rss twitter Επισκευτείτε την σελίδα μας στο facebook

Οικοτουρισμός, η νέα μεγάλη οικολογική κ...

Οικοτουρισμός, η νέα μεγάλη οικολογική και τουριστική βιομηχανία

Οι προστατευόμενες περιοχές του πλανήτη δέχονται 8 δισεκατομμύρια επισκέψεις ετησίως, 80 τοις εκατό εκ των οποίων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ο οικοτουρισμός παράγει περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αναφέρει η έρευνα, η οποία επισημαίνει πως η προστασία του περιβάλλοντος από τις οικολογικές ζημιές δεν αποτελεί σπατάλη, αλλά μία επένδυση που αποδίδει τεράστια οικονομικά οφέλη στις χώρες που φιλοξενούν τους απειλούμενους βιοτόπους. Τα νούμερα αυτά αποτελούν το καλύτερο αντεπιχείρημα για την αντίκρουση των προθέσεων οικονομικής εκμετάλλευσης προστατευόμενων περιοχών μέσω υλοτομίας, εξόρυξης ή γεώτρησης. «Τα 600 δισεκατομμύρια ετησίως αποτελούν πιθανώς μία αρκετά χαμηλή εκτίμηση της πραγματικής αξίας που παράγει ο τουρισμός σε προστατευόμενες περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο παραμένει εξαιρετικά μεγαλύτερη από τα 10 δισεκατομμύρια που δαπανώνται ετησίως για την προστασία και διαχείριση των περιοχών αυτών», δήλωσε ο Ρόμπιν Ναϊντού, μέλος της ερευνητικής ομάδας και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF. Τα εθνικά πάρκα και οι προστατευόμενες περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες δέχονται περισσότερες από 2,5 δισεκατομμύρια επισκέψεις κάθε χρόνο, ενώ οι αντίστοιχες στην Κίνα δέχονται ένα δισεκατομμύριο επισκέψεις. Ο αριθμός των 8 δισεκατομμυρίων επισκέψεων παγκοσμίως φαίνεται ιλιγγιώδης, μιας και είναι υψηλότερος από το συνολικό πληθυσμό του πλανήτη, όμως στην πραγματικότητα ίσως και να αποτελεί μία συντηρητική εκτίμηση. Το μοντέλο που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές δε λαμβάνει υπ’ όψιν του προστατευόμενες περιοχές μικρότερες από 25 στρέμματα, θαλάσσιες και ανταρκτικές περιοχές, καθώς και περιοχές όπου αποθαρρύνεται η επίσκεψη τουριστών.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές

Φορτηγά πλοία κινούμενα με αιολική ενέργ...

Φορτηγά πλοία κινούμενα με αιολική ενέργεια

Φορτηγά πλοία κινούμενα με αιολική ενέργεια ενδέχεται να αντικαταστήσουν στο μέλλον τα συμβατικά πλοία που κινούνται με αργό πετρέλαιο και τα παράγωγά του, μειώνοντας την παραγόμενη ρύπανση έως και κατά 80%, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση ομάδας Νορβηγών μηχανικών. Το «αιολικό πλοίο» ονομάζεται Vindskip και σχεδιάστηκε από το Νορβηγό μηχανικό Τέργε Λάντε με σκοπό να μειώσει το υψηλό κόστος των καυσίμων και να βοηθήσει τις ναυτιλιακές εταιρείες να συμμορφωθούν με τις νέες οδηγίες για τις επιβλαβείς εκπομπές αερίων. Σχεδόν το 90% όλων των αγαθών μεταφέρεται διεθνώς με πλοία, και για αυτό το λόγο ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας (ΙΜΟ) σκοπεύει να μειώσει τον αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο των φορτηγών πλοίων. Από το 2020 τα πλοία θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν, στις περισσότερες περιοχές, καύσιμα με μέγιστη περιεκτικότητα θείου 0,1%. Ωστόσο, τα καύσιμα αυτού του τύπου είναι υψηλότερου κόστους από αυτά που χρησιμοποιούνται κατά κανόνα σήμερα. Ο Λάντε βρήκε λύση σε αυτό το πρόβλημα σχεδιάζοντας ένα πλοίο το οποίο χρησιμοποιεί αιολική ενέργεια, με τον σκελετό του να χρησιμοποιείται ως συμμετρική αεροτομή. Στην ανοικτή θάλασσα, το Vindskip θα επωφελείται από τους δυνατούς ανέμους, καθιστώντας το ενεργειακά αποδοτικό, ενώ στα περάσματα με ανέμους χαμηλών εντάσεων, το πλοίο θα χρησιμοποιεί ένα σύστημα με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η κατανάλωση καυσίμων του πρότυπου πλοίου εκτιμάται πως θα είναι 40% μικρότερη σε σύγκριση με ένα συμβατικό φορτηγό πλοίο, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να μειωθούν έως και κατά 80%, σύμφωνα με τον Λάντε. Το πλοίο θα χρησιμοποιεί επίσης ένα νέο λογισμικό που υπολογίζει τη βέλτιστη πορεία για την εκμετάλλευση της μέγιστης διαθέσιμης αιολικής ενέργειας, χρησιμοποιώντας μετεωρολογικά δεδομένα και μεγιστοποιώντας την ενεργειακή απόδοση. Το υβριδικό πλοίο αναμένεται να πλεύσει επίσημα για πρώτη φορά το 2019, εάν όλες οι δοκιμές στεφθούν με επιτυχία.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας για...

Συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας για τη διάσωση της Νεκράς Θάλασσας

Οι αρχές του Ισραήλ και της Ιορδανίας υπέγραψαν μία νέα συμφωνία για την κατασκευή αγωγού μεταξύ της Ερυθράς και της Νεκράς Θάλασσας, με στόχο την καταπολέμηση του προβλήματος εξάντλησης των τοπικών υδάτινων πόρων. Η συμφωνία υπογράφηκε στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμμάν, και θέτει σε κίνηση την υλοποίηση της πρώτης φάσης του πολυπόθητου έργου. Η επισημοποίηση της συμφωνίας αποτελεί το επιστέγασμα μίας δεκαετίας διαπραγματεύσεων, οι οποίες κορυφώθηκαν το Δεκέμβριο του 2013 όταν εκπρόσωποι του Ισραήλ, της Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής υπέγραψαν δήλωση προθέσεων για την υλοποίηση του έργου. Περισσότερα από 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού θα αντλούνται κάθε χρόνο από την Ερυθρά Θάλασσα κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του έργου, σύμφωνα με τον Ιορδανό υπουργό Υδάτων, Χαζέμ Νάσερ. Στο τελικό στάδιο του έργου θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τεσσάρων αγωγών που θα αντλούν δύο δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως από την Ερυθρά Θάλασσα.Η Νεκρά Θάλασσα αποτελεί το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη, βρισκόμενη περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, ενώ είναι επίσης το υδάτινο σώμα με τη μεγαλύτερη αλμυρότητα. Εάν δε βρεθεί κάποια λύση όπως το προτεινόμενο έργο, τότε βρίσκεται σε πορεία ολικής αποξήρανσης έως το 2050. Η αποστράγγιση των υδάτινων πόρων της Νεκράς Θάλασσας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, όταν το Ισραήλ, η Συρία και η Ιορδανία ξεκίνησαν να αποτρέπουν νερά από τον ποταμό Ιορδάνη, την κύρια πηγή νερού για τη Νεκρά Θάλασσα, για σκοπούς αγροτικής και ιδιωτικής κατανάλωσης. Τις τελευταίες δεκαετίες εκτιμάται πως η στάθμη της θάλασσας μειώνεται κατά ένα μέτρο το χρόνο, με την εισροή υδάτων από τον ποταμό Ιορδάνη να έχουν μειωθεί κατά 95 τοις εκατό τα τελευταία 50 έτη.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Νεκρά δελφίνια πέντε χρόνια μετά την πετ...

Νεκρά δελφίνια πέντε χρόνια μετά την πετρελαιοκηλίδα του Κόλπου του Μεξικό

Νεκρά δελφίνια συνεχίζουν να ξεβράζονται στις ακτές του Κόλπου του Μεξικό, πέντε χρόνια μετά τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία. Τα νεκρά δελφίνια, όπως και άλλα θαλάσσια ζώα, αποτελούν κοινό φαινόμενο από το 2010, μετά τη διαρροή 4,9 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από την εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικό. Νέα έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Θαλάσσιων Θηλαστικών των Ηνωμένων Πολιτειών κατέγραψε τους συνεχιζόμενους θανάτους των δελφινιών και υποδεικνύει την πετρελαιοκηλίδα της BP ως κύριο υπαίτιο, αν και οι εκπρόσωποι της εταιρείας αρνούνται κάθε σχέση με τους πρόσφατους θανάτους. Από το 2010, 1.305 δελφίνια έχουν ξεβραστεί στις ακτές του κόλπου, με το 94 τοις εκατό εξ αυτών να βρίσκονται ήδη νεκρά. Σε επίσημη ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο, η BP ισχυρίζεται πως ο ασυνήθιστα υψηλός ρυθμός θνησιμότητας δεν οφείλεται στο ατύχημα του 2010, καθώς εμφανίστηκε για πρώτη φορά τρεις μήνες πριν το περιστατικό. Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες το 2014 αποκάλυψαν πως τα δελφίνια της περιοχής εμφανίζουν συμπτώματα έκθεσης σε πετρέλαιο και αυξημένη συχνότητα κρουσμάτων όπως παθήσεις του πνεύμονα, προβλήματα των επινεφριδίων και απώλεια δοντιών. Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν και ανεξάρτητες έρευνες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών (ΝΟΑΑ). «Όσο μαθαίνουμε περισσότερα, τόσο γίνεται πιο εμφανές ότι η πετρελαιοκηλίδα της BP συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την άγρια ζωή στον Κόλπο του Μεξικό», δήλωσε ο Ράιαν Φάικς, υπεύθυνος αποκατάστασης του κόλπου για το Εθνικό Ίδρυμα Άγριας Ζωής. «Οι υπεύθυνοι της εταιρείας οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Ύψη βροχόπτωσης την Κυριακή 01/03/2015

Βροχές και τοπικές καταιγίδες σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια της Κυριακής 01/03/2015. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα δέκα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης κατεγράφησαν στις περιοχές: Λευκάδα 22 mm, Βουργαρέλι 19.6 mm, Κασσάνδρεια 18 mm, Σπήλι Ρεθύμνου 17.2 mm, Νέα Μηχανιώνα 15.4 mm, Μέτσοβο 14.4 mm, Άρδασσα Εορδαίας 13.8 mm, Καλαμπάκα 13 mm, Καταρράκτης Άρτας (Δασικό Χωριό) 12 mm και Χ/Κ Καϊμάκτσαλαν 11 mm (χιονόπτωση).
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Χαλκιδική: Προβλήματα στην κυκλοφορία λό...

Χαλκιδική: Προβλήματα στην κυκλοφορία λόγω των βροχοπτώσεων

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Νέων Μουδανιών – Κασσάνδρας έχουν προκαλέσει οι συνεχείς βροχοπτώσεις που πλήττουν τη Χαλκιδική τις τελευταίες ημέρες. Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί εδώ και πέντε μέρες στο τμήμα της εθνικής οδού από τη Νέα Φώκαια έως την Άθυτο λόγω καθίζησης του οδοστρώματος. Η κίνηση των αυτοκινήτων διεξάγεται από τον παρακαμπτήριο δρόμο μέσω Σάνης. Λόγω της έντονης βροχόπτωσης τα οχήματα κινούνται με δυσκολία και με ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής του Σαββάτου

Βροχερός ήταν και το Σάββατο 28/2 ο καιρός σε αρκετές περιοχές της χώρας με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να καταγράφονται στο Παναχαϊκό με 23.6 mm, στο Έλος Χανίων με 22 mm, στη Ζαγορά με 20.2 mm, στο Περτούλι με 15.8 mm, στο Καϊμακτσαλάν με 15.4 mm, στην Πρέβεζα με 14.6 mm και στο Γαρδίκι Τρικάλων με 14.2 mm.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

 • ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ: 13°C, 5 μποφόρ N, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ: 14°C, 5 μποφόρ N, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ: 6°C, 4 μποφόρ BA, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΡΓΟΣ: 13°C, 4 μποφόρ NA, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΡΤΑ: 13°C, 5 μποφόρ N, ΒΡΟΧΗ ΒΟΛΟΣ: 12°C, 5 μποφόρ NA, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΣ: 14°C, 6 μποφόρ N, ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: 12°C, 5 μποφόρ N, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 6°C, 6 μποφόρ Α, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 9°C, 4 μποφόρ N, ΒΡΟΧΗ ΚΑΒΑΛΑ: 7°C, 4 μποφόρ Α, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: 14°C, 4 μποφόρ NA, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗ: 9°C, 4 μποφόρ Α, ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ ΚΕΑ - ΤΖΙΑ: 13°C, 5 μποφόρ N, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ: 12°C, 5 μποφόρ ΝΔ, ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΚΟΖΑΝΗ: 7°C, 4 μποφόρ Α, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ: 13°C, 4 μποφόρ N, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΚΥΘΗΡΑ: 14°C, 5 μποφόρ N, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΚΩΣ: 13°C, 5 μποφόρ NA, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΛΑΜΙΑ: 12°C, 3 μποφόρ Α, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΛΑΡΙΣΑ: 12°C, 4 μποφόρ Α, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΛΗΜΝΟΣ: 10°C, 3 μποφόρ NA, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: 14°C, 5 μποφόρ N, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ: 13°C, 5 μποφόρ NA, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ: 13°C, 4 μποφόρ N, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΝΑΞΟΣ: 13°C, 5 μποφόρ NA, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΠΑΡΟΣ: 13°C, 5 μποφόρ NA, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΠΑΤΡΑ: 15°C, 4 μποφόρ N, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: 4°C, 4 μποφόρ Α, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟ: 12°C, 6 μποφόρ N, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΡΟΔΟΣ: 14°C, 4 μποφόρ NA, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΣΑΜΟΣ: 14°C, 5 μποφόρ N, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: 14°C, 5 μποφόρ NA, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΣΚΥΡΟΣ: 12°C, 5 μποφόρ N, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗ: 9°C, 3 μποφόρ ΝΔ, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑ: 2°C, 4 μποφόρ Α, ΑΣΘΕΝΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΧΑΛΚΙΔΑ: 13°C, 5 μποφόρ N, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΧΑΝΙΑ: 15°C, 3 μποφόρ NA, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΧΙΟΣ: 12°C, 5 μποφόρ N, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ Χάρτες επικράτειας για όλες τις ώρες πρόγνωσης
 • Παρατηρήσεις καιρού από τους σταθμούς Αττικής
 • Παρατηρήσεις καιρού από τους σταθμούς Κεντρικής Ελλάδος
 • Κολινδρός Πιερίας METEONET
  Ασθενής βροχή με την θερμοκρασία στους 8 βαθμούς.

  Καταχωρήθηκε πριν 8 ώρες
  ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  ΛΑΥΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΛΟΣ METEONET
  Γενικά ήπιες είναι οι καιρικές συνθήκες σήμερα στην πόλη του λαυρίου, με τους ανέμους να πνέουν ασθενείς , η θερμοκρασία στους 10,1 βαθμούς με την υγρασία στο 77%

  Καταχωρήθηκε πριν 10 ώρες
  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  Κολινδρός Πιερίας METEONET
  Αίθριος καιρός με την θερμοκρασία στους 14 βαθμούς.

  Καταχωρήθηκε χθές
  ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  ΛΑΥΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΙΘΡΙΟΣ METEONET
  Χωρίς καμία ουσιαστική μεταβολή στο καιρικό σκηνικό ξεκίνησε και η σημερινή μέρα στην πόλη του λαυρίου, οι άνεμοι πνέουν απο βόρειες βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι, η θερμοκρασία στους 12,2 βαθμούς με την υγρασία στο 62%

  Καταχωρήθηκε χθές
  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  Κολινδρός Πιερίας METEONET
  Αίθριος καιρός με την θερμοκρασία στους 12 βαθμούς.

  Καταχωρήθηκε 2 μέρες πριν
  ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

 • ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΒΕΛΟΥΧΙ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ 3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ ΣΕΛΙ ΛΑΪΛΙΑΣ ΦΑΛΑΚΡΟ ΠΗΛΙΟ ΜΑΙΝΑΛΟ
Γενική πρόγνωση καιρού για Παρασκευή 6-3-2015

Βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στο Βόρειο Αιγαίο με τοπικά ισχυρά φαινόμενα στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, καθώς και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο, περιμένουμε την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Δυτικές Κυκλάδες και στη Δυτική Κρήτη, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Σάββατο θα επηρεάσουν και τα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα. Παράλληλα, το βράδυ οι θερμοκρασίες στην Κεντρική και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα θα σημειώσουν σημαντική πτώση και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της Βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 8 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από 2 έως 14 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 7 έως 12 στην Ήπειρο, από 5 έως 14 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 10 έως 15 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 9 έως 15 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 11 έως 17 στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, αλλά στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 22 βαθμούς Κελσίου. Πάντως το βράδυ οι θερμοκρασίες στην Κεντρική και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα θα σημειώσουν σημαντική πτώση.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό, Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα επικρατήσουν νοτιοανατολικοί άνεμοι με ίδιες εντάσεις. Το βράδυ όμως στο Βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και θα ενισχυθούν τοπικά σε θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις, 8 με 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, αλλά το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε ανατολικούς και θα ενισχυθούν σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι με αυξημένη πιθανότητα για ισχυρά φαινόμενα κατά τις βράδινές ώρες, περιμένουμε την Παρασκευή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 14 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί μέτριοι και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, στρεφόμενοι αργά το βράδυ σε βορειοδυτικούς με μικρή εξασθένηση.

Βροχές κατά περιόδους με πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας, και χιονοπτώσεις από το βράδυ στα ορεινά και κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ημιορεινά, περιμένουμε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 13 βαθμούς Κελσίου, με σημαντική πτώση το βράδυ. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί ενισχυόμενοι τις βραδινές ώρες σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ: SpellCast Feeds logo
Καταχωρήθηκε: πριν 3 ώρες
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015 - ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015 - ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Ενημέρωση
ΑΡΘΡΑ
Συμβουλές αντιμετώπισης κεραυνών, το φαινόμενο της ομίχλης, οδηγίες προστασίας από τον ήλιο κ.α.
ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΝΕΦΩΝ
Φωτογραφικός άτλαντας και περιγραφή όλων των τύπων νεφών
ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Μηνιαία μετεωρολογικά δελτία, αναφορές μεγίστων και ελαχίστων θερμοκρασιών, κλιματικά δεδομένα για πόλεις της Ελλάδας κ.α.
ΚΑΙΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Το meteo.gr κατέγραψε τα έντονα καιρικά επεισόδια που επηρέασαν την χώρα μας από το 2001 και μετά.
ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ
Θησαυρός μετεωρολογικών όρων, όπως βαρομετρικό χαμηλό, αντικυκλώνας, αεροχείμαρρος κ.α.
ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Υπολογισμός ανατολής, δύσης και διάρκειας ημέρας, μετατροπέας ανέμου και Θερμοκρασίας
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην ενότητα αυτή παρουσιάζουμε θέματα γενικότερης αστρονομίας αλλά και κάποια θέματα που σχετίζονται με τον καιρό στους πλανήτες.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΗΜΕΙΟΥ
Επιλογή σημείου πρόγνωσης με γεωγραφικές συντεταγμένες.
14°
φωτορεαλιστική πρόγνωση για: σήμερα
Πέμπτη 5/03/2015
Ώρα: 20:00
Χάρτης METEONET Χάρτης UV
Ιστιοπλοϊκοί χάρτες Πρόγνωση Ύψους Κύματος
Χάρτης Κεραυνών Κάμερες Πεντέλης
Χάρτης Αττικής Χάρτης Ευρώπης
Bing Maps Εργαλεία
ΠΙΣΤΕΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ »»
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ανοιχτές Από
ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ 12 18
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 7 12
ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ 11 22
ΠΗΛΙΟ 6 7
ΠΕΡΤΟΥΛΙ 17:40 ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΓΑΡΔΙΚΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 17:40 ΒΡΟΧΗ
ΠΡΑΜΑΝΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 17:44 ΨΙΧΑΛΕΣ
ΜΕΤΣΟΒΟ 17:40 ΨΙΧΑΛΕΣ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ 17:40 ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΑΡΤΑΣ 17:40 ΨΙΧΑΛΕΣ
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ 17:40 ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΠΑΠΙΓΚΟ 17:40 ΨΙΧΑΛΕΣ
ΠΕΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 17:40 ΒΡΟΧΗ
ΤΥΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 17:40 ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ -1°C
ΣΟΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1°C
ΛΑΧΑΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1°C
ΦΛΩΡΙΝΑ 2°C
ΕΔΕΣΣΑ 3°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΠΑΤΡΑ 15°C
ΧΑΝΙΑ 15°C
ΠΥΡΓΟΣ 15°C
ΑΙΤΩΛΙΚΟ 15°C
ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑ 15°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 02/2015 Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ 30/01-01/02/2015 Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ 12-13/01/2015
κλικ για δείτε: ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 02/2015 κλικ για δείτε: Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ 30/01-01/02/2015 κλικ για δείτε: Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ 12-13/01/2015
ΣΑΝ ΣHΜΕΡΑ
2005: Ισχυρές βροχές σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. 78 χιλιοστά βροχής στην Ξάνθη.
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 9 ώρες Η310513