Πέμπτη  29  Οκτωβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:48  Δύση Ηλίου - Sunset 17:28 - Διάρκεια ημέρας: 10 ώρες, 40 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

10+1 ενεργοποιήσεις του προγνωστικού συστήματος IRIS για την υποστήριξη του Πυροσβεστικού Σώματος

Σύνταξη άρθρου: Θ. Γιάνναρος, Β. Κοτρώνη, Κ. Λαγουβάρδος

Τα 11 έφτασαν σε αριθμό, τα περιστατικά δασικών πυρκαγιών για τα οποία ζητήθηκε η ενεργοποίηση του προγνωστικού συστήματος IRIS από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου (01/05 – 11/07/2020). Ειδικότερα, το προγνωστικό σύστημα IRIS ενεργοποιήθηκε για 4 δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Εύβοια, 2 στην Αττική (η μία στην Αίγινα), και από 1 σε Φθιώτιδα, Αχαΐα, Κρήτη, Χίο και Ζάκυνθο, οι θέσεις έναρξης των οποίων παρουσιάζονται στην επόμενη εικόνα.


Εικόνα 1. Θέσεις έναρξης των 11 δασικών πυρκαγιών για τις οποίες ζητήθηκε από το ΕΣΚΕ η ενεργοποίηση του προγνωστικού συστήματος IRIS από 01/05 έως και 11/07/2020.

Υπενθυμίζεται ότι το IRIS αποτελεί ένα προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης το οποίο αναπτύχθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και το meteo.gr με στόχο την επιχειρησιακή υποστήριξη του ΠΣ μέσα από την παροχή λεπτομερών προγνώσεων εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Η ανάπτυξη του συστήματος έλαβε χώρα στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου DISARM. Σήμερα, η εφαρμογή του IRIS είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και ελέγχεται από τους Αξιωματικούς του ΠΣ στο ΕΣΚΕ. Ο μέσος χρόνος απόκρισης του συστήματος υπολογίζεται σε περίπου 20 min για την παροχή 6ώρης πρόγνωσης εξάπλωσης και σε λιγότερο από 60 min για την παροχή 24ώρης πρόγνωσης.

Για την υλοποίηση της πρόγνωσης εξάπλωσης, το IRIS λαμβάνει υπόψη του τις αμφίδρομες αλληλεπιδράσεις μεταξύ της φωτιάς και του καιρού («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»), αλλά δεν λαμβάνει υπόψη τις ενέργειες πυρόσβεσης. Κατά τον τρόπο αυτό, το IRIS παρέχει στο ΠΣ το χειρότερο δυνατό σενάριο για την εξάπλωση μιας δασικής πυρκαγιάς. Ως παράδειγμα, το επόμενο βίντεο παρουσιάζει την πρόγνωση εξάπλωσης του IRIS για την πιο πρόσφατη δασική πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 11 Ιουλίου 2020 στην περιοχή των Ραπταίων στην Κεντρική Εύβοια.
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΦΛΩΡΙΝΑ 5°C
ΒΥΤΙΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 5°C
ΣΙΑΤΙΣΤΑ 6°C
ΜΕΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 6°C
ΚΟΖΑΝΗ 7°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΚΑΡΠΑΘΟΣ 20°C
ΑΜΟΡΓΟΣ 20°C
ΤΥΜΠΑΚΙ 20°C
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 19°C
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 19°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 19:33