Ισχυρός παγετός στη Δυτική Μακεδονία – Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων και των ισχυρών ανέμων στα ανατολικά

Σύνταξη άρθρου: Ι. Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020, 09:30

                                     

Παγετός εκδηλώθηκε τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 01/12 στα βόρεια ηπειρωτικά, όπου στη Δυτική Μακεδονία ήταν ισχυρός. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, στo Νέο Καύκασο Φλώρινας τις πρωινές ώρες της Τρίτης 01/12, η θερμοκρασία έφτασε τους -7,6 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι οκτώ χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες παρουσιάζονται στον παρακάτω Πίνακα 1.

  

 

Πίνακας 1. Οι oκτώ χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες την Τρίτη 01/12, όπως καταγράφτηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ Meteo.gr.       

 

 

Σημαντικά ύψη βροχής έχουν σημειωθεί στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας από τα μεσάνυχτα έως τις 09:00 της Τρίτης 01/12, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να σημειώνονται στην Κρήτη και στις Σποράδες, όπως καταγράφονται από το δίκτυο μας και παρουσιάζονται στον Πίνακα 2.

 

Πίνακας 2. Τα oκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχής από τα μεσάνυχτα έως τις 09:00 της Τρίτης 01/12, όπως καταγράφτηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ Meteo.gr.       

 

 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι βροχές θα συνεχιστούν και το υπόλοιπο της ημέρας στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ στο Νότιο Αιγαίο και μετά το μεσημέρι στη Νότια Πελοπόννησο θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες. Στην Κρήτη, οι βροχές θα συνεχιστούν κυρίως στα βόρεια τμήματα του νησιού, όπου υπάρχει πιθανότητα και για τοπικές καταιγίδες, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.  

Παράλληλα, οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που επικρατούν στο Αιγαίο με τις εντάσεις τους τις πρωινές ώρες της Τρίτης 01/12 στο μετεωρολογικό σταθμό της Παξιμάδας Καρύστου να φτάνουν τα 95 km/h, σταδιακά μέσα στην ημέρα θα εξασθενήσουν και τις βραδινές ώρες δεν θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, όπως παρουσιάζεται στο Χάρτη, ο οποίος ακολουθεί.  

 

 

 

 

Χάρτης. Εκτιμώμενες εντάσεις ανέμων για (πάνω) τις πρωινές ώρες και (κάτω) τις βραδινές ώρες της Τρίτης 01/12, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου