ΤΩΡΑ ΒΡΕΧΕΙ ...
rss twitter Επισκεφθείτε την σελίδα μας στο facebook Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο youtube μας

Η πιο ζεστή τοποθεσία της χώρας είναι...

Ο μεγάλος αριθμός σταθμών του δικτύου μας (330 το φθινόπωρο του 2016) επιτρέπει πλέον τον εντοπισμό περιοχών που παρουσιάζουν ενδιαφέροντα καιρικά χαρακτηριστικά. Αναλύοντας το 2015, διαπιστώθηκε ότι η πιο ζεστή τοποθεσία της χώρας είναι η Λίνδος Ρόδου, με μέση θερμοκρασία για όλο το 2015 ίση με 21.4 βαθμούς, ενώ ακολουθεί η Παλαιόχωρα Χανίων με μέση θερμοκρασία 20.2 βαθμούς. Το διάγραμμα που ακολουθεί δεν είναι η απόλυτη κατάταξη των θερμότερων περιοχών, αλλά απλά δίνει τη μέση θερμοκρασία της Λίνδου το 2015, σχετικά με τις μέσες θερμοκρασίες επιλεγμένων περιοχών που θεωρούνται από τις πιο ζεστές της χώρας.

Αν δούμε ειδικότερα το καλοκαίρι του 2016, η Λίνδος είχε τον Ιούνιο μέση θερμοκρασία 28.5 βαθμούς  (με την Αθήνα-Γκάζι να ακολουθεί με 27.7 βαθμούς), τον Ιούλιο 31.6 βαθμούς (με την Αθήνα-Γκάζι να ακολουθεί με 29.5 βαθμούς) και τον Αύγουστο 30.9 βαθμούς (με την Αθήνα-Γκάζι να ακολουθεί και πάλι με 28.9 βαθμούς και την Παλαιόχωρα με 28.6 βαθμούς).

Κ. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη

ΕΑΑ-Πεντέλη

 

Άνοιγμα του άρθρου.
Καταχωρήθηκε: πριν 14 ώρες

Η Πολωνία απειλεί την επικύρωση της συμφωνίας του ΟΗΕ για το κλίμ...

Η Πολωνία απειλεί την επικύρωση της συμφωνίας του ΟΗΕ για το κλίμα από την ΕΕ

Η Πολωνία απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύσει τα σχέδιά της για την κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, προκειμένου να μην καθυστερήσει την επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σε επιστολή προς τους ευρωπαίους ομολόγους του, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Πολωνίας Γιαν Σίσκα δήλωσε ότι η πολωνική κυβέρνηση αναμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει την ειδική οικονομική ανάγκη της χώρας να κατασκευάσει νέες μονάδες άνθρακα και να μεταφέρει πιστώσεις άνθρακα από το Πρωτόκολλο του Κιότο, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών.Ο Επίτροπος Κλίματος της Κομισιόν Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε είχε προηγουμένως δηλώσει ότι η ΕΕ θα επικυρώσει τη συνθήκη στις αρχές Οκτωβρίου, ακολουθώντας χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Παρά τη συμβολική προθεσμία του Οκτώβρη, οι ιθύνοντες της ΕΕ επιθυμούν να έχουν επικυρώσει τη συνθήκη πριν από την έναρξη των επόμενων σημαντικών συνομιλιών για το κλίμα το Νοέμβριο. Οι υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ θα συναντηθούν σε μια έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες, στις 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να λάβουν την απόφαση για την επικύρωση. Η απόφαση για την επικύρωση απαιτεί ομοφωνία, αλλά ο Σίσκα κατέστησε σαφές ότι η στήριξη της Πολωνίας θα γίνει μόνο υπό όρους «που λαμβάνουν υπόψη την ιδιαιτερότητα της πολωνικής οικονομίας». «Η Πολωνία είναι μια χώρα πλούσια σε πηγές ενέργειας και η ενεργειακή της ασφάλεια, με βάση τους δικούς της πόρους όπως ο λιγνίτης, είναι το θεμέλιο της οικονομίας της και της αειφόρου ανάπτυξης. Επιπλέον, η Πολωνία αντιμετωπίζει την ανάγκη ανάπτυξης νέων ενεργειακών σταθμών, καθώς έχει να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και να αντικαταστήσει παλαιότερους και λιγότερο αποτελεσματικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει ο υπουργός στην επιστολή του. Άλλες παραχωρήσεις που ζητά ο Πολωνός υπουργός περιλαμβάνουν τη δυνατότητα προσμέτρησης του άνθρακα που απορροφούν τα δάση και τα ξύλινα κτίρια, καθώς και της χρήσης δέντρων για παραγωγή βιομάζας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει έως το 2030 τις εκπομπές της κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Οι κανόνες της ΕΕ αναγνωρίζουν ότι το ΑΕΠ πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον ορισμό των εθνικών στόχων.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 5 ώρες - Αρχείο ειδήσεων

Μείωση των επενδύσεων σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο κατά 25% το 2...

Μείωση των επενδύσεων σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο κατά 25% το 2015

Οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 25% το 2015, ενώ η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε κατά περισσότερο από 30%, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση παγκόσμιων ενεργειακών επενδύσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ). «Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια μείωση στις επενδύσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού. «Τα ευρήματά μας φέρουν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την κλιματική αλλαγή και τη συμφωνία του Παρισίου», πρόσθεσε. Η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θεωρείται ζωτικής σημασίας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.. Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο οποίος επικεντρώνεται σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, οι συνολικές επενδύσεις στον τομέα της παγκόσμιας ενέργειας μειώθηκαν κατά 8% το 2015, στα1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Εν μέρει, η υποχώρηση στις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο οφείλονται στο χαμηλότερο κόστος του αργού πετρελαίου και των άλλων προϊόντων της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. Παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν περίπου ίδιες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η αύξηση της απόδοσης και το χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου οδήγησαν σε αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αυτές τις τεχνολογίες κατά 33% το 2015. Στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, η τιμή της ηλιακής ενέργειας μειώθηκε κατά 80%, ενώ το κόστος της αιολικής ενέργειας μειώθηκε κατά ένα τρίτο συνολικά. Εξάλλου, η υπεράκτια αιολική ενέργεια, που παραδοσιακά θεωρείται ακριβή, έγινε πιο ανταγωνιστική, καθώς αυξάνονται τα μεγέθη των ανεμογεννητριών και εφαρμόζονται πιο αποτελεσματικές μέθοδοι κατασκευής. Η πτώση των τιμών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν έχει αποτυπωθεί στον πυρηνικό τομέα, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια και την ασφαλή αποθήκευση και απόρριψη των πυρηνικών αποβλήτων. Παρά τις ενθαρρυντικές εξελίξεις, συνεχίζουν να υπάρχουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε άνθρακα, με περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια να επενδύονται σε έργα άνθρακα πέρυσι, κυρίως στην Ασία και την Αυστραλία. Η συνεχιζόμενη επένδυση σε άνθρακα συχνά οφείλεται στην έλλειψη της απαραίτητης υποδομής για την υποστήριξη άλλων, καθαρότερων μορφών ενέργειας σε χώρες όπως η Ινδία και η Ινδονησία, καθώς και στην αποτυχία των κυβερνήσεων να υποστηρίξουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής άνθρακα στον κόσμο, αν και η έκθεση αναφέρει ότι το 60% των συνολικών ενεργειακών δαπανών της χώρας το περασμένο έτος ήταν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο ΙΕΑ προβλέπει ότι οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να μειώνονται τα επόμενα χρόνια, αλλά ο τομέας της ενέργειας, και ιδιαίτερα στις μεταφορές, θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 5 ώρες - Αρχείο ειδήσεων

Μέγιστες θερμοκρασίες τη Δευτέρα 26/9/2016

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες τη Δευτέρα 26/9/2016 σημειώθηκαν στη Λίνδο Ρόδου (28 ), στον Αρφαρά Μεσσηνίας (27.3 C) και στις Μοίρες Ηρακλείου (27 C).
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές - Αρχείο ειδήσεων

Έντεκα υδροσίφωνες την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα εμφάνισης υδροσιφώνων στη Μεσόγειο τον φετινό Σεπτέμβριο με συνολικά 36 υδροσίφωνες να έχουν καταγραφεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ακραίων Καιρικών Φαινομένων (ESWD) την τελευταία εβδομάδα, 80 από την αρχή του μήνα, με 10 από αυτούς να έχουν σημειωθεί κοντά σε ελληνικές ακτές ευτυχώς χωρίς να προκληθούν ζημιές ή τραυματισμοί. Πιο συγκεκριμένα, υδροσίφωνες αναφέρθηκαν στην Κέρκυρα (3), στους Παξούς, στη Ζάκυνθο, τη Σύρο, τη Σκόπελο (2), την Αλόννησο, τη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής και μεταξύ Αγίου Όρους - Λήμνου. Οι άνεμοι που συνοδεύουν αυτά τα φαινόμενα μπορούν να ξεπεράσουν τα 100-120 km/h και να προκαλέσουν καταστροφές αν καταλήξουν στη στεριά, όμως γρήγορα διαλύονται πάνω από το έδαφος. Συνιστούμε να τους παρατηρείτε από απόσταση ασφαλείας και να μας ενημερώνετε για την εκδήλωσή τους.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές - Αρχείο ειδήσεων

Σχεδόν 30 εκατ. «βρόμικα» οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους της Ε...

Σχεδόν 30 εκατ. «βρόμικα» οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους της Ε.Ε. (25/9/2016)

