Παρασκευή  25  Σεπτεμβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:15  Δύση Ηλίου - Sunset 19:16 - Διάρκεια ημέρας: 12 ώρες   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Ζηνοβία σε αριθμούς

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Στ. Ντάφης, Στρ. Βουγιούκας, Ι. Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019, 17:00

 

Μαζί με το 2019 μας αφήνει και η Ζηνοβία, και όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις , ετοιμάσαμε ένα απολογισμό της κακοκαιρίας. Ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νότια και ανατολικά, χιονοπτώσεις κυρίως στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και τα ορεινά της Κρήτης, πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της Ζηνοβίας. Απαγορευτικό απόπλου για 36 ώρες από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο και απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της χώρας, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο της Εθνικής οδού Αθηνών –Λαμίας, περιλαμβάνονται στα κυριότερα προβλήματα που προκάλεσε.  

Το πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών /meteo.gr  με τη βοήθεια των κατά τόπους συνεργατών και φίλων, μας δίνει την δυνατότητα να συνθέσουμε μια συνοπτική εικόνα της κακοκαιρίας σε αριθμούς. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται ενδεικτικές καταγραφές από το δίκτυο των σταθμών μας.

Ιδιαίτερα για τις χιονοπτώσεις  στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και με τη βοήθεια αναφορών καταφέραμε να ετοιμάσουμε ένα χάρτη με εκτιμήσεις  ύψους χιονιού σε επιλεγμένες περιοχές. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στα ορεινά της Κρήτης. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, πρωτοπορώντας στον Ελληνικό χώρο, έχει εγκαταστήσει χιονομετρικό σταθμό στο καταφύγιο Καλλέργη Χανίων, ο οποίος παρέχει αδιάλειπτα ακριβείς καταγραφές ύψους χιονόστρωσης. Από την ανάλυση των καταγραφών αυτό προκύπτει ότι κατά το διήμερο 29-30/12 στο καταφύγιο Καλλέργη έπεσαν 108 εκατοστά νέου χιονιού.

Η επιστημονική ομάδα του meteo.gr σας εύχεται ολόψυχα Καλή Πρωτοχρονιά, υγεία και χαρές για το 2020!
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΦΛΩΡΙΝΑ 10°C
ΚΟΖΑΝΗ 11°C
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ 11°C
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 11°C
ΔΕΣΚΑΤΗ 11°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΡΟΔΟΣ 24°C
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 24°C
ΛΟΥΤΡΑΚΙ 24°C
ΜΕΘΑΝΑ 24°C
ΒΑΪ 24°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 21:42