rss twitter Επισκευτείτε την σελίδα μας στο facebook

Αποστολή χιλιάδων σπόρων στην Αρκτική γι...

Αποστολή χιλιάδων σπόρων στην Αρκτική για φύλαξη από την κλιματική αλλαγή

Σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η παγκόσμια ασφάλεια σίτισης, 10.000 νέες ποικιλίες φυτών από όλο τον κόσμο προστέθηκαν στο θησαυροφυλάκιο σπόρων της Αρκτικής. Στο λεγόμενο Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων του Σβάλμπαρντ, το οποίο βρίσκεται σε ένα νησί στα ανοικτά της βόρειας ακτής της Νορβηγίας, έχουν αποθηκευτεί ήδη 825.000 δείγματα σπόρων, αντιπροσωπεύοντας 13.000 χρόνια αγροτικής ιστορίας. Το θησαυροφυλάκιο αποτελεί μία δικλείδα ασφαλείας επιπροσθέτως του δικτύου τραπεζών σπόρων σε όλο τον κόσμο, οι οποίες επίσης αποθηκεύουν σπόρους, αλλά απειλούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από πολέμους, ατυχήματα και φυσικές καταστροφές. Η προστασία της ποικιλότητας των καλλιεργειών του πλανήτη είναι θεμελιώδης για τη διασφάλιση της ασφάλειας σίτισης από την απειλή της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησε το Παγκόσμιο Καταπίστευμα Ποικιλίας Καλλιεργειών (GCDT), το οποίο διαχειρίζεται το θησαυροφυλάκιο. Μια σειρά από αποστολές σπόρων προς το Σβάλμπαρντ αυτό το μήνα θα βοηθήσει σε αυτόν τον αγώνα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του GCDT. Τέσσερις αποστολές από μεγάλες τράπεζες σπόρων με έδρα τη Βουλγαρία, την Κολομβία, την Ινδία και την Ταϊβάν, αναμένεται να παραδώσουν ποικιλίες από περισσότερες από 100 χώρες. Οι αποστολές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τύπους σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού, ρεβιθιού και μελιτζανών, όπως και ένα μεγάλο αριθμό λαχανικών της Αφρικής. Η διατήρηση των διαφόρων φυτικών ποικιλιών θα βοηθήσει την ανάπτυξη καλλιεργειών με δυνατότητα αντοχής σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, όπως για παράδειγμα το να είναι πιο ανθεκτικές στην ξηρασία ή υψηλότερες θερμοκρασίες, δήλωσαν οι υπεύθυνοι του θησαυροφυλακίου. «Το Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων του Σβάλμπαρντ συμβολίζει το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μακροπρόθεσμη, βιώσιμη και θετική λύση για να παρέχουμε τροφή στον κόσμο για πάντα», δήλωσε η Μαρί Χάγκα, εκτελεστική διευθυντής του προγράμματος. «Το θέμα της πείνας είναι παγκόσμιο, και ολοένα και πιο επιτακτικό. Αν συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, η παραγωγή τροφίμων θα μειωθεί ενώ οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν. Ακόμα περισσότεροι άνθρωποι θα πεινάσουν. Για αυτό η ποικιλομορφία των καλλιεργειών είναι απαραίτητη», πρόσθεσε η Χάγκα.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 2 ώρες

Ελάχιστες θερμοκρασίες την Τρίτη 21/10/2...

Ελάχιστες θερμοκρασίες την Τρίτη 21/10/2014

Χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες κάτω των 2 βαθμών σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της χώρας μας. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες κατεγράφησαν στις περιοχές: Μαυρολιθάρι Φωκίδας -0.8 βαθμοί, Καρπενήσι και Βωβούσα Ιωαννίνων -0.7 βαθμοί, Τρίπολη 0.3 βαθμοί, Τζερμιάδων Λασιθίου 1.3 βαθμοί, Γρεβενά 1.5 βαθμοί, Βυτίνα Αρκαδίας 1.9 βαθμοί και Βλάστη Κοζάνης 2 βαθμοί Κελσίου.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 15 ώρες

Οι ελέφαντες μπορούν να αισθανθούν βροχή...

