Παρασκευή  16  Μαΐου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:14  Δύση Ηλίου - Sunset 20:28 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 14 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH N
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πιο δυνατά και πιο συχνά τα μελτέμια του Αιγαίου

Σύνταξη άρθρου: Κ. Λαγουβάρδος, Α. Καραγιαννίδης
ΕΑΑ – Πεντέλη, Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020, 18:30

 

Ισχυρό και επίμονο ήταν το μελτέμι, στο Αιγαίο τον φετινό Ιούλιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Ο μετεωρολογικός σταθμός στο Δημαρχείο της Τήνου κατέγραψε 26 ημέρες με δυνατό μελτέμι, με ριπές που ξεπερνούσαν τα 50 χλμ/ώρα, όπως ανέφερε σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» ο διευθυντής Ερευνών του ΕΑΑ Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό ημερών με ενισχυμένο μελτέμι από το 2009, οπότε λειτουργεί ο μετεωρολογικός σταθμός. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος ημερών με μελτέμι για τον Ιούλιο είναι περίπου 16.

Ο μήνας με τα ισχυρότερα και πιο επίμονα μελτέμια είναι ο Αύγουστος. Καθόσον όμως η μέση θερμοκρασία στην Ανατολική Μεσόγειο παρουσιάζει αυξητική τάση λόγω της κλιματικής αλλαγής, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν και οι ημέρες με μελτέμι και μάλιστα θα επεκταθούν χρονικά και στο Σεπτέμβριο.

Πηγή: Καθημερινή με στοιχεία από το www.meteo.gr

Τα μελτέμια δημιουργούνται από συνδυασμό αντικυκλωνικών συνθηκών στην Βαλκανική με χαμηλές πιέσεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το αποτέλεσμα είναι η ροή του αέρα από Βορρά προς Νότο στο Αιγαίο. Η κίνηση αυτή διατηρεί σχετικά χαμηλά τις τιμές θερμοκρασίας στις περιοχές που επηρεάζονται από το μελτέμι. Ο φετινός Ιούλιος ήταν σχετικά δροσερός, λόγω και της επικράτησης των μελτεμιών. Παρά τα δύο θερμά επεισόδια στις αρχές και στο τέλος του, στο διάστημα από 5-25 Ιουλίου οι τιμές της θερμοκρασίας ήταν ελαφρά χαμηλότερες από τους μέσους όρους της τελευταίας δεκαετίας.

Παρά την ευεργετική του δράση στις περιοχές που επηρεάζονται από το μελτέμι, η θερμοκρασία στην υπόλοιπη χώρα δεν παρουσιάζει καμία ουσιαστική εξάρτηση από αυτό. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ακόμη και σε κοντινά σημεία. Για παράδειγμα την Πέμπτη 30/07, ενώ ο Διόνυσος και η Πεντέλη στα βόρεια του νομού Αττικής είχαν 31° C και 32° C αντίστοιχα ενώ στο κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά η θερμοκρασία έφτασε τους 38° C.  




Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
Πέτριτς ΒΡΟΧΗ 14°C
Κορυτσά ΒΡΟΧΗ 12°C
Ελμπασάν ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 17°C
Λίμνη Οχρίδα ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 13°C
Σμύρνη ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 29°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΜΕΤΣΟΒΟ 10°C
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ 10°C
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ 10°C
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 11°C
ΜΥΚΗ 11°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΠΑΝΟΡΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 30°C
ΧΑΝΙΑ 29°C
ΜΟΥΡΝΙΕΣ 29°C
ΜΑΛΙΑ 29°C
ΚΑΣΤΕΛΛΙ 28°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΠΕΤΑΛΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 10:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΛΕΥΚΑΔΑ 10:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ 10:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΠΑΞΟΙ 10:30  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ ΑΡΤΑΣ 10:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ 10:40  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΑΡΤΑ 10:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΚΟΝΙΤΣΑ 10:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΚΟΜΠΟΤΙ ΑΡΤΑΣ 10:40  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΑΡΤΑΣ 10:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 6.4
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 6.5
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 6.9
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 6.9
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 1
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Όσλο ΚΑΘΑΡΟΣ 10°C
Αιάκειο/Κορσική ΚΑΘΑΡΟΣ 16°C
Αμστερνταμ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 12°C
Βαρκελώνη ΚΑΘΑΡΟΣ 19°C
Βαρσοβία ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 8°C
Βελιγράδι ΚΑΘΑΡΟΣ 9°C
Βιέννη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 10°C
Βουδαπέστη ΚΑΘΑΡΟΣ 10°C
Βουκουρέστι ΚΑΘΑΡΟΣ 15°C
Βρυξέλλες ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 11°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Abidjan Cote d'Ivoire 29°C
Alice Springs Australia 21°C
Belem Brazil 24°C
Hobart Australia 13°C
Miami United States 24°C
N'djamena Chad 32°C
San Francisco United States 12°C
Sydney Australia 18°C
Tamanrasset Algeria 27°C
Ushuaia Argentina 2°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
1982: Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Παρασκευή, 16/05 08:35