Σάββατο  3  Μαΐου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:27  Δύση Ηλίου - Sunset 20:17 - Διάρκεια ημέρας: 13 ώρες, 49 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH N
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο χειμώνας 2020-2021 στην Ελλάδα

Σύνταξη άρθρου: Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη, Σ. Ντάφης
Επιμέλεια γραφικών: Γ. Κύρος

 

Ζεστός ο φετινός χειμώνας, με εξαίρεση τις περιόδους δύο συγκεκριμένων κακοκαιριών (Λέανδρος και Μήδεια), όπως προκύπτει από την ανάλυση της μέγιστης θερμοκρασίας ανά ημέρα και την απόκλισή της από τη μέση τιμή της τελευταίας δεκαετίας (2010-2019) για τέσσερις πόλεις της Ελλάδας όπου λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση έγινε για τους σταθμούς μας στη Φλώρινα, στη Θεσσαλονίκη/Καλαμαριά, στην Αθήνα/Γκάζι και στο Ηράκλειο.

Στα παρακάτω διαγράμματα διακρίνονται με μπλε μπάρες οι αρνητικές αποκλίσεις από την κανονική τιμή ενώ με κόκκινες μπάρες οι θετικές αποκλίσεις. Όπως μπορούμε να δούμε, το μεγαλύτερο διάστημα των τριών μηνών Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου (90 ημέρες συνολικά) η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από τις κανονικές τιμές για μεγάλο αριθμό ημερών (πχ. για τις 66 από τις 90 ημέρες του χειμώνα στην Θεσσαλονίκη). Διακρίνονται ξεκάθαρα οι δύο ισχυρές ψυχρές εισβολές που επηρέασαν τη χώρα μας: ο Λέανδρος (14-18/01/2021) και η Μήδεια (13-17/02/2021). Ο θερμότερος μήνας του χειμώνα ήταν ο Ιανουάριος του 2021, με σημαντική απόκλιση της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της τελευταίας δεκαετίας, και στους 4 σταθμούς που αναφέρονται στην παρούσα ανακοίνωση.

Γράφημα 1 Η ημερήσια πορεία της απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας στον μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ/meteo.gr στην Αθήνα (Γκάζι) τον χειμώνα 2020-2021. Οι αρνητικές αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές της περιόδου 2010-2019 παρουσιάζονται με μπλε μπάρες, ενώ οι θετικές αποκλίσεις με κόκκινες μπάρες. 

Γράφημα 2 Η ημερήσια πορεία της απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας στον μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ/meteo.gr στη Θεσσαλονίκη (Καλαμαριά) τον χειμώνα 2020-2021. Οι αρνητικές αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές της περιόδου 2010-2019 παρουσιάζονται με μπλε μπάρες, ενώ οι θετικές αποκλίσεις με κόκκινες μπάρες. 

Γράφημα 3 Η ημερήσια πορεία της απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας στον μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ/meteo.gr στο Ηράκλειο της Κρήτης τον χειμώνα 2020-2021. Οι αρνητικές αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές της περιόδου 2010-2019 παρουσιάζονται με μπλε μπάρες, ενώ οι θετικές αποκλίσεις με κόκκινες μπάρες. 

Γράφημα 4 Η ημερήσια πορεία της απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας στον μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ/meteo.gr στη Φλώρινα τον χειμώνα 2020-2021. Οι αρνητικές αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές της περιόδου 2010-2019 παρουσιάζονται με μπλε μπάρες, ενώ οι θετικές αποκλίσεις με κόκκινες μπάρες. 

 




Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
Αργυρόκαστρο ΚΑΘΑΡΟΣ 20°C
Λίμνη Οχρίδα ΚΑΘΑΡΟΣ 15°C
Σμύρνη ΚΑΘΑΡΟΣ 16°C
Κωνσταντινούπολη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 13°C
Αδριανούπολη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 14°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΝΩΓΕΙΑ 7°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 11°C
Αγ. ΒΑΡΒΑΡΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ... 11°C
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 12°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 12°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΠΑΡΓΑ 22°C
ΣΠΑΡΤΗ 21°C
ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ 21°C
ΠΑΞΟΙ 21°C
ΚΑΝΑΛΑΚΙ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 21°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 1.5
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 1.3
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 1.5
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 1.6
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 1.5
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Όσλο ΚΑΘΑΡΟΣ 3°C
Αιάκειο/Κορσική ΚΑΘΑΡΟΣ 15°C
Αμστερνταμ ΚΑΘΑΡΟΣ 10°C
Βαρκελώνη ΚΑΘΑΡΟΣ 17°C
Βαρσοβία ΚΑΘΑΡΟΣ 13°C
Βελιγράδι ΚΑΘΑΡΟΣ 15°C
Βιέννη ΚΑΘΑΡΟΣ 11°C
Βουδαπέστη ΚΑΘΑΡΟΣ 12°C
Βουκουρέστι ΚΑΘΑΡΟΣ 9°C
Βρυξέλλες ΚΑΘΑΡΟΣ 12°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Abidjan Cote d'Ivoire 26°C
Boston United States 19°C
Hobart Australia 18°C
Honolulu United States 28°C
Miami United States 24°C
Moscow Russia 2°C
N'djamena Chad 31°C
Ottawa Canada 11°C
Pucallpa Peru 26°C
Rovaniemi Finland 2°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
1988: 6 βαθμοί ελάχιστη θερμοκρασία στη Νέα Φιλαδέλφεια.1999: 34 βαθμοί μέγιστη θερμοκρασία στη Νέα Φιλαδέλφεια, 36 βαθμοί στη Λάρισα.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Παρασκευή, 02/05 20:36