Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 Ήλιος » Α: 07:36   Δ: 18:45  |  Σελήνη » Α: 04:57  Δ: 17:49
Χάρτης Αττικής - προγνώσεις Κεντρική σελίδα - χάρτης Ελλάδας Ευρώπη : παρατηρήσεις Κόσμος : παρατηρήσεις Χάρτης θαλασσών Ελλάδας : προγνώσεις Χάρτης οδικού δικτύου  : προγνώσεις
my FoG : η προσωπική μου σελίδα my Account : Διαχείριση του λογαριασμού μου Εργαλεία Προσθήκη στα αγαπημένα - bookmark Χερσαίες περιοχές με έντονα καιρικά φαινόμενα  : προγνώσεις Θαλάσσιες  περιοχές με ισχυρούς ανέμους : προγνώσεις
Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
 
 
Κατά τόπους προγνώσεις  για όλη την Ελλάδα
Προγνώσεις για περιοχές της Αττικής
Προγνώσεις για τις περιοχές των Ολυμπιακών αγώνων του 2004
Προγνώσεις για θαλάσσιες περιοχές
Προγνώσεις χειμερινών προορισμών
Προγνώσεις για αρχαιολογικούς τόπους
Προγνώσεις για το οδικό δίκτυο
Παρατηρήσεις απο Ελληνικές πόλεις τώρα...
Σχετικά με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Σχετικά με το site Forecast over Greece
Επικοινωνήστε μαζί μας
Υπηρεσίες μελών : εγγραφή
προγνώσεις  για 6000 σημεία του Ελλαδικού  χώρου και των θαλασσών με γεωγραφικές συντεταγμένες
Ειδήσεις, Ανακοινώσεις, Αρθρα κλπ.
Εξειδικευμένες  αναλυτικές προγνώσεις και μετεωρολογικοί χάρτες  για την Ελλάδα  και την Ευρώπη απο τον  αντίστοιχο κόμβο του Ινστιτούτου μας
 
Ειδήσεις απο Ελλάδα και τον κόσμο
17/11/2011
Ενδείξεις για τεράστιες υγρές «λίμνες» σε δορυφόρο του Δία: Σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνειά της Ευρώπης, του τέταρτου μεγαλύτερου δορυφόρου του πλανήτη Δία, είναι πιθανό να υπάρχει ένα σώμα νερού γιγαντιαίων διαστάσεων. Η υπόθεση, όπως διατυπώνεται από Αμερικανούς επιστήμονες στο νέο τεύχος της επιθεώρησης Nature, αναζωπυρώνει τις προσδοκίες για την ύπαρξη ζωής στο δορυφόρο. Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι 10-30 χιλιόμετρα κάτω από τον παγωμένο φλοιό της Ευρώπης υπάρχει ένας απέραντος ωκεανός, δύο με τρεις φορές μεγαλύτερος από όλους τους ωκεανούς της Γης και με βάθος περίπου 160 χιλιομέτρων, ενώ υπέθεταν ότι μικρές ποσότητες νερού ενδέχεται να βρίσκονται «εγκλωβισμένες» πιο κοντά στην επιφάνεια, μέσα π.χ. σε ρωγμές. Τα νέα στοιχεία ωστόσο ανατρέπουν την εικόνα αυτή. «Τώρα έχουμε αποδείξεις για την ύπαρξη γιγαντιαίων, υγρών λιμνών, μέσα στο περίβλημα πάγου», λέει η Μπρίτνεϊ Σμιντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Τέξας, η οποία έκανε τη συναρπαστική ανακάλυψη. Thera Macula, όπως... Ανταρκτική Μελετώντας δεδομένα από το εξερευνητικό σκάφος Galileo, η Σμιντ και οι συνεργάτες της εντόπισαν μια περιοχή που ονομάζεται Thera Macula και η οποία βρίσκεται περίπου 400 μέτρα χαμηλότερα από την επιφάνεια που την περιβάλλει. Το έδαφός της είναι τραχύ και ασταθές, γεμάτο εξογκώματα, ενώ ένας φανταστικός επισκέπτης θα έβλεπε να υψώνονται ακόμη και παγόβουνα. Μελετώντας μορφολογικά αντίστοιχα εδάφη στη Γροιλανδία ή στην Ανταρκτική, οι ερευνητές επινόησαν ένα μοντέλο, το οποίο τους βοήθησε να μάθουν περισσότερα για την Thera Macula. Η υπόθεσή τους είναι ότι κάτω από τέτοιες περιοχές, που καλύπτουν περίπου το 50% της Ευρώπης, ενδέχεται να υπάρχουν λίμνες που σχηματίζονται σχετικά γρήγορα χάρη στα παγόβουνα που λιώνουν και οι οποίες θα μπορούσαν να παραμείνουν υγρές ακόμη και για 300.000 χρόνια. Πηγή ζωής; Στην επιφάνεια της Ευρώπης υπάρχει επίσης θείο από τα ηφαίστεια της Ιούς, του δεύτερου κατά σειρά απόστασης δορυφόρου του Δία, καθώς και άλλα χημικά όπως οξυγόνο και υπεροξείδιο του υδρογόνου, τα οποία - κατά την ανωτέρω υπόθεση- έχουν αναμειχθεί και με το νερό της λίμνης κάτω από την επιφάνεια. «Αυτό αποτελεί δυνητικά μια πηγή, από την οποία μορφές ζωής ίσως αντλούν ενέργεια», λέει ο γεωφυσικός Ντον Μπλάνκενσιπ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Πιστεύω πως μια τέτοια υπόθεση είναι σίγουρα εύλογη», συμφωνεί ο Κέβιν Χαντ από το Jet Propulsion Laboratory της NASA, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, πιθανότατα μέσω μιας εξερευνητικής αποστολής στην Ευρώπη, η οποία ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στα άμεσα σχέδια της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.
[πηγή: http://www.naftemporiki.gr]
17/11/2011
Ισχυρός παγετός και την Πέμπτη: Στούς -7.6 βαθμούς έπεσε η θερμοκρασία το πρωί της Πέμπτης 17/11 στο σταθμό του ΕΑΑ στα Ιωάννινα , -7.2 β. στα Γρεβενά και στην Ποταμιά Καρπενησίου, -7.1 β. στο Νευροκόπι, -6.2 β. στην Πτολεμαίδα, -5.3 β. στη Φλώρινα και -4.5 β. στον Λαγκαδά.
[πηγή: http://www.meteo.gr/stationns/ioannina]
16/11/2011
Βρετανία: Oι καρποί των δέντρων «ωριμάζουν νωρίτερα»: Οι καρποί αυτοχθόνων δέντρων της Βρετανίας ωριμάζουν σήμερα 18 ημέρες νωρίτερα απ' ό,τι πριν από μία δεκαετία, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της φιλανθρωπικής οργάνωσης Woodland Trust. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι θερμοκρασίες την 'Ανοιξη είναι όλο και υψηλότερες, με αποτέλεσμα τα δέντρα να ανθίζουν και νωρίτερα. Η τάση αυτή έχει παρατηρηθεί σε περίπου 12 είδη δέντρων. Τα βελανίδια ωριμάζουν 13 ημέρες νωρίτερα, ενώ ο καρπός ενός είδους μουριάς που απαντάται στη χώρα είναι πλέον… έτοιμος προς κατανάλωση έναν ολόκληρο μήνα νωρίτερα σε σχέση με τις αρχές του 21ου αιώνα. «Κάποιες από τις αλλαγές που παρατηρούμε είναι πολύ μεγάλες και προκαλούν έκπληξη, κάτι που με έκανε να ανατρέξω ξανά στα δεδομένα για να βεβαιωθώ ότι είναι έγκυρα, αφού αρχικά ούτε εγώ δεν το πίστευα», λέει ο καθηγητής Τιμ Σπαρκς από το Woodland Trust και το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι. «Υπάρχει η θεωρία ότι οι μέσες ημερομηνίες ωρίμανσης σχετίζονται μερικώς με τις μέσες θερμοκρασίες για το μήνα Απρίλιο, συνεπώς συμπεραίνουμε ότι η πρόωρη άνθηση συνδέεται με την πρόωρη ωρίμανση», επισημαίνει ο καθηγητής. Εκτιμά ωστόσο ότι η τάση αυτή ενδέχεται να οφείλεται στις παρατεταμμένες περιόδους ηλιοφάνειας, στα «μεγαλύτερα, θερμότερα καλοκαίρια». Ο Σπαρκς επισημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις ακριβείς συνέπειες του φαινομένου αυτού για το περιβάλλον. Προειδοποιεί ωστόσο ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξάντληση των αποθεμάτων τροφής των πτηνών νωρίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. «Αν όλα τα φρούτα ωριμάζουν νωρίτερα και όλα τα θηλαστικά και τα πτηνά τα τρώνε νωρίτερα, με τι θα τρέφονται τον υπόλοιπο χειμώνα;», διερωτάται. Κατά το Woodland Trust, η συλλογή περισσότερων δεδομένων είναι απαραίτητη προκειμένου να γίνουν κατανοητά τα αίτια αυτών των αλλαγών, οι οποίες σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζονται χαρακτηρίζει «ασυνήθιστες». Επιπλέον, όλα τα είδη δέντρων, στα οποία παρατηρήθηκαν αλλαγές, φαίνεται πως το ίδιο διάστημα παράγουν και περισσότερους καρπούς. Τα αποτελέσματα μεγάλης βρετανικής μελέτης πάνω σε χιλιάδες είδη φυτών, η οποία ολοκληρώθηκε πέρυσι, κατέδειξαν ότι τα φυτά σήμερα ανθίζουν νωρίτερα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο τα τελευταία 250 χρόνια. Οι ερευνητές είχαν τότε διαπιστώσει ότι μια άνοδος στη θερμοκρασία της τάξεως του 1 βαθμού σε διάστημα δύο ετών αντιστοιχεί σε επιτάχυνση της διαδικασίας ωρίμανσης κατά 5 ημέρες.
[πηγή: http://www.naftemporiki.gr]
16/11/2011
Αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης από την κακοκαιρία στην Κρήτη: Ακόμα ένα βαρομετρικό χαμηλό έδωσε έντονα φαινόμενα και ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχόπτωσης στην Κρήτη. Έτσι κατά το διάστημα 12-15/11/2011, τα 5 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης που καταγράψηκαν σύμφωνα από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΑΑ έχουν ως εξής: Σαμαριά... 298.2 mm, Σπήλι... 168 mm, Οροπέδιο Τζερμιάδων... 163.2 mm, Βρύσσες Χανίων... 142.4 mm και Ανώγεια... 133 mm.
[πηγή: http://www.meteo.gr/observations.asp]
16/11/2011
Ισχυρός παγετός στα βόρεια: Στούς -9.6 βαθμούς έπεσε η θερμοκρασία το πρωί της Τετάρτης 16/11 στο σταθμό του ΕΑΑ στο Νευροκόπι, στους -7.9 β. στη Βλάστη Κοζάνης, -7.2 β. στα Ιωάννινα και στα Γρεβενά , -6.7 β. στην Πτολεμαίδα και -6.5 β. στη Φλώρινα.
[πηγή: http://www.meteo.gr/stationns/nevrokopi]
15/11/2011
Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων : Κανονικά θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων μετά τις 10 το πρωί, λόγω της σταδιακής εξασθένησης των ανέμων στα πελάγη, όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα.
[πηγή: http://www.naftemporiki.gr]
15/11/2011
Ισχυρός παγετός στα βόρεια: Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης 15/11 σε σταθμούς του ΕΑΑ στη Β. Ελλάδα και Ηπειρο: -7.4 β. στη Βλάστη Κοζάνης, -6.8 β. στο Καταφύγιο Γράμμου, -6.2 β. στο Καταφύγιο Λαϊλιά, -6.1 β. στο Βαρικό Φλώρινας, -5.9 β. στα Γρεβενά, -5.5 β. στην Πτολεμαίδα και -5.1 στη Βωβούσα Ιωαννίνων.
[πηγή: http://www.meteo.gr/observations.asp]
15/11/2011
Ξεπέρασε τα 2 μέτρα βροχής η Σαμαριά Χανίων: Το πρωί της Τρίτης 15/11, το ετήσιο ύψος βροχής στο σταθμό του ΕΑΑ στη Σαμαριά Χανίων ξεπέρασε τα 2000 χιλιοστά, το μεγαλύτερο ετήσιο ύψος βροχής στη χώρα από το σύνολο των 185 σταθμών του ΕΑΑ. Ακολουθεί η Ζαγορά Πηλίου με 1658 χιλιοστά βροχής από την αρχή του έτους.
[πηγή: http://www.meteo.gr/stations/samaria]
Πολύ μεγάλα ύψη βροχής στην Κρήτη: Πολύ μεγάλα ύψη βροχής έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 48 ώρες στην Κρήτη με συνολικά 275 χιλιοστά βροχής στο σταθμό του ΕΑΑ στη Σαμαριά Χανίων, 159 χιλιοστά στο Σπήλι Ρεθύμνου, 143 χιλιοστά στο Τζερμιάδων Λασηθίου, 138 χιλιοστά στις Βρύσες Χανίων.
[πηγή: http://www.meteo.gr/stations/samaria]
14/11/2011
Χιόνια στην Πάρνηθα: Χιόνισε στην Πάρνηθα, με τον υδράργυρο τη Δευτέρα 14/11 να μην ξεπερνάει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.
[πηγή: http://www.meteo.gr/stations/parnitha]
14/11/2011
Πολύ θυελλώδεις άνεμοι: Εντυπωσιακές ριπές ανέμων καταγράφουν οι σταθμοί του ΕΑΑ την Δευτέρα 14/11, φτάνοντας τα 120 km/h στον Ισθμό, τα 97 km/h στην Πάρνηθα, τα 95 km/h στη Σαμοθράκη, τα 93 km/h στην Αντίκυρα και τα 89 km/h στην Κέα.
[πηγή: http://www.meteo.gr/observations.asp]
14/11/2011
Δεμένα και σήμερα τα πλοία στα λιμάνια: Λόγω των θυελλωδών ανέμων τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Από τον Πειραιά αποπλέουν μόνο τα κλειστού τύπου πλοία για Αργοσαρωνικό μέχρι Αίγινα. Κλειστές είναι και οι πορθμειακές γραμμές Καβάλας - Πρίνου και Κεραμωτή - Λιμένα, καθώς και η πορθμειακή γραμμή Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης.
[πηγή: http://www.meteo.gr]
13/11/2011
Θυελλώδεις άνεμοι στον Ισθμό: Στα 109 km/h έφτασαν οι ριπές του ανέμου στο σταθμό του ΕΑΑ στον Ισθμό Κορίνθου την Κυριακή 13/11.
[πηγή: http://www.meteo.gr/stations/isthmos]
13/11/2011
Σημαντική ενίσχυση των ανέμων στην Αττική: Σημαντική ενίσχυση παρουσιάζουν οι βόρειοι άνεμοι στην Αττική το απόγευμα της Κυριακής 13/11, με ριπές που ξεπέρασαν τα 100 km/h στο σταθμό του ΕΑΑ στην Πεντέλη και τα 65 km/h στον Υμηττό.
[πηγή: http://www.meteo.gr/observations.asp]
13/11/2011
50 χιλιοστά στη Στενή: Στα 50 mm ανέρχεται το ύψος βροχόπτωσης στη Στενή Ευβοίας μέχρι τις 16:20 το απόγευμα, σύμφωνα με το μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ στην περιοχή.
[πηγή: http://www.meteo.gr/stations/steni/]
13/11/2011
Χιονίζει στην Ορεινή Φωκίδα: Οπως διακρίνεται και στην κάμερα του σταθμού του ΕΑΑ στην Ορεινή Φωκίδα (Μαυρολιθάρι) σημαντική είναι η χιονόστρωση στην περιοχή, με τη θερμοκρασία το μεσημέρι της Κυριακής στους -2.6 βαθμούς.
[πηγή: http://www.meteo.gr/stations/mavrolithari]
13/11/2011
Προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω ανέμων: Σε ισχύ παραμένει την Κυριακή 13/11 το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ. Δεν εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια στη γραμμή Πρίνου -Καβάλας, ενώ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων και των υδροπτέρυγων για τον Αργοσαρωνικό. Χθες το πρωί, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ» προσέκρουσε ελαφρώς, κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης, στο λιμάνι του Ηρακλείου. Από την πρόσκρουση προκλήθηκε βαθούλωμα στο πλοίο. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο απαγορεύτηκε ο απόπλους του, μέχρι να επιδιορθωθεί η ζημιά και να προσκομιστεί βεβαιωτικό αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα.
[πηγή: http://www.naftemporiki.gr]
13/11/2011
Πολύ κρύο στα Χ/Κ: Στούς -9.1 βαθμούς έπεσε η θερμοκρασία το πρωί της Κυριακής 13/11 στο σταθμό του ΕΑΑ στον Παρνασσό. Στον Λαϊλιά Σερρών έπεσε στους -6.2. β. και στα 3-5 Πηγάδια στους -5.8 β.
[πηγή: http://www.meteo.gr/observations.asp]
12/11/2011
Προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες λόγω ισχυρών ανέμων: Δεμένα είναι από το μεσημέρι τα πλοία με προορισμό τις Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη, εντάσεως μέχρι και 9 μποφόρ. Συγκεκριμένα σε ισχύ είναι το απαγορευτικό απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ωστόσο κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων και των υδροπτέρυγων για τον Αργοσαρωνικό. Eπίσης δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια στη γραμμή Πρίνου - Καβάλας.
[πηγή: http://www.naftemporiki.gr]
12/11/2011
Θυελλώδεις άνεμοι : Οι ριπές των βορείων ανέμων το πρωί του Σαββάτου 12/11 έφτασαν στα 87 km/h στην Μύκονο, στα 82 km/h στην Κέα, στα 79 km/h στη Μονεμβάσια και στα 77 km/h στο νέο σταθμό του ΕΑΑ στον Λέντα Ηρακλείου.
[πηγή: http://www.meteo.gr/observations.asp]
     
Forecast data last modification: 17/10/2017 at 20:50
Επιστροφή στην κεντρική σελίδα