιμες λύσεις, δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη.

 

Επιμέλεια: Καραγιαννίδης Αθανάσιος, ΕΑΑ-Πεντέλη, Τρίτη 20/2/2018, 14:00

Πηγή: National Oceanic and Atmospheric Administration
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΦΛΩΡΙΝΑ 5°C
ΒΥΤΙΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 5°C
ΣΙΑΤΙΣΤΑ 6°C
ΜΕΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 6°C
ΚΟΖΑΝΗ 7°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΚΑΡΠΑΘΟΣ 20°C
ΑΜΟΡΓΟΣ 20°C
ΤΥΜΠΑΚΙ 20°C
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 19°C
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 19°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 19:33