Πολύ μεγάλος αριθμός ημερών με ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου

Σύνταξη άρθρου: Κ. Λαγουβάρδος, Ι. Κωλέτσης

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020, 14:00

 

Ο πίνακας που ακολουθεί (πατήστε πάνω του για μεγέθυνση) δίνει τις ημέρες με ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο από το 2009 ως και το 2020 για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Ως κριτήριο για τον χαρακτηρισμό της ημέρας τέθηκε το όριο των 50 km/h ως μέγιστη ριπή ανέμου στο σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr στην Τήνο-Δημαρχείο.

 

 

Όπως διακρίνεται, φέτος ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία 12 χρόνια (έτη λειτουργίας του σταθμού στο νησί) όπου σχεδόν όλες τις ημέρες του πρώτου δεκαπενθήμερου, σημειώθηκε ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο (14 από τις 15 ημέρες).

Υπενθυμίζουμε ότι για την καλύτερη καταγραφή του ανεμολογικού πεδίου στην περιοχή, τον Ιούλιο του 2019 τοποθετήθηκε και δεύτερος σταθμός στην Τήνο, στην περιοχή Πόρτο, στο νότιο τμήμα του νησιού. Ο σταθμός αυτός καλύπτει με μετρήσεις ανέμου την περιοχή του στενού Τήνου-Μυκόνου, περιοχή η οποία είναι γνωστή για τις μεγάλες ταχύτητες ανέμου όλες τις εποχές του χρόνου, επομένως θα αποτελέσει ένα σημαντικό βοήθημα για τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τη Δευτέρα 13/07, ο μετεωρολογικός σταθμός στην περιοχή Πόρτο, κατέγραψε ριπή ανέμου στα 113 km/h.

 

Οι μετρήσεις του σταθμού δίνονται στην ιστοσελίδα

http://www.meteo.gr/stations/tinosporto

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου