Βροχές και θυελλώδεις βοριάδες στα ανατολικά – Βαθμιαία βελτίωση του καιρού

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019, 10:00

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας που επηρεάζει τη χώρα μας από τη Δευτέρα 07/10, με σημαντικά ύψη βροχής στα ανατολικά ηπειρωτικά. Ενδεικτικά, ο μετεωρολογικός σταθμός στη Ζαγορά Πηλίου, από τη Δευτέρα 07/10 έως και τις πρωινές ώρες της Τρίτης 08/10 (09:00), έχει καταγράψει 187 mm βροχής. Υπενθυμίζεται, ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε 1 λίτρο νερού σε επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου.

 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, την Τρίτη 08/10 προβλέπονται βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια και τη Βόρεια Κρήτη, ενώ τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο και τις πρωινές ώρες στο Κεντρικό Ιόνιο. Τα φαινόμενα στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανόν στα βόρεια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες έως το μεσημέρι ενδέχεται να είναι κατά τόπους έντονα, ενώ βαθμιαία οι βροχές θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά ηπειρωτικά (Χάρτης 1).     

 

 

Χάρτης 1. Εκτιμώμενα ύψη βροχής κατά τη διάρκεια της Τρίτης 08/10/2019. Με κύκλο περικλείονται οι περιοχές όπου αναμένονται τα έντονα φαινόμενα.

 

Παράλληλα, σημαντική είσχυση θα παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι στα ανατολικά, με την ένταση των ανέμων να φτάνει στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο τα 8 μποφόρ, όπως εμφανίζεται στο Χάρτη 2. Εξασθένηση των θυελλωδών βοριάδων αναμένεται από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 08/10.

 

 

Χάρτης 2.Εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις των ανέμων για την Τρίτη 08/10/2019.

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου