Όπως είχε αναφερθεί και στην χθεσινή μας πρόγνωση μέσα από σχετικά προγνωστικά προϊόντα που αναπτύσσουμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες πάνω από τη χώρας μας την Τετάρτη 26/04 ευνοούσαν την εκδήλωση καταιγίδων σε μεγάλο μέρος της κεντρικής και βόρειας χώρας. Όπως υπολογίστηκε και από τον Δείκτη Μεγέθους Χαλαζιού που υπολογίζει επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, υπήρχε αυξημένη πιθανότητα οι καταιγίδες αυτές να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού κατά βάση μεγέθους (< 2 εκατοστών).
Πράγματι, όπως διακρίνεται και στην παρακάτω δορυφορική εικόνα (Εικόνα 1), όπου με τις πιο έντονα ρόζ αποχρώσεις διακρίνονται τα νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης, ήδη από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες αναπτύχθηκαν καταιγίδες σε τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Θράκης.
Εικόνα 1: Δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης του δορυφόρου NOAA-20 των καταιγίδων πάνω από τη Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα το μεσημέρι της Τετάρτης 26/04 στις 14:10. Με ροζ αποχρώσεις διακρίνονται τα νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης. Με λευκά τρίγωνα αποτυπώνονται ορισμένες αξιοσημείωτες χαλαζοπτώσεις. Πηγή: NASA
Οι καταιγίδες αυτές γρήγορα εντάθηκαν και συνοδεύτηκαν από χαλαζοπτώσεις μικρού κατά βάση μεγέθους, αλλά σε μεγάλες ποσότητες σε κάποιες περιπτώσεις προκαλώντας προβλήματα και σε κάποιες περιπτώσεις ζημιές σε καλλιέργειες, επαληθεύοντας την πρόγνωση με σχετικά μεγάλη ακρίβεια. Ενδεικτικές είναι οι παρακάτω εικόνες από την χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στη Συκιά Ημαθίας και στο Τύρναβο Λάρισας (Εικόνα 2).
Εικόνα 2: Χαλαζόπτωση στη Συκιά Ημαθίας (πάνω) και στον Τύρναβο Λάρισας (κάτω). Πηγές: pellanews.gr/tirnavospress.gr
Τέλος, αξίζει να τονισθεί ότι παρά την δυσκολία πρόγνωσης της εκδήλωσης χαλαζίου, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr αναπτύσσουμε και αξιολογούμε σχετικά προγνωστικά προϊόντα ικανά να συμβάλουν στην εγκαιρη προειδοποιηση για την εκδήλωση τέτοιων και άλλων παρόμοιων φαινομένων με μεγάλες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.
Λίμνη Οχρίδα | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 13°C |
Αϊβαλί | ΚΑΘΑΡΟΣ | 17°C |
Κουσάντασι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 18°C |
Στρούμιτσα | ΚΑΘΑΡΟΣ | 16°C |
Παμπόροβο | ΒΡΟΧΗ | 5°C |
|
|
μετεωρολογικοί
σταθμοί |
χάρτες κεραυνών
|
meteonow
|
κάμερες
|
ο καιρός στην Ευρώπη
|
ο καιρός
στον κόσμο |
ιστιοπλοϊκοί
χάρτες |
χάρτες
κύματος |
χάρτης
παραλιών |
χάρτες σκόνης
|
χάρτες
UV |
Ανεμολόγιο
|
ΛΕΒΙΔΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ | 17:50 | ΒΡΟΧΗ |
ΚΑΛΑΜΑΤΑ | 17:50 | ΨΙΧΑΛΕΣ |
ΤΡΙΠΟΛΗ | 17:50 | ΒΡΟΧΗ |
ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΔΥΤΙΚΑ | 17:40 | ΒΡΟΧΗ |
ΠΕΡΤΟΥΛΙ | 17:50 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
ΠΡΑΜΑΝΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ | 17:50 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH | 1.8 |
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ | 1.8 |
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ | 1.9 |
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ | 2.1 |
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ | 1.8 |
Όσλο | ΚΑΘΑΡΟΣ | 12°C |
Αιάκειο/Κορσική | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 23°C |
Αμστερνταμ | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 15°C |
Βαρκελώνη | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 21°C |
Βαρσοβία | ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΜΕ ΒΡΟΧΗ | 19°C |
Βελιγράδι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 20°C |
Βιέννη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 21°C |
Βουδαπέστη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 21°C |
Βουκουρέστι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 16°C |
Βρυξέλλες | ΚΑΘΑΡΟΣ | 22°C |
Boston | United States | 14°C |
Fairbanks | United States | 2°C |
Melbourne | Australia | 9°C |
Miami | United States | 27°C |
Reykjavik | Iceland | 14°C |
Rovaniemi | Finland | 13°C |
Sydney | Australia | 17°C |
Ushuaia | Argentina | 5°C |
Vladivostok | Russia | 10°C |
Δεν υπάρχουν δεδομένα για αυτή την ημερομηνία |