Σχεδόν 30 εκατομμύρια οχήματα εξοπλισμένα με κινητήρες ντίζελ που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. εκπέμπουν ρυπογόνα αέρια πολύ περισσότερα από το επιτρεπόμενο όριο, όπως υποστηρίζει μελέτη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Transport & Environment που δόθηκε στη δημοσιότητα, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου του σκανδάλου Volkswagen. Πριν από έναν χρόνο, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen παραδεχόταν πως κατέφυγε σε λογισμικά για να χειραγωγήσει τα τεστ εκπομπών καυσαερίων των οχημάτων της, ενώ δεν πρόκειται παρά «για την κορυφή του παγόβουνου», όπως εκτιμά η Transport & Environment (T&E), η οποία επιδιώκει με τη μελέτη αυτή να «προβάλει τον εντυπωσιακό αριθμό των βρώμικων οχημάτων ντίζελ που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ε.Ε. και τις αδύναμες κανονιστικές ρυθμίσεις για τα οχήματα από τις εθνικές αρχές». Η T&E συγκέντρωσε τα δεδομένα για 230 μοντέλα, τα οποία έχουν προκύψει από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας μετά το «Dieselgate», καθώς και από ορισμένες δημόσιες βάσεις δεδομένων. Περισσότερα από τέσσερα στα πέντε οχήματα με προδιαγραφές Euro 5 που πωλήθηκαν από το 2010 έως το 2014 παράγουν ποσότητες υπερτριπλάσιες από τις προδιαγραφές που αναφέρονται για τα οξείδια του αζώτου (NOx) από τις εργαστηριακές δοκιμές, υπολόγισε η ΜΚΟ. Από τα οχήματα Euro 6, τα οποία πωλούνται από το 2015, τα δύο τρίτα εκπέμπουν έως και πάνω από τις τριπλάσιες ποσότητες σε σχέση με το προσδιορισμένο όριο. Τα οχήματα αυτά κυκλοφορούν κυρίως στους δρόμους της Γαλλίας (5,5 εκατ.) και της Γερμανίας, (5,3 εκατ.), στη Βρετανία (4,3 εκατ.) και στην Ιταλία (3,1 εκατ.). Στην κορυφή των χειρότερων ρυπαντών, η T&E βάζει την Renault-Dacia, αποδίδοντάς της τον τίτλο των πιο «βρόμικων» κινητήρων για τις προδιαγραφές Euro 5, με εκπομπές στους δρόμους σχεδόν οκταπλάσιες από το όριο που έχει προσδιοριστεί με βάση τις εργαστηριακές δοκιμές. Ακολουθούν οι Land Rover, Hyundai, Opel-Vauxhall και Nissan. Τα οχήματα αυτών των κατασκευαστών που ελέγχθηκαν εκπέμπουν συνεπώς περισσότερους ρύπους από τα οχήματα της Volkswagen. Η γερμανική εταιρεία τα πάει μάλλον καλά με τα οχήματα προδιαγραφών Euro 6, μια κατηγορία στην οποία οι μάρκες της είναι μεταξύ των λιγότερο ρυπογόνων. Η ιταλική Fiat είναι αυτή που τα πάει λιγότερο καλά, καθώς οχήματά της (περιλαμβανομένων οχημάτων της μάρκας Alfa Romeo, καθώς και της Suzuki, τα οποία εφοδιάζει με κινητήρες) εκπέμπουν έως και 15 φορές περισσότερα ρυπογόνα αέρια από το όριο που έχει προσδιοριστεί στο εργαστήριο. Η Renault-Dacia-Nissan ακολουθεί (14 φορές περισσότερες εκπομπές) και μετά η Opel-Vauxhall και η Hyundai. Πρόστιμα... Ήδη, στις αρχές του μήνα, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεργάζεται με τις εθνικές αρχές 20 κρατών-μελών του μπλοκ, με στόχο να επιβληθούν πρόστιμα κατά της Volkswagen και να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες οχημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας για τη χειραγώγηση των δοκιμών ρύπων. Η Κομισιόν πιστεύει πως η VW παραβίασε δύο νόμους του ευρύτερου ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου για την προστασία των καταναλωτών σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Κρίστιαν Βίγκλαντ. Οι κανόνες για τους οποίους έκανε λόγο ο εκπρόσωπος, είναι η οδηγία για την πώληση καταναλωτικών αγαθών και τις σχετικές εγγυήσεις, καθώς και η οδηγία για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από την πλευρά των επιχειρήσεων προς τους καταναλωτές. Πάντως, ο Βίγκλαντ διευκρίνισε ότι η Κομισιόν δεν έχει τη δικαιοδοσία να απαιτήσει άμεσα πρόστιμα και αποζημιώσεις από εταιρείες που παραβιάζουν τη νομοθεσία περί προστασίας των καταναλωτών. Ελπίζει ωστόσο ότι θα συντονίσει τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν οι εθνικές αρμόδιες αρχές προκειμένου να παρθούν αυτές οι αποφάσεις. Διερεύνηση εκπομπών Ταυτόχρονα, προ 20ημέρου το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τις εκπομπές καυσαερίων των οχημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat Chrysler για πιθανές παράνομες συσκευές χειραγώγησης, σύμφωνα με έγγραφα της γερμανικής κυβέρνησης που ήρθαν στο φως στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η αρχή της αυτοκινητοβιομηχανίας της Γερμανίας ΚΒΑ άρχισε να διενεργεί ελέγχους σε οχήματα διάφορων κατασκευαστών, συμπεριλαμβανομένης της Fiat, μετά την παραδοχή της Volkswagen τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους για χειραγώγηση των εκπομπών μέσω παράνομου λογισμικού. Η άμεση προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται μετά από ανησυχίες που εξέφρασε στις ιταλικές αρχές το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας για τα οχήματα της Fiat νωρίτερα αυτό το χρόνο και την επακόλουθη άρνηση από τις ιταλικές αρχές των ισχυρισμών ότι τα οχήματα της Fiat και της Chrysler φέρουν παράνομες συσκευές χειραγώγησης της εξάτμισης. Η επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, ανέφερε ότι έλεγχοι από τις γερμανικές αρχές στα μοντέλα Fiat 500X, Fiat Doblo και Jeep Renegade θα μπορούσαν να αποδείξουν την «παράνομη χρήση μιας συσκευής που απενεργοποιεί τα συστήματα επεξεργασίας καυσαερίων» και κάλεσε την Επιτροπή να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με τις ιταλικές αρχές για να επιλύσουν το ζήτημα. Εκπρόσωπος της Fiat δήλωσε ότι τα αυτοκίνητα της εταιρείας ακολουθούν τους ισχύοντες κανόνες εκπομπών και δεν φέρουν συσκευές χειραγώγησης. Από την πλευρά της, η Επιτροπή δήλωσε ότι η αντιμετώπιση παραπτωμάτων είναι ευθύνη των ιταλικών αρχών. «Πρώτα απ‘ όλα πρόκειται για ένα διάλογο μεταξύ των δύο ενδιαφερομένων κρατών μελών, με την υποχρέωση να ενημερώνουν την Επιτροπή και τη δυνατότητα της Επιτροπής να διευκολύνει την εξεύρεση λύσης αν δεν μπορέσουν να έρθουν σε συμφωνία», δήλωσε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της. Ως μέρος της διεύρυνσης της μείωσης των επιπέδων των επιβλαβών για την υγεία οξειδίων του αζώτου (ΝΟx) στον απόηχο του σκανδάλου της VW, η KBA έκανε έλεγχο σε 53 διαφορετικά οχήματα και διαπίστωσε ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων είχαν κάνει φιλελεύθερη χρήση αυτού που περιγράφουν ως «θερμικό παράθυρο». Αυτό αναφέρεται στην εποχή που επιτρεπόταν στις αυτοκινητοβιομηχανίες να «πειράζουν» τα συστήματα διαχείρισης εκπομπών καυσαερίων για την προστασία των κινητήρων από πιθανή ζημία από τη συμπύκνωση όταν τα αυτοκίνητα ξεκινούσαν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Κατά τη διάρκεια των ερευνών της, η ΚΒΑ διαπίστωσε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες έκανα χρήση ενός πολύ μεγάλου εύρους θερμοκρασιών για θερμικά παράθυρα.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν - Αρχείο ειδήσεων

