ΤΩΡΑ ΒΡΕΧΕΙ ...
rss twitter Επισκεφθείτε την σελίδα μας στο facebook Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο youtube μας
Αρχείο Ειδήσεων

Τουρκία: Δικαστική απόφαση για το κλείσιμο του σταθμού Ιζντεμίρ (25/2/2017) (25/02/2017)

Τρία χρόνια μετά την εγκαινίασή του, ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Ιζντεμίρ έχασε δικαστικώς την περιβαλλοντική του άδεια, σε μια νίκη για τους Τούρκους, διεθνείς ακτιβιστές και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ο σταθμός με καύση άνθρακα, ισχύος 350 μεγαβάτ, άνοιξε τον Απρίλιο του 2014. Ο δικαστής που εξέδωσε την απόφαση κάνει λόγο για τον αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπό του στην αρχαία αιολική πόλη της Κύμης, ένα κοντινό αρχαιολογικό χώρο που δεν έχει ακόμη ανασκαφεί πλήρως. Τρία άλλα έργα παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στην ίδια περιοχή έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί για παρόμοιους λόγους.

Η δικαστική απόφαση της περασμένης εβδομάδας δεν σημαίνει το τέλος της ιστορίας, καθώς η εταιρεία στην οποία ανήκει ο σταθμός μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης ή να προβεί ξανά σε επίσημη εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η Τουρκία παίρνει περίπου το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα και η κυβέρνηση στηρίζει την επέκτασή του, ώστε να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας.

Ο επίσημος στόχος είναι παραγωγή 30 γιγαβάτ από άνθρακα ως το 2023, αλλά έχουν ήδη ανακοινωθεί ή ξεκινήσει έργα συνολικής ισχύος 70 γιγαβάτ.

Η Τουρκία διαθέτει περίπου 70 σταθμούς άνθρακα υπό κατασκευή ή στο στάδιο του σχεδιασμού, καθώς και τον τρίτο μεγαλύτερο αγωγό πετρελαίου στον κόσμο μετά την Κίνα και την Ινδία.

Ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ τόνισε την χρήση των εγχώριων πόρων σε μια πρόσφατη εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα.

Η Τουρκία διαθέτει σημαντικούς πόρους λιγνίτη, τον τύπο του άνθρακα με τις υψηλότερες εκπομπές. Αυτό δεν συνάδει με τις διεθνείς προσπάθειες για τον μετριασμό της επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής, καθώς πάνω από το 80% του άνθρακα στον κόσμο πρέπει να μην καεί, ώστε η υπερθέρμανση του πλανήτη να περιοριστεί κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως ορίζει η συμφωνία του Παρισιού.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 10 λεπτά

Οι μέγιστες θερμοκρασίες της Παρασκευής, 24 Φεβρουαρίου 2017 (24/02/2017)

Αρκετά υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε όλη σχεδόν τη χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής, 24 Φεβρουαρίου 2017. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στην Κωπαΐδα (22.7), στην Αυλίδα (22.4), στη Λαμία (22.4), στη Λάρισα (22.2), και στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας (22.2).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 15 ώρες

Η καταιγίδα «Ντόρις», με βροχές και σφοδρούς ανέμους πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο (24/2/2017) (24/02/2017)

Η Μεγάλη Βρετανία και η πρωτεύουσά της, Λονδίνο, χτυπήθηκαν χθες από σφοδρή καταιγίδα που προκάλεσε ακυρώσεις πτήσεων και αναστάτωση στα σιδηροδρομικά δρομολόγια.

Η καταιγίδα «Ντόρις», με βροχές και σφοδρούς ανέμους, πρόκειται να πλήξει πολλές περιοχές από τον νότο μέχρι τον βορρά του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποίησαν οι αρχές, εφιστώντας την προσοχή για ενδεχόμενες υλικές ζημιές.

Ριπή ανέμου ταχύτητας 151 χλμ/ώρα καταγράφηκε χθες το πρωί στη βόρεια Ουαλία, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροδότησης ανακοίνωσε πως μέχρι και 20.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό. Επτά χιλιάδες παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό μέχρι αργά το πρωί.

Στο λονδρέζικο αεροδρόμιο Χίθροου, το μεγαλύτερο της χώρας, «περίπου το 10%» των πτήσεων χρειάστηκε να ακυρωθούν», ανέφερε το αεροδρόμιο σε ανακοίνωσή του.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Aer Lingus ανέφερε στον ιστότοπό της ότι ακύρωσε 12 πτήσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια, ιδιαίτερα στην περιφέρεια του Λονδίνου, επλήγησαν επίσης από την κακοκαιρία, με αποτέλεσμα πολυάριθμες καθυστερήσεις και ματαιώσεις δρομολογίων.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες, μέχρι 30 εκατοστά χιονιού αναμένονται στη Σκωτία και στη βορειοδυτική Αγγλία.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές

Τσεχία: Τα μισά αγριογούρουνα του Βοημικού Δρυμού είναι ραδιενεργά, 30 χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ (23/2/2017) (23/02/2017)

Ένα ασυνήθιστο πρόβλημα αντιμετωπίζει φέτος τον χειμώνα η Τσεχία με το κρέας του αγριογούρουνου, που αποτελεί τοπική λιχουδιά: τα αγριογούρουνα είναι... ραδιενεργά.

Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα προέρχεται από την τροφή των ζώων αυτών. Ο κρύος χειμώνας με τις πολλές χιονοπτώσεις τα αναγκάζει να τρέφονται με ψευδόυδνες, ένα είδος μανιταριού που αναπτύσσεται υπογείως και αφθονεί στον Βοημικό Δρυμό, μια οροσειρά που μοιράζονται τρεις γειτονικές χώρες, η Τσεχία, η Αυστρία και η Γερμανία.

Τα μανιτάρια αυτά απορροφούν υψηλά επίπεδα του ραδιενεργού ισοτόπου Καίσιο 137. Πριν από τρεις δεκαετίες, με το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, εκλύθηκε σημαντική ποσότητα Καισίου 137 που κατέληξε στα βουνά αυτά.

Πλέον, τα αγριογούρουνα τρώνε τα μανιτάρια και μέσω αυτών απορροφούν Καίσιο 137. Έτσι, το κρέας τους γίνεται ραδιενεργό, όπως είπε στο πρακτορείο Reuters ο Γίρι Ντράπαλ της κρατικής κτηνιατρικής υπηρεσίας. «Κατά κάποιο τρόπο, είναι εποχικό πρόβλημα», διευκρίνισε.

Ωστόσο, η εποχή αυτή μπορεί να κρατήσει πολύ. Ο χρόνος υποδιπλασιασμού του Καισίου 137 είναι 30 χρόνια: αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περάσουν 30 χρόνια για να μειωθούν στο μισό οι αρχικές τιμές του ισοτόπου. Τα αγριογούρουνα μπορεί να... λάμπουν για πολλά χρόνια ακόμη.

«Αναμένουμε ότι θα εντοπίζουμε (ραδιενεργή) τροφή για αρκετά χρόνια από σήμερα», πρόσθεσε ο Ντράπαλ.

Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με κρέας αγριογούρουνου που είναι πολύ δημοφιλές στην Τσεχία. Συχνά οι Τσέχοι το χρησιμοποιούν στο παραδοσιακό γκούλας που σερβίρεται σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια. Και τα αγριογούρουνα που καταλήγουν στο πιάτο θα πρέπει να είναι ασφαλή για κατανάλωση. Κάθε θήραμα, όχι μόνο τα αγριογούρουνα, πρέπει να επιθεωρείται πριν καταναλωθεί και το ραδιενεργό κρέας απαγορεύεται, επισήμανε ο Ντράπαλ.

Από τα 614 ζώα που εξετάστηκαν στο διάστημα 2014-16 σχεδόν τα μισά (ποσοστό 47%) διαπιστώθηκε ότι ξεπερνούσαν τα όρια. Σύμφωνα με τον Ντράπαλ πάντως, ακόμη και το κρέας ραδιενεργών ζώων θα αποτελούσε κίνδυνο για την υγεία μόνο αν καταναλωνόταν σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Θα πρέπει δηλαδή να τρώει κανείς αγριογούρουνο πολλές φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον δύο μήνες, για να καταλήξει στο νοσοκομείο.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές

Στους 22.3 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη στη χώρα, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 (23/02/2017)

Αρκετά υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν στη χώρα την Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στην Κωπαΐδα (22.3), στην Αυλίδα (22.2), στη Λάρισα (22.2), στα Γιαννιτσά (22.1), και στο Βελβεντό Κοζάνης και την Λιβαδειά (21.7).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές

Σουηδία: Οικιακή θέρμανση μέσω αναζητήσεων στο διαδίκτυο (22/2/2017) (22/02/2017)

Τα κέντρα δεδομένων που είναι απαραίτητα για τη διαδικτυακή δραστηριότητα παράγουν υπερβολική θερμότητα και απορροφούν σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας για λόγους ψύξης.

Ωστόσο, αξιωματούχοι στη Στοκχόλμη της Σουηδίας σκέπτονται να αξιοποιήσουν όλη αυτήν την απορριπτόμενη θερμότητα για το σκοπό της οικιακής θέρμανσης.

Τα κέντρα δεδομένων δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον, καταναλώνοντας παγκοσμίως περίπου την ίδια ποσότητα ενέργειας με την αεροπορική βιομηχανία.

Μάλιστα η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στα κέντρα δεδομένων μπορεί έως και να τριπλασιαστεί την προσεχή δεκαετία. Ωστόσο η θερμότητα από τα κέντρα δεδομένων μπορεί να βοηθήσει στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Μόνο ένα κέντρο δεδομένων των δέκα μεγαβάτ μπορεί να παρέχει αρκετή θερμότητα για 20.000 διαμερίσματα και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 8.000 τόνους.

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας «Πάρκα Δεδομένων Στοκχόλμης», τα κέντρα δεδομένων θα τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και η θερμότητα που θα παράγεται θα πωλείται στη δημοτική εταιρεία θέρμανσης, η οποία ήδη σκόπευε να στραφεί στη βιομάζα ή άλλες πηγές αντί των ορυκτών καυσίμων.

Η εταιρεία θέρμανσης έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται με μικρά κέντρα δεδομένων, και η πρωτοβουλία ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι θα φέρει σε επαφή, προετοιμάσει και προσφέρει «όλα τα απαραίτητα στοιχεία υποδομής κατάλληλα για δραστηριότητα κέντρων δεδομένων».

Δεδομένου ότι ο στόχος της κυβέρνησης της Σουηδίας είναι να απομακρυνθεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2040, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναμένεται να ωθήσει την σκανδιναβική χώρα πιο κοντά σε αυτό το στόχο.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Οι Άλπεις θα χάσουν το 70% της κάλυψης χιονιού λόγω της κλιματικής αλλαγής (22/2/2017) (22/02/2017)

Οι Άλπεις αναμένεται να χάσουν το 70% της κάλυψης χιονιού μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Πέρα από το σοβαρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής θα έχει επίσης οικονομικές και τουριστικές συνέπειες, μειώνοντας τη διάρκεια της σεζόν σκι.

Οι ερευνητές από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Λωζάνη πραγματοποίησαν μία προσομοίωση για την κάλυψη του χιονιού στις Άλπεις, βάσει των συνθηκών βροχόπτωσης και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, δύο από τους κυριότερους παράγοντες της χιονόπτωσης.

Ο περασμένος Δεκέμβριος ήταν απογοητευτικός για τους σκιέρ, με τις ξηρότερες χιονοπτώσεις εδώ και πάνω από 150 χρόνια. Η χαμηλή χιονόπτωση θα καθυστερήσει την έναρξη της χειμερινής σεζόν στις Άλπεις κατά εβδομάδες ή και μήνες, καθώς δεν θα υπάρχει αρκετό φυσικό χιόνι για χειμερινά σπορ.

Οι προσομοιώσεις των ερευνητών έδειξαν μια ασύμμετρη κατανομή του χιονιού σε διάφορα υψόμετρα και χρονικά πλαίσια, καθώς και ότι αντί της χιονόπτωσης, οι βροχές θα γίνουν πιο συχνές.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η απώλεια κάλυψης χιονιού θα είναι έντονη σε υψόμετρο πάνω από 3.000 μέτρα και μπορεί να προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά, καθώς το 25% όλων των χιονοδρομικών κέντρων των Άλπεων βρίσκονται κάτω από αυτό το όριο.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, σημειώνουν ότι η απώλεια της χιονοκάλυψης μπορεί να μειωθεί από το 70% στο 30%, αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Οι μέγιστες θερμοκρασίες της Τρίτης, 21 Φεβρουαρίου 2017 (21/02/2017)

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου 2017, καταγράφηκαν στα Φαλάσαρνα Χανίων (20.4), στον Πλατανιά Χανίων (20.2), στον Αλκιανό Χανίων (20), στο Ηράκλειο (19.6), και στο Ακρωτήρι Χανίων (19.1).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Ο Ιανουάριος που πέρασε ήταν ο τρίτος θερμότερος εδώ και 137 χρόνια (21/2/2017) (21/02/2017)

Τον περασμένο μήνα, η παγκόσμια θερμοκρασία ήταν μεν 0,20 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από αυτή τον περσινό Ιανουάριο, τον θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, αλλά ταυτόχρονα ήταν 0,92 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου από το 1951 έως το 1980, σύμφωνα με μηνιαία ανάλυση της NASA.

Η ανάλυση του Ινστιτούτου Γκόνταρντ βασίζεται σε δεδομένα από περίπου 6.300 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, από σημαδούρες που μετρούν τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας, έως ερευνητικούς σταθμούς στην Ανταρκτική. Οι παρατηρήσεις ξεκίνησαν το 1880, και ο περασμένος Ιανουάριος είναι ο τρίτος θερμότερος στο αρχείο.

Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι ο Ιανουάριος του 2017 φαίνεται να είναι η πρώτη φορά εδώ και καιρό που οι παγκόσμιες θερμοκρασίες δεν ακολουθούν την ίδια σταθερή ανοδική πορεία, καθώς ο Ιανουάριος του 2016 ήταν θερμότερος κατά 1,12 βαθμούς Κελσίου από το μέσο όρο, έναντι 0,92 του 2017. Τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση έχει το 2007, με 0,96 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία.

Όπως είχε προβλεφθεί, το 2016 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, και σηματοδότησε την τρίτη συνεχόμενη χρονιά που σπάει το ρεκόρ της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να τονίζουν ότι οι προβλέψεις των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής παραμένουν ζοφερές. Οι ειδικοί προειδοποιούν για ενισχυμένα κύματα καύσωνα, ξεσπάσματα επιδημιών, κρίσεις μαζικής πείνας και γενικότερα πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Εξάλλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κρίση της κλιματικής αλλαγής θα οδηγήσει σε περίπου 250.000 επιπλέον θανάτους κάθε χρόνο από το 2030 έως το 2050, εξαιτίας των θανατηφόρων αυτών κινδύνων.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Στο έλεος κακοκαιρίας το Ιράν (21/02/2017)

Έπειτα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες στα νότια του Ιράν, σειρά έχουν οι πυκνές χιονοπτώσεις στα βόρεια της χώρας όπου το χιόνι σήμερα Τρίτη 21 Φεβρουαρίου φτάνει τα 2μ σε αρκετά χωριά. Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από χιονοστιβάδες και ανυπολόγιστες καταστροφές έχει δεχθεί το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Εν τω μεταξύ οι πλημμύρες στα νότια δεν έχουν υποχωρήσει, ένα φράγμα κατέρρευσε και πλημμύρισε η πόλη Jiroft προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Στα νοτιοδυτικά της χώρας τα σχολεία έκλεισαν λόγω αμμοθύελλας που περιόρισε την ορατήτα σε μερικά δεκάδες μέτρα και οι κάτοικοι σπεύδουν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Ξεπέρασε τους 20 βαθμούς η μέγιστη θερμοκρασία τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017 (20/02/2017)

Αρκετή ζέστη το μεσημέρι της Δευτέρας, 20 Φεβρουαρίου 2017, στη νότια κυρίως χώρα. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες σημειώθηκαν στο Άργος (20.2), στην Άνδρο (20.1), στη Σπάρτη (19.7), στο Ηράκλειο (19.6), και στη Σαλαμίνα (19.6).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

«Πράσινα μαθήματα» με πράσινα μολύβια από τη Κένυα (20/2/2017) (20/02/2017)

«Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε μολύβια σκεφτείτε αν θα προτιμήσετε κάποια από ξύλο ή πλαστικό ή από ένα υλικό φιλικό προς το περιβάλλον». Αυτό είναι το δίλλημα που θέτει στους καταναλωτές ο Κενυάτης επιχειρηματίας Anthony Kirori, ο οποίος, ακόμη και στη ψηφιακή εποχή, έχει βρει μια μεγάλη αγορά για τα μολύβια που κατασκευάζει ο ίδιος στη χώρα του από ανακυκλωμένες εφημερίδες.

Αυτό διαφοροποιεί τα μολύβια με την επωνυμία «Green Pencils»,που παράγει μαζί με τον συνέταιρό του Ivan Ochieng στο εργοστάσιο τους στο Ναιρόμπι, από τις άλλες μάρκες μολυβιών. Το ανακυκλωμένο χαρτί από εφημερίδες, που αποτελεί το περίβλημα για τον πυρήνα (ραβδί )από γραφίτη αντί του του συνηθισμένου ξύλου προσφέρει μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση για τα μολύβια.

Ο μηχανικός Kirori, με προϋπηρεσία στην κρατική επιχείρηση διάθεσης αποβλήτων και ο συνεργάτης του Ochieng, με σπουδές στα οικονομικά και στο δίκαιο είναι παθιασμένοι με την ιδέα διάσωσης του περιβάλλοντος. Έστησαν την εταιρία “Green Pencils” τον Ιούνιο του 2012, το εργοστάσιο της οποίας βρίσκεται στην Juja, στο Ναϊρόμπι, για να κατασκευάζουν έως 100.000 μολύβια ανά μήνα. Αυτή τη στιγμή, παγκοσμίως χρησιμοποιούνται πάνω από 14 δις μολύβια(!) και σύμφωνα με έρευνα αγοράς οι πωλήσεις μολυβιών παγκοσμίως θα αυξηθούν σε US $ 2,7 δισ. Την ίδια ώρα ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μολυβιών στο κόσμο είναι η Dixon Ticonderoga, με έδρα τις ΗΠΑ, που παράγει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια μολύβια το χρόνο.

«Οι εισαγωγές της χώρας είναι πάνω από 100 εκατομμύρια μολύβια κάθε χρόνο, αλλά περισσότερα από το 60% αυτών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας», λέει ο Ochieng σε συνέντευξή του σε τοπικό Μέσο(“How we made it in Africa”). «Υπήρχε ένα κενό στην βιομηχανία. Αν και υπάρχει μια μεγάλη αγορά για μολύβια, η Κένυα στηρίζεται κυρίως σε εισαγόμενα προϊόντα.

Περίπου 100 εκατομμύρια μολύβια εισάγονται κάθε χρόνο. Εμείς έχουμε την ικανότητα να παράγουμε 100.000 μολύβια ανά μήνα, αλλά δεν τα διαθέτουμε όλα, καθώς η πωλήσεις επηρεάζονται κυρίως από το σχολικό ημερολόγιο», συμπληρώνει ο Kirori και συνεχίζει: «Με τη χρήση ανακυκλωμένων εφημερίδων βοηθάμε στην προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση των απορριμμάτων και του αριθμού των δέντρων που κόβονται για να παράγουν ξύλινα μολύβια».

Σύμφωνα με τους δύο επιχειρηματίες, χρειάζονται δύο κιλά παλιές εφημερίδες για να παραχθούν μια ντουζίνα μολύβια. Το ανακυκλωμένο υλικό λαμβάνεται μέσα από μια διαδικασία παραγωγής 18 σταδίων, για να είναι ανθεκτικό και αδιάβροχο, η οποία κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Τα μολύβια με το ανακυκλωμένο χαρτί πωλούνται σε επιχειρήσεις, σε κυβερνητικές υπηρεσίες, σε σχολεία, κ.ά, διατίθενται σε δύο μεγέθη (σε τιμή μεταξύ Sh20(σελίνια)=0.18 ευρώ και Sh45(σελίνια)=ο,41 ευρώ), ενώ μπορούν να είναι επώνυμα (να φέρουν δηλ. την επωνυμία κάποιας εταιρείας) και να χρησιμοποιηθούν και ως εργαλείο μάρκετινγκ ή να είναι απλά με την αρχική εφημερίδα. Τα Green pencils έχουν διακριθεί με το «Diamond Mark» ποιότητας από το Bureau of Standards (KEBS) της Κένυας, το οποίο είναι η υψηλότερη διάκριση ποιότητας που μπορεί να έχει ένα προϊόν.

Σύμφωνα με το “Bussiness Daily in Africa”, οι Kirori και Ochieng υπήρξαν φιναλίστ του προγράμματος Green Pioneer Accelerator 2015, που αποσκοπεί στη στήριξη των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και υποστηρίζεται μεταξύ άλλων, από το Growth Africa («Επιταχυντής» επιχειρήσεων της Αφρικής) και το Venture Capital (μια μορφή χρηματοδότησης που στηρίζει τις ανάγκες δυναμικών και γρήγορα αναπτυσσόμενων εταιρειών που χρειάζονται ίδια κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους).

Αυτό είναι ένα 5μηνο πρόγραμμα που βοηθά να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις που στηρίζουν με τις δραστηριότητες τους τη δράση για τη κλιματική αλλαγή, παρέχοντας τους χρηματοδότηση και δικτύωση με περισσότερους από 600 επενδυτές. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κένυας, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε 40% το 2011 από 12,70% το 2006. Ιστορικά, από το 1999 μέχρι το 2011, το ποσοστό ήταν κατά μέσο όρο 22,4% , αλλά έφτασε το Δεκέμβριο του 2011 στο υψηλότερο όλων των εποχών.

Η μόνη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η ενδυνάμωση του πληθυσμού με βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να παρέχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα και να διευκολύνει την πρόσβαση σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και διατροφή. Σε αυτό συνεισφέρει η εταιρεία “Green Pencils”, αφού με σκόπιμο σχεδιασμό, μεγάλο τμήμα της δουλειάς γίνεται χειροποίητα. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας και έχει δώσει κίνητρα για ένα μεγάλο τμήμα του εργατικού δυναμικού. Επίσης αγοράζει μεγάλο τμήμα παλιών εφημερίδων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, συμβάλλοντας στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης αυτών των κοινοτήτων.

Οι δυο επιχειρηματίες φλερτάρουν τώρα με την ιδέα να επεκτείνουν την παραγωγή τους στην κατασκευή και άλλων προϊόντων που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο χαρτί εφημερίδας, όπως κραγιόνια ζωγραφικής, μολύβια ματιών και άλλα προϊόντα μακιγιάζ, μέχρι και σήματα οδικής κυκλοφορίας!


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Ισχυρές βροχές στη Δυτική Ελλάδα (19/02/2017)

Ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες σημειώνονται την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017, στα δυτικά κυρίως τμήματα της χώρας. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και έως τις 14:30 περίπου τοπική ώρα, τα μεγαλύτερα ύψη καταγράφονται στην Άρτα (85 χιλιοστά), στο Βουργαρέλι Άρτας (81 χιλιοστά), στα Θεοδώριανα Άρτας (62 χιλιοστά), στα Δερβίζιανα Ιωαννίνων (56 χιλιοστά), στο Τρίστενο Ιωαννίνων (53 χιλιοστά) και στη Μέτσοβο όπου εκδηλώνονται χιονοπτώσεις (47 χιλιοστά).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 5 μέρες πριν

Μικροπροβλήματα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λόγω ομίχλης (19/02/2017)

Μικροπροβλήματα στις προσγειώσεις των αεροπλάνων και καθυστερήσεις στις πτήσεις σημειώνονται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λόγω ομίχλης.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 5 μέρες πριν

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες της Κυριακής 19/02/2017 (19/02/2017)

Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες της Κυριακής 19/02/2017 καταγράφηκαν στο Χ/Κ Καϊμάκτσαλαν (-3.6 C), στο Τζερμιάδων (-2.1 C), στο Χ/Κ Παρνασσού (-1.6 C), στο Νευροκόπι Δράμας (-0.6 C), στην Ορεσιάδα (-0.2 C) και στο Λαϊλιά Σερρών (0 C).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 5 μέρες πριν


Χάρτης METEONET Χάρτης UV Ιστιοπλοϊκοί χάρτες Πρόγνωση Ύψους Κύματος Χάρτης Κεραυνών
Κάμερες Πεντέλης Χάρτης Αττικής Χάρτης Ευρώπης Χάρτης παραλιών Εργαλεία
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 3 ώρες