Τρίτη  22  Μαΐου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:08  Δύση Ηλίου - Sunset 20:33 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 24 λεπτά H
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


Οι πυρκαγιές στη Ρωσία επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη (22/05/2018)

Οι πυρκαγιές που μαίνονται στη Σιβηρία και άλλα μέρη της Ρωσίας μπορεί να έχουν δραστικές συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι πυρκαγιές στην περιοχή Αμούρ που ξεκίνησαν στις αρχές του 2018 έχουν καταστρέψει έξι φορές μεγαλύτερη περιοχή από αυτές την ίδια χρονική περίοδο το 2017, σύμφωνα με την Greenpeace, και έχουν απελευθερώσει μέσα σε ένα μήνα περίπου τις διπλάσιες ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Μόσχας.

Αυτή την άνοιξη, οι ξηρές και ζεστές συνθήκες στη Σιβηρία έχουν ευνοήσει την εμφάνιση πυρκαγιών, οι οποίες το Μάιο έχουν γιγαντωθεί. Οι αγρότες της Σιβηρίας συχνά βάζουν οι ίδιοι πυρκαγιές προκειμένου να αναπληρώσουν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους ή για να εκμεταλλευτούν μεγαλύτερες εκτάσεις γης, αλλά οι άνεμοι μπορεί να οδηγήσουν τις φωτιές εκτός ελέγχου.

Μετά από ένα χειμώνα με λίγα χιόνια και ισχυρούς ανέμους, περιοχές στη Ρωσία που ήταν δάση μόλις πριν από μερικές δεκαετίες, έχουν υποστεί έντονες πυρκαγιές. Καθώς αυτές οι πυρκαγιές μαίνονται εκτός ελέγχου, οι συνέπειες γίνονται αισθητές όχι μόνο στον ντόπιο πληθυσμό, αλλά και στους ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι πυρκαγιές του Αμούρ έχουν απελευθερώσει περίπου 110 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με τη Greenpeace, κάθε πυρκαγιά θερμαίνει τον πλανήτη. Στην κλίμακα των πυρκαγιών του Αμούρ, πρόκειται για μία τεράστια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και μια σημαντική αποτυχία στις προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η αιθάλη από τις πυρκαγιές, δηλαδή η καπνιά, τα ακάθαρτα σωματίδια άνθρακα που προκύπτουν από την ατελή καύση των υδρογονανθράκων, έχει επίσης αρνητική επίδραση. Ο άνεμος μπορεί να μεταφέρει μαύρο άνθρακα στον πάγο και το χιόνι της Αρκτικής, μειώνοντας τις ανακλαστικές ιδιότητές τους, γεγονός που αυξάνει την ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας που απορροφάται από την επιφάνεια και επιταχύνει την τήξη του χιονιού και του πάγου.

Οι άνθρωποι ευθύνονται για το 90% των πυρκαγιών, πράγμα που όμως ταυτόχρονα σημαίνει ότι είναι εφικτή η αποτροπή τους, με τη λήψη κατάλληλων μέτρων.


Kαταχωρήθηκε πριν 4 ώρες

Ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2018 (22/05/2018)

Ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι έπνευσαν τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2018. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι ισχυρότερες ριπές καταγράφηκαν στην Παξιμάδα Καρύστου (79 χλμ/ώρα), στον Καβομαλιά (77 χλμ/ώρα), στο λιμάνι της Μυκόνου (71 χλμ/ώρα), στην Πάρνηθα (71 χλμ/ώρα), στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας (69 χλμ/ώρα), και στην Πεντέλη (69 χλμ/ώρα).


Kαταχωρήθηκε πριν 18 ώρες

Βροχές και καταιγίδες τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2018 (22/05/2018)

Βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2018. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τα μεγαλύτερα ύψη ολικού υετού καταγράφηκαν στην Αγία Κυριακή Ιωαννίνων (37.6 χιλιοστά), στην Αμαλιάδα (33.2 χιλιοστά), στις Σέρρες (23.6 χιλιοστά), στη Δωδώνη (20.8 χιλιοστά), και στην Τύρια Ιωαννίνων (16.4 χιλιοστά).


Kαταχωρήθηκε πριν 18 ώρες

Πάνω από τους 34 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2018 (21/05/2018)

Υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας 21 Μαΐου 2018, κυρίως στα δυτικά και νότια. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στη Σητεία (34.4), στον Αρφαρά Μεσσηνίας (33.9), στο Πετροκεφάλι Μοιρών (33.4), στην Γόρτυνα Ηρακλείου (32.9), και στον Πύργο Ηλείας (32.5).


Kαταχωρήθηκε πριν 23 ώρες

Υποχώρησε λίγο η θερμοκρασία την Κυριακή (20/05/2018)

Μικρή υποχώρηση παρουσιάσαν οι μέγιστες θερμοκρασίες την Κυριακή 20 Μαΐου 2018. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στις Μοίρες Ηρακλείου (33.4), στη Βαγιωνιά Ηρακλείου (33.2), στην Λίνδο Ρόδου (32.4), στον Πύργο Ηλείας και στο Νεοχώρι Άρτας (30.4), στο Κομπότι Άρτας, στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας και στον Πλακιά Ρεθύμνου (30.3).


Kαταχωρήθηκε χθές

Αξιόλογες οι βροχοπτώσεις της Κυριακής 20 Μαΐου 2018 (20/05/2018)

Αξιόλογες βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν στα ηπειρωτικά την Κυριακή 20 Μαΐου 2018. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και έως τις 23:30 περίπου τοπική ώρα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στο Βουργαρέλι Άρτας (80 χιλιοστά), στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας (54 χιλιοστά), στην Καλαμπάκα (33 χιλιοστά), στην Κοζάνη (31 χιλιοστά), στην Αμφίκλεια (28 χιλιοστά), στο Καρπενήσι, στη Βωβούσα Ιωαννίνων και στο Πολύδροσο Φωκίδας (26 χιλιοστά).


Kαταχωρήθηκε χθές

Η Γη βιώνει θερμότερες θερμοκρασίες από το μέσο όρο εδώ και 400 συνεχόμενους μήνες (20/05/2018)

Για 400 διαδοχικούς μήνες, δηλαδή για μία περίοδο που ξεπερνά τα 33 χρόνια, η θερμοκρασία της Γης βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο, με την κλιματική αλλαγή λόγω των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων να αποτελεί τον κυριότερο λόγο πίσω από αυτή την ανησυχητική τάση.

Το αρνητικό ορόσημο αναφέρθηκε στη μηνιαία έκθεση παγκόσμιου κλίματος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των Ηνωμένων Πολιτειών, για το μήνα Απρίλιο. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο Απρίλιος του 2018 είχε την τρίτη υψηλότερη θερμοκρασία κάθε Απριλίου από τότε που η NOAA άρχισε να διατηρεί αρχεία θερμοκρασίας το 1880. Επίσης, 18 από τα θερμότερα 19 έτη στην καταγεγραμμένη ιστορία έχουν συμβεί από το 2000 έως το 2017.

«Η παγκόσμια υπερθέρμανση οφείλεται κυρίως στην ανθρωπογενή δραστηριότητα», δήλωσε στο CNN η κλιματολόγος του NOAA, Αχίρα Σάντσεζ. «Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών στο μέλλον», πρόσθεσε.

Οι θερμοκρασίες επηρεάζονται και από φυσικά φαινόμενα όπως το Ελ Νίνιο, το οποίο επηρέασε ιδιαίτερα τις υψηλές θερμοκρασίες του 2016. Ωστόσο, αν δεν υπήρχε ο ανθρώπινος παράγοντας, ο αντίκτυπος στην παγκόσμια μέση θερμοκρασία θα χαρακτηριζόταν από μεταβλητότητα, αλλά τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια σημαντικών ηφαιστειακών εκρήξεων, η παγκόσμια θερμοκρασία μπορεί να μειωθεί, επειδή η τέφρα και το νέφος αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία μακριά από τη Γη.

Όταν οι κλιματολόγοι αναφέρονται σε μέσες θερμοκρασίες, συγκρίνουν τους αριθμούς με τους μέσους όρους του 20ού αιώνα για ένα συγκεκριμένο μήνα ή έτος. Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή, οι 400 διαδοχικοί μήνες με υψηλότερη θερμοκρασία από το μέσο όρο, αναφέρονται στις μέσες θερμοκρασίες των 100 ετών μεταξύ του 1900 και του 2000.


Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες το Σάββατο 19/05/2018 (20/05/2018)

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν το μεσημέρι του Σαββάτου 19 Μαΐου 2018 στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στο Ανατολικό Ηράκλειο (35.1), στην Κνωσσό (34.8), στο λιμάνι του Ηρακλείου (34.7), στην Κατταβιά Ρόδου και στη Σητεία (34.6), στο Δυτικό Ηράκλειο και στην Κάσο (34.3)στη Θήβα και στον Άγιο Νικόλαο (34.1).


Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Οι μέγιστες θερμοκρασίες της Παρασκευής 18 Μαΐου (19/05/2018)

Σχετικά υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Μαΐου 2018 σε πολλές περιοχές. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στη Λίνδο (34.2), στα Σταυρακια Ηρακλείου (33.2), στη Λιβαδειά και στη Βαγιωνιά Ηρακλείου (32.9), στη Θήβα και στη Ζαχάρω Ηλείας (32.8), στο Φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου και στην Κάλυμνο (32.6).


Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Η κλιματική αλλαγή παρατείνει την εποχή των αλλεργιών (18/05/2018)

Η φετινή εποχή των αλλεργιών ήταν ιδιαίτερα δύσκολη σε όλη τη Βόρεια Αμερική λόγω της έντονης παραγωγής γύρης, και πρόσφατες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το πρόβλημα μπορεί να συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

«Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξητική τάση της μέσης θερμοκρασίας στο περιβάλλον, αναγκάζει τις εποχές απελευθέρωσης γύρης να ξεκινούν λίγο νωρίτερα και επίσης να διαρκούν λίγο περισσότερο», δήλωσε ο καθηγητής Στάνλεϊ Φάινμαν, πρώην πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, σε συνέντευξή του στην αμερικανική τηλεόραση. «Συνεπώς, οι ασθενείς υποφέρουν επειδή είναι εκτεθειμένοι στη γύρη, για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους», πρόσθεσε.

Οι χειμώνες που είναι πιο θερμοί και υγροί σε σχέση με αυτούς του παρελθόντος, σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες εποχές φθινοπώρου και άνοιξης, συμβάλλουν σε ένα περιβάλλον όπου κάθε βλάστηση μπορεί να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες γύρης για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Στη Βόρεια Αμερική, ο δρυς, το σφενδάμι και η σημύδα παράγουν σήμερα άφθονες ποσότητες γύρης, όπως και η λεύκα και η τέφρα. Χορτάρια, βότανα και λουλούδια, όπως η πικραλίδα, συμβάλλουν επίσης στην εποχή των αλλεργιών.

Οι άνθρωποι υποφέρουν από αυξημένα αλλεργικά συμπτώματα λόγω του τρόπου με τον οποίο έχουμε αλλάξει δραματικά τον πλανήτη και τον τρόπο ζωής μας. «Η κλιματική αλλαγή, η παγκοσμιοποίηση, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η υπερβολική αποστείρωση του περιβάλλοντος στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, είναι μόνο μερικές από τις αιτίες που, από κοινού, εισήγαγαν νέα αλλεργιογόνα στο περιβάλλον μας, προκαλώντας περιττό πόνο και δυσφορία», ανέφερε ο ιατρικός διευθυντής Φροντίδας Αλλεργιών και Άσθματος της Νέας Υόρκης, Κλίφορντ Μπάσετ, στην ίδια συνέντευξη.


Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Υψηλές θερμοκρασίες την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 (18/05/2018)

Υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 17 Μαΐου 2018 κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στο Αιγαίο. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στην Άνδρο (33.8), στο Θεολόγο Φθιώτιδας και στη Βαγιωνιά Ηρακλείου (32.8), στις Μοίρες Ηρακλείου (32.6), στη Λάρισα (32.5), στην Κατταβιά Ρόδου και στο Φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου (32.4) και στους Μολάους Λακωνίας (32.3).


Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Ινδία: Οι πρόσφατες θανατηφόρες «καταιγίδες» σκόνης προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή (16/05/2018)

Η Ινδία διανύει μία περίοδο με ισχυρές και θανατηφόρες «καταιγίδες» σκόνης φέτος. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 71 άνθρωποι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα καταιγίδων και κατακλυσμού σκόνης. Η πληγείσα περιοχή εκτείνεται από τη δυτική Βεγγάλη στα ανατολικά της χώρας, έως το Ουτάρ Πραντές στα βόρεια. Οι καταιγίδες αναμένεται να συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα.

Αν και οι καταιγίδες σκόνης είναι συχνό φαινόμενο κατά την ξηρή περίοδο της Ινδίας, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, φέτος η ένταση και η συχνότητά τους είναι ιδιαίτερα έντονη και καταστροφική. Καθώς οι σκόνες μεταφέρονται με ανέμους έντασης έως και 100 χιλιομέτρων την ώρα, καταστρέφουν δέντρα, σπίτια, διαταράσσουν τις μεταφορές και σε κάποιες περιπτώσεις κοστίζουν ζωές. Νωρίτερα αυτό το μήνα, 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο.

Οι Ινδοί αξιωματούχοι εργάζονται για την εκτίμηση των ζημιών. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι από τις πρόσφατες καταιγίδες σκόνης επλήγησαν περισσότερα από 120 εκατομμύρια άτομα. Αυτές οι καταιγίδες είναι φυσιολογικό μέρος του εαρινού κλίματος στην Ινδία. Αυτό που είναι ασυνήθιστο φέτος είναι η ένταση των ανέμων. Ο θερμός, ξηρός αέρας ανυψώνεται στη διάρκεια των καταιγίδων, όπου ψύχεται γρήγορα. Αυτός ο ψυχρότερος αέρας επιστρέφει στη συνέχεια προς το έδαφος ως ισχυρός άνεμος.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η φετινή έντονη περίοδος οφείλεται στις θερμοκρασίες ρεκόρ που σημειώθηκαν πρόσφατα στη νότια Ασία. Νωρίτερα το Μάιο, στην πόλη Ναγουαμπσά στο Πακιστάν καταγράφηκε θερμοκρασία 50,2 βαθμών Κελσίου. Αυτή η υπερβολική θερμότητα και οι σχετικές καταιγίδες σκόνης είναι ακριβώς ο τύπος των ακραίων καιρικών φαινομένων που προβλέπουν οι επιστήμονες ότι θα έχουν στο εγγύς μέλλον μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.


Kαταχωρήθηκε 6 μέρες πριν

Πάνω από 10 εκατ. άτομα απασχολούνται στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως (16/05/2018)

Για πρώτη φορά, ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει ξεπεράσει τα δέκα εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

Συγκεκριμένα, το 2017, 10,3 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονταν στην ανανεώσιμη ενέργεια, με το 60% των θέσεων εργασίας να βρίσκονται στην Ασία. Η ηλιακή ενέργεια ήταν ο μεγαλύτερος εργοδότης με σχεδόν 3,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Το 2017, η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δημιούργησε πάνω από 500.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον IRENA, που έχει έδρα το Αμπού Ντάμπι. Πρόκειται για μία αύξηση ύψους 5,3% σε σχέση με το 2016. Οι χώρες με τις περισσότερες θέσεις εργασίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Βραζιλία, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 70% των θέσεων εργασίας στον τομέα. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του IRENA, Αντνάν Αμίν, η ανανεώσιμη ενέργεια έχει γίνει ένας πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, γεγονός που αντικατοπτρίζεται από τον αυξανόμενο αριθμό θέσεων εργασίας στον τομέα.

Ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε σχεδόν κατά 9% σε σχέση με το 2016, μετά από νέες εγκαταστάσεις 94 γιγαβάτ πέρυσι. Περίπου τα δύο τρίτα, ή 2,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ηλιακή ενέργεια βρίσκονται στην Κίνα. Τα υγρά βιοκαύσιμα είναι ένας άλλος μεγάλος εργοδότης με 1,9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, καθώς και η υδροηλεκτρική ενέργεια με 1,5 εκατομμύριο θέσεις. Οι θέσεις εργασίας στην αιολική βιομηχανία σημείωσαν μικρή μείωση, αριθμώντας 1,15 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ όλο και περισσότερες χώρες απολαμβάνουν τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη της καθαρότερης ενέργειας, οι περισσότερες κατασκευές συμβαίνουν σε σχετικά λίγες χώρες.

«Τα στοιχεία υπογραμμίζουν επίσης μια όλο και περισσότερο περιφερειακή εικόνα, δείχνοντας ότι στις χώρες όπου υπάρχουν ελκυστικές πολιτικές, τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη της ανανεώσιμης ενέργειας είναι πιο εμφανή. Βασικά, τα στοιχεία αυτά υποστηρίζουν την ανάλυσή μας ότι η αποκεντροποίηση του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος μπορεί να αναπτύξει την παγκόσμια οικονομία και να δημιουργήσει έως και 28 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα μέχρι το 2050», δήλωσε ο Αμίν.


Kαταχωρήθηκε 6 μέρες πριν

Τα περισσότερα απειλούμενα θαλάσσια ζώα προβλέπεται ότι θα αφανιστούν λόγω της υπερθέρμανσης έως το 2100 (15/05/2018)

Ο ρυθμός εξαφάνισης των προστατευόμενων θαλάσσιων ζώων αναμένεται να αυξηθεί γρήγορα, καθώς τα ζώα δεν θα είναι σε θέση να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες θερμοκρασίες των ωκεανών που προκαλούνται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον πλανήτη ως καταφύγιο για την προστασία της απειλούμενης θαλάσσιας ζωής, όπως οι πολικές αρκούδες, οι πιγκουίνοι και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, καθώς και από τις επιπτώσεις της αλιείας και άλλων δραστηριοτήτων όπως η εξόρυξη ορυκτών και πετρελαίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ των ΗΠΑ, με τις συνεχιζόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι σημερινές προστατευόμενες ζώνες δεν θα έχουν σημασία, διότι μέχρι το 2100, η θέρμανση και η μειωμένη συγκέντρωση οξυγόνου θα καταστήσουν τους θαλάσσιους αυτούς χώρους ακατοίκητους από τα περισσότερα είδη που φιλοξενούν σήμερα.

Πολλά, αν όχι τα περισσότερα από τα ζώα που ζουν σε προστατευόμενα μέρη των ωκεανών του πλανήτη θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέχρι τα τέλη του αιώνα, σύμφωνα με τη μελέτη. Ήδη πολλά από αυτά τα θαλάσσια είδη έχουν μικρούς πληθυσμούς με χαμηλή γενετική ποικιλότητα.

Σήμερα υπάρχουν 8.236 θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε όλο τον κόσμο, καλύπτοντας το 4% της συνολικής επιφάνειας των ωκεανών, των οποίων η μέση θερμοκρασία προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.

Οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στην Αρκτική και την Ανταρκτική αναμένεται να υπερθερμανθούν ιδιαίτερα γρήγορα, γεγονός που σημαίνει ότι οι πολικές αρκούδες και οι πιγκουίνοι είναι μεταξύ των ειδών που απειλούνται περισσότερο.

Η νέα μελέτη απαιτεί δραστικές ενέργειες για τη μείωση των εκπομπών, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή αυτών των περιοχών από την ταχεία υπερθέρμανση του πλανήτη.


Kαταχωρήθηκε 6 μέρες πριν

ΗΠΑ: Ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα για τη Χαβάη μέχρι το 2045 (15/05/2018)

Οι νομοθέτες της Χαβάης ενέκριναν δύο νομοσχέδια που θα καταστήσουν ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στην πολιτεία μέχρι το 2045, γεγονός που αντιπροσωπεύει τον πιο φιλόδοξο στόχο για την κλιματική αλλαγή στις ΗΠΑ σήμερα.

Ο νόμος με αριθμό 1986 θεσπίζει ένα πρόγραμμα αντιστάθμισης των εκπομπών άνθρακα, ενώ το νομοσχέδιο 2182 συγκαλεί μια ομάδα εργασίας για να καθορίσει την καλύτερη πορεία δράσης για την επίτευξη της ουδετερότητας άνθρακα μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο βήμα προόδου σχετικά με την κλιματική αλλαγή του κλίματος που έχει λάβει ποτέ μία αμερικανική πολιτεία», δήλωσε το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κρις Λι.

Ο κυβερνήτης της Χαβάης, Ντέιβιντ Άιγκι, ο οποίος έχει υποστηρίξει πρωτοβουλίες βιωσιμότητας στο παρελθόν, αναμένεται να επικυρώσει τους νόμους.

Ως νησιωτική πολιτεία, η Χαβάη έχει επιπλέον κίνητρο να λαμβάνει τέτοιες φιλόδοξες ενέργειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις της. Κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων, οι νομοθέτες ανέφεραν μια μελέτη που εκτιμά ότι η Χαβάη θα υποστεί ζημιές αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ιδιωτική ιδιοκτησία, και σημαντικά υψηλότερες στις δημόσιες υποδομές, λόγω της ανόδου των επιπέδων της θάλασσας. Πέρα από την πρόσφατα εγκριθείσα νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή, η Χαβάη ήταν η πρώτη αμερικανική πολιτεία που υιοθέτησε επίσημα τους στόχους που τέθηκαν βάσει της συμφωνίας του Παρισιού, αφού ο Πρόεδρος Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από αυτή.

Πριν από την ψήφιση αυτών των νομοσχεδίων, το Ρόουντ Άιλαντ ήταν η αμερικανική πολιτεία με τον πιο φιλόδοξο στόχο για την κλιματική αλλαγή, δεσμευόμενο να επιτύχει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 85% έως το 2050, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Η Χαβάη τώρα υιοθετεί μία ακόμα πιο επιθετική πολιτική, μοιραζόμενη το ίδιο χρονοδιάγραμμα για την ουδετερότητα άνθρακα με τη Σουηδία. Ενδεικτικά, η ουδετερότητα άνθρακα αναμένεται να επιτευχθεί στην Ισλανδία μέχρι το 2040, στη Νορβηγία μέχρι το 2030, στην Κόστα Ρίκα μέχρι το 2021 και στις Μαλδίβες έως το 2020. Ενώ αυτά τα μέτρα είναι σημαντικά, δεν επαρκούν, και περισσότερες κυβερνήσεις οφείλουν να κάνουν παρόμοιες επιθετικές δεσμεύσεις, για την επιτυχημένη καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.


Kαταχωρήθηκε 6 μέρες πριν


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 14°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 15°C
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 16°C
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 16°C
ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ ΑΡΤΑΣ 16°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ 25°C
ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ 25°C
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ 25°C
ΣΠΑΡΤΗ 24°C
ΠΕΙΡΑΙΑΣ 24°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 9 ώρες
<