Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, 18:30
Συνεχίζονται οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας και την Τρίτη 29/06, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 39 ⁰C, με τη μεγαλύτερη τιμή να καταγράφεται στη Θήβα με 39.2 ⁰C.
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 29/06, παρουσιάζονται στον παρακάτω Χάρτη, ενώ ενδεικτικά επισημαίνονται κι οι περιοχές όπου αυτές σημειώθηκαν.
Χάρτης. Οι μέγιστες θερμοκρασίες της Τρίτης 29/06/2021, όπως καταγράφτηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.
Σύνταξη άρθρου: Ι. Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, 10:15
Θερμότερες αέριες μάζες από την Αφρική αναμένεται να κινηθούν προς τη χώρα μας, όπου σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, θα προκαλέσουν νέα άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον προγνωστικό χάρτη στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου στο ύψος των 1500 μέτρων), τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 29/06 οι θερμότερες αέριες μάζες που βρίσκονται στη Βόρεια Αφρική, θα αρχίζουν να κινούνται προς τη χώρα μας (Χάρτης 1), με αποτέλεσμα τη σταδιακή νέα άνοδο της θερμοκρασίας.
Χάρτης 1. Η θερμοκρασία στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου σε ύψος 1500 μέτρων) για την περιοχή της Ευρώπης για τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 29/06. Το επίπεδο των 850 hPa, χρησιμοποιείται για τη μελέτη της κίνησης των αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, την Τρίτη 29/06 οι μέγιστες θερμοκρασίες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσουν τοπικά τους 37-39 ⁰C, ενώ στα βόρεια τους 35-36 ⁰C. Στα νησιωτικά τμήματα, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα φτάνοντας στο Ανατολικό Αιγαίο 35-37 ⁰C και τοπικά στην Κρήτη και στην Ανατολική Ρόδο έως τους 38 ⁰C, στις Κυκλάδες και στο Ιόνιο τους 33-34 ⁰C. Στο Χάρτη 2 παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες για τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 29/06.
Χάρτης 2. Οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες την Τρίτη 29/06, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.
Επιπλέον, τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Τρίτης 29/06, στα κεντρικά, βόρεια ορεινά τμήματα, αλλά και στα ορεινά της Πελοποννήσου υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων.
Επισημαίνεται ότι :
Σμύρνη | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 18°C |
Αργυρόκαστρο | ΚΑΘΑΡΟΣ | 13°C |
Ελμπασάν | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 14°C |
Αϊβαλί | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 18°C |
Τίρανα | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 13°C |
|
|
μετεωρολογικοί
σταθμοί |
χάρτες κεραυνών
|
meteonow
|
κάμερες
|
ο καιρός στην Ευρώπη
|
ο καιρός
στον κόσμο |
ιστιοπλοϊκοί
χάρτες |
χάρτες
κύματος |
χάρτης
παραλιών |
χάρτες σκόνης
|
χάρτες
UV |
Ανεμολόγιο
|
Κ. ΒΛΑΣΙΑ ΑΧΑΙΑΣ | 19:10 | ΨΙΧΑΛΕΣ |
ΒΩΒΟΥΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ | 19:10 | ΒΡΟΧΗ |
ΧΑΛΑΣΤΡΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ | 19:20 | ΨΙΧΑΛΕΣ |
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH | 1.8 |
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ | 2.1 |
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ | 2.1 |
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ | 2.2 |
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ | 1.7 |
Όσλο | ΚΑΘΑΡΟΣ | 18°C |
Αιάκειο/Κορσική | ΚΑΘΑΡΟΣ | 21°C |
Αμστερνταμ | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 14°C |
Βαρκελώνη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 22°C |
Βαρσοβία | ΒΡΟΧΗ | 10°C |
Βελιγράδι | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 15°C |
Βιέννη | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 16°C |
Βουδαπέστη | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 16°C |
Βουκουρέστι | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 14°C |
Βρυξέλλες | ΚΑΘΑΡΟΣ | 17°C |
Cape Town | South Africa | 21°C |
Delhi | India | 32°C |
Hobart | Australia | 4°C |
Khartoum | Sudan | 34°C |
Mahe | Seychelles | 29°C |
Melbourne | Australia | 8°C |
Nassau | Bahamas | 29°C |
New York | United States | 20°C |
Ottawa | Canada | 16°C |
San Francisco | United States | 13°C |
2005: 32 βαθμοί μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα. 2010: Αναφέρεται χιονόπτωση στο Χ/Κ Καϊμάκτσαλαν. |