Οι ελέφαντες μπορούν να αισθανθούν βροχή από απόσταση 240 χιλιομέτρων

Οι ελέφαντες είναι γνωστοί για την εντυπωσιακή τους μνήμη, ωστόσο νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων υποστηρίζει πως τα μεγάλα θηλαστικά είναι επίσης εξαιρετικοί μετεωρολόγοι. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τέξας Α&Μ υπολόγισαν πως οι ελέφαντες μπορούν να ανιχνεύσουν βροχοπτώσεις που πλησιάζουν από απόσταση έως και 240 χιλιομέτρων. Η ικανότητα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις οργανώσεις προστασίας απειλουμένων ζώων για τη διατήρηση κοπαδιών ελεφάντων μακριά από λαθροκυνηγούς, σύμφωνα με τον Όλιβερ Φρόενφελντ, καθηγητή γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Τέξας Α&Μ. Όπως θα περίμενε κανείς λόγω του μεγέθους των αυτιών τους, οι ελέφαντες διαθέτουν εξαιρετική ακοή και την ικανότητα να ανιχνεύουν πολύ χαμηλές συχνότητες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα γιγάντια θηλαστικά μπορούν να ακούσουν τα χαμηλά βουητά των κεραυνών, όπως και τον ήχο έντονων βροχοπτώσεων χιλιόμετρα μακριά, και να προβλέπουν πότε πλησιάζουν συνθήκες βροχής. Η ερευνητική ομάδα έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα αφού παρατήρησε κοπάδια ελεφάντων στη Ναμίμπια να μετακινούνται ξαφνικά χωρίς κάποια προφανή εξήγηση. «Οι ελέφαντες έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν να αλλάζουν τους προορισμούς των μετακινήσεών τους, καθώς και την ταχύτητα με την οποία μετακινούνται», δήλωσε ο Φρόενφελντ. Για να εξηγήσουν τη συμπεριφορά αυτή, οι επιστήμονες κατέγραψαν τις κινήσεις εννέα ελεφάντων από διαφορετικά κοπάδια για επτά χρόνια, αφού τους τοποθέτησαν πομπούς GPS. Οι μετρήσεις αποκάλυψαν πως οι ελέφαντες αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση στην πορεία τους κατά τη διάρκεια της περιόδου βροχών στη Ναμίμπια, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου κάθε χρόνο. Οι αλλαγές αυτές γίνονταν κάθε φορά σε συνδυασμό με την εμφάνιση βροχών σε αποστάσεις αρκετών χιλιομέτρων. «Οι ελέφαντες χρειάζονται τη βροχή. Μετά από μία εκτεταμένη περίοδο ξηρασίας, μόλις αισθανθούν τη βροχή αρχίζουν και μετακινούνται προς αυτήν ώστε να βρουν νερό γρηγορότερα», εξηγεί ο Φρόενφελντ. Η γνώση αυτής της ικανότητας κάνει τις κινήσεις των ελεφάντων πιο προβλέψιμες, γεγονός που θα συνεισφέρει στην καλύτερη προστασία τους από λαθροκυνηγούς, καταλήγει η έρευνα.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές

Χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες τη Δευτέρ...

Χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες τη Δευτέρα 20/10/2014

Αρνητικές και οριακά θετικές ελάχιστες θερμοκρασίες σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 20/10/2014 στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά τμήματα. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες κατεγράφησαν στις περιοχές: Μαυρολιθάρι Φωκίδας -1.1 βαθμοί, Βωβούσα Ιωαννίνων -0.5 βαθμοί, Βυτίνα Αρκαδίας -0.2 βαθμοί, Καρπενήσι 0 βαθμοί, Βλάστη Κοζάνης 0.4 βαθμοί, Τρίπολη 1.1 βαθμοί, Καλάβρυτα 1.4 βαθμοί και Περτούλι Τρικάλων 1.5 βαθμοί Κελσίου.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές

1000 νέες λίμνες σχηματίστηκαν στο Περού...

1000 νέες λίμνες σχηματίστηκαν στο Περού εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Οι παγετώνες του Περού έχουν συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 40 τοις εκατό από το 1970 έως σήμερα λόγω της κλιματικής αλλαγής, σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο σχεδόν 1.000 νέες λίμνες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Νερού της χώρας την περασμένη Πέμπτη. Το Περού, το οποίο θα φιλοξενήσει το Δεκέμβριο τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, ή για συντομία COP20, χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες για να πραγματοποιήσει ένα είδος «απογραφής» των παγετώνων και να παρουσίασει την κατάστασή τους στην προσεχή συνάντηση κορυφής. Ο παγετώνας που έχει πληχθεί στο μεγαλύτερο βαθμό είναι ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός ύψους 5.200 μέτρων Παστορούρι στα βουνά των Άνδεων, ο οποίος έχασε 52 τοις εκατό της επιφάνειάς του λόγω τήξης κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, ως άμεσο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τα ευρήματα της Εθνικής Αρχής Νερού. Η λατινοαμερικάνικη χώρα είναι μία από τις πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα στον κόσμο, με βιοτόπους που κυμαίνονται από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου σε χιονισμένες βουνοκορφές. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, στο Περού βρίσκονται 2.679 παγετώνες εκτεινόμενοι σε μία σειρά 20 βουνών, οι οποίοι καλύπτουν επιφάνεια περίπου 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Εξάλλου σχεδόν το 99 τοις εκατό των τροπικών παγετώνων βρίσκονται στη Νότια Αμερική και το 71 τοις εκατό εξ αυτών στο Περού. Οι παγετώνες αυτοί είναι άκρως απαραίτητοι για τα αποθέματα νερού της χώρας καθώς απελευθερώνουν σταδιακά ύδατα τροφοδοτώντας τα ποτάμια με πόσιμο νερό, καθώς και νερό για γεωργικές δραστηριότητες, υδροηλεκτρικά εργοστάσια και ορυχεία. Αξίζει να σημειωθεί πως το 70 τοις εκατό της παραγωγής ενέργειας του Περού παράγεται σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ενώ η πρωτεύουσα Λίμα ταλανίζεται εδώ και αρκετό καιρό από σημαντικό πρόβλημα λειψυδρίας.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Τα αρχαία βουνά που τροφοδότησαν την πρώ...

Τα αρχαία βουνά που τροφοδότησαν την πρώιμη ζωή

Αυστραλοί επιστήμονες βρήκαν αποδείξεις για την ύπαρξη μίας τεράστιας οροσειράς που τροφοδότησε την έκρηξη ζωής στη Γη πριν από 600 εκατομμύρια χρόνια. Η οροσειρά ήταν παρόμοια σε μέγεθος με τα Ιμαλάια και εκτείνοταν σε απόσταση τουλάχιστον 2.500 χιλιομέτρων, στην τοποθεσία της σημερινής δυτικής Αφρικής και βορειοανατολικής Βραζιλίας, οι οποίες την εποχή εκείνη αποτελούσαν μέρος της υπερηπείρου Γκοντβάνα. «Ακριβώς όπως τα Ιμαλάια, αυτή η οροσειρά διαβρώθηκε έντονα λόγω του μεγάλου μεγέθους της. Καθώς τα ιζήματα κατέληγαν στους ωκεανούς, παρείχαν τα τέλεια θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη της ζωής», δήλωσε η καθηγήτρια Ντανιέλα Ρουμπάτο της Ερευνητικής Σχολής Γεωλογικών Επιστημών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας (ANU). Η θεωρία ύπαρξης μιας τέτοιας μεγάλης οροσειράς που τροφοδοτούσε τους ωκεανούς ήταν δημοφιλής εδώ και χρόνια, λόγω του τρόπου με τον οποίο άνθισε η ζωή και άλλαξε δραστικά η χημεία των ωκεανών. Η ανακάλυψη των Αυστραλών επιστημόνων αποτελεί την πρώτη απόδειξη ύπαρξης βουνών κλίμακας Ιμαλαΐων στη Γη. «Παρά το γεγονός ότι τα βουνά έχουν διαβρωθεί εδώ και πολύ καιρό, βράχοι από τις ρίζες τους μας υπέδειξαν την ιστορία του μεγαλείου της αρχαίας οροσειράς», δηλωσε ο καθηγητής Γιοργκ Χέρμαν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.«Η οροσειρά δημιουργήθηκε από τη σύγκρουση δύο ηπείρων. Κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, βράχοι από το φλοιό ωθήθηκαν περίπου 100 χιλιόμετρα βαθιά μέσα στο μανδύα της Γης, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις σχημάτισαν νέα ορυκτά», πρόσθεσε. Καθώς τα βουνά διαβρώνονταν, οι ρίζες επανήλθαν στην επιφάνεια, και συλλέχθηκαν στο Τόγκο, το Μάλι και τα βορειοανατολικά της Βραζιλίας, από τον Κάρλος Γκανάδε ντε Αράουχο της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Βραζιλίας και του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο. Ο Αράουχο αναγνώρισε πως τα δείγματα ήταν μοναδικά και τα παρουσίασε στην ομάδα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, όπου, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, η ερευνητική ομάδα προσδιόρισε με ακρίβεια πως οι βράχοι είχαν παρόμοια ηλικία και είχαν σχηματιστεί σε παρόμοια, μεγάλα βάθη.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Μέγιστες θερμοκρασίες την Παρασκευή 17/1...

Μέγιστες θερμοκρασίες την Παρασκευή 17/10/2014

Υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες σημειώθηκαν την Πέμπτη 16/10/2014 με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες κατεγράφησαν στις περιοχές: Θεολόγος 31.3 βαθμοί, Ζάρακες και Κωπαΐδα (Αγιος Δημήτριος) 30.6 βαθμοί, Λάρισα 30.2 βαθμοί, Τανάγρα και Λιβαδειά 30.1 βαθμοί Κελσίου.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

 • ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ: 19°C, 3 μποφόρ N, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ: 20°C, 2 μποφόρ N, ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ: 17°C, 4 μποφόρ ΝΔ, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΑΡΓΟΣ: 17°C, 2 μποφόρ Δ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΡΤΑ: 17°C, 1 μποφόρ N, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΒΟΛΟΣ: 18°C, 2 μποφόρ Δ, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΖΑΚΥΝΘΟΣ: 18°C, 2 μποφόρ Δ, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: 18°C, 4 μποφόρ N, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 16°C, 2 μποφόρ BA, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 13°C, 2 μποφόρ NA, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΑΒΑΛΑ: 17°C, 2 μποφόρ N, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: 18°C, 2 μποφόρ B, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗ: 18°C, 2 μποφόρ B, ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΕΑ - ΤΖΙΑ: 20°C, 5 μποφόρ N, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΕΡΚΥΡΑ: 19°C, 2 μποφόρ N, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΟΖΑΝΗ: 13°C, 2 μποφόρ Δ, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ: 19°C, 2 μποφόρ Δ, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΥΘΗΡΑ: 20°C, 4 μποφόρ Δ, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΩΣ: 18°C, 4 μποφόρ N, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΛΑΜΙΑ: 17°C, 2 μποφόρ Δ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΛΑΡΙΣΑ: 18°C, 2 μποφόρ N, ΚΑΘΑΡΟΣ ΛΗΜΝΟΣ: 16°C, 4 μποφόρ N, ΚΑΘΑΡΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: 17°C, 2 μποφόρ Δ, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΜΥΚΟΝΟΣ: 18°C, 4 μποφόρ N, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ: 18°C, 4 μποφόρ N, ΚΑΘΑΡΟΣ ΝΑΞΟΣ: 18°C, 4 μποφόρ N, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΠΑΡΟΣ: 18°C, 4 μποφόρ N, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΠΑΤΡΑ: 18°C, 2 μποφόρ ΝΔ, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: 12°C, 2 μποφόρ Α, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΡΕΘΥΜΝΟ: 18°C, 4 μποφόρ N, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΡΟΔΟΣ: 18°C, 3 μποφόρ N, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΑΜΟΣ: 18°C, 4 μποφόρ N, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: 18°C, 3 μποφόρ N, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΣΚΥΡΟΣ: 19°C, 5 μποφόρ N, ΚΑΘΑΡΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗ: 12°C, 3 μποφόρ Δ, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΦΛΩΡΙΝΑ: 12°C, 3 μποφόρ Δ, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑ: 19°C, 3 μποφόρ N, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΧΑΝΙΑ: 18°C, 2 μποφόρ ΝΔ, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΧΙΟΣ: 17°C, 4 μποφόρ N, ΚΑΘΑΡΟΣ Χάρτες επικράτειας για όλες τις ώρες πρόγνωσης
 • Παρατηρήσεις καιρού από τους σταθμούς Αττικής
 • Παρατηρήσεις καιρού από τους σταθμούς Κεντρικής Ελλάδος
 • ΡΟΔΟΣ METEONET
  Καλοκαιρινός καιρός με σχεδόν άπνοια.

  Καταχωρήθηκε πριν 2 ώρες
  ΒΟΥΛΑ ΚΑΣΣΑΝΗ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  Ιωάννινα:Ηλιος με αραιή συννεφιά METEONET
  Ηλιοφάνεια με αραιή συννεφιά και ψύχρα το πρωί, με ανέμους από διάφορες διευθύνσεις και τη θερμοκρασία αργά το μεσημέρι στους 21,5 βαθμούς κελσίου.

  Καταχωρήθηκε χθές
  ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  Κολινδρός Πιερίας METEONET
  Αίθριος καιρός με την θερμοκρασία στους 19 βαθμούς.

  Καταχωρήθηκε χθές
  ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  ΛΑΥΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΒΟΡΙΑΔΕΣ METEONET
  Ισχυοί βόρειοι άνεμοι πνέουν σήμερα στην περιοχή της λαυρεωτικής ,με την ένταση τους να φτάνει τα 6bf, η θερμοκρασία στους 19,7 βαθμούς με την ελάχιστη στους 18,5 η υγρασία στο 59%

  Καταχωρήθηκε 2 μέρες πριν
  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  ΡΟΔΟΣ METEONET
  Ηλιόλουστη και η σημερινή ημέρα.

  Καταχωρήθηκε 3 μέρες πριν
  ΒΟΥΛΑ ΚΑΣΣΑΝΗ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

 • UV map of Greece ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΚΑΡΠΑΘΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑ ΗΠΕΙΡΟΣ- ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΑΝΑΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΣΠΩΝ ΒΟΡΕΙΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ
Γενική πρόγνωση καιρού για Τετάρτη 22-10-2014

Αραιές νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι και μετά θα εκδηλωθούν βροχές στη Δυτική Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο, περιμένουμε την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014. Το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα ενώ στα δυτικά θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 23 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 11 έως 25 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 13 έως 26 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 14 έως 24 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 16 έως 25 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και κατά τόπους στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς αλλά βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς και θα ενισχυθούν σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις.

Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις οι οποίες το βράδυ θα πυκνώσουν, περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις αρχικά ασθενείς αλλά από το μεσημέρι και μετά θα ενισχυθούν σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις.

Ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν, περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 23 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν ασθενείς αλλά το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς και θα ενισχυθούν σε μέτριους έως ισχυρούς.

ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ: SpellCast Feeds logo
Καταχωρήθηκε: πριν 11 ώρες
20°
φωτορεαλιστική πρόγνωση για: σήμερα
Τετάρτη 22/10/2014
Ώρα: 03:00
16°
Ενημέρωση
ΑΡΘΡΑ
Συμβουλές αντιμετώπισης κεραυνών, το φαινόμενο της ομίχλης, οδηγίες προστασίας από τον ήλιο κ.α.
ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΝΕΦΩΝ
Φωτογραφικός άτλαντας και περιγραφή όλων των τύπων νεφών
ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Μηνιαία μετεωρολογικά δελτία, αναφορές μεγίστων και ελαχίστων θερμοκρασιών, κλιματικά δεδομένα για πόλεις της Ελλάδας κ.α.
ΚΑΙΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Το meteo.gr κατέγραψε τα έντονα καιρικά επεισόδια που επηρέασαν την χώρα μας από το 2001 και μετά.
ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ
Θησαυρός μετεωρολογικών όρων, όπως βαρομετρικό χαμηλό, αντικυκλώνας, αεροχείμαρρος κ.α.
ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Υπολογισμός ανατολής, δύσης και διάρκειας ημέρας, μετατροπέας ανέμου και Θερμοκρασίας
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην ενότητα αυτή παρουσιάζουμε θέματα γενικότερης αστρονομίας αλλά και κάποια θέματα που σχετίζονται με τον καιρό στους πλανήτες.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΗΜΕΙΟΥ
Επιλογή σημείου πρόγνωσης με γεωγραφικές συντεταγμένες.
Το μεγαλύτερο οnline Pet Shop
Χάρτης METEONET Χάρτης UV
Ιστιοπλοϊκοί χάρτες Πρόγνωση Ύψους Κύματος
Χάρτης Κεραυνών Κάμερες Πεντέλης
Χάρτης Αττικής Χάρτης Ευρώπης
Bing Maps Εργαλεία
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΛΑΓΚΑΔΙΑ 9°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 10°C
ΒΥΤΙΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 10°C
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ 11°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 11°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ 20°C
ΚΥΘΗΡΑ 20°C
ΣΚΙΑΘΟΣ 20°C
ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ 20°C
ΑΙΓΙΝΑ 20°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 10/2014 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 09/2014
κλικ για δείτε: ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 10/2014 κλικ για δείτε: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 κλικ για δείτε: ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 09/2014
ΣΑΝ ΣHΜΕΡΑ
2003: 34 βαθμοί μέγιστη θερμοκρασία στη Βόρεια Κρήτη λόγω ισχυρών καταβατικών ανέμων.
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 3 ώρες Η310513