Παρασκευή  19  Απριλίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:43  Δύση Ηλίου - Sunset 20:05 - Διάρκεια ημέρας: 13 ώρες, 21 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

6 ερωτήσεις για τον καύσωνα των 11 ημερών

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Ι . Κωλέτσης, Χ. Πετρόπουλος. Γ. Κύρος, Γ. Παπαβασιλείου, Σ. Βουγιούκας, Α. Καραγιαννίδης, Θ.Μ. Γιάνναρος, Β. Κοτρώνη, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ-Πεντέλη, Κυριακή 8 Αυγούστου 2021, 09:30

 

1) Τι ορίζουμε ως καύσωνα;

Ο όρος «καύσωνας» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια παρατεταμένη περίοδο ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών. Παρόλο που δεν υπάρχει μοναδικός ορισμός, τα όρια θερμοκρασίας που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας για να χαρακτηριστεί ως καύσωνας ένα θερμό κύμα είναι για τη μέγιστη θερμοκρασία οι 37°C και για την ελάχιστη οι 26°C, για τουλάχιστον 3 συνεχόμενες ημέρες

 

2) Ποιες συνθήκες δημιούργησαν το παρατεταμένο κύμα καύσωνα;

Η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από τη Βόρεια Αφρική προς τη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ένα συχνό φαινόμενο. Πιο σπάνια όμως, όπως στην προκειμένη περίπτωση, όταν αργά κινούμενα βαρομετρικά συστήματα υψηλής πίεσης επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο, οι αέριες μάζες στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας θερμαίνονται περαιτέρω (μέσω αδιαβατικής συμπίεσης). Η παρουσία ενός ισχυρού αεροχειμάρρου πάνω από την Κεντρική Μεσόγειο και Κεντρική Ευρώπη, ο οποίος απέτρεπε την κίνηση χαμηλών βαρομετρικών συστημάτων προς την περιοχή μας προκάλεσε την εμμονή του καύσωνα  για ένα διάστημα 11 ημερών. 

 

3) Κάθε πότε έχουμε επεισόδια καύσωνα στη χώρα μας;

Οι καύσωνες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σε αριθμό τις τελευταίες δεκαετίες. Μερικά στατιστικά στοιχεία για τα εντονότερα επεισόδια καύσωνα στη χώρα μας μπορείτε να βρείτε σε προηγούμενο άρθρο μας πατώντας εδώ.  

 

4) Ποια ήταν τα θερμοκρασιακά ρεκόρ που καταγράφηκαν;

Οι μέγιστες θερμοκρασίες κάθε ημέρας από τις 27/07 έως και τις 05/08/2021 σημειώθηκαν στις περιοχές του παρακάτω Πίνακα.

Πίνακας. Μέγιστες θερμοκρασίες 27/07 – 05/08/2021 


Οι υψηλότερες 10 μέγιστες θερμοκρασίες από τις 27/07 έως και τις 05/08/2021 εμφανίζονται στον επόμενο Χάρτη, με την απόλυτη μέγιστη να καταγράφεται στον μετεωρολογικό σταθμό του Λαγκαδά με 47.1 ⁰C στις 03/08/2021.  

Το επόμενο βίντεο παρουσιάζει τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που κατέγραψαν μέγιστες ημερήσιες τιμές θερμοκρασίας άνω των 40 °C μεταξύ 27/07 και 06/08/2021. 

5) Ευθύνεται η κλιματική αλλαγή για αυτό το επεισόδιο καύσωνα;

Ολοένα και περισσότερες ανεξάρτητες επιστημονικές εργασίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών δεν θα είχαν την ένταση ή τη διάρκεια που έχουν χωρίς τη συνεισφορά της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Η υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας και της θάλασσας συνεισφέρει στην ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως είναι ο καύσωνας, όμως περισσότερο επηρεάζει την αύξηση της συχνότητας εκδήλωσης και τη διάρκειά τους. Πολύ πιθανό χωρίς την υπερθέρμανση του πλανήτη, ο καύσωνας που βιώνουμε τώρα να μην είχε τόσο μεγάλη διάρκεια. Ένα ακόμη γεγονός το οποίο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή είναι η ολοένα πιο πρώιμη και πιο όψιμη εμφάνιση καυσώνων κατά τη διάρκεια ενός έτους.  

 

6) Ποιες είναι οι επιπτώσεις ενός κύματος καύσωνα;

Οι καύσωνες έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις σε πολλές πτυχές της ζωής μας και το φυσικό περιβάλλον. 

Όταν η θερμοκρασία του αέρα ξεπερνά τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, ο οργανισμός μας απορυθμίζεται και δαπανά μεγάλη ποσότητα ενέργειας ώστε να μειώσει τη θερμοκρασία του, κυρίως μέσω της εφίδρωσης. Παρατεταμένα κύματα καύσωνα προκαλούν επίσης αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Δυστυχώς και σε αυτό το κύμα καύσωνα καταγράφηκαν θάνατοι που συνδέονται άμεσα με τις καιρικές συνθήκες

Ακόμη, η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνει σημαντικά την ποσότητα ξηρής καύσιμης ύλης, με συνέπεια την αύξηση του κινδύνου εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες που βιώνουμε σε πολλές περιοχές της χώρας τις τελευταίες ημέρες. 

Τέλος, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας αυξάνεται σημαντικά, ακολουθώντας τις διακυμάνσεις του υπερκείμενου αέρα, και σημειώνονται «καύσωνες της θάλασσας» οι οποίοι πλήττουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα. 

 
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
X/K Bansko ΧΙΟΝΟΝΕΡΟ 3°C
Γευγελή ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 15°C
Κορυτσά ΒΡΟΧΗ 5°C
Σμύρνη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 15°C
Αϊδίνιο ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 18°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 5°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 6°C
ΝΕΣΤΟΡΙΟ 6°C
ΠΡΑΜΑΝΤΑ 7°C
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 7°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ 26°C
ΕΛΟΥΝΤΑ 26°C
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 25°C
ΒΡΥΣΕΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ 25°C
ΓΑΖΙ 25°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΚΑΣΤΡΙΤΣΙ ΑΧΑΙΑΣ 17:30  ΒΡΟΧΗ
ΠΑΤΡΑ ΛΙΜΑΝΙ 2 (ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΥΛΗ) 17:30  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΚΥΛΛΗΝΗ ΗΛΕΙΑΣ 17:30  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ 17:30  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΑΡΣΑΚΕΙΟ-ΠΑΤΡΑ 17:30  ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΗ
ΛΕΒΙΔΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 17:30  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ 17:30  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ-ΨΑΘΙ 17:30  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ 17:30  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΤΡΙΠΟΛΗ 17:30  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Όσλο ΚΑΘΑΡΟΣ 4°C
Αιάκειο/Κορσική ΚΑΘΑΡΟΣ 19°C
Αμστερνταμ ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 9°C
Βαρκελώνη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 17°C
Βαρσοβία ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 9°C
Βελιγράδι ΚΑΘΑΡΟΣ 14°C
Βιέννη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 10°C
Βουδαπέστη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 12°C
Βουκουρέστι ΚΑΘΑΡΟΣ 14°C
Βρυξέλλες ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 10°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Alice Springs Australia 10°C
Bandar Seri Begawan Brunei 28°C
Hobart Australia 7°C
Khartoum Sudan 34°C
London United Kingdom 14°C
Mahe Seychelles 26°C
New York United States 11°C
Ottawa Canada 5°C
Rovaniemi Finland -1°C
San Francisco United States 11°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
1984: Ισχυρές βροχοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Παρασκευή, 19/04 08:25