Σύνταξη άρθρου: Κ. Λαγουβάρδος, Γ. Κύρος, Σ. Ντάφης
ΕΑΑ-Πεντέλη, Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022, 09:00
Ο πίνακας που ακολουθεί (πατήστε πάνω του για μεγέθυνση) δίνει τις ημέρες με ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο (γαλάζια κελιά) από το 2009 έως και τον Αύγουστο του 2022. Ως κριτήριο για τον χαρακτηρισμό της ημέρας τέθηκε το όριο των 50 km/h ως μέγιστη ριπή ανέμου στο σταθμό του ΕΑΑ στην Τήνο-Δημαρχείο. Στο σύνολο των 62 ημερών της χρονικής περιόδου 1ης Ιουλίου ως 31 Αυγούστου, τα 14 τελευταία έτη ο αριθμός των ημερών με ισχυρούς βόρειους ανέμους κυμαινόταν από 20 ημέρες (το 2014), ως 47 ημέρες (το 2016).
Το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε από την απουσία ισχυρών βορείων ανέμων κατά το μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου, ενώ αντιθέτως τον Ιούλιο τις 25 από τις 31 ημέρες του μήνα καταγράφηκε ισχυρό μελτέμι. Αντίθετα, μόλις 13 ημέρες του Αυγούστου καταγράφηκαν ριπές ανέμου άνω των 50 km/h. Αιτία της απουσίας ισχυρών βορείων ανέμων στη χώρα μας ήταν η συχνή παρουσία χαμηλών πιέσεων πάνω από την Κεντρική Μεσόγειο που επεκτείνονταν προς τη χώρα μας κυρίως το δεύτερο μισό του Αυγούστου. Θυμίζουμε ότι και τον Αύγουστο του 2021 καταγράφηκαν μόλις 11 ημέρες με ισχυρό μελτέμι.
Η εξασθένηση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο Πέλαγος το δεύτερο μισό του Αυγούστου είχε σαν αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας. Οι δύο χάρτες που ακολουθούν δείχνουν τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας από δορυφορικές μετρήσεις στις 10 Αυγούστου και στις 29 Αυγούστου 2022 αντίστοιχα για σύγκριση. Παρουσιάστηκε άνοδος των τιμών θερμοκρασίας στο Ανατολικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες κατά περίπου 2.5°C, οι οποίες κυμαίνονται πλέον τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου ελαφρώς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Κωνσταντινούπολη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 22°C |
Αγ. Σαράντα | ΚΑΘΑΡΟΣ | 20°C |
Κουσάντασι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 23°C |
Πέτριτς | ΒΡΟΧΗ | 25°C |
Σκόδρα | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 23°C |
|
|
μετεωρολογικοί
σταθμοί |
χάρτες κεραυνών
|
meteonow
|
κάμερες
|
ο καιρός στην Ευρώπη
|
ο καιρός
στον κόσμο |
ιστιοπλοϊκοί
χάρτες |
χάρτες
κύματος |
χάρτης
παραλιών |
χάρτες σκόνης
|
χάρτες
UV |
Ανεμολόγιο
|
ΒΩΒΟΥΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ | 20:20 | ΨΙΧΑΛΕΣ |
ΚΟΖΑΝΗ | 20:30 | ΨΙΧΑΛΕΣ |
ΚΙΤΡΙΝΗ ΛΙΜΝΗ ΚΟΖΑΝΗΣ | 20:30 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
ΒΕΥΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ | 20:30 | ΒΡΟΧΗ |
ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ ΚΟΖΑΝΗΣ | 20:20 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
ΒΛΑΣΤΗ ΚΟΖΑΝΗΣ | 20:10 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH | 2.2 |
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ | 2.4 |
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ | 2.4 |
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ | 2.4 |
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ | 2.1 |
Όσλο | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 12°C |
Αιάκειο/Κορσική | ΚΑΘΑΡΟΣ | 25°C |
Αμστερνταμ | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 18°C |
Βαρκελώνη | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 23°C |
Βαρσοβία | ΚΑΘΑΡΟΣ | 25°C |
Βελιγράδι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 32°C |
Βιέννη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 28°C |
Βουδαπέστη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 31°C |
Βουκουρέστι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 29°C |
Βρυξέλλες | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 17°C |
Chicago | United States | 21°C |
Ilulissat | Greenland | 2°C |
Khartoum | Sudan | 34°C |
Mahe | Seychelles | 28°C |
Miami | United States | 29°C |
Ottawa | Canada | 22°C |
Pucallpa | Peru | 26°C |
Rovaniemi | Finland | 11°C |
Sydney | Australia | 8°C |
Vladivostok | Russia | 11°C |
2004: Ισχυρές καταιγίδες με πλημμύρες στην περιοχή του Βόλου. 2007: Ισχυρές καταιγίδες στη Βόρεια Ελλάδα (84 χιλιοστά στη Νάουσα κα 110 χιλιοστά στο Δίον Πιερίας). |