Προσγειώνοντας ένα αεροπλάνο 180 τόννων κατά τη διάρκεια της "Sabine"

Με υψηλές τιμές αδρεναλίνης ολοκληρώθηκε η προσγείωση του αεροσκάφους τύπου Α330 την Κυριακή 09/02 στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας Οι θυελλώδεις άνεμοι της "Sabine" αφού πρώτα σάρωσαν τη Μεγάλη Βρετανία συνέχισαν ακάθεκτοι πάνω από την Ολλανδία τη Γερμανία και τη Δανία. Η προσγείωση έγινε με μέσο άνεμο 38 κόμβων (70 km/h) ενώ μετά από μιάμιση ώρα κατά την απογείωση η επιφανειακή ταχύτητα τού ανέμου ήταν ήδη 46 κόμβοι (85 km/h).

Ευχαριστούμε τον Ιωάννη Παπαδόπουλο για την παροχή του βίντεο.

Ουράνιο τόξο ομίχλης στην Κωπαΐδα

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

Ο Παναγιώτης Τσούρας φωτογραφίσε ένα ουράνιο τόξο ομίχλης την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020 στον κάμπο της Κωπαΐδας, όταν η ομίχλη είχε σχεδόν διαλυθεί υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας που θερμαίνει το έδαφος και τον υπερκείμενο αέρα. Οι περισσότεροι από εσάς ίσως να μην έχετε δει από κοντά ένα τέτοιο ουράνιο τόξο, όμως αν την επόμενη φορά που θα συναντήσετε ομίχλη θέλετε να το παρατηρήσετε, συνεχίστε την ανάγνωση. 

 

 

- Τι είναι τα ουράνια τόξα ομίχλης; 


Τα ουράνια τόξα ομίχλης (fogbows) σχηματίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και τα ουράνια τόξα. Ένα μέρος του ηλιακού φωτός που εισέρχεται στα μικροσκοπικά σταγονίδια της ομίχλης αντανακλάται εσωτερικά μια φορά και εξέρχεται, για να σχηματίσει ένα μεγάλο κύκλο απέναντι από τον ήλιο. Η πιο σημαντική διαφορά με τα κοινά ουράνια τόξα είναι το μέγεθος των σταγονιδίων που τα δημιουργούν. Τα ουράνια τόξα σχηματίζονται από σταγόνες βροχής που είναι τόσο μεγάλες ώστε οι ακτίνες που διέρχονται από αυτές ακολουθούν καλά καθορισμένες διαδρομές γεωμετρικής οπτικής. Τα τόξα ομίχλης σχηματίζονται από πολύ μικρότερα σταγονίδια ομίχλης που διαθλούν εκτενώς στο φως και τότε έχουμε το φαινόμενο της περίθλασης.
Οι ανακλώμενες ακτίνες φωτός που εξέρχονται από τα σταγονίδια διαφέρουν ως επί το πλείστον από 135° έως 150° από την προσπίπτουσα διεύθυνσή τους και παράγουν το κύριο τόξο ομίχλης με ακτίνα 30° - 45°. Η απόκλιση αντιστοιχεί στη γεωμετρική οπτική γωνία ελάχιστης εκτροπής περίπου 138° για ένα ουράνιο τόξο ακτίνας 42°.
Τα ουράνια τόξα ομίχλης είναι σχεδόν λευκά, και μερικές φορές διακρίνονται ξεθωριασμένα κόκκινα χρώματα εξωτερικά και μπλε εσωτερικά. Τα χρώματα φαίνονται έτσι, επειδή το τόξο σε κάθε χρώμα είναι τόσο ευρύ που τα χρώματα επικαλύπτονται. Επιπρόσθετα, όπως μπορείτε να διακρίνετε εύκολα στην φωτογραφία, υπεράριθμα διατεταγμένα τόξα ομίχλης μέσα στο κύριο τόξο παράγονται από την εποικοδομητική και καταστροφική συμβολή επικαλυπτόμενων κορυφών κύματος κατά μήκος της κύριας διαδρομής φωτός, με αποτέλεσμα το ανθρώπινο μάτι να βλέπει ένα σχεδόν ενιαίο τόξο.

 

- Πού θα τα βρείτε; 


Τα ουράνια τόξα ομίχλης μπορείτε να βρείτε οπουδήποτε σχηματίζεται ομίχλη και ταυτόχρονα επικρατεί ηλιοφάνεια. Συνήθως η ομίχλη είναι πυκνή νωρίς το πρωί, ενώ όταν οι ηλιακές ακτίνες διεισδύσουν στην ομίχλη τότε γίνεται πιο αραιή. Αν κοιτάξετε προς μια κατεύθυνση αντίθετα του ήλιου σε γωνία περίπου 35° - 40° όταν ο ήλιος βρίσκεται περίπου 30° - 40° ψηλά από τον ορίζοντα, τότε πολύ πιθανό να διακρίνετε ένα τόξο ομίχλης. Το πιθανότερο όμως είναι να εμφανιστεί αμυδρά και όχι τόσο έντονα όσο στη φωτογραφία του Παναγιώτη Τσούρα, και συνήθως είναι μεγαλύτερα από τα ουράνια τόξα. Πιο σπάνια, αν ταυτόχρονα δημιουργηθεί αραιή ομίχλη κοντά στο έδαφος και το φεγγάρι φωτίζει έντονα κοντά στον ορίζοντα, τότε μπορεί να παρατηρήσετε και πάλι ουράνιο τόξο ομίχλης.
Οι προγνώσεις τις επόμενες ημέρες δείχνουν μια έντονη θερμή μεταφορά αερίων μαζών προς τη χώρα μας, κάτι που θα δημιουργήσει πρωινές ομίχλες πάνω από την ψυχρή θάλασσα. Είναι καλή ευκαιρία να «κυνηγήσετε» τόξα ομίχλης νωρίς το πρωί και να μας στείλετε τις φωτογραφίες σας είτε στα κοινωνικά μας δίκτυα Facebook, Instagram, Twitter, είτε στην ειδική φόρμα αποστολής φωτογραφιών

 

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου