ΤΩΡΑ ΒΡΕΧΕΙ ... ΚΕΡΑΥΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΡΑ ...
rss twitter Επισκεφθείτε την σελίδα μας στο facebook Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο youtube μας
Αρχείο Ειδήσεων

Πρωινές βροχές την Πέμπτη 30/03/2017 (30/03/2017)

Βροχές και τοπικές καταιγίδες σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 30/03/2017, στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 10:00, κατεγράφησαν στις περιοχές: Φινοκαλιά Λασιθίου 23.6 mm, Ανάφη 16.2 mm, Απόλλωνας Νάξου 11 mm, Σαντορίνη 10 mm, Σητεία 9.8 mm και Κόρωνος Νάξου 7.4 mm.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 1 ώρα

Η Ινδονησία και το Βιετνάμ προωθούν την ηλιακή επανάσταση στη Νοτιοανατολική Ασία (30/03/2017)

Η Ινδονησία και το Βιετνάμ έχουν ως στόχο την επίτευξη ετήσιας ισχύος από ηλιακή ενέργεια στα τουλάχιστον πέντε γιγαβάτ η κάθε μία έως το 2020, από σχεδόν μηδενική σήμερα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων στο πρακτορείο Reuters.

Αυτά τα επίπεδα παραγωγής ενέργειας θα τοποθετούσαν τις δύο ασιατικές χώρες μεταξύ των κορυφαίων 15 παραγωγών ηλιακής ενέργειας στον κόσμο το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), και θα αντιπροσώπευαν επίσης σχεδόν το 9% της αναμενόμενης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδονησία και το Βιετνάμ στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Η περιφερειακή ώθηση προς την κατεύθυνση της ηλιακής ενέργειας θα δώσει ώθηση επίσης στην παγκόσμια ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας, με αποτέλεσμα διάφορες μεγάλες εταιρείες από τον Καναδά ως τη Νότιο Κορέα να προσπαθούν να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου του Βιετνάμ, Χοάνγκ Κουόκ Βουόνγκ, «η ανάπτυξη θα έρθει πολύ γρήγορα, καθώς η κατασκευή των ηλιακών έργων απαιτεί σύντομο χρονικό διάστημα».

Ωστόσο, με το αρχικό κόστος να θεωρείται παραδοσιακά ως ένας μεγάλος αποτρεπτικός παράγοντας για τα ηλιακά έργα, τόσο η Ινδονησία όσο και το Βιετνάμ αναμένεται να προσφέρουν ευκαιρίες για επιδοτήσεις, επιτρέποντας στους παραγωγούς να κλειδώσουν τις πωλήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σταθερές τιμές για μερικά χρόνια.

«Αν θέλουμε να προωθήσουμε σοβαρά την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, είναι απαραίτητο να υπάρχουν οι κατάλληλες επιδοτήσεις», επισήμανε ο Βουόνγκ.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 1 ώρα

Ιαπωνία: Στο 35% το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως το 2030 (30/03/2017)

Η Ιαπωνία μπορεί να φτάσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 35% έως το 2030 με πολιτική που θα εφαρμοστεί από μία ισχυρή ηγεσία, σύμφωνα με νέα έκθεση από το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Οικονομικής Ανάλυσης (IEEFA).

Η έκθεση αναφέρει ότι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία τα τελευταία έξι χρόνια, και η ίδια τάση αναμένεται να συνεχιστεί στο μέλλον. Επιπλέον, η βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση υποστηρίζει την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως της ηλιακής και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι τα ρυθμιστικά εμπόδια και οι δυσκολίες του δικτύου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε το ασιατικό κράτος να αξιοποιήσει τις αγορές κεφαλαίων για την υποστήριξη των εθνικών προγραμμάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Ιαπωνία άλλαξε απότομα και δραστικά το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον απόηχο του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα την 11η Μαρτίου του 2011, που σηματοδότησε το τέλος της ιαπωνικής πυρηνικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IEEFA, η Ιαπωνία θα φτάσει τα 100 γιγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το τέλος του οικονομικού έτους του 2016.

Η ζήτηση ενέργειας στη χώρα τώρα πέφτει, οδηγώντας τους συντάκτες της έκθεσης στο συμπέρασμα ότι πολλά από τα 45 προτεινόμενα έργα παραγωγής με καύση άνθρακα δεν θα φτάσουν στο στάδιο της κατασκευής.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας αναμένεται να μειωθεί στις 868 τεραβατώρες το 2030, από 1.140 το 2010. Την ίδια στιγμή, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται μία όλο και πιο ελκυστική εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με την IEEFA, τα 10 γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη χώρα ως το 2030 είναι απόλυτα εφικτός στόχος, εάν εφαρμοστεί και υποστηριχτεί το κατάλληλο πλαίσιο πολιτικής. Εξάλλου, τα φωτοβολταϊκά στην Ιαπωνία προβλέπεται να φτάσουν το 12% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μέχρι το 2030, από 4% σήμερα. Ωστόσο, θα απαιτηθεί ομοίως νέα πολιτική στήριξη για την ηλιακή επέκταση στη χώρα στα επίπεδα των τελευταίων ετών, όπως η πρόσφατη κίνηση για αντίστροφες δημοπρασίες στα ηλιακά έργα μεγάλης κλίμακας.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 1 ώρα

ΟΗΕ: Tο 2017 ήδη χαρακτηρίζεται από ακραία κλιματικά φαινόμενα (30/03/2017)

Οι ακραίες καιρικές και κλιματικές συνθήκες, όπως ο πρόσφατος «καύσωνας» της Αρκτικής, συνεχίζονται και φέτος, αφού το 2016 έσπασαν τα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας και συρρίκνωσης των θαλάσσιων πάγων σε συνδυασμό με την απότομη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί ότι οι δραστικές αλλαγές στο παγκόσμιο κλιματικό σύστημα, που οδήγησαν σε μια σειρά από ανησυχητικά φαινόμενα το περασμένο έτος, φαίνεται να συνεχίζονται αμείωτες.

Ακόμη και χωρίς την εκδήλωση ενός ισχυρού Ελ Νίνιο, ενός φαινομένου που φέρνει γενικά υψηλότερες θερμοκρασίες κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια, το 2017 «συνοδεύεται από άλλες αξιοσημείωτες αλλαγές σε ολόκληρο τον πλανήτη που θέτουν υπό αμφισβήτηση την κατανόησή μας για το κλιματικό σύστημα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντέιβιντ Κάρλσον, επικεφαλής του Παγκόσμιου Ερευνητικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Πέρυσι, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν περίπου 1,1 βαθμό Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική περίοδο, και περίπου 0,06 βαθμούς πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του 2015. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας ήταν επίσης η υψηλότερη που έχει καταγραφεί. Η στάθμη της θάλασσας συνέχισε να αυξάνεται και τα επίπεδα των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής ήταν πολύ κάτω του μέσου όρου, σύμφωνα με την έκθεση, που προειδοποιεί ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από την ανησυχητική τάση.

«Με τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα να σπάνε συνεχώς νέα ρεκόρ, η επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο κλιματικό σύστημα έχει γίνει όλο και πιο εμφανής», αναφέρει στην ανακοίνωση του ΠΜΟ ο καθηγητής Πέτερι Τάαλας.

Οι ολοένα και ισχυρότεροι υπολογιστές της υπηρεσίας του ΟΗΕ και η διαθεσιμότητα μακροχρόνιων δεδομένων κλίματος δίνουν τη δυνατότητα στους ερευνητές να αποδεικνύουν με ευκολία την ύπαρξη σύνδεσης μεταξύ της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και ακραίων φαινομένων, ιδίως των καυσώνων.

Ο ΠΜΟ σημειώνει ότι τουλάχιστον τρεις φορές μέχρι τώρα αυτό το χειμώνα, η Αρκτική έχει βιώσει το πολικό ισοδύναμο ενός καύσωνα, με τις ισχυρές καταιγίδες του Ατλαντικού να προκαλούν μια εισροή θερμού και υγρού αέρα.

Ο οργανισμός επισημαίνει ότι οι αλλαγές στην Αρκτική και την τήξη των θαλάσσιων πάγων οδηγούν σε μια στροφή στα ευρύτερα ρεύματα στους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τον καιρό σε άλλα μέρη του κόσμου, με ορισμένες περιοχές, όπως στη βόρεια Αμερική, να βιώνουν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, ενώ άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Χερσονήσου και της Βόρειας Αφρικής, να βιώνουν ασυνήθιστα κρύους πρώτους μήνες το τρέχον έτος.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 1 ώρα

Υψηλές θερμοκρασίες στην ηπειρωτική χώρα, την Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 (29/03/2017)

Πλησίασε του 25 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα, την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στα Γιαννιτσά (24.3), στο Παρανέστι Δράμας (23.9), στο Δοξάτο Δράμας (23.3), στη Σίνδο (23.3), στην Κερκίνη (22.9), και στη Γέφυρα Καλογήρου Άρτας (23).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 15 ώρες

Νέο χαμηλό ρεκόρ για τα επίπεδα των πάγων του Αρκτικού Ωκεανού (29/3/2017) (29/03/2017)

Τα επίπεδα των θαλάσσιων πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό μειώθηκαν στο ιστορικό χαμηλό τους για το χειμώνα, σε μια περιοχή που πλήττεται έντονα από τις μακροπρόθεσμες τάσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με Αμερικανούς και Γερμανούς επιστήμονες.

Ο θαλάσσιος πάγος γύρω από τον Βόρειο Πόλο φτάνει τη μέγιστη έκτασή του τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του κάθε έτους, και συρρικνώνεται στο ελάχιστο του έτους κάθε Σεπτέμβριο, στο τέλος του σύντομου αρκτικού καλοκαιριού.

Φέτος, οι πάγοι της Αρκτικής θάλασσας φαίνεται να έφτασαν το ετήσιο μέγιστό τους στις 7 Μαρτίου, σηματοδοτώντας το χαμηλότερο ανώτατο όριο εδώ και 38 έτη που χρησιμοποιούνται δορυφορικά δεδομένα, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου.

Την ημερομηνία εκείνη, ο πάγος κάλυπτε 14,42 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, 97.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από το προηγούμενο χαμηλότερο μέγιστο που σημειώθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2015.

Εξάλλου, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία επιβεβαίωσαν τα ευρήματα. Τα στοιχεία τους έδειξαν ότι ο πάγος κάλυπτε μόλις 14,49 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στις 22 Φεβρουαρίου, σχεδόν το μέγεθος της Ρωσίας, οριακά μικρότερο από το προηγούμενο χειμερινό χαμηλό των 14,58 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων που σημειώθηκε πέρυσι

Η τάση συρρίκνωσης του πάγου γύρω από τον Βόρειο Πόλο κατά τις τελευταίες δεκαετίες είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημάδια της κλιματικής αλλαγής.

Η τήξη των πάγων απειλεί την άγρια ζωή, όπως τις πολικές αρκούδες, αλλά και τους αυτόχθονες πληθυσμούς που κυνηγούν στον πάγο για τη διαβίωσή τους. Το λιώσιμο των πάγων κάνει επίσης την περιοχή πιο προσιτή για τη ναυτιλία, καθώς και την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί για το τρίτο κατά σειρά έτος, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με τη συνθήκη του Παρισίου.

Ο θαλάσσιος πάγος στην Αρκτική ίσως εξαφανιστεί μέχρι το 2050 αν συνεχιστεί η τάση αύξησης των εκπομπών, αναφέρει προηγούμενη έρευνα του ΟΗΕ.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές

Κοντά στους 23 βαθμούς η μέγιστη θερμοκρασία την Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017 (28/03/2017)

Υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 28 Μαρτίου 2017, σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στα Αρφαρά Μεσσηνίας (22.7), στο Κομπότι Άρτας (20.9), στο Αιτωλικό (20.8), στην Ωλένη Ηλείας (20.8), και στην Πρέβεζα (20.7).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έμειναν σταθερές το 2016 (28/3/2017) (28/03/2017)

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παρέμειναν σταθερές για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, παρά το ότι η παγκόσμια οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Διοίκησης Ενέργειας (ΙΕΑ).

Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να βγει το συμπέρασμα ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν κορυφωθεί, ή αν θα συνεχιστεί η αύξηση τα επόμενα χρόνια, αλλά τα ευρήματα ενισχύουν την αυξανόμενη αίσθηση ότι είναι πλέον δυνατό να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη χωρίς αύξηση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα .

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας έφτασαν περίπου τους 32,1 δισεκατομμύρια τόνους το περασμένο έτος, στα ίδια επίπεδα με το 2015 και το 2014. Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,1%, όπως τα τελευταία χρόνια.

Μέχρι τώρα η οικονομική ανάπτυξη σε μεγάλο βαθμό συνδυάζεται με την αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας και της έντασης της ενέργειας, με τις συναφείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, η έκθεση υποδεικνύει ότι ο πλανήτης μπορεί να σπάσει αυτόν τον κύκλο.

Η σταθερότητα των παγκόσμιων εκπομπών είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγής άνθρακα σε ορισμένες χώρες και της μείωσης σε άλλες. Η έκθεση σημειώνει ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι δύο μεγαλύτερες παραγωγοί αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, σημείωσαν μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 3% και η οικονομία αυξήθηκε κατά 1,6%, ενώ στην Κίνα, οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 1,6% και η οικονομία αναπτύχθηκε κατά το εντυπωσιακό 6,7%.

Επιπλέον, οι εκπομπές στην Ευρώπη παρέμειναν σταθερές. Συνδυαστικά, αυτές οι επιδόσεις ήταν σε θέση να αντισταθμίσουν την αύξηση των εκπομπών σε ένα μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν από τους σημαντικότερους παράγοντες αυτής της επιτυχίας. Η έκθεση επισημαίνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν υπεύθυνες για το 50% της συνολικής παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2016.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές

Θυελλώδεις άνεμοι τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2017 (28/03/2017)

Θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων έπνευσαν τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2017 στο Αιγαίο και την ανατολική Στερεά Ελλάδα. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι ισχυρότερες ριπές ανέμου καταγράφηκαν στην Πεντέλη (92 χλμ/ώρα), στην Παξιμάδα Καρύστου (89 χλμ/ώρα), στην Πορταριά (84 χλμ/ώρα), στη Σαμοθράκη (84 χλμ/ώρα), στο Καβοντόρο (77 χλμ/ώρα), και στην Πάρνηθα (77 χλμ/ώρα).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες της Δευτέρας, 27 Μαρτίου 2017 (27/03/2017)

Κάτω από το μηδέν ήταν οι ελάχιστες θερμοκρασίες στα ορεινά, το ξημέρωμα της Δευτέρας 27 Μαρτίου 2017. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι χαμηλότερες ελάχιστες καταγράφηκαν στο Καϊμακτσαλάν (-4.3), στο Σέλι (-1.8), στο Λαϊλιά (-1.4), στα 3-5 Πηγάδια (-1.1), και στον Παρνασσό (-0.8).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

«Έξυπνα» νησιά στην Ευρώπη (26/03/2017)

Την εξεύρεση πόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την υλοποίηση έργων καινοτομίας που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη των νησιών, επιδιώκει η πρωτοβουλία «Έξυπνα νησιά».

Το εγχείρημα, το οποίο υποστηρίζουν περίπου 200 ευρωπαϊκές τοπικές και περιφερειακές αρχές, συντονίζει το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), με μέλη 40 νησιωτικούς Δήμους, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων και τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 28 Μαρτίου, διοργανώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εκδήλωση «Έξυπνα Νησιά: Χάραξη Νέων Δρόμων για τα Νησιά της Ευρώπης», κατά τη διάρκεια της οποίας εκπρόσωποι ευρωπαϊκών νησιωτικών -τοπικών και περιφερειακών- αρχών θα υπογράψουν τη Διακήρυξη των Έξυπνων Νησιών.

Με επικεφαλής την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, την εκδήλωση θα φιλοξενήσουν 12 ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν κράτη-μέλη με νησιά. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dominique Ristori.

Στόχος είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων υλοποίησης βιώσιμων έργων, με την αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ήπιας κινητικότητας, καθώς και της διαχείρισης απορριμμάτων και υδατικών πόρων.

Σημειωτέον, η προεδρία της Μάλτας έχει θέσει προτεραιότητες γύρω από την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς για τις ενεργειακές και ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς και την ενίσχυση της «γαλάζιας» οικονομίας.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται πρόγραμμα χρηματοδότησης καινοτόμων έργων μείωσης του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα ευρωπαϊκά νησιά.

Αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα εφαρμόζονται σε ελληνικά νησιά, όπως η Τήλος και η Κύθνος


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Γερμανία: Ενεργοποίηση του μεγαλύτερου τεχνητού ήλιου στον κόσμο (25/03/2017)

Το Ινστιτούτο Ηλιακής Έρευνας στο Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR) δημιούργησε ένα σύστημα το οποίο περιγράφεται ως ο μεγαλύτερος τεχνητός ήλιος στον πλανήτη.

Το έργο με το όνομα Synlight αποτελείται από 149 τεράστιους προβολείς, που παράγουν φωτεινή ένταση περίπου 10.000 φορές ισχυρότερη από την ηλιακή ακτινοβολία που βρίσκεται φυσικά στη Γη.

Οι 149 προβολείς είναι παρόμοιοι με εκείνους που χρησιμοποιούνται συνήθως στον κινηματογράφο. Σύμφωνα με την DLR, «οι προβολείς επιτρέπουν ηλιακή ακτινοβολία ισχύος μέχρι 380 κιλοβάτ και έως και 240 κιλοβάτ χρησιμοποιήσιμης ακτινοβολίας σε τρεις ξεχωριστούς θαλάμους, στους οποίους μπορεί να επιτευχθεί μέγιστη πυκνότητα ροής άνω των 11 μεγαβάτ ανά τετραγωνικό μέτρο».

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το έργο θα τους βοηθήσει να καταλάβουν πώς να αξιοποιήσουν καλύτερα την τεράστια ποσότητα ενέργειας από το φως του ήλιου στη Γη. Το πείραμα έχει υψηλό ενεργειακό κόστος, καθώς το Synlight απορροφά σε μόλις τέσσερις ώρες το ηλεκτρικό ρεύμα που μια τετραμελής οικογένεια χρησιμοποιεί σε έναν ολόκληρο χρόνο, σύμφωνα με το Associated Press.Οι ερευνητές θα εστιάσουν στα ηλιακά καύσιμα, προσπαθώντας να αναπτύξουν νέες διαδικασίες παραγωγής. Οι επιστήμονες κυρίως αναζητούν νέους τρόπους για να δημιουργήσουν υδρογόνο, το οποίο πρέπει να δημιουργηθεί από τη διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο. Οι συνθήκες 3.000 βαθμών Κελσίου που δημιουργεί το Synlight είναι ζωτικής σημασίας για τον πειραματισμό με νέες μεθόδους για τη δημιουργία υδρογόνου.

Σύμφωνα με την DLR, αεροδιαστημικές και αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Synlight για να δοκιμάσουν διάφορα εξαρτήματα και συστήματα με τη βοήθεια των Γερμανών επιστημόνων.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Σποραδικές καταιγίδες στη Βόρεια Ελλάδα (25/03/2017)

Λίγες βροχές και σποραδικές καταιγίδες εκδηλώθηκαν το Σάββατο 25/03/2017 στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ τα μόνα "αξιόλογα" ύψη βροχόπτωσης καταγράφηκαν στο Δοξάτο Δράμας... 5.4 mm και στην Καστοριά... 2 mm.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Με πολύ υψηλές θερμοκρασίες ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου (25/03/2017)

Σε ιδιαίτερα υψηλά για την εποχή επίπεδα ανήλθε η θερμοκρασία το Σάββατο 25/03/2017. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στα Γιαννιτσά (28.4 C), στο Βελβεντό Κοζάνης (27.7 C), στην Καρδίτσα (27 C), στις Σέρρες (26.8 C), στη Λάρισα, στο Μικρόκαμπο Δράμας και στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας (26.4 C), στο Φωτολίβο Δράμας (26.3 C), στη Βέροια και σττην Καλαμπάκα (26.2 C), στην Κόνιτσα και στη Μακρακώμη Φθιώτιδας (26.1 C) και στο Λαγκαδά (26 C).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

600 εκατομμύρια παιδιά θα βιώνουν ακραία έλλειψη νερού ως το 2040 (24/03/2017)

Σχεδόν 600 εκατομμύρια παιδιά, ένα στα τέσσερα σε παγκόσμιο επίπεδο, θα ζουν σε περιοχές με εξαιρετικά περιορισμένους υδάτινους πόρους έως το 2040, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF.

Η έκθεση προειδοποιεί προειδοποίησε ότι η έλλειψη ασφαλούς πόσιμου νερού αποτελεί απειλή για τη ζωή των παιδιών και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το πρόβλημα.

«Εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και το μέλλον τους», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, Άντονι Λέικ. «Αυτή η κρίση θα επιδεινωθεί αν δεν αναλάβουμε συλλογική δράση τώρα», πρόσθεσε.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι η αύξηση του πληθυσμού, καθώς και η αύξηση της κατανάλωσης και της ζήτησης βάζουν όλο και περισσότερες δυσκολίες για τη διαθεσιμότητα του νερού, ενώ αυτή τη στιγμή, η λειψυδρία χαρακτηρίζεται ήδη «εξαιρετικά υψηλή» σε 36 χώρες.

Διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα του νερού είναι η άνοδος της θερμοκρασίας, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, το λιώσιμο των πάγων και η αύξηση της έντασης και διάρκειας των περιόδων ξηρασίας, αναφέρει η έκθεση.

Σήμερα, 663 εκατομμύρια ανθρώπων δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε πηγές νερού και περισσότερα από 800 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε ημέρα από διάρροια που συνδέεται με μολυσμένο νερό και ανεπαρκή υγιεινή.

Σύμφωνα με τη Unicef, η έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού νερού εκθέτει τα παιδιά σε θανατηφόρες ασθένειες και αναγκάζει τα παιδιά σε πολλά μέρη να περνούν ώρες καθημερινά για να συλλέγουν νερό, εμποδίζοντάς τα από το να πηγαίνουν στο σχολείο.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης συστάσεις για τους διάφορους τομείς και καλεί τις κυβερνήσεις να προγραμματίσουν πιθανές αλλαγές στη διαθεσιμότητα και ζήτηση νερού κατά τα προσεχή έτη, ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 5 μέρες πριν


Χάρτης METEONET Χάρτης UV Ιστιοπλοϊκοί χάρτες Πρόγνωση Ύψους Κύματος Χάρτης Κεραυνών
Κάμερες Πεντέλης Χάρτης Αττικής Χάρτης Ευρώπης Χάρτης παραλιών Εργαλεία
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 13 ώρες