Πέμπτη  29  Οκτωβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:48  Δύση Ηλίου - Sunset 17:28 - Διάρκεια ημέρας: 10 ώρες, 40 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Προγνωστικό Σύστημα IRIS: Πυρκαγιά στο Λαύριο - 16 Ιουλίου 2020

Σύνταξη άρθρου: Θ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη

Την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020 και ώρα 13:04 ενεργοποιήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ) το προγνωστικό σύστημα IRIS για την παροχή πρόγνωσης εξάπλωσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή μεταξύ Λαυρίου και Σουνίου. Στο βίντεο, παρουσιάζεται η 24ωρη πρόγνωση του IRIS, από 16/07 Ω/13:00 έως 17/07 Ω/12:30. Με τα κόκκινα χρώματα απεικονίζεται η προβλεπόμενη εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Η συγκεκριμένη πρόγνωση δεν λαμβάνει υπόψη τις ενέργειες πυρόσβεσης, αποτελώντας έτσι πρόγνωση χείριστου σεναρίου εξάπλωσης. Λαμβάνοντας υπόψη την πρόγνωση του IRIS, προκύπτει ότι η άμεση κινητοποίηση και επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες (χαμηλές εντάσεις ανέμου), απέτρεψαν την προς νότο εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Το προγνωστικό σύστημα IRIS αποτελεί ένα σύστημα ταχείας απόκρισης για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, το οποίο αναπτύχθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr στα πλαίσια του ερευνητικού έργου DISARM. Εφαρμόστηκε πιλοτικά στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2018 και από το 2019 είναι πλήρως επιχειρησιακό, υποστηρίζοντας το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετεωρολογικός Σταθμός στη Μάνδρα Αττικής – Πυκνώνει το δίκτυο παρακολούθησης στην Αττική

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020, 17:30

                                     

Έχουν περάσει περίπου 2,5 χρόνια από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, όπου στοίχισε τη ζωή σε 24 συνανθρώπους μας.

Η αποτύπωση και παρακολούθηση ενός τέτοιου έντονου καιρικού φαινομένου, χρησιμοποιώντας δεδομένα σύγχρονων μετεωρολογικών οργάνων τα οποία διαθέτει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr, όπως το σύστημα κεραυνικής δραστηριότητας ΖΕΥΣ, τα δορυφορικά δεδομένα, αλλά κυρίως του δικτύου των αυτόματων  μετεωρολογικών σταθμών του, μπορεί να αποτυπώσει την πορεία και τη δημιουργία, αλλά κυρίως να προειδοποιήσει και να προλάβει παρόμοια καιρικά φαινόμενα.  

Κινούμενο σε αυτά τα πλαίσια το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr, την Τρίτη 14/07/2020, εγκατέστησε στην περιοχή Παλαιοκούνδουρα Μάνδρας, αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό (Εικόνα). Ο συγκεκριμένος σταθμός θα αποτελέσει μια σημαντική προσθήκη στο δίκτυο σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, πυκνώνοντας το δίκτυο σταθμών του στην Αττική (Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής)  και λαμβάνοντας δεδομένα από μια περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια έχει έρθει αντιμέτωπη, με καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα.           

 

Εικόνα. Αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, στη θέση Παλαιοκούνδουρα Μάνδρας Αττικής. Στο βάθος διακρίνεται το Όρος Πατέρα.    

 

Σε αυτό το σημείο, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛΠΕ) για τη χορηγία του μετεωρολογικού σταθμού (πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της συνεργασίας μας με την εταιρία), τον Πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Παλαιοκούνδουρας Μάνδρας κ. Μελέτη Ζαφείρη, το μόνοιμο κάτοικο της περιοχής κ. Μαρίνο Παπάζογλου, καθώς επίσης και την κ. Γεωργία Δούκα, η οποία παραχώρησε χώρο ιδιοκτησίας της, για τη φιλοξενία του μετεωρολογικού σταθμού.

Η τοποθέτηση του μετεωρολογικού σταθμού στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν θα ήταν εφικτή, εάν δεν υπήρχε η συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Μeteo.gr, με τους τοπικούς φορείς, την εθελοντική συνεισφορά των κατοίκων και την υποστήριξη των ΕΛΠΕ, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για μελλοντικές δράσεις με κοινό στόχο των εμπλεκομένων, την αποτροπή παρόμοιων καταστροφικών γεγονότων.

 

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή της Παλαιοκούνδουρας στη Μάνδρα Αττικής, στον παρακάτω σύνδεσμο

https://penteli.meteo.gr/stations/mandra/
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΦΛΩΡΙΝΑ 5°C
ΒΥΤΙΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 5°C
ΣΙΑΤΙΣΤΑ 6°C
ΜΕΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 6°C
ΚΟΖΑΝΗ 7°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΚΑΡΠΑΘΟΣ 20°C
ΑΜΟΡΓΟΣ 20°C
ΤΥΜΠΑΚΙ 20°C
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 19°C
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 19°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 19:33