ΤΩΡΑ ΒΡΕΧΕΙ ...
rss twitter Επισκεφθείτε την σελίδα μας στο facebook Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο youtube μας
Αρχείο Ειδήσεων

Ξεπέρασε τους 20 βαθμούς η μέγιστη θερμοκρασία τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017 (20/02/2017)

Αρκετή ζέστη το μεσημέρι της Δευτέρας, 20 Φεβρουαρίου 2017, στη νότια κυρίως χώρα. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες σημειώθηκαν στο Άργος (20.2), στην Άνδρο (20.1), στη Σπάρτη (19.7), στο Ηράκλειο (19.6), και στη Σαλαμίνα (19.6).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 1 ώρα

«Πράσινα μαθήματα» με πράσινα μολύβια από τη Κένυα (20/2/2017) (20/02/2017)

«Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε μολύβια σκεφτείτε αν θα προτιμήσετε κάποια από ξύλο ή πλαστικό ή από ένα υλικό φιλικό προς το περιβάλλον». Αυτό είναι το δίλλημα που θέτει στους καταναλωτές ο Κενυάτης επιχειρηματίας Anthony Kirori, ο οποίος, ακόμη και στη ψηφιακή εποχή, έχει βρει μια μεγάλη αγορά για τα μολύβια που κατασκευάζει ο ίδιος στη χώρα του από ανακυκλωμένες εφημερίδες.

Αυτό διαφοροποιεί τα μολύβια με την επωνυμία «Green Pencils»,που παράγει μαζί με τον συνέταιρό του Ivan Ochieng στο εργοστάσιο τους στο Ναιρόμπι, από τις άλλες μάρκες μολυβιών. Το ανακυκλωμένο χαρτί από εφημερίδες, που αποτελεί το περίβλημα για τον πυρήνα (ραβδί )από γραφίτη αντί του του συνηθισμένου ξύλου προσφέρει μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση για τα μολύβια.

Ο μηχανικός Kirori, με προϋπηρεσία στην κρατική επιχείρηση διάθεσης αποβλήτων και ο συνεργάτης του Ochieng, με σπουδές στα οικονομικά και στο δίκαιο είναι παθιασμένοι με την ιδέα διάσωσης του περιβάλλοντος. Έστησαν την εταιρία “Green Pencils” τον Ιούνιο του 2012, το εργοστάσιο της οποίας βρίσκεται στην Juja, στο Ναϊρόμπι, για να κατασκευάζουν έως 100.000 μολύβια ανά μήνα. Αυτή τη στιγμή, παγκοσμίως χρησιμοποιούνται πάνω από 14 δις μολύβια(!) και σύμφωνα με έρευνα αγοράς οι πωλήσεις μολυβιών παγκοσμίως θα αυξηθούν σε US $ 2,7 δισ. Την ίδια ώρα ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μολυβιών στο κόσμο είναι η Dixon Ticonderoga, με έδρα τις ΗΠΑ, που παράγει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια μολύβια το χρόνο.

«Οι εισαγωγές της χώρας είναι πάνω από 100 εκατομμύρια μολύβια κάθε χρόνο, αλλά περισσότερα από το 60% αυτών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας», λέει ο Ochieng σε συνέντευξή του σε τοπικό Μέσο(“How we made it in Africa”). «Υπήρχε ένα κενό στην βιομηχανία. Αν και υπάρχει μια μεγάλη αγορά για μολύβια, η Κένυα στηρίζεται κυρίως σε εισαγόμενα προϊόντα.

Περίπου 100 εκατομμύρια μολύβια εισάγονται κάθε χρόνο. Εμείς έχουμε την ικανότητα να παράγουμε 100.000 μολύβια ανά μήνα, αλλά δεν τα διαθέτουμε όλα, καθώς η πωλήσεις επηρεάζονται κυρίως από το σχολικό ημερολόγιο», συμπληρώνει ο Kirori και συνεχίζει: «Με τη χρήση ανακυκλωμένων εφημερίδων βοηθάμε στην προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση των απορριμμάτων και του αριθμού των δέντρων που κόβονται για να παράγουν ξύλινα μολύβια».

Σύμφωνα με τους δύο επιχειρηματίες, χρειάζονται δύο κιλά παλιές εφημερίδες για να παραχθούν μια ντουζίνα μολύβια. Το ανακυκλωμένο υλικό λαμβάνεται μέσα από μια διαδικασία παραγωγής 18 σταδίων, για να είναι ανθεκτικό και αδιάβροχο, η οποία κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Τα μολύβια με το ανακυκλωμένο χαρτί πωλούνται σε επιχειρήσεις, σε κυβερνητικές υπηρεσίες, σε σχολεία, κ.ά, διατίθενται σε δύο μεγέθη (σε τιμή μεταξύ Sh20(σελίνια)=0.18 ευρώ και Sh45(σελίνια)=ο,41 ευρώ), ενώ μπορούν να είναι επώνυμα (να φέρουν δηλ. την επωνυμία κάποιας εταιρείας) και να χρησιμοποιηθούν και ως εργαλείο μάρκετινγκ ή να είναι απλά με την αρχική εφημερίδα. Τα Green pencils έχουν διακριθεί με το «Diamond Mark» ποιότητας από το Bureau of Standards (KEBS) της Κένυας, το οποίο είναι η υψηλότερη διάκριση ποιότητας που μπορεί να έχει ένα προϊόν.

Σύμφωνα με το “Bussiness Daily in Africa”, οι Kirori και Ochieng υπήρξαν φιναλίστ του προγράμματος Green Pioneer Accelerator 2015, που αποσκοπεί στη στήριξη των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και υποστηρίζεται μεταξύ άλλων, από το Growth Africa («Επιταχυντής» επιχειρήσεων της Αφρικής) και το Venture Capital (μια μορφή χρηματοδότησης που στηρίζει τις ανάγκες δυναμικών και γρήγορα αναπτυσσόμενων εταιρειών που χρειάζονται ίδια κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους).

Αυτό είναι ένα 5μηνο πρόγραμμα που βοηθά να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις που στηρίζουν με τις δραστηριότητες τους τη δράση για τη κλιματική αλλαγή, παρέχοντας τους χρηματοδότηση και δικτύωση με περισσότερους από 600 επενδυτές. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κένυας, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε 40% το 2011 από 12,70% το 2006. Ιστορικά, από το 1999 μέχρι το 2011, το ποσοστό ήταν κατά μέσο όρο 22,4% , αλλά έφτασε το Δεκέμβριο του 2011 στο υψηλότερο όλων των εποχών.

Η μόνη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η ενδυνάμωση του πληθυσμού με βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να παρέχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα και να διευκολύνει την πρόσβαση σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και διατροφή. Σε αυτό συνεισφέρει η εταιρεία “Green Pencils”, αφού με σκόπιμο σχεδιασμό, μεγάλο τμήμα της δουλειάς γίνεται χειροποίητα. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας και έχει δώσει κίνητρα για ένα μεγάλο τμήμα του εργατικού δυναμικού. Επίσης αγοράζει μεγάλο τμήμα παλιών εφημερίδων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, συμβάλλοντας στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης αυτών των κοινοτήτων.

Οι δυο επιχειρηματίες φλερτάρουν τώρα με την ιδέα να επεκτείνουν την παραγωγή τους στην κατασκευή και άλλων προϊόντων που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο χαρτί εφημερίδας, όπως κραγιόνια ζωγραφικής, μολύβια ματιών και άλλα προϊόντα μακιγιάζ, μέχρι και σήματα οδικής κυκλοφορίας!


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 3 ώρες

Ισχυρές βροχές στη Δυτική Ελλάδα (19/02/2017)

Ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες σημειώνονται την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017, στα δυτικά κυρίως τμήματα της χώρας. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και έως τις 14:30 περίπου τοπική ώρα, τα μεγαλύτερα ύψη καταγράφονται στην Άρτα (85 χιλιοστά), στο Βουργαρέλι Άρτας (81 χιλιοστά), στα Θεοδώριανα Άρτας (62 χιλιοστά), στα Δερβίζιανα Ιωαννίνων (56 χιλιοστά), στο Τρίστενο Ιωαννίνων (53 χιλιοστά) και στη Μέτσοβο όπου εκδηλώνονται χιονοπτώσεις (47 χιλιοστά).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές

Μικροπροβλήματα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λόγω ομίχλης (19/02/2017)

Μικροπροβλήματα στις προσγειώσεις των αεροπλάνων και καθυστερήσεις στις πτήσεις σημειώνονται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λόγω ομίχλης.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες της Κυριακής 19/02/2017 (19/02/2017)

Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες της Κυριακής 19/02/2017 καταγράφηκαν στο Χ/Κ Καϊμάκτσαλαν (-3.6 C), στο Τζερμιάδων (-2.1 C), στο Χ/Κ Παρνασσού (-1.6 C), στο Νευροκόπι Δράμας (-0.6 C), στην Ορεσιάδα (-0.2 C) και στο Λαϊλιά Σερρών (0 C).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές

Οι Άλπεις κινδυνεύουν να χάσουν το 70% του χιονιού τους ως το 2100 (18/02/2017)

Οι 'Αλπεις προσελκύουν πολλούς φίλους του σκι από όλο τον κόσμο (και από την Ελλάδα), αλλά όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται κανείς να βρει προσιτή και κατάλληλη πίστα.

Μια νέα ελβετική επιστημονική έρευνα εκτιμά ότι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι 'Αλπεις μπορεί να χάσουν έως το 70% του χιονιού τους έως το τέλος του αιώνα μας. Αν όμως η άνοδος της θερμοκρασίας δεν ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου, τότε η απώλεια του χιονιού μπορεί να περιορισθεί στο 30%.

Εκτός όμως από την ποσότητα του χιονιού, η μελέτη συμπεραίνει ότι η χειμερινή περίοδος στις 'Αλπεις -όταν το χιόνι είναι αρκετό για να γίνουν τα χειμερινά σπορ- θα γίνεται ολοένα πιο σύντομη σε διάρκεια. Σε σχέση με σήμερα, η περίοδος του σκι μπορεί να ξεκινά μισό έως ένα μήνα αργότερα.

Ακόμη, με το σημερινό ρυθμό της κλιματικής αλλαγής, αρκετό χιόνι για σκι και άλλα συναφή σπορ θα υπάρχει εγγυημένα μόνο από υψόμετρο 2.500 μέτρων και πάνω έως το 2100. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Χιονιού και Χιονοστιβάδων και του Εργαστηρίου CRYOS της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EPFL), με επικεφαλής τον Κριστόφ Μάρτι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Cryosphere" (Κρυόσφαιρα) της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών.Η φετινή σεζόν στις 'Αλπεις ήταν η τρίτη στη σειρά που τα Χριστούγεννα το χιόνι ήταν αραιό. Αν και τον Ιανουάριο οι χιονοπτώσεις αυξήθηκαν και σήμερα πια τμήματα των 'Αλπεων είναι καλυμμένα με άφθονο χιόνι, το θέαμα αυτό μάλλον θα είναι λιγότερο συχνό στο μέλλον, σύμφωνα με τα κλιματολογικά μοντέλα των ερευνητών.

Όπως εκτιμούν, περισσότερο θα επηρεασθούν τα χαμηλότερα υψόμετρα των 'Αλπεων, κάτω από τα 1.200 μέτρα. Περίπου το ένα τέταρτο των χιονοδρομικών κέντρων βρίσκονται σε αυτή τη χαμηλή ζώνη και αναμένεται να γνωρίσουν συχνότερες ελλείψεις χιονιού.Αν όμως η άνοδος της θερμοκρασίας ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου, η μείωση του βάθους του χιονιού μπορεί να φθάσει το 40% έως το 2100 ακόμη και για υψόμετρα άνω των 3.000 μέτρων. Τα δύο υψηλότερα χιονοδρομικά κέντρα των 'Αλπεων βρίσκονται κοντά στο Σαμονί, στα γαλλικά Λευκά Όρη, και στο ελβετο-ιταλικό Μάτερχορν, τα οποία φθάνουν στα 3.900 περίπου, ενώ ξεκινούν από τα 1.000 και 1.500 μέτρα αντίστοιχα.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ο τουρισμός στις 'Αλπεις θα βρεθεί αντιμέτωπος με προβλήματα, καθώς θα αυξάνονται οι βροχές, θα λιγοστεύει το χιόνι και θα λιώνουν οι παγετώνες σιγά-σιγά.

Σύνδεσμος για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία: http://www.the-cryosphere.net/11/517/2017/


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Ασυνήθιστα «λίγοι» οι πάγοι σε Αρκτική & Ανταρκτική (18/02/2017)

Η έκταση των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική και την Ανταρκτική τον περασμένο μήνα ήταν η μικρότερη που καταγράφηκε ποτέ τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ, ενώ οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

«Η έκταση των πάγων που λείπουν και στους δύο πόλους ήταν αρκετά ασυνήθιστη», όπως δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάρλσον, διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος για το Παγκόσμιο Κλίμα, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Εν τω μεταξύ, η άνοδος της στάθμης των ωκεανών επιβραδύνει την περιστροφή της γης όπως είχαν ανακαλύψει πέρσι, Καναδοί επιστήμονες που μελετούν τον πυρήνα της Γης.

Το λιώσιμο των πάγων ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας αλλά και μετακινεί μάζα από τους πόλους προς τον ισημερινό, επιβραδύνοντας έτσι την περιστροφή της Γης. Η βαρυτική έλξη της Σελήνης συμβάλλει επίσης στην επιβράδυνση αυτή.

«Κατά τα τελευταία 3000 χρόνια, ο πυρήνας της Γης έχει επιταχυνθεί λίγο, ενώ ο μανδύας με την επιφάνεια έχουν επιβραδυνθεί», αναφέρει ο Ματιέ Ντέμπερι, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες της Παρασκευής 17/02/2017 (17/02/2017)

Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 17/02/2017 καταγράφηκαν στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας-Θέση Βρύζες (-7.7 C), στην Ορεσιάδα (-6.9 C), στο Καρπενήσι-Θέση Βουτύρου (-6.5 C),στην Τρίπολη (-6.3 C), στη Βωβούσα Ιωαννίνων (-5.7 C), στη Βλάστη Κοζάνης και στο Νευροκόπι Δράμας (-5.5 C).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Η κλιματική αλλαγή έχει αρνητική επίδραση σε πάνω από 700 ήδη απειλούμενα είδη (17/02/2017)

Περισσότερα από 700 θηλαστικά και πτηνά που ήδη απειλούνται με εξαφάνιση φαίνεται να έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με πρόσφατη επιθεώρηση σχετικών επιστημονικών μελετών.

Τα ζώα που απειλούνται είναι πολύ περισσότερα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα, φτάνοντας το 47% των χερσαίων θηλαστικών και το 23% των πτηνών που βρίσκονται στην Κόκκινη Λίστα των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

Τα πρωτεύοντα και τα μαρσιποφόρα πιστεύεται ότι έχουν υποφέρει περισσότερο ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αναφέρει η έκθεση των πανεπιστημίων Σαπιέντσα της Ρώμης, UCL και Ινστιτούτου Ζωολογίας του Λονδίνου, Κέιμπριτζ, Κουίνσλαντ της Αυστραλίας και της αμερικάνικης ΜΚΟ Wildlife Conservation Society. Αυτό οφείλεται ίσως στο ότι έχουν ζήσει κυρίως σε τροπικά μέρη με σταθερό κλίμα για χιλιάδες χρόνια, και έχουν αργούς ρυθμούς αναπαραγωγής.

Μόνο τα τρωκτικά και τα θηλαστικά που τρέφονται με έντομα πιστεύεται ότι έχουν ωφεληθεί. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή έχουν γρήγορους ρυθμούς αναπαραγωγής και τείνουν να μην εξαρτώνται από ένα συγκεκριμένο βιότοπο, ζώντας συχνά σε λαγούμια που παρέχουν προστασία από τις αλλαγές του καιρού.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο για να συγκρίνουν το βάρος και άλλα χαρακτηριστικά των ζώων με τις αλλαγές στο κλίμα, όπως η θερμοκρασία.

«Τα αποτελέσματά έδειξαν ότι πολλά από τα απειλούμενα είδη είναι πιθανόν να έχουν ήδη πληγεί από την κλιματική αλλαγή, και ότι οι διάφοροι φορείς και υπεύθυνοι πολιτικής πρέπει να το λάβουν υπ’ όψιν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση του μέλλοντος της βιοποικιλότητας», αναφέρει η μελέτη.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η κλιματική αλλαγή προκαλεί προβλήματα στα ζώα είναι οι αλλαγές στην κατανομή των φυτών. «Σε περιοχές με μειωμένη βροχόπτωση, είναι πιθανό ότι τα φυτά έχουν μικρότερες κλιματικές ανοχές και ως εκ τούτου, οι περιοχές αυτές βιώνουν αλλαγές στη βλάστηση και επακόλουθη απώλεια ενδιαιτημάτων για τα ζώα που ζουν εκεί», αναφέρει η έκθεση.

Τα θηλαστικά που βρίσκονται επίσης σε υψηλή επικινδυνότητα από την κλιματική αλλαγή είναι αυτά που έχουν πιο εξειδικευμένη διατροφή και συνεπώς χαμηλότερη ικανότητα προσαρμογής σε νέες περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και τα πτηνά που ζουν σε κρύες ορεινές περιοχές. Εξάλλου, οι υψηλότερες θερμοκρασίες προκαλούν τα πουλιά να ωοτοκούν νωρίτερα.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Η Ινδία απειλεί την «πρωτιά» της Κίνας στην ατμοσφαιρική ρύπανση (17/02/2017)

Η ραγδαία επιδείνωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ινδία προκαλεί πλέον περίπου 1,1 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, ξεπερνώντας την Κίνα, σύμφωνα με νέα παγκόσμια μελέτη για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο αριθμός των πρόωρων θανάτων στην Κίνα που προκαλείται από τα επικίνδυνα σωματίδια γνωστά ως PM2.5, έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά έχει αυξηθεί απότομα στην Ινδία, σύμφωνα με την έκθεση από το Ινστιτούτο Επιπτώσεων στην Υγεία της Βοστώνης και το Ινστιτούτο Αξιολόγησης Δεδομένων Υγείας του Σιάτλ.

Στην Ινδία καταγράφηκε μια ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση, της τάξης σχεδόν του 50%, των πρόωρων θανάτων από σωματιδιακή ύλη, για το διάστημα μεταξύ 1990 και 2015, αναφέρει η έκθεση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώθηκε σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Ασίας, αλλά βελτιώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, αναφέρει η έκθεση, χάρη στις πολιτικές για τον περιορισμό των εκπομπών από τα 1990, μεταξύ άλλων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν μείωση της τάξης του 27% στη μέση ετήσια έκθεση σε λεπτά σωματίδια, ενώ μικρότερη πτώση σημειώθηκε στην Ευρώπη. Ωστόσο, 88.000 Αμερικανοί και 258.000 Ευρωπαίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω των επιπέδων των σωματιδίων σήμερα, αναφέρει η έκθεση.

Τα σωματίδια αυτά, με διάμετρο μικρότερη από 2,5 χιλιοστά, απελευθερώνονται κυρίως από οχήματα, ιδιαίτερα εκείνα με κινητήρες ντίζελ, καθώς και από τη βιομηχανία και φυσικές πηγές, όπως η σκόνη. Χάρις στο μικρό τους μέγεθος, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των πνευμόνων, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακές νόσους, εγκεφαλικά επεισόδια και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, όπως το άσθμα και η πνευμονία.

Παρά το γεγονός ότι οι θάνατοι που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση αυξήθηκαν σε 4,2 εκατομμύρια το 2015 από 3,5 εκατομμύρια το 1990, ο ρυθμός αύξησης ήταν πιο αργός από το ρυθμό της αύξησης του πληθυσμού κατά την ίδια περίοδο. Αυτό συμβαίνει λόγω της βελτιωμένης υγειονομικής περίθαλψης σε πολλά μέρη του κόσμου, καθώς και τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και άλλες περιοχές.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

ΗΠΑ: «Τρελό» σχέδιο για την αναπλήρωση των πάγων της Αρκτικής (15/02/2017)

Ομάδα Αμερικανών επιστημόνων σχεδιάζουν ένα υπερβολικά φιλόδοξο πρόγραμμα 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των πάγων της Αρκτικής.

Συγκεκριμένα, ομάδα των 14 επιστημόνων, με επικεφαλής τον φυσικό Στίβεν Ντες του Πανεπιστημίου Αριζόνα Στέιτ, επινόησε ένα σχέδιο για την αναπλήρωση των πάγων της Αρκτικής θάλασσας, χρησιμοποιώντας δέκα εκατομμύρια αντλίες αιολικής ενέργειας.

Η στρατηγική περιλαμβάνει την εγκατάσταση εκατομμυρίων αντλιών ανανεώσιμης ενέργειας, οι οποίες θα στέλνουν το νερό πάνω στην επιφάνεια των πάγων της Αρκτικής κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στη θεωρία, το νερό τότε θα παγώνει, ενισχύοντας τον πάγο πριν από το καλοκαίρι. Ο Ντες υποστηρίζει ότι οι αντλίες μπορούν να προσθέσουν περίπου ένα μέτρο στο στρώμα του θαλάσσιου πάγου. Αν ο πάγος είναι παχύτερος, τότε θα διαρκέσει περισσότερο και θα μειωθεί ο κίνδυνος εξαφάνισης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι θερινοί πάγοι της Αρκτικής ίσως εξαφανιστούν εντελώς ως το 2030. Αν συμβεί αυτό, ο ωκεανός θα απορροφά το φως του ήλιου που κάποτε αντανακλούσε, για αυτό η αναπλήρωση των θαλάσσιων πάγων αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Ο Ντες υποστηρίζει ότι η συμφωνία του Παρισιού του 2015 δεν θα είναι αρκετή για να σταματήσει τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Η μόνη στρατηγική μας προς το παρόν φαίνεται να είναι να λέμε στην βιομηχανία και τις κυβερνήσεις να σταματήσουν την καύση των ορυκτών καυσίμων. Πρόκειται για μία καλή ιδέα, αλλά θα χρειαστούν πολύ περισσότερα για να σταματήσει η εξαφάνιση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής», κατέληξε ο Ντες.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Ενισχυμένοι βοριάδες στο Νότιο Αιγαίο (15/02/2017)

Ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι έπνευσαν στις Κυκλάδες και στην Κρήτη την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών στου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι ισχυρότερες ριπές καταγράφηκαν στον Πλακιά Ρεθύμνου (85 χλμ/ώρα), στο Λέντα Ηρακλείου και στο Φουρφουρά Ρεθύμνου (84 χλμ/ώρα), στην Κάσο (77 χλμ/ώρα), στην Ανάφη και στη Φινοκαλιά Λασιθίου (76 χλμ/ώρα), στην Αμοργό και στην Κατταβιά Ρόδου (74 χλμ/ώρα), στη Νάξο (72 χλμ/ώρα) και στη Δονούσα (71 χλμ/ώρα).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας την Τετάρτη 15/2/2017 (15/02/2017)

Αισθητή άνοδο σημείωσαν οι μέγιστες θερμοκρασίες την Τετάρτη 15/2/2017. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες κατεγράφησαν στις περιοχές: Ιωλαννινα 17.3 βαθμοί, Λαμία 16.9 βαθμοί, Σπάρτη 16.8 βαθμοί, Καλαμπάκα 16.7 βαθμοί, Μακρακώμη Φθιώτιδας 16.4 βαθμοί, Πατήσια 16.3 βαθμοί, Άργος και Ασπροβάλτα 16 βαθμοί Κελσίου.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Ηνωμένο Βασίλειο: Τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε εκατομμύρια φανοστάτες (14/02/2017)

Εκατομμύρια φανοστάτες αναμένεται να εφοδιαστούν με ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ενέργειας με απευθείας σύνδεση στο εθνικό δίκτυο.

Το έργο αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ της τεχνολογικής εταιρείας NVT και της εταιρείας ενέργειας OWN, οι οποίες σχεδίασαν την μικρή ανεμογεννήτρια που θα χρησιμοποιηθεί. Η κοινή πρωτοβουλία θα δημιουργήσει 25 θέσεις εργασίας κατά το επόμενο έτος, ωστόσο ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέλθει σε 300 μέσα σε τρία χρόνια. Οι δύο επιχειρήσεις εκτιμούν πως κύκλος εργασιών μπορεί να ξεπεράσει τις 400 εκατομμύρια λίρες μέσα σε πέντε χρόνια.

«Υπάρχουν περίπου δέκα εκατομμύρια φανοστάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και πάνω από το 20% εξ αυτών είναι κατάλληλοι για μετατροπή, κάτι που δημιουργεί τις συνθήκες για μία πολύ επεκτάσιμη επιχειρηματική ευκαιρία με τεράστιες δυνατότητες εξαγωγών», δήλωσε ο Ντέιβιντ Γκόρντον, διευθύνων σύμβουλος της OWN.

«Έχουμε ήδη διεξάγει θετικές προκαταρκτικές συζητήσεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υπάρχουν επίσης ενδείξεις ενδιαφέροντος από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Μεξικό, την Ιρλανδία και τη Νότια Αφρική», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για μία θαυμάσια είδηση και γνωρίζω από συναδέλφους από όλο το πολιτικό φάσμα ότι έχουν τις ίδιες θετικές προσδοκίες για το έργο αυτό. Βρίσκεται σε συμφωνία με τις πολιτικές των μεγάλων πολιτικών κομμάτων στη Σκωτία και μπορεί να παραδώσει τόσο καθαρή πράσινη ενέργεια, όσο και σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους ιδιωτικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση», δήλωσε με τη σειρά του ο βουλευτής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας, Ρίτσαρντ Λάιλ. Τα κεντρικά γραφεία της OWN άλλωστε βρίσκονται στην Σκωτία.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 6 μέρες πριν

Εντοπίστηκε ρύπανση στο βαθύτερο σημείο του ωκεανού (14/02/2017)

Νέα μελέτη Βρετανών επιστημόνων αποκαλύπτει ότι οι ανθρωπογενείς ρύποι έχουν πλέον φτάσει τις πιο απομακρυσμένες γωνιές της Γης.

Μετά από δειγματοληψία αμφιπόδων από τις Τάφρους των Μαριανών και των Νήσων Κέρμαντεκ στον Ειρηνικό Ωκεανό, που έχουν βάθος πάνω από 10 χιλιόμετρα, η ομάδα του καθηγητή Άλαν Τζέιμισον ανακάλυψε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα έμμονων οργανικών ρύπων, στο λιπώδη ιστό των οργανισμών. Αυτοί περιλαμβάνουν πολυχλωριωμένα διφαινύλια και πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες, που χρησιμοποιούνται συνήθως για ηλεκτρική μόνωση και ως επιβραδυντικά φλόγας.

Η επιστημονική ομάδα από τα πανεπιστήμια του Νιουκάστλ και του Αμπερντίν και το Ινστιτούτο Τζέιμς Χάτον, δήλωσε πως το επόμενο βήμα είναι να κατανοηθούν οι συνέπειες αυτής της μόλυνσης και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις για το ευρύτερο οικοσύστημα.

«Σκεπτόμαστε ακόμα ότι τα βάθη των ωκεανών είναι κάτι απομακρυσμένο και παρθένο, ασφαλές από την ανθρώπινη επίδραση, αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι, δυστυχώς, αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια», δήλωσε ο Τζέιμισον.

«Στην πραγματικότητα, τα δείγματα αμφιπόδων περιείχαν επίπεδα μόλυνσης παρόμοια με μία από τις πιο μολυσμένες βιομηχανικές ζώνες της βορειοδυτικής Ειρηνικού», πρόσθεσε.Από το 1930 μέχρι και την απαγόρευσή τους τη δεκαετία του 1970, τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια έφτασαν τους 1,3 εκατομμύρια τόνους συνολικής παραγωγής. Οι ρύποι αυτοί ελευθερώνονταν στο περιβάλλον μέσω εργατικών ατυχημάτων, απορρίψεων και διαρροών από τους χώρους υγειονομικής ταφής, αλλά παραμένουν στο περιβάλλον για δεκαετίες καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στην φυσική υποβάθμιση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ρύποι έφτασαν στην απομακρυσμένη τάφρο μέσω μολυσμένων πλαστικών κομματιών και νεκρών ζώων που βυθίστηκαν στον πυθμένα του ωκεανού, όπου στη συνέχεια καταναλώθηκαν από αμφίποδα και άλλη πανίδα, εισερχόμενοι στην τροφική αλυσίδα.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 6 μέρες πριν


Χάρτης METEONET Χάρτης UV Ιστιοπλοϊκοί χάρτες Πρόγνωση Ύψους Κύματος Χάρτης Κεραυνών
Κάμερες Πεντέλης Χάρτης Αττικής Χάρτης Ευρώπης Χάρτης παραλιών Εργαλεία
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 9 ώρες