Παρασκευή  25  Σεπτεμβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:15  Δύση Ηλίου - Sunset 19:16 - Διάρκεια ημέρας: 12 ώρες   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αντιπυρική περίοδος 2019: Προγνωστικό σύστημα IRIS – Αποτίμηση και αξιολόγηση 

Σύνταξη άρθρου: Θ. Γιάνναρος, Β. Κοτρώνη, Κ. Λαγουβάρδος, Σ. Ντάφης

ΕΑΑ – Πεντέλη

Δύο μήνες από το πέρας της αντιπυρικής περιόδου του 2019, ολοκληρώθηκε η αποτίμηση και η αξιολόγηση του προγνωστικού συστήματος IRIS. Η εφαρμογή του IRIS πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά επιχειρησιακά στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου του 2019, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), παρέχοντας εξειδικευμένες, υπέρ-υψηλής ανάλυσης προγνώσεις για την εξάπλωση 17, συνολικά, δασικών πυρκαγιών.

Στον επόμενο πίνακα συνοψίζονται τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του προγνωστικού συστήματος IRIS για τις 8 από τις 17 πυρκαγιές για τις οποίες το σύστημα ενεργοποιήθηκε κατά την αντιπυρική περίοδο του 2019, και για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα δορυφορικά δεδομένα. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα του πίνακα, η συμφωνία μεταξύ των προβλεφθέντων από το IRIS και των πραγματικών καμένων εκτάσεων, ξεπερνάει το 60%  στα 7 από τα 8 περιστατικά, με τα 4 από τα 8 περιστατικά να παρουσιάζουν συμφωνία άνω του 80%. Σε όλα τα περιστατικά, το προγνωστικό σύστημα IRIS υπερεκτιμά την τελική καμένη έκταση, γεγονός που είναι αναμενόμενο καθώς η πρόγνωση δε λαμβάνει υπόψη τις ενέργειες πυρόσβεσης.  

Απέχοντας τέσσερις μήνες από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου του 2020, το ΕΑΑ/meteo.gr συνεχίζουν την ανάπτυξη και βελτίωση του προγνωστικού συστήματος IRIS, ώστε να καταστεί ένα ισχυρό εργαλείο υποστήριξης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος


 

Το προγνωστικό σύστημα "IRIS" αναπτύχθηκε και λειτουργεί επιχειρησιακά στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG-BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020-DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των συμμετεχόντων κρατών.

Δείτε τη σελίδα του DISARM πατώντας εδώ. Ακολουθήστε τη σελίδα του DISARM στο Facebook πατώντας εδώ.

 
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΦΛΩΡΙΝΑ 10°C
ΚΟΖΑΝΗ 11°C
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ 11°C
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 11°C
ΔΕΣΚΑΤΗ 11°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΡΟΔΟΣ 24°C
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 24°C
ΛΟΥΤΡΑΚΙ 24°C
ΜΕΘΑΝΑ 24°C
ΒΑΪ 24°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 21:42