To 2017 πρόκειται να είναι στα τρία πιο θερμά έτη με ακραίο καιρό που έσπασε πολλά ρεκόρ. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αναφέρει ότι το 2017 είναι πολύ πιθανόν να είναι ένα από τα τρία πιο ζεστά έτη από τότε που υπάρχουν μετεωρολογικά αρχεία (από το 1880). Ταυτόχρονα φέτος συνέβησαν πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα όπως: καταστροφικοί τυφώνες, πλημμύρες καθώς και σημαντικά επεισόδια καύσωνα αλλά και παρατεταμένη ξηρασία. Οι μακροχρόνιοι δείκτες της κλιματικής αλλαγής όπως: οι αυξανόμενες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η οξίνιση των ωκεανών παραμένουν αμείωτοι. Ενώ η κάλυψη με πάγο του Αρκτικού Ωκεανού παραμένει κάτω από το μέσο όρο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό η μέση παγκόσμια θερμοκρασία από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο φέτος είναι περίπου 1,1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου. Ως αποτέλεσμα του ισχυρού φαινόμενου Ελ Νίνιο το 2016 ήταν και μάλλον θα παραμείνει το πιο ζεστό έτος και το 2015 θα είναι το δεύτερο ή το τρίτο. Συνολικά πάντως η πενταετία 2103-2017 θα είναι η πιο ζεστή πενταετία (από το 1880).
Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού κυκλοφόρησε σήμερα με την έναρξη της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή της αρμόδιας υπηρεσίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που γίνεται στη Βόννη της Γερμανίας (COP 23). "Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν τα τρία πιο ζεστά χρόνια για τον πλανήτη. Αυτό είναι ένα μέρος μιας μακροχρόνιας τάσης θέρμανσης" δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Petteri Taalas και συνέχισε : "Eχουμε παρατηρήσει φέτος παράξενες καιρικές συνθήκες που περιλαμβάνουν θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 50 βαθμούς στην Ασία, διαδοχικούς τυφώνες στην Καραϊβική και τον Ατλαντικό που πλησίασαν ακόμα και την Ιρλανδία, καταστροφικούς μουσσώνες στην Ινδία που επηρέασαν εκατομμύρια κατοίκους και συνεχιζόμενη ξηρασία στην Ανατολική Αφρική".
Η Patricia Espinoza, εκτελεστική γραμματέας της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που διοργανώνει τη σύνοδο στην Βόννη δήλωσε: "Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον αυξανόμενο κίνδυνο για τους ανθρώπους, τις οικονομίες και γενικά για τη ζωή στη Γη, αν όλοι αποτύχουμε να ακολουθήσουμε τους στόχους και τις φιλοδοξίες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Παρίσι".
Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:
Πρίλεπ | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 14°C |
Αυλώνας | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 20°C |
Δυρράχιο | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 18°C |
Μοναστηρι-Μπίτολα | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 16°C |
X/K Bansko | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 13°C |
|
|
μετεωρολογικοί
σταθμοί |
χάρτες κεραυνών
|
meteonow
|
κάμερες
|
ο καιρός στην Ευρώπη
|
ο καιρός
στον κόσμο |
ιστιοπλοϊκοί
χάρτες |
χάρτες
κύματος |
χάρτης
παραλιών |
χάρτες σκόνης
|
χάρτες
UV |
Ανεμολόγιο
|
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH | 1.6 |
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ | 1.7 |
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ | 1.7 |
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ | 1.8 |
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ | 1.4 |
Όσλο | ΚΑΘΑΡΟΣ | 3°C |
Αιάκειο/Κορσική | ΚΑΘΑΡΟΣ | 15°C |
Αμστερνταμ | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 10°C |
Βαρκελώνη | ΟΜΙΧΛΗ | 16°C |
Βαρσοβία | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 15°C |
Βελιγράδι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 18°C |
Βιέννη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 13°C |
Βουδαπέστη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 17°C |
Βουκουρέστι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 12°C |
Βρυξέλλες | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 7°C |
Belem | Brazil | 27°C |
Cape Town | South Africa | 9°C |
Delhi | India | 27°C |
Ilulissat | Greenland | -3°C |
Las Vegas | United States | 26°C |
London | United Kingdom | 8°C |
Mexico City | Mexico | 22°C |
N'djamena | Chad | 30°C |
Reykjavik | Iceland | 8°C |
Vladivostok | Russia | 13°C |
2009: Ισχυρές βροχές στην Κρήτη. 45 χιλιοστά βροχής στο Τζερμιάδων Λασηθίου. |