Κοντά στους 0 βαθμούς η ελάχιστη θερμοκρασία στα ορεινά της χώρας...

Κοντά στους 0 βαθμούς η ελάχιστη θερμοκρασία στα ορεινά της χώρας την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016

Ιδιαίτερα χαμηλές ήταν οι ελάχιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής, 25 Σεπτεμβρίου 2016 στα ορεινά της χώρας. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι χαμηλότερες ελάχιστες σημειώθηκαν στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας (1.2), στο Περτούλι (2.7), στον Παρνασσό (2.8), στη Βλάστη Κοζάνης (2.9) και στο Καρπενήσι (3.4).
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν - Αρχείο ειδήσεων

Βρετανία: 13 Σεπτεμβρίου, η θερμότερη ημέρα των τελευταίων 105 ετ...

Βρετανία: 13 Σεπτεμβρίου, η θερμότερη ημέρα των τελευταίων 105 ετών (24/9/2016)

Η Μεγάλη Βρετανία κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα Σεπτεμβρίου εδώ και πάνω από 100 χρόνια, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 34 βαθμούς Κελσίου στη νότια κομητεία του Κεντ. Όπως ανακοίνωσε η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Twitter, στην πόλη του Γκρέιβσεντ καταγράφηκε θερμοκρασία 34,4 βαθμών Κελσίου, καθιστώντας την 13η Σεπτεμβρίου ως την πιο ζεστή μέρα του τρέχοντος έτους αλλά και τη θερμότερη ημέρα Σεπτεμβρίου από το 1911. Η πιο θερμή ημέρα του 2016 μέχρι τότε ήταν η 23η Αυγούστου, όταν σημειώθηκαν 34,1 βαθμοί Κελσίου στο Φάβερσαμ, πάλι στο Κεντ. Το γενικό ρεκόρ Σεπτεμβρίου διατηρεί ακόμα το 1906, με 35,6 βαθμούς Κελσίου. Ενδεικτικά σε περιοχές του Λονδίνου, όπως στο αεροδρόμιο Χίθροου και τους Βοτανικούς Κήπους, την ίδια ημέρα καταγράφηκαν θερμοκρασίες 32,8 βαθμών Κελσίου. Οι κάτοικοι του Λονδίνου αξιοποίησαν στο έπακρο τον ήλιο, κατακλύζοντας τα πάρκα της πόλης, ενώ λίγο πιο νότια, στο παραθαλάσσιο Μπράιτον, συγκεντρώθηκαν αρκετοί κολυμβητές. Εξάλλου, στο ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, οι υπεύθυνοι ήταν σε επιφυλακή για την προστασία των ζώων από την ασυνήθιστη ζέστη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2016 αναμένεται να είναι το πιο θερμό στην ιστορία, από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές θερμοκρασίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή συγκέντρωση ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, καθώς και στην εκδήλωση του φαινομένου Ελ Νίνιο που ανεβάζει τη θερμοκρασία στον Ειρηνικό Ωκεανό και προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στο κλίμα, όπως επιβεβαιώνει η μετεωρολογική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών αλλά και η ΝΑSA.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν - Αρχείο ειδήσεων

 • ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ: 22°C, 5 μποφόρ ΒΔ, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ: 19°C, 4 μποφόρ B, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ: 17°C, 3 μποφόρ B, ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΡΓΟΣ: 17°C, 2 μποφόρ ΒΔ, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΑΡΤΑ: 18°C, 2 μποφόρ BA, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΒΟΛΟΣ: 16°C, 3 μποφόρ ΒΔ, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΣ: 20°C, 4 μποφόρ Α, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: 22°C, 4 μποφόρ B, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 18°C, 1 μποφόρ Α, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 14°C, 2 μποφόρ Α, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΚΑΒΑΛΑ: 16°C, 2 μποφόρ ΒΔ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: 20°C, 3 μποφόρ BA, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗ: 17°C, 2 μποφόρ Δ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΕΑ - ΤΖΙΑ: 20°C, 6 μποφόρ B, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ: 20°C, 3 μποφόρ Α, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΚΟΖΑΝΗ: 12°C, 0 μποφόρ ΑΠΝΟΙΑ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ: 17°C, 2 μποφόρ B, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΥΘΗΡΑ: 20°C, 7 μποφόρ BA, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΩΣ: 19°C, 5 μποφόρ B, ΚΑΘΑΡΟΣ ΛΑΜΙΑ: 16°C, 2 μποφόρ Δ, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΛΑΡΙΣΑ: 15°C, 1 μποφόρ ΝΔ, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΛΗΜΝΟΣ: 18°C, 4 μποφόρ BA, ΚΑΘΑΡΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: 19°C, 5 μποφόρ Α, ΚΑΘΑΡΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ: 20°C, 6 μποφόρ B, ΚΑΘΑΡΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ: 18°C, 5 μποφόρ B, ΚΑΘΑΡΟΣ ΝΑΞΟΣ: 19°C, 6 μποφόρ B, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΑΡΟΣ: 20°C, 6 μποφόρ B, ΚΑΘΑΡΟΣ ΠΑΤΡΑ: 19°C, 4 μποφόρ Α, ΚΑΘΑΡΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: 14°C, 1 μποφόρ BA, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΡΕΘΥΜΝΟ: 22°C, 4 μποφόρ B, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΡΟΔΟΣ: 23°C, 3 μποφόρ B, ΚΑΘΑΡΟΣ ΣΑΜΟΣ: 17°C, 5 μποφόρ B, ΚΑΘΑΡΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: 20°C, 5 μποφόρ B, ΚΑΘΑΡΟΣ ΣΚΥΡΟΣ: 19°C, 5 μποφόρ BA, ΚΑΘΑΡΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗ: 15°C, 6 μποφόρ BA, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΦΛΩΡΙΝΑ: 10°C, 1 μποφόρ ΒΔ, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΧΑΛΚΙΔΑ: 17°C, 1 μποφόρ ΒΔ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΧΑΝΙΑ: 21°C, 4 μποφόρ BA, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΧΙΟΣ: 18°C, 6 μποφόρ B, ΚΑΘΑΡΟΣ Χάρτες επικράτειας για όλες τις ώρες πρόγνωσης
 • Παρατηρήσεις καιρού από τους σταθμούς Αττικής
 • Παρατηρήσεις καιρού από τους σταθμούς Κεντρικής Ελλάδος
 • ΛΑΥΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ- ΑΙΘΡΙΟΣ METEONET
  Καλοκαιρινό το σκηνικό του καιρού και σήμερα στην πόλη του λαυρίου, με τους ανέμους να εξακολουθούν να πνέουν απο βόρειες βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι, η θερμοκρασία στους 19,8 βαθμούς με την υγρασία στο 68%

  Καταχωρήθηκε πριν 22 ώρες
  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  Κολινδρός METEONET
  Συννεφιά με την θερμοκρασία στους 15 βαθμούς.

  Καταχωρήθηκε χθές
  ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  ΛΑΥΡΙΟ-ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ METEONET
  Αυξημένες νεφώσεις κατά περιόδους επικρατούν σήμερα στην πόλη του λαυρίου,οι άνεμοι πνέουν απο δυτικές βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι, η θερμοκρασία στους 18,9 βαθμούς με την υγρασία στο 60%

  Καταχωρήθηκε χθές
  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  ΛΑΥΡΙΟ-ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ METEONET
  Αυξημένες νεφώσεις κατά περιόδους επικρατούν σήμερα στην πόλη του λαυρίου,οι άνεμοι πνέουν απο δυτικές βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι, η θερμοκρασία στους 18,9 βαθμούς με την υγρασία στο 60%

  Καταχωρήθηκε χθές
  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  Κολινδρός METEONET
  Αίθριος καιρός με την θερμοκρασία στους 15 βαθμούς.

