Πέμπτη  29  Σεπτεμβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:18  Δύση Ηλίου - Sunset 19:12 - Διάρκεια ημέρας: 11 ώρες, 53 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ενισχυμένοι άνεμοι, θερμές και ξηρές συνθήκες (καιρός τύπου Hot-Dry-Windy) διατηρούν σε  πολύ υψηλά επίπεδα την επικινδυνότητα πυρκαγιών στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα την Παρασκευή 29.07.2022

Σύνταξη ανακοίνωσης: Θ.Μ. Γιάνναρος, Γ. Παπαβασιλείου, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ - Πεντέλη, Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, 10:00

Η διατήρηση των ενισχυμένων βόρειων ανέμων (6-7 μποφόρ) στο Αιγαίο και την ανατολική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις θερμές και ξηρές συνθήκες, διατηρούν σε πολύ υψηλά επίπεδα την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. 

Πιο αναλυτικά, και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, την Παρασκευή 29.07.2022 (Εικόνα 1):

  • Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, και Αργολίδα.

  • Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Αχαΐα, Ηλεία, Λακωνία, Έβρο (συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Δαδιάς), Ροδόπη, Σαμοθράκη, Λέσβο, Χίο και Αν. Σάμο. 

  • Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Λήμνο, Ικαρία, Κυκλάδες, Κάσο, Κάρπαθο και Ν. Κρήτη. 


Εικόνα 1. Πυρομετεωρολογικές συνθήκες (δείκτης Hot-Dry-Windy) την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022. 


Ειδικότερα για την περιοχή της Αττικής, οι πιο δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένονται στα ανατολικά και δυτικά τμήματα της (Εικόνα 2). Επιπροσθέτως, φαίνεται ότι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εξάπλωση τυχόν πυρκαγιών έως και αργά το βράδυ (21:00/22:00, 29.07.2022), με το νυχτερινό “παράθυρο” ελέγχου της φωτιάς να περιορίζεται σημαντικά λόγω και της διατήρησης της περιεχόμενης υγρασίας των νεκρών δασικών καυσίμων σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (9-11%).


Εικόνα 2. Πυρομετεωρολογικές συνθήκες (δείκτης Hot-Dry-Windy) την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022. Χάρτης εστιασμένος στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα.


Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα "ευθυγραμμίζονται" με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν μερική βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από την Κυριακή 31.07.2022 και στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, κυρίως λόγω της εξασθένισης των βόρειων ανέμων. Οι θερμές και ξηρές συνθήκες φαίνεται να διατηρούνται και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 30 - 31.07.2022, συνεισφέροντας στην περαιτέρω αύξηση της ευφλεκτότητας των δασικών καυσίμων. Από την Τετάρτη 03.08.2022 φαίνεται ότι η χώρα θα επανέλθει σε τύπο καιρού Hot-Dry-Windy. 

Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME  του ΕΑΑ / meteo.gr θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα προγνωστικά και πραγματικά δεδομένα, επικαιροποιώντας και εξειδικεύοντας τις εκτιμήσεις για τις περιοχές όπου αναμένονται οι δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες. 

Χάρτες επικινδυνότητας, βασισμένοι στο Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών κατάλληλα προσαρμοσμένο στο πυρικό περιβάλλον της Ελλάδας, είναι επίσης διαθέσιμοι καθημερινά μέσα από την αρχική σελίδα του meteo.gr

Παραμείνετε σε επαγρύπνηση. Παραμείνετε ενημερωμένοι.
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
Cesme ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 27°C
Αγ. Σαράντα ΒΡΟΧΗ 23°C
Κωνσταντινούπολη ΚΑΘΑΡΟΣ 27°C
Παμπόροβο ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 17°C
Αϊβαλί ΚΑΘΑΡΟΣ 28°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΜΕΘΩΝΗ 14:35 0 μg/m3
Πατήστε πάνω στα ονόματα των σταθμών για να δείτε διαγράμματα συγκέντρωσης σκόνης
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 13°C
ΠΡΑΜΑΝΤΑ 14°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 15°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 15°C
ΑΓΝΑΝΤΑ 15°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΣΗΤΕΙΑ 33°C
ΒΑΪ 33°C
ΖΑΚΡΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 33°C
ΑΡΓΟΣ 32°C
ΛΙΒΑΝΑΤΕΣ 32°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 4.9
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 5.4
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 5
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 4.8
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 4.4
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Αιάκειο/Κορσική ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 25°C
Αμστερνταμ ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 14°C
Βαρκελώνη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 21°C
Βαρσοβία ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 10°C
Βελιγράδι ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 25°C
Βιέννη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 15°C
Βουδαπέστη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 17°C
Βουκουρέστι ΚΑΘΑΡΟΣ 25°C
Βρυξέλλες ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 13°C
Γενεύη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 12°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Alice Springs Australia 19°C
Antananarivo Madagascar 22°C
Boston United States 12°C
Chicago United States 8°C
Dubai United Arab Emirates 35°C
Las Vegas United States 23°C
Melbourne Australia 11°C
Mexico City Mexico 12°C
Moscow Russia 12°C
Ottawa Canada 7°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
2010: 36.4 μέγιστη θερμοκρασία στο Ηράκλειο.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Πέμπτη, 29/09 08:30