Δευτέρα  21  Σεπτεμβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:12  Δύση Ηλίου - Sunset 19:22 - Διάρκεια ημέρας: 12 ώρες, 10 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH N
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ ισχυρός παγετός

Οπως αναμενόταν, πολυ χαμηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στους σταθμούς του meteo.gr/EAA το πρωί της Δευτέρας 09/01, όπως διακρίνεται και στον παρακάτω πίνακα. Σημειώνουμε την ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία στο οροπέδιο Λασηθίου στην Κρήτη (Τζερμιάδο). Ο Πίνακας δεν περιλαμβάνει τις τιμές από τους σταθμούς των Χ/Κ, όπου στο Καϊμάκτσαλαν το πρωί η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν -20.7 βαθμοί.

Και δυο όμορφες εικόνες απο τη Σκόπελο και το Νευροκόπι το πρωί της Δευτέρας 09/01:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μια πρώτη αποτίμηση της «Αριάδνης»

Η Αριάδνη και η εισβολή ψυχρών αερίων μαζών που τη συνόδευσε προκάλεσε ένα τριήμερο έντονων καιρικών φαινομένων στο μεγαλύτερο μέρος της  χώρας. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας ήταν:

  • Χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, ακόμα και στα πεδινά της Δυτικής Ελλάδας που προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις (πχ. ΕΟ Κορίνθου-Πατρών).
  • Εντυπωσιακά μεγάλα ύψη χιονιού στις Σποράδες και στην Εύβοια.
  • Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά, με ισχυρότατο ολικό παγετό στα βόρεια και κεντρικά, συνθήκες που θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Οι θερμοκρασίες αυτές δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στο φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο της χώρας καθώς και προβλήματα στα δίκτυα ύδρευσης.
  • Ολική ή μερική παγοποίηση στις επιφάνειες πολλών λιμνών, ενώ ρηχές παραλιακές περιοχές στον Θερμαϊκό (Πιερία) πάγωσαν επίσης.

Εικόνες από τη χιονισμένη Ελλάδα την Κυριακή 07/01! Από τη Σκόπελο του Γιάννη Χατζητρακόσα, τα Σέρβια Κοζάνης του Στέλιου Ανδρουλιδάκη, τα Χανιά της Κρήτης του Γιάννη Μαρουσάκη και τη Στενή Ευβοίας από την Κατερίνα Βλάχου.

 

Στην Αττική η «Αριάδνη» έδειξε το καλό της πρόσωπο: παρόλο που χιόνισε μέχρι τις παραλιακές περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής, δεν χιόνισε καθόλου εντός του λεκανοπεδίου. Στην περιοχή αυτή υπήρξε, δυστυχώς, αστοχία των προγνωστικών μας στοιχείων, γεγονός που ενίοτε συμβαίνει και είναι αναπόφευκτο. Κατανοούμε ότι η αστοχία μιας πρόγνωσης σε μια περιοχή με μεγάλη πληθυσμιακή συγκέντρωση έχει μεγάλο αντίκτυπο. Η αστοχία αυτή καταδεικνύει όμως τα όρια των σημερινών δυνατοτήτων της πρόγνωσης καιρού. Από την άλλη για μία τέτοιου επιπέδου κακοκαιρία είναι προτιμότερο το λάθος να είναι προς το δυσμενέστερο καθώς η προετοιμασία είναι καλύτερη από την υποτίμηση του πιθανού κινδύνου.

Και λίγα λόγια για την επιλογή μας να δώσουμε όνομα στο συγκεκριμένο μέτωπο κακοκαιρίας. Από τις αρχές του 2017 αποφασίσαμε να δίνουμε ονόματα σε διαταραχές οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν καιρικά φαινόμενα με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι γίνεται πιο «αποδοτική» η μετάδοση της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

 

Επειδή η κακοκαιρία στη χώρα μας θα συνεχιστεί και στις αρχές της εβδομάδας, θα ακολουθήσουν νέες ανακοινώσεις.

Κ. Λαγουβάρδος-Β.Κοτρώνη

Κυριακή 08/01/2017, Ωρα 1500

ΕΑΑ-Πεντέλη

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θερμική επιβάρυνση

Σε συνέχεια της εκτίμησης της θερμοφυσιολογικής επιβάρυνσης εξαιτίας της επικράτησης ακραία χαμηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας, ο επόμενος πίνακας συνοψίζει τις επικρατούσες βιομετεωρολογικές συνθήκες σε επιλεγμένους σταθμούς του δικτύου του meteo.gr/ΕΑΑ στη Βόρεια Ελλάδα, το μεσημέρι της Κυριακής 8 Ιανουαρίου 2017. Για την βιομετεωρολογική αποτίμηση εφαρμόστηκε το μοντέλο RayMan, τροφοδοτούμενο από τις μετρήσεις των αντίστοιχων μετεωρολογικών σταθμών. Στο πίνακα παρουσιάζονται οι τιμές  της θερμοκρασίας και της αντίστοιχης φυσιολογικά ισοδύναμης θερμοκρασίας (Physiologically Equivalent Temperature – PET) για το μεσημέρι της Κυριακής 8 Ιανουαρίου 2017.

 

Κυριακή 8 Ιανουαρίου – Μεσημέρι

 

Θερμοκρασία

PET

Θερμοφυσιολογική επιβάρυνση

Πολύγυρος

-8 οC

-8 οC

Ακραία ψυχρή επιβάρυνση

Κιλκίς

-7 οC

-7 οC

Ακραία ψυχρή επιβάρυνση

Φλώρινα

-11 οC

-7 oC

Ακραία ψυχρή επιβάρυνση

Θεσσαλονίκη

-4 οC

-5 οC

Ακραία ψυχρή επιβάρυνση

Αλεξανδρούπολη

-3 οC

-3 oC

Ακραία ψυχρή επιβάρυνση

Νευροκόπι

-7 οC

-2 oC

Ακραία ψυχρή επιβάρυνση

Μέτσοβο

-6 οC

2 οC

Ακραία ψυχρή επιβάρυνση

Δίον

-1 οC

3 oC

Ακραία ψυχρή επιβάρυνση

Ξάνθη

+1 οC

4 οC

Ισχυρή ψυχρή επιβάρυνση

Η ηλιοφάνεια που επικρατεί στη βόρεια χώρα έχει ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση των τιμών του PET, άρα και του «αισθήματος κρύου». Με μια πρώτη ματιά, αυτό που ίσως προκαλεί εντύπωση είναι οι τιμές PET που εμφανίζονται μεγαλύτερες από τη θερμοκρασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Μέτσοβο, όπου με θερμοκρασία -6 oC, η «αίσθηση κρύου» εκτιμάται στους 2 oC. Ωστόσο, αυτό αποδίδεται στην ηλιακή ακτινοβολία αλλά και στο γεγονός πως ο υπολογισμός του PET λαμβάνει υπόψη του θερμοφυσιολογικές παραμέτρους, με σημαντικότερη τη μόνωση του ατόμου χάρη στην ένδυση του. Το παράδειγμα αυτό υπογραμμίζει την αξία δεικτών όπως ο PET, οι οποίοι βασίζονται στην επίλυση του ενεργειακού ισοζυγίου του ανθρωπίνου σώματος και συνεπώς παρέχουν μία τεκμηριωμένη εκτίμηση του αισθήματος της θερμικής άνεσης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να τονιστεί πως με βάση τις μετρήσεις του δικτύου του meteo.gr/ΕΑΑ, το σύνολο σχεδόν της Βόρειας Ελλάδας παραμένει σε συνθήκες ακραίας και/ή ισχυρής ψυχρής επιβάρυνσης για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο, οπότε και ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί από άτομα ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, βρέφη και παιδιά, άτομα με προβλήματα υγείας).

 

Θ. Γιάνναρος

ΕΑΑ-Πεντέλη

 
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΣΟΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 7°C
ΛΑΧΑΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 7°C
ΦΙΛΙΠΠΟΙ 8°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 8°C
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ 8°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΡΟΔΟΣ 24°C
ΙΑΛΥΣΟΣ 24°C
ΚΑΡΠΑΘΟΣ 23°C
ΣΥΜΗ 23°C
ΤΗΛΟΣ 23°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 20:21