Παρασκευή  25  Σεπτεμβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:15  Δύση Ηλίου - Sunset 19:16 - Διάρκεια ημέρας: 12 ώρες   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλίσεις θερμοκρασίας και υετού τον Ιανουάριο 2017

Ο Ιανουάριος του 2017 χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας, αλλά όπως θα δείτε και στον Χάρτη 1 (αριστερά), σχεδόν στο σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν έως και 5 ºC χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010 (με αρνητικές αποκλίσεις οι αποχρώσεις του μπλε). Στον αντίποδα, η θερμοκρασία στις χώρες της Σκανδιναβίας και στις ακτές της ΒΔ Ρωσίας παρουσίασε θετικές αποκλίσεις από τον μέσο όρο που έφτασαν τους +5 ºC. Αιτία αυτών των συνθηκών ήταν η παρατεταμένη παρουσία βαρομετρικών συστημάτων υψηλής πίεσης στην Κεντρική Ευρώπη (omega blocking).

Στον Χάρτη 2 (δεξιά) διακρίνεται η απόκλιση του υετού (δηλαδή των βροχοπτώσεων/χιονοπτώσεων) στην Ευρώπη τον ίδιο μήνα. Οι μεσογειακές χώρες δέχθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, περισσότερα ποσά δηλαδή από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010 και εξαίρεση δεν αποτελεί η χώρα μας (αποχρώσεις του μπλε). Στην υπόλοιπη Ευρώπη ο υετός κυμάνθηκε σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα εκτός από την Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία όπου ο υετός ήταν λιγότερος από τις κλιματικές τιμές. 

 

Χάρτης 1   

Χάρτης 1. Απόκλιση θερμοκρασίας (°C)                                  Χάρτης 2. Απόκλιση υετού (χιλιοστά ανά ημέρα)

 

Σ. Ντάφης

ΕΑΑ-Πεντέλη
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΦΛΩΡΙΝΑ 10°C
ΚΟΖΑΝΗ 11°C
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ 11°C
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 11°C
ΔΕΣΚΑΤΗ 11°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΡΟΔΟΣ 24°C
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 24°C
ΛΟΥΤΡΑΚΙ 24°C
ΜΕΘΑΝΑ 24°C
ΒΑΪ 24°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 21:42