Πυρκαγιά Ανατολικής Αττικής: Λεπτομερής απεικόνιση του ανέμου

Στο επόμενο βίντεο παρουσιάζεται η εξέλιξη της κατεύθυνσης και ταχύτητας του ανέμου πάνω από την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, στο διάστημα από Δευτέρα 23/07/2018 ώρα 15:30 μέχρι Τρίτη 24/07/2018 ώρα 06:00, όπως αυτή προβλέφθηκε πιλοτικά από το προγνωστικό σύστημα WRF-SFIRE με υψηλή οριζόντια ανάλυση 667m.

Στο βίντεο καταγράφεται η ραγδαία ενίσχυση του ανέμου, Δ και ΝΔ διευθύνσεων, κατά το διάστημα έναρξης της πυρκαγιάς (23/07, 17:00) και μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες (23/07, 21:00), γεγονός το οποίο συνετέλεσε στην ταχεία εξάπλωση της φωτιάς προς την περιοχή του Αγ. Ανδρέα/Μάτι. Καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανέμου έπαιξε η τοπογραφία της περιοχής, η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία ισχυρών καταβατών ανέμων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου από τη Ραφήνα μέχρι τη Νέα Μάκρη. Αξίζεις επίσης να παρατηρηθεί πως παρά τη γενική εξασθένιση του ανέμου μετά τις 22:00 (23/07), μέτριας έντασης άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν, με βάση την πρόγνωση, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, απόρροια της τοπογραφίας και του μικροκλίματος που δημιουργεί η φωτιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο της παραπάνω πληροφορίας δε θα ήταν δυνατό να προκύψει εάν δεν είχε χρησιμοποιηθεί το εξειδικευμένο προγνωστικό σύστημα WRF-SFIRE, το οποίο επιτρέπει την πρόγνωση της εξάπλωσης μιας πυρκαγιάς, λαμβάνοντας υπόψη την αλληλεπίδραση της με την τοπογραφία, την καύσιμη ύλη και τον καιρό.

Θ. Γιάνναρος

-----------------------------------------------------------------------------

Λίγα λόγια για τους ανέμους της Δευτέρας 23/07 στην Αττική

Η συνοπτική κατάσταση της Δευτέρας 23/07 είχε ως αποτέλεσμα την επικράτηση θυελλωδών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων στην Ανατολική Στερεά και Αττική. Όπως διακρίνεται και στον χάρτη που ακολουθεί (ριπές ανέμου από το σύνολο των σταθμών μας στην Αττική) οι ριπές έφτασαν στα 100-120 km/h σε αρκετές περιοχές της Αττικής, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας οι ριπές ξεπέρασαν τα 60 km/h. Σημειώνεται ότι οι δυτικοί άνεμοι ως καταβάτες στις ανατολικές περιοχές της Αττικής έχουν ως αποτέλεσμα την σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας (μεγαλύτερες των 37°C) και χαμηλά επίπεδα υγρασίας, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες γρήγορης εξάπλωσης πυρκαγιών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στους μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΑΑ σε Ισθμό, Αγίους θεοδώρους, Καπαρέλλι Βοιωτίας, Πάρνηθα, Πεντέλη, Ανω Λιόσια, Νέο Κόσμο, οι ριπές ανέμου που καταγράφηκαν την Δευτέρα 23/07 ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί καλοκαιρινούς μήνες κατά την τελευταία οκταετία, που έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν οι συγκεκριμένοι σταθμοί, σε πολλούς δε από αυτούς και ανεξάρτητα διεύθυνσης ανέμου.

 

Κ. Λαγουβάρδος-Σ. Ντάφης-Β. Κοτρώνη

 

-----------------------------------------------------------------------------

Μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται σε Αν. Αττική και Β. Πελ/νησο

Πιλοτική πρόγνωση εξάπλωσης της πυρκαγιάς (Ανανέωση 22:30)

Αξιοποιώντας πληροφορίες για την πιο ακριβή θέση έναρξης της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Κινέττας και τα Γεράνεια Όρη, το επόμενο βίντεο παρουσιάζει την ανανεωμένη πιλοτική πρόγνωση εξάπλωσης της φωτιάς. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται η προβλεπόμενη από το μοντέλο κίνηση της πυρκαγιάς στο διάστημα από Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 ώρα 12:15 μέχρι Τετάρτη 24 Ιουλίου 2018 ώρα 21:00.

Στην ανανεωμένη πρόγνωση του προγνωστικού συστήματος WRF-SFIRE, καταγράφεται με μεγαλύτερη ακρίβεια η γρήγορη αρχική κίνηση της φωτιάς προς την Ολυμπία Οδό και στη συνέχεια η σταδιακή της εξάπλωση.Τονίζεται πως η προβλεπόμενη από το προγνωστικό σύστημα εξάπλωση της πυρκαγιάς δεν λαμβάνει υπόψη τις προσπάθειες κατάσβεσης (βλ. Βίντεο).

 

 

Στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG-BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020-DISARM  (Drought and fIre obServatory and eArly waRning systeM), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αναπτύσσει καινοτόμες μεθοδολογίες εντοπισμού και παρακολούθησης των δασικών πυρκαγιών. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στη σελίδα μας στο facebook (https://www.facebook.com/DroughtAndFireInterreg/) καθώς και στην ιστοσελίδα http://www.interreg-balkanmed.eu/approved-project/16/.

 

Η πυρκαγιά η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018 στα Γεράνεια Όρη, έχει πάρει ιδιαίτερα μεγάλη έκταση. Στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν και πνέουν ενισχυμένοι άνεμοι δυτικών διευθύνσεων οι οποίοι συνετέλεσαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς. Στην Εικόνα 1 βλέπετε δορυφορική εικόνα της πυρκαγιάς και του καπνού στις 12:20 ώρα Ελλάδας. Μεγάλα μέτωπα πυρκαγιών υπάρχουν επίσης και στην Ανατολική Αττική στον Νέο Βουτζά και στον Κάλαμο, καθώς και στη Βόρεια Πελοπόννησο, πολύ κοντά στο Ζεμενό Κορινθίας.

Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα από τον Sentinel-2 στις 12:20, 23 Ιουλίου 2018.

 

Από το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι ριπές του ανέμου σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται κοντά στις πυρκαγιές, από τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018, ξεπερνούν τα 90 km/h. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι περιοχές: Ισθμός Κορίνθου με 101 km/h, Κρυονέρι Κορινθίας 100 km/h, Πεντέλη - ΕΑΑ 95 km/h, ενώ υψηλές ριπές ανέμου έχουν καταγραφεί σε Ραφήνα και Ελευσίνα 84 km/h και Αγίους Θεοδώρους 76 km/h

 

 

Θ. Γιάνναρος, Σ. Ντάφης, Α. Καραγιαννίδης, Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη

Δευτέρα 23/07/2018, 22:30
ΕΑΑ,Πεντέλη

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου