Πιο δυνατά και πιο συχνά τα μελτέμια του Αιγαίου

Σύνταξη άρθρου: Κ. Λαγουβάρδος, Α. Καραγιαννίδης
ΕΑΑ – Πεντέλη, Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020, 18:30

 

Ισχυρό και επίμονο ήταν το μελτέμι, στο Αιγαίο τον φετινό Ιούλιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Ο μετεωρολογικός σταθμός στο Δημαρχείο της Τήνου κατέγραψε 26 ημέρες με δυνατό μελτέμι, με ριπές που ξεπερνούσαν τα 50 χλμ/ώρα, όπως ανέφερε σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» ο διευθυντής Ερευνών του ΕΑΑ Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό ημερών με ενισχυμένο μελτέμι από το 2009, οπότε λειτουργεί ο μετεωρολογικός σταθμός. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος ημερών με μελτέμι για τον Ιούλιο είναι περίπου 16.

Ο μήνας με τα ισχυρότερα και πιο επίμονα μελτέμια είναι ο Αύγουστος. Καθόσον όμως η μέση θερμοκρασία στην Ανατολική Μεσόγειο παρουσιάζει αυξητική τάση λόγω της κλιματικής αλλαγής, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν και οι ημέρες με μελτέμι και μάλιστα θα επεκταθούν χρονικά και στο Σεπτέμβριο.

Πηγή: Καθημερινή με στοιχεία από το www.meteo.gr

Τα μελτέμια δημιουργούνται από συνδυασμό αντικυκλωνικών συνθηκών στην Βαλκανική με χαμηλές πιέσεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το αποτέλεσμα είναι η ροή του αέρα από Βορρά προς Νότο στο Αιγαίο. Η κίνηση αυτή διατηρεί σχετικά χαμηλά τις τιμές θερμοκρασίας στις περιοχές που επηρεάζονται από το μελτέμι. Ο φετινός Ιούλιος ήταν σχετικά δροσερός, λόγω και της επικράτησης των μελτεμιών. Παρά τα δύο θερμά επεισόδια στις αρχές και στο τέλος του, στο διάστημα από 5-25 Ιουλίου οι τιμές της θερμοκρασίας ήταν ελαφρά χαμηλότερες από τους μέσους όρους της τελευταίας δεκαετίας.

Παρά την ευεργετική του δράση στις περιοχές που επηρεάζονται από το μελτέμι, η θερμοκρασία στην υπόλοιπη χώρα δεν παρουσιάζει καμία ουσιαστική εξάρτηση από αυτό. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ακόμη και σε κοντινά σημεία. Για παράδειγμα την Πέμπτη 30/07, ενώ ο Διόνυσος και η Πεντέλη στα βόρεια του νομού Αττικής είχαν 31° C και 32° C αντίστοιχα ενώ στο κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά η θερμοκρασία έφτασε τους 38° C.  

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου