Παρασκευή  25  Σεπτεμβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:15  Δύση Ηλίου - Sunset 19:16 - Διάρκεια ημέρας: 12 ώρες   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ρεκόρ μετρήσεων ατμοσφαιρικής πίεσης στη Μεγάλη Βρετανία

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ-Πεντέλη, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Ένας ισχυρός αντικυκλώνας έχει αναπτυχθεί τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 στη Βορειοδυτική Ευρώπη και μετεωρολογικοί σταθμοί στη Νοτιοδυτική Μεγάλη Βρετανία (Χάρτης) κατέγραψαν τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης άνω των 1050 hPa. Οι τιμές αποτελούν ρεκόρ για ορισμένους σταθμούς και για άλλους είναι οι υψηλότερες από το 1957 όταν ήταν η τελευταία φορά που καταγράφηκαν τιμές άνω των 1050 hPa, ενώ μόλις 9 φορές έχει ξεπεραστεί αυτό το κατώφλι στη Μεγάλη Βρετανία από το έτος 1808 που ξεκίνησαν οι καταγραφές. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αγγλίας επεξεργάζεται τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου της και αναμένεται η δημοσίευση των υψηλότερων τιμών. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις μετρήσεις των σταθμών στις 11:00 ώρα Ελλάδας

Η υψηλή ατμοσφαιρική πίεση επηρεάζει την κατανομή της θερμοκρασίας στην τροπόσφαιρα, δημιουργώντας ένα ισχυρό στρώμα θερμοκρασιακής αναστροφής (δηλαδή η θερμοκρασία αυξάνεται αντί να μειώνεται έως ένα ύψος). Αυτό το φαινόμενο με τη σειρά του οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα κοντά στο έδαφος λόγω εγκλωβισμού των ρύπων και επηρεάζει τη διάδοση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων (διαβάστε περισσότερα παρακάτω). 

 

Πιθανό ρεκόρ υψηλών πιέσεων στη Δυτική Ευρώπη

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ-Πεντέλη, Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Ένας ισχυρός αντικυκλώνας ξεκίνησε να σχηματίζεται στη Βορειοδυτική Ευρώπη την Κυριακή 19/01 και η ατμοσφαιρική πίεση στο ύψος της μέσης στάθμης της θάλασσας προβλέπεται να φτάσει σε τιμές ρεκόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Το προηγούμενο ρεκόρ για την Βρετανία καταγράφηκε το 1902 και ήταν 1053.6 hPa, ενώ στην Ιρλανδία το αντίστοιχο ρεκόρ ήταν 1051.9 hPa το 1905. Μόλις 9 φορές έχουν καταγραφεί τιμές άνω των 1050 hPa στη Βορειοδυτική Ευρώπη από το 1808.

Αυτή η ατμοσφαιρική διάταξη "Rex Block" στην Ευρώπη (ονομάστηκε έτσι από τον μετεωρολόγο Daniel Rex που τη μελέτησε το 1950) θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ιβηρικής Χερσονήσου μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας. Στο παρακάτω βίντεο εκτός από την πρόβλεψη της ατμοσφαιρικής πίεσης θα παρακολουθήσετε και την πρόγνωση του υετού μέχρι την Παρασκευή 24/01.

Οι αντικυκλώνες ευνοούν το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, δηλαδή την παρουσία ψυχρών αερίων μαζών κοντά στο έδαφος και θερμότερων μαζών ψηλότερα, και έτσι ένα μεγάλο μέρος της ηπείρου θα επηρεαστεί από χαμηλές θερμοκρασίες, ομίχλη και απουσία άλλων φαινομένων. Η ισχυρή θερμοκρασιακή αναστροφή σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία αναμένεται να επηρεάσει τα σήματα που χρησιμοποιούνται σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, καθώς η διάδοσής τους επηρεάζεται άμεσα από τη θερμοκρασία. Ήδη έχουν εκδοθεί δελτία στην αγγλική τηλεόραση για πιθανή απώλεια του σήματος στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα τη Δευτέρα 20/01 και την Τρίτη 21/01.

Στη χώρα μας θα επικρατήσουν οι ξηροί βοριάδες με λίγα ασθενή φαινόμενα κυρίως στα ορεινά, με τη θερμοκρασία να παραμένει κοντά ή λίγο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

 
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΦΛΩΡΙΝΑ 10°C
ΚΟΖΑΝΗ 11°C
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ 11°C
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 11°C
ΔΕΣΚΑΤΗ 11°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΡΟΔΟΣ 24°C
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 24°C
ΛΟΥΤΡΑΚΙ 24°C
ΜΕΘΑΝΑ 24°C
ΒΑΪ 24°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 21:42