Καταστροφικές πλημμύρες στις Άλπεις την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020, 17:30

Για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μήνα η Νοτιοανατολική Γαλλία πλήττεται από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, αυτή τη φορά λόγω της κακοκαιρίας "Alex" όπως ονοματίστηκε από την Γαλλική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο πίνακας δείχνει τα μεγαλύτερα ημερήσια ύψη υετού που καταγράφηκαν την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 και από τις τιμές του γίνεται εύκολα αντιληπτή η επιρροή της έντονης ορογραφίας των Άλπεων: σε ορεινές περιοχές καταγράφηκαν έως και 500 mm ημερησίως που αντιστοιχούν σε φυσιολογικά ύψη βροχής 4-5 μηνών, ενώ στα παραθαλάσσια οι βροχοπτώσεις ήταν πολύ πιο ασθενείς (πχ. Νίκαια, Κάννες < 45 mm). 

 

 

Ακόμη και αν οι ραγδαίες βροχοπτώσεις εντοπίστηκαν στις ορεινές περιοχές των Άλπεων, πολλοί χείμαρροι σε χαμηλά υψόμετρα υπερχείλισαν προκαλώντας καταστροφές σε εκατοντάδες κτίρια, γέφυρες και δρόμους. Συνολικά 20 άνθρωποι αγνοούνται στις Γαλλικές Άλπεις, 17 άνθρωποι στις Ιταλικές Άλπεις, και 1 άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου 03/10. Οι εικόνες απου ακολουθούν είναι ενδεικτικές των καταστροφικών πλημμυρών στις Άλπεις αλλά αναδεικνύουν για πολλοστή φορά την έλλειψη σωστού οικιστικού σχεδιασμού σε όχθες χειμάρρων και ποταμών

 

 

 

Αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης από το Σαββάτο 3 Οκτωβρίου 2020

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020, 09:30

 

Αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης αναμένονται στην ατμόσφαιρα της χώρας μας από το Σάββατο 03/10. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η αύξηση των συγκεντρώσεων ξεκινά από τα δυτικά και σταδιακά θα επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο φορτίο σκόνης θα εντοπίζεται στο Ιόνιο και στα Δυτικά Ηπειρωτικά και από τη Δευτέρα 05/10 σε όλα τα ηπειρωτικά (πλην της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης), στο Ιόνιο και στη Δυτική Κρήτη. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η συγκέντρωση σκόνης κοντά στην επιφάνεια του εδάφους καθώς και ο επιφανειακός άνεμος.

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου