Όπως έχει ήδη αναφερθεί, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, παρατεταμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας αρχής γενομένης από την Τρίτη 11/07. Η κορύφωση αυτό του κύματος θα σημειωθεί το διήμερο Παρασκευή 14/07 - Σάββατο 15/07 κατά το οποίο συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας να φτάνουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, διατηρούμενη ωστόσο για αρκετές ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Ποιες είναι όμως οι ατμοσφαιρικές διεργασίες που θα οδηγήσουν στις προαναφερθείσες συνθήκες;
Στο γραφικό που ακολουθεί παρουσιάζεται πρόγνωση πολλαπλού δείγματος για τη θερμοκρασία σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την Αθήνα για το διάστημα 10-20 Ιουλίου. Λέγοντας πρόγνωση πολλαπλού δείγματος εννοούμε το σύνολο διαφορετικών προγνωστικών σεναρίων. Όπως φαίνεται όλα τα σενάρια συμφωνούν ότι οι θερμοκρασίες των αερίων μαζών θα είναι μόνιμα υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.
Αξίζει να τονίσουμε ότι με την επικράτηση θερμών και ξηρών συνθηκών στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες αναμένουμε σταδιακή επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών και άνοδο της επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών σε μεγάλο μέρος της χώρας μας. Η πυρομετεωρολογική μας ομάδα θα παρακολουθεί τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά και πραγματικά στοιχεία και θα επανέλθει με νεότερη πυρομετεωρολογική ενημέρωση.
Ελμπασάν | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 18°C |
Αργυρόκαστρο | ΚΑΘΑΡΟΣ | 18°C |
Κεσάν | ΚΑΘΑΡΟΣ | 17°C |
Κωνσταντινούπολη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 13°C |
Αυλώνας | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 20°C |
|
|
μετεωρολογικοί
σταθμοί |
χάρτες κεραυνών
|
meteonow
|
κάμερες
|
ο καιρός στην Ευρώπη
|
ο καιρός
στον κόσμο |
ιστιοπλοϊκοί
χάρτες |
χάρτες
κύματος |
χάρτης
παραλιών |
χάρτες σκόνης
|
χάρτες
UV |
Ανεμολόγιο
|
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH | 1.3 |
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ | 1.1 |
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ | 1.1 |
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ | 1 |
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ | 1.3 |
Όσλο | ΚΑΘΑΡΟΣ | 12°C |
Αιάκειο/Κορσική | ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ | 22°C |
Αμστερνταμ | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 17°C |
Βαρκελώνη | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 22°C |
Βαρσοβία | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 21°C |
Βελιγράδι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 28°C |
Βιέννη | ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΜΕ ΒΡΟΧΗ | 27°C |
Βουδαπέστη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 26°C |
Βουκουρέστι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 28°C |
Βρυξέλλες | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 17°C |
Boston | United States | 18°C |
Dubai | United Arab Emirates | 37°C |
Las Vegas | United States | 21°C |
London | United Kingdom | 19°C |
Mahe | Seychelles | 31°C |
Mexico City | Mexico | 17°C |
Moscow | Russia | 12°C |
Porto Alegre | Brazil | 20°C |
San Francisco | United States | 11°C |
Tamanrasset | Algeria | 32°C |
1988: 6 βαθμοί ελάχιστη θερμοκρασία στη Νέα Φιλαδέλφεια.1999: 34 βαθμοί μέγιστη θερμοκρασία στη Νέα Φιλαδέλφεια, 36 βαθμοί στη Λάρισα. |