Παρασκευή  16  Μαΐου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:14  Δύση Ηλίου - Sunset 20:28 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 14 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH N
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δείκτης Ξηρασίας SPI: Ξηρασία εξακολουθεί να επικρατεί σε Θράκη και Κεντρική-Ανατολική Μακεδονία

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Βυλλιώτης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ-Πεντέλη, Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023, 08:30

Ο Δείκτης Ξηρασίας SPI (Standardized Precipitation Index) είναι ένας κλιματολογικός δείκτης που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της απόκλισης του ύψους βροχής από τον κλιματικό μέσο όρο, και τον εντοπισμό περιοχών που πλήττονται από ξηρασία.

Ο δείκτης υπολογίζεται για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (π.χ. 1 μήνα - SP-1, 3 μήνες - SP-3, 2 χρόνια - SPI-48, κτλ.). Αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO) και χρησιμοποιείται ευρέως για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των κλιματικών συνθηκών παγκοσμίως. Όσον αφορά τις τιμές του SPI, οι θετικές τιμές ανώτερες του 1 αντιστοιχούν σε βροχοπτώσεις άνω του μέσου όρου σε σχέση με την κλιματική περίοδο αναφοράς. Τιμές μεταξύ του -1 και του 1 υποδηλώνουν φυσιολογικές βροχοπτώσεις για την περίοδο, ενώ για αρνητικές τιμές μικρότερες του -1 έχουμε λιγότερες βροχές από τον μέσο όρο και κατ’ επέκταση ξηρασία. Οι τιμές κάτω από -2 υποδεικνύουν σοβαρό επεισόδιο ξηρασίας.

Εικόνα: Δείκτης SPI-1 για τον Οκτώβριο 2023 στην Ελλάδα (περίοδος αναφοράς 1991-2020)

Ο παραπάνω χάρτης παρουσιάζει την απόκλιση από τον κλιματικό μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, όσον αφορά το ύψος βροχής για τον μήνα Οκτώβριο του 2023. Ενδεικτικό της απουσίας αξιόλογων βροχοπτώσεων είναι ότι σε όλη την έκταση της Ελλάδας δεν παρατηρούνται υψηλότερες τιμές του φυσιολογικούκαθώς δεν εκδηλώθηκαν σημαντικά ύψη βροχής. Αντίθετα, το 38% της έκτασης του εδάφους της, παρουσιάζει συνθήκες ήπιας ή μέτριας ξηρασίας.

Πιο αναλυτικά, παρατηρούμε ήπιες συνθήκες ξηρασίας σε περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας καθώς και σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, ήπια ξηρότερες συνθήκες παρατηρήθηκαν και  σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η Κεντρική-Ανατολική Μακεδονία  και κυρίως η Θράκη συνεχίζουν να παρουσιάζουν συνθήκες ξηρασίας οι οποίες χαρακτηρίζονται ως μέτριες και κατά τόπους ακραίες. Σημειώνεται ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είχαν ξηρές συνθήκες και τον Σεπτέμβριο του 2023.

 




Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
Δυρράχιο ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 18°C
Σαντάνσκι ΒΡΟΧΗ 14°C
Πρίλεπ ΒΡΟΧΗ 9°C
Αυλώνας ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 18°C
Αργυρόκαστρο ΒΡΟΧΗ 16°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΜΕΤΣΟΒΟ 10°C
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ 10°C
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ 10°C
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 11°C
ΜΥΚΗ 11°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΠΑΝΟΡΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 30°C
ΧΑΝΙΑ 29°C
ΜΟΥΡΝΙΕΣ 29°C
ΜΑΛΙΑ 29°C
ΚΑΣΤΕΛΛΙ 28°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΠΕΤΑΛΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 10:20  ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΗ
ΛΕΥΚΑΔΑ 10:20  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΚΕΡΚΥΡΑ 10:20  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΠΑΞΟΙ 10:00  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΑΝΗΛΙΟ ΜΕΤΣΟΒΟΥ Χ/Κ 10:20  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΚΟΜΠΟΤΙ ΑΡΤΑΣ 10:20  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΑΡΤΑΣ 10:20  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΠΡΕΒΕΖΑ 10:20  ΒΡΟΧΗ
ΚΕΡΑΣΟΒΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 10:20  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΠΡΑΜΑΝΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 10:20  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 6.4
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 6.5
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 6.9
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 6.9
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 1
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Όσλο ΚΑΘΑΡΟΣ 10°C
Αιάκειο/Κορσική ΚΑΘΑΡΟΣ 16°C
Αμστερνταμ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 12°C
Βαρκελώνη ΚΑΘΑΡΟΣ 19°C
Βαρσοβία ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 8°C
Βελιγράδι ΚΑΘΑΡΟΣ 9°C
Βιέννη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 10°C
Βουδαπέστη ΚΑΘΑΡΟΣ 10°C
Βουκουρέστι ΚΑΘΑΡΟΣ 15°C
Βρυξέλλες ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 11°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Delhi India 41°C
Fairbanks United States 9°C
Hobart Australia 14°C
London United Kingdom 9°C
Mexico City Mexico 22°C
N'djamena Chad 32°C
Nassau Bahamas 24°C
Sydney Australia 18°C
Ushuaia Argentina 2°C
Vladivostok Russia 22°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
1982: Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Παρασκευή, 16/05 08:35