  Καταχωρήθηκε 2 μέρες πριν
  ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

 • UV map of Greece ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΚΑΡΠΑΘΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑ ΗΠΕΙΡΟΣ- ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΑΝΑΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΣΠΩΝ ΒΟΡΕΙΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ
Γενική πρόγνωση καιρού για Τετάρτη 28-9-2016

Πολύ καλές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη τη χώρα με λίγες μόνο νεφώσεις οι οποίες στη Βόρεια Κρήτη και στην Εύβοια θα είναι πυκνότερες, περιμένουμε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 20 βαθμούς, στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα από 8 έως 24 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 15 έως 27, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 25 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από 15 έως 23 βαθμούς και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές από 17 έως 25 βαθμούς, ενώ στη Ρόδο οι μέγιστες θα φτάσουν στους 27 με 28 βαθμού Κελσίου.

ΟΙ άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο βόρειοι ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ, και πρόσκαιρα τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στα βόρεια τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά οι μέγιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις και περιορισμένη τοπικά ορατότητα νωρίς το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 15 έως 24 βαθμούς.

ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ: SpellCast Feeds logo
Καταχωρήθηκε: πριν 17 ώρες
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016 - ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016 - ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Ενημέρωση
ΑΡΘΡΑ
Συμβουλές αντιμετώπισης κεραυνών, το φαινόμενο της ομίχλης, οδηγίες προστασίας από τον ήλιο κ.α.
ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΝΕΦΩΝ
Φωτογραφικός άτλαντας και περιγραφή όλων των τύπων νεφών
ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Μηνιαία μετεωρολογικά δελτία, αναφορές μεγίστων και ελαχίστων θερμοκρασιών, κλιματικά δεδομένα για πόλεις της Ελλάδας κ.α.
ΚΑΙΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Το meteo.gr κατέγραψε τα έντονα καιρικά επεισόδια που επηρέασαν την χώρα μας από το 2001 και μετά.
ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ
Θησαυρός μετεωρολογικών όρων, όπως βαρομετρικό χαμηλό, αντικυκλώνας, αεροχείμαρρος κ.α.
ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Υπολογισμός ανατολής, δύσης και διάρκειας ημέρας, μετατροπέας ανέμου και Θερμοκρασίας
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην ενότητα αυτή παρουσιάζουμε θέματα γενικότερης αστρονομίας αλλά και κάποια θέματα που σχετίζονται με τον καιρό στους πλανήτες.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΗΜΕΙΟΥ
Επιλογή σημείου πρόγνωσης με γεωγραφικές συντεταγμένες.
19°
φωτορεαλιστική πρόγνωση για: σήμερα
Τετάρτη 28/09/2016
Ώρα: 09:00
18°
Χάρτης METEONET Χάρτης UV
Ιστιοπλοϊκοί χάρτες Πρόγνωση Ύψους Κύματος
Χάρτης Κεραυνών Κάμερες Πεντέλης
Χάρτης Αττικής Χάρτης Ευρώπης
Χάρτης παραλιών Εργαλεία
ΜΕΘΩΝΗ 06:05 17 μg/m3
ΧΑΝΙΑ 06:10 16 μg/m3
Πατήστε εδώ για να δείτε διαγράμματα συγκέντρωσης σκόνης

ΖΑΓΟΡΑ ΠΗΛΙΟΥ 06:20 ΒΡΟΧΗ

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΜΕΤΣΟΒΟ 8°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 8°C
ΦΛΩΡΙΝΑ 10°C
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 11°C
ΦΕΝΕΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 11°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ 24°C
ΡΟΔΟΣ 23°C
ΜΟΙΡΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 23°C
ΛΕΝΤΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 23°C
ΛΙΝΔΟΣ 23°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 06-10/09/2016 ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 09/2016 ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 07/2016
κλικ για δείτε: Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 06-10/09/2016 κλικ για δείτε: ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 09/2016 κλικ για δείτε: ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 07/2016
ΣΑΝ ΣHΜΕΡΑ
2002: Πλημμύρες στη Δυτική Αττική (Μενίδι).
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 10 ώρες