Παρασκευή  17  Σεπτεμβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:08  Δύση Ηλίου - Sunset 19:30 - Διάρκεια ημέρας: 12 ώρες, 22 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH N
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η μειωμένη αεροπορική κίνηση βλάπτει και τις καιρικές προγνώσεις

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Τρίτη 24 Μαρτίου 2020, 20:00 

Μια πτυχή της πανδημίας του COVID-19 είναι η σημαντική μείωση των πτήσεων των αεροσκαφών και συνεπώς των ατμοσφαιρικών παρατηρήσεων που παρέχονται στα κέντρα πρόγνωσης καιρού. Οι παρατηρήσεις χρησιμοποιούνται μαζί με πολλές άλλες για να βοηθήσουν στην εκτίμηση της κατάστασης του συστήματος γης-ατμόσφαιρας κατά την έναρξη των προβλέψεων (αρχικές συνθήκες).

Η Εικόνα 1 που ακολουθεί δείχνει πως ο αριθμός των αεροπορικών παρατηρήσεων πάνω από την Ευρώπη που έλαβε και χρησιμοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσο-πρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) έχει μειωθεί σημαντικά από τις αρχές Μαρτίου. Ο αριθμός των παρατηρήσεων και η γεωγραφική κάλυψή τους αναμένεται επίσης να μειωθούν κι άλλο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Ένα μικρό ποσοστό αναφορών προέρχεται από φορτηγά-αεροσκάφη, οι οποίες επηρεάζονται λιγότερο από τις πτήσεις επιβατών.

Εικόνα 1. Οι πολύχρωμες τροχιές των αεροσκαφών που παρείχαν μετρήσεις ατμοσφαιρικών παραμέτρων στο ECMWF στις 2 Μαρτίου 2020 (πάνω) και στις 23 Μαρτίου 2020 (κάτω)

 

Το ποσοστό των αεροπορικών αναφορών στις αρχικές συνθήκες του ECMWF είναι 13%, της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας ΝΟΑΑ περίπου 9% και στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αγγλίας (MetOffice) είναι 8%. Υπολογίζεται ότι η αφαίρεση όλων των αεροπορικών δεδομένων θα προκαλέσει μείωση της ακρίβειας προγνώσεων έως και 15% σε χρονικό ορίζοντα 7 ημερών.

"Προβλέπουμε σημαντική μείωση της διαθεσιμότητας των αεροπορικών παρατηρήσεων πάνω από τις ΗΠΑ τις ερχόμενες εβδομάδες και πιθανόν να προκαλέσουν κάποια επίδραση στην παραγωγή των αριθμητικών συστημάτων πρόγνωσης καιρού μας", λέει ο Christopher Hill από τη NOAA.

Οι παρατηρήσεις πάνω από την Αυστραλία είναι φυσιολογικές μέχρι τώρα (24 Μαρτίου). "Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει σημαντικά σύντομα, με την Qantas να αναστέλλει όλες τις διεθνείς πτήσεις από τα τέλη Μαρτίου και να μειώνει τις πτήσεις της Αυστραλίας κατά 60%", λέει ο Douglas Body, από το Αυστραλιανό Γραφείο Μετεωρολογίας (BoM).

Πρόσφατες καινοτόμες δορυφορικές παρατηρήσεις ανέμου από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Aeolus θα βοηθήσουν στην άμβλυνση της μείωσης του αριθμού των παρατηρήσεων που βασίζονται σε αεροσκάφη αλλά όχι στο άμεσο μέλλον. Τις επόμενες εβδομάδες πιθανόν να πραγματοποιηθούν κάποιες πρόσθετες εκτοξεύσεις ραδιοβολίσεων στην Ευρώπη ώστε να αντισταθμίσουν την έλλειψη αεροπορικών μετρήσεων.

Πηγή

 

Μένουμε σπίτι - Βροχερός ο καιρός και την Τρίτη 24/03

Σύνταξη άρθρου: Στρατής Βουγιούκας, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Τρίτη 24 Μαρτίου 2020, 10:00 

Βροχερός αναμένεται να διατηρηθεί ο καιρός την Τρίτη 24/03 σε αρκετές περιοχές της χώρας με τα φαινόμενα πάντως να είναι γενικά ασθενέστερα σε σχέση με τη Δευτέρα. Εξαίρεση αποτελούν τα ανατολικά ηπειρωτικά και η Κεντρική Μακεδονία όπου όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη ολικού υετού (βροχές / καταιγίδες / χιονοπτώσεις) που ακολουθεί θα σημειωθούν τα σημαντικότερα φαινόμενα της ημέρας.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, καθώς και σε ημιορεινά τμήματα (και πόλεις) της Δυτικής Μακεδονίας.
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
Τίρανα ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 24°C
Σμύρνη ΚΑΘΑΡΟΣ 22°C
Σκόδρα ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 23°C
Cesme ΚΑΘΑΡΟΣ 22°C
Στρούμιτσα ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 21°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΜΕΘΩΝΗ 07:25 18 μg/m3
Πατήστε πάνω στα ονόματα των σταθμών για να δείτε διαγράμματα συγκέντρωσης σκόνης
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΝΩΓΕΙΑ 16°C
ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ ΑΡΤΑΣ 17°C
ΒΥΤΙΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 17°C
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ 18°C
ΑΜΥΝΤΑΙΟ 18°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΚΡΑΤΑ 28°C
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 27°C
ΑΙΓΙΟ 27°C
ΧΑΝΙΑ 26°C
ΓΥΘΕΙΟ 26°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 0.9
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 1
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 1
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 1.1
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 0.8
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Αιάκειο/Κορσική ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 20°C
Αμστερνταμ ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 15°C
Βαρσοβία ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 15°C
Βελιγράδι ΚΑΘΑΡΟΣ 21°C
Βιέννη ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 15°C
Βουδαπέστη ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 18°C
Βουκουρέστι ΚΑΘΑΡΟΣ 16°C
Γενεύη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 13°C
Δουβλίνο ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 16°C
Εδιμβούργο ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 16°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Alice Springs Australia 30°C
Boston United States 19°C
Cape Town South Africa 13°C
Fairbanks United States 9°C
Ilulissat Greenland -7°C
Las Vegas United States 31°C
Mahe Seychelles 27°C
Nassau Bahamas 24°C
New York United States 22°C
Porto Alegre Brazil 14°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
2004: Ισχυρές καταιγίδες με μικροπλημμύρες στη Θεσσαλονίκη. 2006: Ισχυρές καταιγίδες με μικροπλημμύρες στην Κέρκυρα.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 21:36